Румъния не може да ни извива ръцете, предупреди Плевнелиев

Станало е недоразумение, оправда се посланик Пакурецу
Обновена: 22 мар 2012 13:40 | 22 мар 2012 13:38,
96
Румъния не може да ни извива ръцете, предупреди Плевнелиев
Румъния нямала териториални претенции, смята Плевнелиев. Снимка: БТА

Румъния говори за нерешен проблем, а не за „териториални претенции“ към България. Казусът не можел да бъде решен чрез „извиване на ръце“. Това заяви президентът Росен Плевнелиев след среща с лидера на „Атака“ Волен Сидеров в рамките на месеца на политическите консултации.

Преди два дни румънският външен министър Кристиан Дяконеску обяви пред местен телевизионен канал, че между Румъния и България има "спорна зона" от 17 кв. км в морето. 

„Този проблем съществува от 20 години между България и Румъния, не е териториална претенция и не може да бъде решен чрез извиване на ръце по начина, по който Румъния действаше със Сърбия, не може да бъде решен и с интервюта в телевизионни студия, има формат, има междуправителствена комисия, тя със сигурност ще си свърши работата“, категоричен е президентът.

Той припомни, че за да станат членове на ЕС, през 2007 година България и Румъния са подписали документи за липсата на каквито и да било териториални претенции между двете държави.

„Румъния очевидно търси бързо решение на проблем, който не се поставя на масата като териториална
претенция“, каза още  Плевнелиев.

Според него до 15 април казусът, поставен от румънския външен министър, ще бъде решен по един разумен европейски начин.

Още по темата
„България и Румъния са добри съседи и изповядват отговорни европейски практики“, мотивира се държавният глава.

Той отбеляза, че българското МВнР е реагирало светкавично и е поискало обяснение от румънския посланик в София.

Румъния няма териториални претенции към България. Това е заявил посланикът на Румъния в България Антон Пакурецу на среща със заместник-министъра на външните работи Димитър Цанчев днес в МВнР, съобщиха междувременно от МВнР.

Българската страна изрази недоумение от изявлението на румънския външен министър Дяконеску пред местни медии по повод преговорите за делимитация на черноморското пространство. Тълкуването, че биха могли да съществуват териториални претенции между двете страни, е опасно и не отговаря на духа на общата ни принадлежност към ЕС, подчерта зам.-министър Цанчев.

Посланик Пакурецу подчерта, че Румъния няма териториални претенции към България и определи случилото се като недоразумение. Той се спря на дългата история на преговорите и изрази учудването от факта, че те са станали медийно събитие.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
17
 
3
 
! Отговори
Хипнокрация преди 12 години
Какво толкова като има претенции за територия? Защо реагирате все едно ви конфискуват апартамента едва ли не? Някой замисли ли се дали може би румънците също имат право на претенции? Това са двустранни отношения и както ние имаме погранични територии към които имаме претенции, така и останалите имат. Какво, ако не си роден българин, нямаш право да поискаш нещо от българите ли? Толкова ли сме богопомазани, че само на нас се полагат основни права(съществуване, оцеляване, растеж), а на другите не??
67
12
 
3
 
! Отговори
Хипнокрация преди 12 години
Свободното говорене (гласност, гласуване) са трика на демокрацията. Давайки гласа си (подписвайки се в избирателния списък), ти обявяваш, че ДАВАШ гласа си за следващите 4 години. Така когато казваш нещо после (коментираш, изискваш и т.н), гласът ти има тежест само доколкото да изпуснеш парата. Ти си го дал доброволно, а допълнително си дал и имунитет на печелившия, за да може човекът да се измъкне от закона, ако случайно реши да не си спази предизборните обещания. И как да ходя да гласувам?!?
66
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
разбира се ,че на подобни *** изсказвания и то от външен министър на чужда държава трябва да се реагира остро.тук не става дума просто за "някакъв дребен проблем" , а става дума за претенции към територия , което е недопустимо , особено пък на балканите.румънците не са добри съседи - това се знае от край време. вижте само колко моста има над река дунав и си правете сметката...
65
14
 
2
 
! Отговори
Хипнокрация преди 12 години
Мотото на патриотите е, ако днес не подскачам след кокала, значи че не съм Българин.Моето мото е, ако усетя че някой ме гъбарка, не му правя удоволствието да му се подвеждам, без значение колко дразнещ се опитва да бъде и към коя част от моята личност. В България патриотизмът и революционизмът се използват от елитните фамилии за подхранване на народния инстинкт за самосъхранение (инстинктът е водещ фактор при животните), докато в сянка народът бива цоцан. А фамилиите са същите и преди и сега..
64
18
 
4
 
! Отговори
Хипнокрация преди 12 години
"България реагира остро...""Българина" вече и на отражението си в огледалото реагира остро.Хората ни молят като хора да уредим някакъв стар проблем с някакви 17 кв.км вода, а "Българина" скача да си иска Добруджа обратно, война обявява, юнаци му се привиждат... Днес врагът е Мамалигаря!Българина даже не чува какво му казват. Толкова е опоскан, одърпан и низвергнат, че си стои наострен и а някой да посмее да му каже (или недай боже, да му поиска) нещо.
63
9
 
6
 
! Отговори
Хипнокрация преди 12 години
Хипнодемокрация
62
8
 
2
 
! Отговори
do 59 преди 12 години
Чух, че съм болен, родоотстъпен, нихилистично настроен, от човек, който няма идея кой съм и що съм...Въпросът за мен никога не е бил дали съм българин, защото съм роден и израсъл в България и това винаги е било ясно. Много по-важно е, че съм нещо повече от просто Българин и че хората имаме повече прилики отколкото разлики. Можем да си мерим *** и агресията да продължава, а можем и да се научим понякога да даваме, без да избесняваме. Не може да искаш винаги да получаваш, а никога да не даваш
61
1
 
16
 
! Отговори
Йово преди 12 години
Преди 15-сетина години Иван Костовото правителство даде едни 30-40 Кв/КМ около река Резовска на Турция за да имаме стабилни отношения с Турция. Сега Борисовското правителство да дадат на Румъния тези територии от България. Срам и Позор за предателите като Костов и Борисов. Преди един век нашите деди са умирали по фронтовете за 1 метър освободена Българска земя сега разни псевдо политици и марионетки да я дават на враговете ни.
60
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Плевня внимавай да не уплашиш власите и те да паднат....от смехНищо чудно да си поискат и цялата държава. Власите са видели какви прости тикви са Боко , Цеко и оня пингвин Аню и знаят , че нашите тутманици ще продадат и майките си за някое милионче в еуро.
59
1
 
10
 
! Отговори
стефко преди 12 години
еми така е, румънците ги изпуснахме да си дрънкат идиотщините, докато бяхме под робство, и те внезапно станаха древни даки и бивши римляни... сега и македонците вървят по тая утъпкана пътека, още две-три десетилетия липса на нормален отпор на институционално ниво и техните брътвежи също ще минат метър. все едно. апропо, румънците получават северна добруджа насила от руснаците, които в замяна им взимат молдова. въобще не са я искали, защото са знаели, че не е тяхна, но... опортюнизъм му е майката
58
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Боко искал да извие на *** зърната и да го скубе под мишниците
57
1
 
10
 
! Отговори
99999 преди 12 години
След като на ляво и дясно нашите управници раздават земя на китайци, катарци, турци/ които може би вече са си купили южна България, защо и северните ни съседи да не си поискат малко земя, па макар и в морето??? Липсата на държава и на политика, която да работи в интерес на народа си предполага такова отношение на околните към нас.Сами сме си виновни за всичко, да не търсим под вола теле!
56
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
обаче името на посланника е трепач...
55
2
 
18
 
! Отговори
jan преди 12 години
до 57Поради наличието на толкова болни, родоотстъпни, нихилистично настроени същества България е на това положение. И дали си българин, а?
54
1
 
15
 
! Отговори
само преди 12 години
България няма армия - защо ли ???? АХХХХХХХХХХ ВАЩА МАМА ПРЕДАТЕЛСКА ..................
53
24
 
8
 
! Отговори
Хипнодемокрация преди 12 години
"България реагира остро...""Българина" вече и на отражението си в огледалото реагира остро.Хората ни молят като хора да уредим някакъв стар проблем с някакви 17 кв.км вода, а "Българина" скача да си иска Добруджа обратно, война обявява, юнаци му се привиждат...Той даже не чува какво му казват, толкова е опоскан, одърпан и низвергнат, че направо си стои наострен и само чака някой да посмее да му каже нещо.
52
7
 
5
 
! Отговори
Мамалига преди 12 години
Някакъв комплексиран мамалигар цъка минуси в безпомощността си:-))))То само с минуси не става, ***, трябва и акъл!!!!!!!!!!!!
51
10
 
14
 
! Отговори
Рачко Пръдлето преди 12 години
Абе не ви ли прави впечатление, че това изказване на румънския *** идва точно след като наша делегация начело с бат Бойко ходи в крака в Катар за да предлага на тамошните магнали да си вземат земя на концесия и да си гледат овце и зарзават? Според мен няма нищо случайно в това изказване. Няма никакво недоразумение. Интересно ми е само колко милиона ще прилапат от сделката Б.Б., Цвъко и компания. Току виж им стигнали за пенсия и ще се откажат от втори мандат.
50
3
 
11
 
! Отговори
Тя преди 12 години
Недарозумение е мека кзано, в национален ефир министър да се дъни пи този нелеп начин означава само, че този не трябва да е министър
49
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Някакъв *** станал министър и изркал простотия и сега дай да се хабим с глупостите му. Правилно е отговорил Плевенлиев. Истината е в Обединена Европа!