Румъния не може да ни извива ръцете, предупреди Плевнелиев

Станало е недоразумение, оправда се посланик Пакурецу
Обновена: 22 мар 2012 13:40 | 22 мар 2012 13:38,
96
Румъния не може да ни извива ръцете, предупреди Плевнелиев
Румъния нямала териториални претенции, смята Плевнелиев. Снимка: БТА

Румъния говори за нерешен проблем, а не за „териториални претенции“ към България. Казусът не можел да бъде решен чрез „извиване на ръце“. Това заяви президентът Росен Плевнелиев след среща с лидера на „Атака“ Волен Сидеров в рамките на месеца на политическите консултации.

Преди два дни румънският външен министър Кристиан Дяконеску обяви пред местен телевизионен канал, че между Румъния и България има "спорна зона" от 17 кв. км в морето. 

„Този проблем съществува от 20 години между България и Румъния, не е териториална претенция и не може да бъде решен чрез извиване на ръце по начина, по който Румъния действаше със Сърбия, не може да бъде решен и с интервюта в телевизионни студия, има формат, има междуправителствена комисия, тя със сигурност ще си свърши работата“, категоричен е президентът.

Той припомни, че за да станат членове на ЕС, през 2007 година България и Румъния са подписали документи за липсата на каквито и да било териториални претенции между двете държави.

„Румъния очевидно търси бързо решение на проблем, който не се поставя на масата като териториална
претенция“, каза още  Плевнелиев.

Според него до 15 април казусът, поставен от румънския външен министър, ще бъде решен по един разумен европейски начин.

Още по темата
„България и Румъния са добри съседи и изповядват отговорни европейски практики“, мотивира се държавният глава.

Той отбеляза, че българското МВнР е реагирало светкавично и е поискало обяснение от румънския посланик в София.

Румъния няма териториални претенции към България. Това е заявил посланикът на Румъния в България Антон Пакурецу на среща със заместник-министъра на външните работи Димитър Цанчев днес в МВнР, съобщиха междувременно от МВнР.

Българската страна изрази недоумение от изявлението на румънския външен министър Дяконеску пред местни медии по повод преговорите за делимитация на черноморското пространство. Тълкуването, че биха могли да съществуват териториални претенции между двете страни, е опасно и не отговаря на духа на общата ни принадлежност към ЕС, подчерта зам.-министър Цанчев.

Посланик Пакурецу подчерта, че Румъния няма териториални претенции към България и определи случилото се като недоразумение. Той се спря на дългата история на преговорите и изрази учудването от факта, че те са станали медийно събитие.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ама какво е това недоклатено обяснение бе ???при подобно действие на румънския външен министър, трябва да има незабавни действия от наша страна................. отзоваване на посланик и т.н. кви са тия шикалкавения
27
2
 
9
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Стига сте писали и приравнявали румънците и власите към България с ***. 80% от *** тук са си българи, 15% са турскоговорящи и само 5% говорят влашки...
26
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ГеоргиуБих казал, че Румъния дължи много на България.Дължи ни добруджа. Дължи и на нас приемането си в ЕС
25
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Най-опасен е въпросът за румънското малцинство в България като Румъния за пръв път се опитва да приобши всички *** в България. Румъния вече има доста пари да финансира силна прорумънска и *** партия в България. Плевнелиев мълчи и не говори нищо за ромите и политиката на Румъния на намеса във вътрешните работи на България.
24
11
 
11
 
! Отговори
Програмист преди 12 години
Браво, Плевнелиев! Точно и ясно! България и Румъния са подписали документи за липсата на каквито и да било териториални претенции между двете държави. Ако се мотаем за сондиране на газ и нефт в Черно море, румънците ще ни изпреварят, ще плащат по-евтини стоки и енергия. Така че популистите и еколозите всъщност са против България и интересите на народа!
23
17
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НЕ СЪМ КОМУНИСТ,НИТО ОТ ТУРСКОТО НЕЗАКОННО ДПС, НИТО ОТ ГЕРБ И ДРУГИТЕ МУТРЕНСКИ ГРУПИ В ПАРЛАМЕТАНО КАЗВАМ ЧЕ БЪЛГАРИЯ ОТКАКТО Е ПОД " ГЕРБОВО ИГО" НИКОГА НЕ Е БИЛА ТОЛКОВА ЗЛЕ , РАЗГРАБЕНА,МИЗЕРНА ,БОЛНА , ПОТЪПКАНА И УМЕРЗЕНА.СРАМ И ПОЗОР
22
40
 
5
 
! Отговори
Георгиу преди 12 години
България дължи много на Румъния. Без Румъния, България още щеше да ориенталска провинция.
21
1
 
7
 
! Отговори
до 11 и 16 преди 12 години
Сага като написа 2 *** коментара по-добре ли се чувстваш бе ***.
20
2
 
24
 
! Отговори
Свободен преди 12 години
Дали пък ние не бихме могли да имаме исторически обосновани претенции към Вампиристан по отношение на цяла Добруджа?
19
1
 
21
 
! Отговори
Житан преди 12 години
Ами кво толкова му е странно на новината? Оня ден нашето външно се усра в катар,сега па румънското външно се усира...Тва са си някой миризливи особености на балканската дипломация!
18
2
 
3
 
! Отговори
123 преди 12 години
мръсните *** си нямат работа и се чудят къде точно да им избие малоумието
17
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Политиката на ЕС и НАТО към България е да не допуснат да има силна славянска и проруска държава на Балканите като България. След разкъсването на Югославия основна задача на западните политици е да не допуснат засилване на влиянието на Русия в България и за целта ще се стремят да отслабят икономически и териториално България включително и чрез финансиране на ромите и турците в България и подкрепа за претенциите на Турция и Румъния към България като територии и малцинства.
16
3
 
9
 
! Отговори
до анонимен 11 преди 12 години
Ти пък, неграмотни циганино, какъв родолюбец тука се пишеш, като не знаеш на Български да пишеш, а храчиш злоба само и комплекси!? ***!
15
21
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ГОРКО И НА БЪЛГАРИЯ ЧЕ ИМА ЕДИН ОБОР С ГНИЛИ ТИКВИ ИЕДИН *** ЗА ПРЕЗИДЕНТ.
14
2
 
9
 
! Отговори
! преди 12 години
Явно и румънците са мишки недодялани.. политиците им де :)
13
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
приятели няма значение кой е българин ,***,турчин и т н ,важното е който устиска до края на годината физически и психически,само той ще види новото небе,земя и слънце
12
3
 
25
 
! Отговори
\\\\\\\\\ преди 12 години
Добра позиция заемате,г-н Президент !Защитата на територията на страната, е задължение на всеки гражданин на България.
11
4
 
13
 
! Отговори
do 8 преди 12 години
А не е ли най-добре да се разкараш към анадола, където ти е мястото и без друго, а мусолманче ? или да помагаме за тая работа с разкарването ти от България а ??
10
26
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Румъния не може да ни извива ръцете, предупреди Плевнелиев ГОСПОДИН МРЪНКАЛО СПЯЩОС ТАВА ВИЕ СЕ СЪГЛАСЯВАТЕ С ПРЕТЕНЦИИТЕ НА РУМЪНЦИТЕ И КАЗВАТЕ " ДА ТАКА Е ,НО НЕ НИ ИЗВИВАИТЕ РЪЦЕТЕ"*** ЧОВЕККАКВО СЕ УЧУДВАМЕ ,ТОИ НЕ ПОСМЯ ДА КАЖЕ НА 3-МАРТ ЧЕ БЪЛГАРИЯ СЕ Е ОСВОБОДИЛА ОТ "ТУРСКО РОБСТВО"СРАМ И ПОЗОР УНИКАЛЕН СЛУЧАИ ,ДА ИМАМЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТ ЕДНА ОРЪФАНА ГНИЛА ТИКВА.
9
7
 
13
 
! Отговори
BIG AL ::))))) преди 12 години
Я, комсомолецът се обади и то ..неадекватно Разлика между неговото 'ниво" и това на атакаджийте-няма ..)Много е "сложно" е да се каже , че има спор за континенталния шелф/продължението на брега под морското ниво /..Сложно е и да се спомене за т.н. изключителна ИКОНОМИЧЕСКА зона- която обикновено е 200 мили от брега ..Сложни проблеми , уреждани с Конвенции на ООН и други..Това НЕ е територия на България , но ВСЯКА дейност / стопанска , риболовна , подземни изкопаеми , тръби и т.н. , в ТАЗИ ЗОНА- се извършава САМО с РАЗРЕШЕНИЕТО на страната , която ИМА призната такава зонаВ Черно море е още по- сложно - поради малкия му размер, определянето на линията -брегова- която се следва навътре в морето на 200 мили или по- малко и нейния "досег" с тази на друга страна. Напр. река Резовска ...с Турция ...В света , в момента има сложни проблеми със шелфа на Арктика- Канада , Русия , Норвегия ит.н. - защото има много нефт и газ ит.н..С две думи - "дъното- шелфа , НЕ е наша територия , другари от Атака -но там дейност може да се развива САМО с наше разрешение, ако е в нашата ИЗКЛЮЧИТЕЛНА ИКОНОМИЧЕСКА зона ..)) Въпрос на Конвенция на ООН...Това са сложни неща за "екипа" на комсмолчето и "екипа" на атаката ) , но може поне а две думи да го обясните - разбираемо ..)