Абсурдни са териториални претенции в 21 век, скочи Борисов

Той иска секретно заседание на комисия заради газовата ни връзка с Турция
Обновена: 23 мар 2012 12:17 | 23 мар 2012 12:17,
170
Абсурдни са териториални претенции в 21 век, скочи Борисов
Борисов знаел защо досега не е станала връзката с Турция. Снимка: БТА

Абсурдно е в 21 век да се говори за териториални претенции на държави членки в ЕС. Това заяви премиерът Бойко Борисов в отговор на Волен Сидеров, който предложи НС да излезе с декларация за „арогантните и нахални“ претенции на Румъния.

Вчера държавният секретар в румънското външно министерство Богдан Ауреску заяви, че ако България и Румъния не постигнат успех при преговорите за 17-километровата спорната зона от черноморския шелф, въпросът може да бъде отнесен в Международният съд в Хага или в Международния трибунал по морско право в Хамбург.

Още по темата

Преди дни стана ясно, че София и Букурещ водят преговори за 17-километрова зона. От българското външно министерство веднага уточниха, че те текат от 20 години и този въпрос не е новост. А посланикът на Румъния у нас категорично отрече страната му да има териториални претенции.

Според Волен Сидеров обаче заради тази намеса във вътрешните ни работи държавните институции трябвало да излята със светкавична позиция.

„В НС се бави позицията по този въпрос. Не чухме позиция на правителството. Ние сме готови с декларация“, обяви Сидеров.

В нея се посочва, че депутатите от 41-то НС  решително и категорично се противопоставят на претенциите на Румъния за корекции на границите на континенталния шелф, като и на претенциите за румънско малцинство в България.

Според Сидеров Румъния не била приключила с темата, тъй като в спорната територия имало находище на газ.

„Този спор поставя България в унизително положение да бъде притискана и рекетирана“, заключи Сидеров.

В отговор Борисов заяви, че ГЕРБ би подкрепила такава декларация.

„Аз се надявам, че българският парламент, след като заведете своята декларация, би било добре политическа партия ГЕРБ да я подкрепи, защото действително в 21 век за териториални претенции на държави членки в Европейския съюз е абсурдно да се говори”, отсече премиерът.

„Атака“ ще организира в неделя пред румънското посолство протест във връзка с претенциите на Румъния, обяви още лидерът на националистите, след което подхвана нова тема – за съвместното правителствено заседание на България и Турция, проведено в Анкара на 19-20 март.

Националистите не приемали такъв тип заседания, особено с Турция, която не крие своите имперски амбиции към България.

Според Сидеров България била унизена, тъй като премиерът поздравил на турски език почетната рота.

„Това е практика да се поздравява на родния език и в България, и в много други страни, стига да можеш да го кажеш“, отговори му Борисов.

Според него подобен тип съвместни заседания дават възможност на едно място, без да се харчат много пари, могат да се разгледат и да се потърсят проблемите.

„Г-н Сидеров, ако ме поканите на секретно заседание на икономическата комисия, мога да ви кажа защо десетилетия тази междусистемна газова връзка с Турция не е ставала. Премиерът на Турция е поел ангажимент  споразумението за междусистемна връзка за газ да се подпише в рамките на два месеца.

Бих могъл да ви споделя какво съм чул и разбрал. Това е най-малкото, което съм договорил – междусистемна връзка, която да задоволи наши нужди, при хуманитарни проблеми. Това е сложен проблем, затова не е решен досега и ако не го направим сега, няма да бъде решен никога поради други фактори”, каза Борисов. 

Той беше категоричен, че Турция си има свой газ и наистина ще има диверсификация от Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
4
 
15
 
! Отговори
Сулейман Велики преди 12 години
Бойко излезна пичага.Доро сътрудничество с комшиите ще доведе до икономически въход.Ако окмшията е добре,ще сме добре и ние.А тия от лъжепатриотите на Вуте искат България да граничи сама със себе си.Как да стане това?
63
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
що му се вързвате ? нали го знаете, днес казва едно, утре - друго, в други ден - трето и така поред на номерата
62
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Заплатите ни също са абсурдни за 21-ви век.
61
1
 
3
 
! Отговори
брадваро преди 12 години
гръмни се:))к'во толко те коси и притеснява?
60
5
 
13
 
! Отговори
ВАЖНО ! преди 12 години
Няма кой да защити българските национални интереси, защото управниците ни са чужди агенти и предатели.ПО ДЕЛАТА ИМ, ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ!Защо 10 години се точи сагата "агент на ДС" и тези навлеци там ще се пенсионират те пък и децата им?Отворете ВСИЧКИ досиета до едно (без да оставите хляб за следваща комисия) и да затворим страницата.Щом искате направете комисия за досиетата на чуждите агенти, с които бъка България!
59
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За този, който пише за чалгата.Силиконът не е пластмаса, а е каучук.Голям брой певици са завършили музикални училища, свирят на пиано, четат ноти, защото са учили солфеж. Много от тях имат прекрасни гласове, което, ако не беше така, никой нямаше да ги допусне в тези училища.По време на социализма имаше култура. С преднамерени не се спори.Това няма да ми го каже някакъв сайт на английски, а моят живот.Не слушай това, което не ти харесва и не натрапвай вкуса си.
58
5
 
14
 
! Отговори
Наакан националист преди 12 години
Ако Сидеров беше на мястото на Борисов , не само на турски щеше да поздрави, но щеше да лиже и краката на всички от почетната им рота. Националистите най-обичат да се фукат с приказки, а в реалноста да се дупят
57
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Горкия господин Борисов. Как изглеждаше в началото на мандата, а как изглежда сега. Пое отговорност с която не може да се справи. Има проблеми с които не може да се справи. Изтърва положението.
56
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Соломон смята, че РОМънците трябва да ни осъдят!
55
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абсурден е целия наш парламент !
54
18
 
5
 
! Отговори
Ataka преди 12 години
Ако Така беше на власт, а Волен премиер и президент, сега България пак щеше да е на 3 морета. Щяхме да превземем, естествено с помоща на Русия, всички изконни исторически български земи и да ги присъединим към Родината. А разните малцинства щяха да работят за нас българите, а ние по цял ден да се занимаваме с по-приятни неща. Но нали сме *** народ и не гласуваме за Атака, а за разни национални предатели.
53
5
 
6
 
! Отговори
секретното преди 12 години
Секретното, което ще сподели Борисов, е че е повикал турците да ни освободят от руснаците. "Ще ви кажа за връзката с Турция, какво ми казаха в Катар за втечнения газ на секретно заседание ... Газпром е наистина мощна фирма" Пък се оказа, че тръбата, с която ще ни освобождава от Баку е пак с руско участие. Точно като с Windows на Майкрософт, за което се прави безумна обществена поръчка за доставка, ще направи на "диверсификация" на газовите доставки с посредници.
52
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Подкрепям 45 по отношение на икономиката на Турция. В Турция средната възраст е 40 години.Мисля, че става все по-светска държава, защото това е неудържим процес.Имам достатъчно познати и впечатления.Правителството се мъчи да измъкне парите на тракийците от югоизточния район, откъдето са прокудени моите роднини. Не мислете, че ще ги дадат на нас.Просто се търси да се откродне по възможност всичко!
51
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Случайно попаднах на материал в Уикпедия за яз.Цанков камък .Излиза , че язовирът е финансиран от Австрийска компания , като същият е предвиден да осигурява допълнителна енергийна мощност в пикови моменти . Срещу това България отстъпва част от квотата си за енергийно замърсяване . Което ще рече , че България не се е бръкнала с нито една стотинка за този обект , а хонорарът на Доган е даден отново от австрийците ! Така че Бойко или не се е осведомил достатъчно , или отново лъже ! Честито !
50
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
и кво, бат'Бойко пак се е изказал неподготвен, но това не може да е новина в никакъв случай, то си му е присъщо
49
6
 
11
 
! Отговори
БоСимеонов преди 12 години
Знаеш ли какво е абсурдно, Борисов? Абсурдно е в България цените на основни хранителни продукти да са по-скъпи от другите държави в ЕС. Абсурдно е полицията да бие хора за три кутии цигари, абсурдно е премиер да пречи на акция на митниците, абсурдно е да се сменят министри като ностни кърпички, абсурдно е за всеки провал да се обвиняват всички предишни управляващи, абсурдно е да наричаш народа, който те е избрал "лош материал", а най-абсурдното е, че си на власт. Така че, не давай определения...
48
8
 
3
 
! Отговори
ЗА 53 преди 12 години
Сидеров ако имаше власт без съмнение щеше да изгони еничарите и продажниците от България.
47
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да ни върнат тогава северна Добруджа.
46
3
 
3
 
! Отговори
ЗА 52 преди 12 години
В МОНГОЛИЯ ЩЕ ВИ ВЪРНЕМ ВАС ТРЪТКИСТАНЦИТЕ. КАКТО БАЯТЪПЗИД СА ГО ВЪРНАЛИ ТАМ - В КЛЕТКА, КАТО ДОБИЧЕ, КАКВОТО СИ Е БИЛ.
45
1
 
3
 
! Отговори
до 34 преди 12 години
А ти вземи да дораснеш и да употребяваш правилната българска граматика!Аман от това неграмотно племе!Сто пъти му се обяснява,че в мн,число, много рядко се употребява"Й"!Пише се медиИ,съдиИ и т.н.Поне това научи!!