Абсурдни са териториални претенции в 21 век, скочи Борисов

Той иска секретно заседание на комисия заради газовата ни връзка с Турция
Обновена: 23 мар 2012 12:17 | 23 мар 2012 12:17,
170
Абсурдни са териториални претенции в 21 век, скочи Борисов
Борисов знаел защо досега не е станала връзката с Турция. Снимка: БТА

Абсурдно е в 21 век да се говори за териториални претенции на държави членки в ЕС. Това заяви премиерът Бойко Борисов в отговор на Волен Сидеров, който предложи НС да излезе с декларация за „арогантните и нахални“ претенции на Румъния.

Вчера държавният секретар в румънското външно министерство Богдан Ауреску заяви, че ако България и Румъния не постигнат успех при преговорите за 17-километровата спорната зона от черноморския шелф, въпросът може да бъде отнесен в Международният съд в Хага или в Международния трибунал по морско право в Хамбург.

Още по темата

Преди дни стана ясно, че София и Букурещ водят преговори за 17-километрова зона. От българското външно министерство веднага уточниха, че те текат от 20 години и този въпрос не е новост. А посланикът на Румъния у нас категорично отрече страната му да има териториални претенции.

Според Волен Сидеров обаче заради тази намеса във вътрешните ни работи държавните институции трябвало да излята със светкавична позиция.

„В НС се бави позицията по този въпрос. Не чухме позиция на правителството. Ние сме готови с декларация“, обяви Сидеров.

В нея се посочва, че депутатите от 41-то НС  решително и категорично се противопоставят на претенциите на Румъния за корекции на границите на континенталния шелф, като и на претенциите за румънско малцинство в България.

Според Сидеров Румъния не била приключила с темата, тъй като в спорната територия имало находище на газ.

„Този спор поставя България в унизително положение да бъде притискана и рекетирана“, заключи Сидеров.

В отговор Борисов заяви, че ГЕРБ би подкрепила такава декларация.

„Аз се надявам, че българският парламент, след като заведете своята декларация, би било добре политическа партия ГЕРБ да я подкрепи, защото действително в 21 век за териториални претенции на държави членки в Европейския съюз е абсурдно да се говори”, отсече премиерът.

„Атака“ ще организира в неделя пред румънското посолство протест във връзка с претенциите на Румъния, обяви още лидерът на националистите, след което подхвана нова тема – за съвместното правителствено заседание на България и Турция, проведено в Анкара на 19-20 март.

Националистите не приемали такъв тип заседания, особено с Турция, която не крие своите имперски амбиции към България.

Според Сидеров България била унизена, тъй като премиерът поздравил на турски език почетната рота.

„Това е практика да се поздравява на родния език и в България, и в много други страни, стига да можеш да го кажеш“, отговори му Борисов.

Според него подобен тип съвместни заседания дават възможност на едно място, без да се харчат много пари, могат да се разгледат и да се потърсят проблемите.

„Г-н Сидеров, ако ме поканите на секретно заседание на икономическата комисия, мога да ви кажа защо десетилетия тази междусистемна газова връзка с Турция не е ставала. Премиерът на Турция е поел ангажимент  споразумението за междусистемна връзка за газ да се подпише в рамките на два месеца.

Бих могъл да ви споделя какво съм чул и разбрал. Това е най-малкото, което съм договорил – междусистемна връзка, която да задоволи наши нужди, при хуманитарни проблеми. Това е сложен проблем, затова не е решен досега и ако не го направим сега, няма да бъде решен никога поради други фактори”, каза Борисов. 

Той беше категоричен, че Турция си има свой газ и наистина ще има диверсификация от Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Прав си донякъде,но "великата россия"(руския народ няма нищо общо)има други интереси не много различни от САЩ и Европа.Ако "балканците"превъзмогнем гордоста и се обединим,и едните и другите ще се редят на опашка да ни правят "***".
123
1
 
6
 
! Отговори
евръ преди 12 години
Нека Велика Россия продава на тройна цена газа за подлогата България! След като България предаде Россия, която я освободи от турската *** и се обърна към САЩ и Брюксел нека сега те ви дават евтин газ.Който хапи ръката, която го храни е така!
122
1
 
4
 
! Отговори
Az преди 12 години
Влах и на снимка да видиш, два шамара да му забиеш
121
0
 
1
 
! Отговори
Борисов преди 12 години
Трайков заложи капани на Добрев за пръв път не е тройната коалиция
120
0
 
2
 
! Отговори
до 150 преди 12 години
Распутинчо, уж мразиш комунистите и си голям демократ и капиталист, а трябва да ти обяснявам елементарни принципи на пазарната икономика. Нямаш ли акъл или срам да сравняваш Германия със България. Егати кратуните има на тоя свят.
119
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бойко гютерена си събу гащите пред *** в Турция
118
3
 
4
 
! Отговори
Цoла Драгойчева преди 12 години
Другари,Дори за най-запалените и ентусиазирани другари е ясно, че Партията е изправена пред реалната опасност да загуби позорно следващите избори заради вътрешни и външни врагове, слаба полит агитация и неспособността на другарите от Политбюро да се адаптират към променящата се ежедневно буржоазно-империалистическа конюнктура, другари! Другарката Пръмова, която мнозина ръководни другари приемат за силен коз, всъщност няма достатъчно подкрепа, за да измени осезаемо политическата ситуация. Какво ни остава, другари? Не е ли време най-смелите и достойни синове и дъщери на работническата класа отново да се оттеглят в планината и да започнат саботажни акции по ключови обекти на империалистическия враг? Веднага ме налягат топли спомени от шумкарските години, другарки и другари! Какви романтични вечери с другарите край огъня, какви смели и жертвоготовни атаки по враговете на Коминтерна, напълнили мандри и качета с узряло овче сирене... Какво сирене беше, другари. Сега не ядете сирене, а химии и консерванти! Само икономиката на развития социализъм може да произведе такова мазно, топящо се на езика сирене, другарки и другари. Да живее ВОСР! Ура, другари и другарки!
117
8
 
10
 
! Отговори
Распутин преди 12 години
Ако България потребява около 2.000.000.000 куб.м. руска газ на година и за това плаща по 1.200.000.000 $(според Министър Добрев от тази сутрин), каква е цената за 1000 куб.м.? Може ли КОМУНОИДНАТА, РУБЛАДЖИЙСКА *** да отговори на този АРИТМЕТИЧЕН въпрос? След това рубладжиите да отговорят на каква цена ТЕХНИТЕ РУСКИ ГОСПОДАРИ продават газта на Германия. Да отговори същата ***, защо Русия продава с повече от 200$/1000куб. газта по-скъпо на България, отколкото на Германия. И най-накрая да отговорят ДОЛНИТЕ РУСКИ КЛАКЬОРИ КАКВИ БРАТЯ СА НИ РУСНАЦИТЕ НА НАС, след като ни дерат така, както и башибозук не ни е драл...
116
3
 
8
 
! Отговори
Распутин преди 12 години
Ямбургска спогодба - 80$/1000куб. договора на Р.Овч.- днес 600$/1000куб. Пита се КОЙ Е ПРЕДАТЕЛЯ НА БЪЛГАРИЯ??? ТОЯ ПРЕДАТЕЛ, АКО БЕШЕ В ДРУГА, НЕДОТАМ "ЦИВИЛИЗОВАНА" СТРАНА ОТДАВНА ЩЕШЕ ДА Е ЕКЗЕКУТИРАН!!!
115
7
 
2
 
! Отговори
Распутин преди 12 години
Ако България потребява около 2.000.000.000 куб.м. руска газ на година и за това плаща по 1.200.000.000 $(според Министър Добрев от тази сутрин), каква е цената за 1000 куб.м.? Може ли КОМУНОИДНАТА, РУБЛАДЖИЙСКА *** да отговори на този АРИТМЕТИЧЕН въпрос???Аз ще отговоря вместо тях-600$8100куб.На БЕЗКАЙНО ТЪПИТЕ БЪЛГАРИ руските хватки минават много успешно. Ако руския "брат" каже и в пещерите ще се върнем, само да имат изгода руснаците. Е, такава опасност няма, защото на руския "брат" му е ИЗГОДНО да потребяваме руската газ. А ако, опазил ги Бог, руската газ вземе да свърши, нищо чудно да ни накара да се върнем в пещерите. Обаче номерата на руския "брат" никак не минават пред румънците. Дупчат и пушек се вдига - с едничка надежда да се сдобият със СОБСТВЕНА, НЕ РУСКА ГАЗ. Че тя няма да е по-скъпа от 100-200$/1000. На нас надеждата ни е, румънците, като открият и почнат добива на газ, да прехвърлят по малко и на нас, с добра печалба за тях, разбира се. Съседи са, защо да не печелят. Виж, ние, не-е-е, не може да печелим от СОБСТВЕНИТЕ СИ НАХОДИЩА! Как ще оставим руския "брат" насаме с прескъпата му газ?
114
6
 
5
 
! Отговори
Распутин преди 12 години
Аз предлагам, без никакви преговори, направо да им я прехвърляме на румънците тая "вода". На нас за какво ни е? Ясно е, че става дума за големи залежи от газ. На нас залежи от газ НЕ НИ ТРЯБВАТ! А и Народното Събрание гласува мораториум, даже и върху проучванията. Да го дадем този участък на румънците, пък те може някой ден да подхвърлят някоя троха и към нас. А пък ние, на сигурно, си ползваме руската газ на изключително изгодната цена около 600$/1000 кубометра и няма да замърсяваме шелфа. Нека този грях остане за румънците, нека те да ни замърсят шелфа. Щото добива на газ, ако не е газта руска, много замърсява, всичко замърсява! И в Катар е МНОГО МРЪСНО! Че там добиват не само газ, а и нефт. А добива на нефт, ако не е руски, ако знаете КАК ЗАМЪРСЯВА...Гледайте какъв МРЪСЕН НОМЕР ни скроиха тея от Катар - цял Министър си отиде...
113
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
всички министри и президенти от цял свят който посещават Турция поздравяват аскера на турски,това едно уважение и обратно турските министри като посещават чужда държава също поздравяват на техния им език!
112
8
 
18
 
! Отговори
!!!!! преди 12 години
Б.Б. е *** и *** !!!
111
4
 
32
 
! Отговори
по телефона преди 12 години
След като Делян започна да пее оди в чест на шистовия газ, става ясно, че Шеврон са уволнили Трайчо! Става и ясно, че България се управлява по телефона. От посолството на САЩ!
110
5
 
24
 
! Отговори
2020 преди 12 години
2020 година. Министър-председателят на България, Абдуллах Гюл, призовава нацията да бъде толерантна с българското малцинство!
109
1
 
14
 
! Отговори
Гатанката преди 12 години
Вместо да се гневим на заека, който ни се перчи, трябва добре да се замислим над това, кой лъв стои зад него и какво иска да ни каже !
108
2
 
9
 
! Отговори
през Англия преди 12 години
Пожарникарят пак нещо не е включил. Interconnector е един газопровод между Великобритания и европейския континент. Собственикът е фирмата Interconnector във Великобритания. Каква е връзката с интерконекторната връзка за диверсификация с Турция? Газопроводът от Турция за България през Англия ли ще преминава?
107
1
 
3
 
! Отговори
spokoino преди 12 години
njama nikoi da vi podeli.si4ko otdavna e podeleno.koito e spal poslednite 20 godini sega 6e ide da se opla4e na slan4evata maika.hubavo e da se kleveti i donosni4i nali?nai silni sme tam
106
2
 
14
 
! Отговори
Пълна глупост! преди 12 години
Ако пожарникарят иска да прави себе си на *** това е негово право. Но да прави нацията на *** имам нещо против! С газа от Азербайджан, през Турция, сме щели да станем независими от Москва! Пълна глупост! Братския Газпром има договор с Азербайджан за добив на 1,2 билиона (един билион е хиляда милиарда) кубически метра газ в Азербайджан! Което означава, че дали директно от Русия или от Азербайджан, ние винаги ще купуваме газ от Газпром!
105
1
 
0
 
! Отговори
... преди 12 години
119 описа ситуацията която се заформя....ситуация е меко казано.