Трайков от Twitter: Зорлем ще загубим мача!

"Смяната на директора на БЕХ е самопрострелване"
Обновена: 26 мар 2012 18:15 | 26 мар 2012 18:15, Красимир Ангелов
82
Трайков от Twitter: Зорлем ще загубим мача!
Трайков изрази недоволство от промените в БЕХ. Снимка: Impact Press Group

"Смяната на директора на БЕХ - поредно самопрострелване в решаваща фаза на големите проекти. Зорлем ще загубим мача".

Това написа в профила си в социалната мрежa Twitter бившият икономически министър Трайчо Трайков в коментар на темата за отстраняването на изпълнителния директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Йордан Георгиев.

Рокадата стана през почивните дни, а мястото на Георгиев бе заето от досегашния управител на НЕК Михаил Андонов.

Трайков обаче категорично се обяви против смяната на Георгиев и отчете в Twitter, че "проблемът в случая е най-малко за него".

Енергийният холдинг обединява държавните НЕК, "Мини Марица-изток", ТЕЦ "Марица-изток 2", АЕЦ "Козлодуй", "Булгаргаз", "Булгартрансгаз", "Булгартел" и ЕСО.

Холдингът представя страната ни в проектите "Южен поток", "Набуко" и АЕЦ "Белене".

Уволненият Йордан Георгиев застана начело на холдинга през ноември 2011 г., след като от поста първи изпълнителен директор беше освободена Мая Христова (преди това зам.-министър на икономиката). Дотогава Георгиев беше неин главен счетоводител и член на Съвета на директорите.

Михаил Андонов пък беше назначен на поста изпълнителен директор на НЕК през юни миналата година след скандал с дотогавашния шеф на енергийното дружество Красимир Първанов.

Още по темата

За уволнението на Първанов настояваше лично икономическият ексминистър Трайчо Трайков. Повод за уволнението стана скандалът с превишаването на делегираните му права при подписването на поредното споразумение за удължаване на договора за строителството на АЕЦ "Белене" с "Атомстройекспорт".

Това бе и една от ситуациите, в които премиерът Бойко Борисов показа "жълт картон" на вече бившия икономически министър.

На този етап не е ясно кой ще поеме ръководството на НЕК. Компанията обаче остава без ръководител в момент, в който България трябва да обяви на руския премиер Владимир Путин решението си за строежа на АЕЦ "Белене".

НЕК е страната, която трябва да преговаря за отсрочване на изплащането на заем от 500 милиона лева с френската банка "БНП-Париба"  за подготовката на ядрената централа.

Срокът за покриване на заема изтича в началото на май и преди време Андонов заяви, че се търсят по-добри условия и отлагане на плащането на непосилната за момента сума за НЕК, който има редица текущи задължения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
22
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Не знам как ББ взема решение за АЕЦ "Белене", но поне официално все още сме парламентарна република и мисля, че такива важни решения за съдбата на държавата, трябва да минат задължително през парламента, а ако ще и да е формално
14
4
 
32
 
! Отговори
лошо... преди 12 години
Ех, Трайков, Трайков! Умен човек си, пък сякаш не знаеш, че целта е точно да "загубим мача". Щото на ББ шефовете ще спечелят мноооого, много пари!
13
0
 
35
 
! Отговори
аслан преди 12 години
Сутринта ББ беше аслан, ама след разговора с Путин - на....н :-)))
12
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мама миа ,500млн за БНП Париба през май,началото на 2013 3,5 милиарда по външният дълг,бюджетен дефицит(до декември) от 3%=2,5 милиарда........Всичко 6,5 милиарда лева..........еми БРАВО.Пара НЕМАДЕЙСТВАЙТЕИде ГОЛЕМИЯТ ФАЛИТ=ГЛАД,МИЗЕРИЯ и *** електорат
11
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Народа е казал:не хапи ръката която те храни.
10
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Айде стига реклама на ЦРУ-сайтове!
9
3
 
5
 
! Отговори
Тутанкамон преди 12 години
каква е тая мания с тия снимки, изтърка се
8
15
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Трайчо, Трайчо защо не си траеш, вярно, че си *** на чужди интереси, вярно, че си уреди и внуците като подари на ЕВН "Горна Арда", вярно, че не си направи правилно сметките и не се опитваше да защитиш Бургас-Алексондропулис, докато минат преговорите за газа, за да има с какво да изнудваш руснаците, вярно, че от икономическо министерство се превърнахте в министерство на монопола и туризма, ама все пак, защо сега се обаждаш, а не докато беше министър. И двамата с ББ сте за съд,ама уви не и тук
7
3
 
9
 
! Отговори
до 5 преди 12 години
Калин, НЕК е търговско дружество и неговите финанси са си негови, а не публични, нищо, че СД се опитва да ги източи всички държавни фирми като ги задължава да превеждат 80% от печалбата си в бюджета, а по нашите закони това означава, че те нямат право на почти никакви инвестиции.
6
16
 
8
 
! Отговори
аец преди 12 години
Много са оправни като ги махне Бойко,но докато са министри се спотайват ,мънкат и забатачват нещата..Как да ти вярваме,като довчера друга песен пееше!?
5
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До Жоро-бг То Комунето Боко иска Трайчо да му се извинява....
4
4
 
25
 
! Отговори
Калин преди 12 години
Бюджета нямало да плаща за Белене, ще минавало през НЕК в това ни убеждават *** от Герп .. !! СМЯХ .. ПРЕЗ СЪЛЗИ.. *** МУ ГОВОРИ НА КОМУНИСТИЧЕСКИ ТАЛИБАН ЗА ПУБЛИЧНИ ФИНАНСИ
3
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този може много да спечели ако започне да приказва за кирливите ризи на бившите му колеги. И партия може да си направи и на избори ще влезне със сигурност !
2
32
 
8
 
! Отговори
Жоро-бг преди 12 години
Допреди 2 седмици *** псуваха Трайков по три пъти на ден, всеки ден, а после за една нощ стана "най-добрия министър"......
1
10
 
37
 
! Отговори
:) преди 12 години
Един нормален човек имаше в това правителство и БиБи го махна :)