Отказваме се от АЕЦ "Белене", правим газотурбинна централа?

Готовото оборудване пък да се ползва в "Козлодуй"
Обновена: 27 мар 2012 15:01 | 27 мар 2012 14:55, Елка Василева
384
Отказваме се от АЕЦ "Белене", правим газотурбинна централа?
България все пак се отказва да строи само с Русия без трети инвеститори АЕЦ "Белене", съобщи руска агенця. Снимка: архив, Reuters

България все пак се отказва да строи само с Русия без трети инвеститори АЕЦ "Белене" и планира да изгради на нейно място газотурбинна електроцентрала, работеща с газ от "Южен поток". Това съобщи ИТАР-ТАСС, цитирайки източник от българските бизнес среди.

Вчера премиерите на двете страни - Владимир Путин и Бойко Борисов са обсъдили "в телефонен разговор икономическите и политическите отношения между страните и най-вече съдбата на АЕЦ "Белене" с руско участие", припомня руската агенция.

По данни на неназования източник на ИТАР-ТАСС при обсъждането на съдбата на руско-българските енергийни проекти единственият проект, подкрепен на 100% и от двете страни, си остава газопроводът "Южен поток", чиято подготовка ще тече приоритетно.

Още по темата

Като алтернативен вариант е започнало обсъждане на перспективите да се пренесе цялото подготвено за "Белене" сложно технологично оборудване на площадката на АЕЦ "Козлодуй", където според обсъжданите варианти може да се построи седми блок. Това заяви неведнъж бившият министър на икономика, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Тази идея предизвиква определен скептицизъм в българските бизнес среди, тъй като оборудването на "Белене" в "Козлодуй" ще наложи придобиването на абсолютно нови проектни разработки и решаването на възможно най-сложни технологически задачи, чийто обем в момента трудно може да се определи, посочва ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Предварителният анонс от страна на Борисов за вчерашния му разговор по телефона с Путин беше, че ще информира руския премиер за решението на България за бъдещето на проекта АЕЦ "Белене".

От съобщенията от София и Москва след разговора не стана ясно каква позиция е заявил премиерът ни. Беше посочено само, че двамата подробно са обсъдили "двустранните, както и международните проекти в сферата на енергетиката".

По-рано в телевизионно интервю Бойко Борисов заяви, че е против продължаване на работата по проекта АЕЦ "Белене", ако не бъде намерен голям европейски или американски инвеститор за диверсифицирането му.  За газопровода “Южен поток” пък Борисов каза, че това е изгоден за България проект, това е единственият коз на България, за да се бори за намаляване на цената на газа.

От своя страна лидерът на ДСБ Иван Костов посочи вчера като един от възможните три според него варианта за „Белене“ правителство да изостави идеята за атомна електроцентрала и да се върне към идеята там да бъде изградена парогазова централа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


384
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
314
0
 
4
 
! Отговори
абсурди всеки ден преди 12 години
егати новините, егати държавата..рецидивист с 3 присъди и 42 нарушения е на свобода и дори кара такси, резултатът го видяхме.Въпросът е,че сега с него още някои би трябвало да влезе на топло,кой носи отговорност?? Питбул се разхожда на свобода, влиза в детска градина и напада деца..пак виновни няма. Един дърт комунист върти с месеци работниците си в две големи предприятия и държавата не може да го пипне...защо трябва да живеем с тези абсурди,защо насила искат да ни изгонят от страната ни??
313
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нещата са доста ясни и въпросът с АЕЦ Белене, не е икономически, а политически. Лесно е да се види кой какъв интерес има. Повече от ясно е че именно САЩ натискат да се спре строежа на нов АЕЦ, при това не само в България, а навсякъде , където могат. Да не говорим че. Тъжното е, че в момента американците така са хванали Бойко за топките , че той не сме е и *** си да избърше без да са му разрешили.
312
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Що да не пуснат облигации за кредитиране на АЕЦ Белене?Така ще е най-правилно, г-н Х ще си купи облигации защото предполага, че централата е прекрасна, аз няма да си купя защото съм скептичен за бъдещето на АЕЦ. Пенсионните фондове също могат да си напазаруват облигации за АЕЦ Белене и после ще имат оправдание за своята неплатежоспособност.
311
0
 
3
 
! Отговори
ДО 359 преди 12 години
Казваш че тока от АЕЦ Козлодуй е евтин защото тя е изплатена одавна Да ама когато е изплащахме плащахме ток по 0. 01 лв за киловат а сега при изплатена такава плащаме близо по 0.20лв за киловат Да не би да получаваме 20 пъти по голяма заплати или пенсии.
310
0
 
5
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 12 години
....ГЛУПОСТИ ИЗЧЕТОХ СИЧКО...ПАК ПИТАМ ЗАШТО ВИ Е ЕЛЕКТРИЧЕСТВО КАТО ЖИВЕЕТЕ КАТО У ПЕШТЕРА...!
309
2
 
3
 
! Отговори
niki преди 12 години
(продължавам) но Германия спира всички АЕЦ до 10 години а колко реактора работят в момента в Япония от 54 само 2. А енергонезависимите общности, това са домакинства които сами си произвеждат тока. В Германия са се навъдили доста, ЕРП-тата са задължени да им изкупуват излишния ток. Германците не са глупави, като една от технически най-развитите нации те ни показват бъдещето а ние ще се хванем за опашката на стария динозавърядрена енергетика. И в басеина на марица изток има въглища за 80-90 год.
308
4
 
2
 
! Отговори
niki преди 12 години
1. лъжа е че внасяме електричество от Румъния, напротир в момента сме най-големия износител на балканите.2. по въпроса за липсата на ток след 2-3 години. Спомняте ли си преди десетина години когато започнаха да затварят малките блокове на Козлодуй, ядреното лоби ни проглуши ушите че еддва ли не след няколко години минаваме на режим на тока, е прогнозата не се изпълни, все още изнасяме.3. по въпроса за ядрената енергетика. Вярно е че в много страни голяма част от електр. се произвежда от АЕЦ
307
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДАНО СЕ СЛОЖИ ТОЧКА НА ПРОСТОТИЯТА НА ПОЛИТБЮРО НА КАШКАВАЛАДЖИИТЕ. ТЕ РЕШИХА ПРЕДИ 30 ГОДИНИ ДА ИМА 2-РА АЕЦ ПРИ СЪВЪРШЕННО РАЗЛИЧНИ УСЛОВИЯ
306
2
 
11
 
! Отговори
Пак съм аз преди 12 години
Снощи един " голям умник" по атома /при Милен Цветков/ каза ,че за да се провери мнението на Българите за Белене ,трябвало да се пуснат облигации и като се купят от хората ,ще се види дали Българите са за или против Белене. Господинчо седесар/противник на връзката ни с Русия /,вие така управлявахте няколко мандата ,че разсипахте държавата надлъж и на шир !В резултат на вашите правителства хората са докарани до просия,камо ли да купуват облигации.
305
4
 
9
 
! Отговори
атомен техник преди 12 години
Продължавам коментара : Та това никакво правителство се уповава на подръжката на бившите СЕДЕСАРИ и на никой друг. Не слушайте Мартинчо и Костов какво плещят - те са си същите мекерета ,само че под други имена. Докато БСП и други леви партии не казват това ,което аз тук пиша ,те наистина ще скъсат напълно отношенията ни с Русия. Видяхме през последните 22-23 години какво значи това. Пълно разтуряне на държавата във всяко отношение и беднотия.
304
4
 
9
 
! Отговори
атомен техник преди 12 години
Снощи и Милен Цветков се изживяваше като спец по атомните централи ? До такава степен ,че не даде на момчето -специалист по тази тематика ,да вземе думата .Вижте бе ,клоуни,знаем че желанието ви е да отдалечите Българина от Русия . Това още СДС със своите дембели Александър Йорданов , Филип ,Иван Костов и още стари фашаги преди тях го натрузиха на Българския народ и тези сега управляващи го прилагат с пълна сила. Това е така ,защото това никакво правителство се уповава не на някой друг ,а
303
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Еми нали това е смисълът на капитализма - да останат само най-кадърните, най-умните, най-работоспособните. Който може да плаща за ток, ще плаща - който не - в пещите на тецовете, щото земята за гробове е скъпа и тя!България ще остане с 2-3 млн. население, което ще е ангажирано с обслужването на чуждите собственици на земята, които се очаква да започнат да се преселват от Близкия изток след очакваният ядрен конфликт там.
302
2
 
11
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Кое нещо в енергетиката ни почива на "пазарен анализ..." и конкуренция???1. Живеем ужким при капитализъм...2. Имаме ужким пазарна икономика, при това свръх-либерална...3. Живеем ужким в ЕС, където ужким имало свободно движение на стоки, капитали и работна сила...- НЯМАЛО ПАЗАР ЗА ТОК - ХА-ХА-ХА,Добре!!! НО ВНАСЯМЕ ПО 400 Mw/дневно ОТ ФРЕНСКО-КУНЕВАТА АЕЦ-ЧЕРНА ВОДА!!! КЪДЕ СА СЕГА ПАЛЯЧОВЦИТЕ ОТ ОДС, КОИТО ГО ТВЪРДЯХА(а икономиката ни дори не работи)- ЗАДЪХВАМЕ СЕ ЗА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ ЕДИН ГОЛЯМ ТЕЦ ДА СПРЕ И СТАВАМЕ ДИСКОТЕКА - ЕНЕРГОСИСТЕМАТА РАБОТИ БЕЗ РЕЗЕРВИ!!!(- Сталин се би без резерви пред Москва, Хитлер се би без резерви пред Берлин, Япония капитулира, когато им свършиха резервите)- ОЧЕВИДНО ЕНЕРГЕТИКАТА Е ПРЕД КАПИТУЛАЦИЯ!!!- Но защо НЕК е ЗАДЪЛЖЕНА, да изкупува "вятърничевия" ток на 100%, за 25 години и на цена от 79 стотинки (без ДДС)... и да отказва ток от Козлодуй, струваща му 1.169ст И защо точно този ток се изнася, а ние купуваме скъпия!?!?!?- Защо изкупува тока от СПОНСОРИТЕ НА СДС, в Марица-Изток, за 17,5 ст., а от Държавния тец за 6,5 ст ВСЪЩНОСТ ВЪГЛИЩАТА НИ СВЪРШВАТ СЛЕД 30 ГОДИНИ- Дори цената на тока от АЕЦ-Белене, да е 4.5 стотинки, което признава дори сребролюбеца Касчиев, тя пак е по-ниска от всички други Зелени и Въглеводородни източници на ел. енергия.... - Приятели, ако бяха верни 1, 2, и 3 (по-горе), Козлодуй ще продава на 100% и не по 3,0ст. , а по 8 стотинки, Белене ще продава на същата цена..., ПАЗАРНА ИКОНОМИКА е това..., а всички тецове, които не могат да се включат в тази "ценова игра", ще затворят или някои от тях ще останат, като Студен резерв... Така ще изпълним и Евродирективата - Да намалим вредните емисии с 40%... Което ще направим всякак..., но ако го има Белене защото, ако го няма, до 10 години оставаме без ток..., ИКОНОМИКАТА НИ ЩЕ СЕ ВЪРНЕ В КАМЕННАТА ЕРА, а по-точно ще го купуваме по 99 стотинки..., е, които можем да си го позволим де...
301
0
 
8
 
! Отговори
Мишо преди 12 години
Ами така е по-лесно - вместо да направиш нещо, да си оплюеш брадата да обясняваш, как комунистите не го били направили като хората! То ако икономика се правеше от адвокати, щяхме да сме първа икономическа сила. Аз познавам доста изучени и отгледани при комунизма инженери, архитекти, лекари, агрономи, които доста добре си печелят от Щатите, през ЮАР до Нова Зеландия. Никой никъде не ги попита били ли са членове на БКП.А тук останаха адвокатите да ни лекуват от заводите и едрото земеделие... хаха
300
2
 
4
 
! Отговори
Elena преди 12 години
blagodarq za komentara. Razbira se che trqbva da q napravim tazi AEC
299
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе пичове, какви АЕЦ ви тресат бре? Вие знаете ли какви са перспективите пред България? Тук плановете са до 30-40 г. да не остане живо местно население! Затова е и цялата политика от 20 г. насам - по-младите навън, по-старите - геноцид до гроб. Тук трябва да остане само администрация, полиция и млади неграмотни наемни работници по поддръжка на недвижимите имоти на новото население на бивша България - познайте кой?Ще им трябва само чист въздух, чиста земя и чиста вода - другото те ще си бацнат
298
0
 
3
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 12 години
...ГАСИ ЛАМБИТЕ АРЕ *** ТОЯ *** ТИ ОТГОРЕ ВИКА БАЦЕ У ТЪМНОТО...!
297
0
 
1
 
! Отговори
az преди 12 години
тази новина не е потвърдена, мисля че мирише
296
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
корекция от 353
295
4
 
1
 
! Отговори
от 354 преди 12 години
Ето един пример, за смяна на политика, дават право на община София да продава на потребителите в София ток/топло произведен от *** и ток/газ произведен от пречиствателната станция, става дума за потребители в близост до производството, така хем се запазва цената, хем се инвестира във ВЕИ, хем са печеливши без да го плащат всички потребители в България.