Борисов: Дружбата ни с Русия трябва да е на база сметки

"Надявам се след разговора с Путин да договорим по-ниска цена за газа"
Обновена: 29 мар 2012 07:18 | 28 мар 2012 21:10,
355
Борисов: Дружбата ни с Русия трябва да е на база сметки
Снимка: БТА

Бойко Борисов разкри повече за българо-руските отношения след като вече официално държавата се отказа да строи АЕЦ Белене. Това стана  на представянето на книгата на Симеон Радев "Д-р Стоиловата външна политика и помирението с Русия".

По съвпадение днес се случи така, че се говори за български и руски проекти и трябва да се обяснява защо и как трябва да се вземат такива тежки решения, каза премиерът.

"Вземат се, защото и в понеделник, когато с президента Путин дълго разговаряхме по всичките тези теми, разговорът ни започна и свърши с това, че каквото и да се случва между България и Русия, то трябва да бъде дружеско, трябва да бъде в рамките на мотивите да се защитят интересите на двете страни. Тъй като ние не можем да бъдем като държави в лоши отношения, за което съм му и благодарен", каза той.

По думите му има проекти, които са важни и взаимноизгодни и двете страни работят усилено по тях, но има и такива, които по своята същност са конструирани грешно и са направени така, че да не могат да работят.

"Не бива никога да се поставя въпросът "за" и "против" Русия, проекта е бил спорен, добави още министър-председателят. Той посочи, че началото на проекта е през 1981 година и 33 години не се е случил. Ако е бил много ефективен, много бърз, много важен щеше да го има, но 33 години само се говори за него, мотивира се Борисов.

Според него руската страна няма никаква вина. Виновен е този, който в България е правил всичките конкурси и грешки по проектите, добави премиерът.

Още по темата
"Нашата българо-руска дружба на година струва на България 1,2 млрд. долара, толкова плащаме за газа. Ние сме един огромен пазар. Когато говорим за цената на газа и за това колко ефективен е един газопровод, трябва да се има предвид и какво дава всеки българин в тези проекти. Ако бяхме построили "Белене" по начина, по който беше конструиран, той минава над 20 милиарда лева", коментира министър-председателят.

Борисов обясни, че от руска страна се посочва цена около 12 млрд. лв. и тъй като страната няма тези пари, с кредит и лихва по него ще означава, че сумата ще отиде на 20 млрд. лв. Отделно от тази сметка е и стойността на електропреносната мрежа, която ще струва 1 млрд. лв.

"Всички рискове са за България и аз лично не мога да поема такъв ангажимент", каза още Борисов. Заедно с президента Путин търсихме голям стратегически инвеститор и тъй като не успяхме да  го намерим, той се съгласи, че е по-добре да вземем реактора, да го доплатим и да отидем на АЕЦ "Козлодуй".

По думите на премиера дружбата ни с Русия трябва да бъде прагматична, на базата на сметките. Руснаците много преди нас са влезли в капитализма и действат изключително прагматично, когато става въпрос за цена, каза Борисов и даде пример, че Германия купува газа от Русия за 330 долара, а ние - за 600 долара.

Той изрази надежда на предстоящите преговори да се намали тази цена, за да може отново да се говори за българо-руски приятелски отношения. Искрено се надявам, че президентът Путин след нашия разговор ще направи необходимото компаниите в Русия да направят това, което са направили за германците, завърши премиерът.

БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


355
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
9
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Националните предатели от ГЕРБ са за разтрел!
8
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БРАВО БОЙКО, ПОКАЖИ НА ***,ЧЕ НА МНОГО УМНИ КАТО ТЯХ ИМ ТРЯБВА ЕДИН ПО-ООБИКНОВЕН ДА ИМ ДАВА АКЪЛ.
7
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тиквуняка няма полезен ход, защото е една въртиопашка, а не политик!
6
3
 
17
 
! Отговори
малейй преди 12 години
някой може ли да схване нещо нормално или матрялът тотално е изпращял, ами нас другата зима няма да ни има щот само един гологлавец който азис иска да му се пъхне по завивката с кучетата си шъ вият , останалите смърт от глад и студ
5
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БРАВО ПИЧ, НЕ СЕ НАДУПВАЙ НА РУСКИЯ ГАЗ, А ПОЧВАЙ ШИСТОВИЯ.
4
7
 
20
 
! Отговори
до бачето преди 12 години
абе ей гад,кажи на каква цена купуват партийните ти фирми газа и на каква го продават бе уроде!без пари ли искаш газ?искаш ама нема!
3
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хахаха, първо им забиваш нож в гърба с проекта АЕЦ Белене, а сега пък се надяваш да ти пуснат евтинко газчица.Ти верваш ли си? Изобщо трезвен ли си?
2
8
 
22
 
! Отговори
ех тиквунеее преди 12 години
ква дружба те гони пък тебе...леле майчицееее абе НО КОМЕНТ
1
10
 
29
 
! Отговори
a преди 12 години
Най-тъпия човек!