Борисов: Дружбата ни с Русия трябва да е на база сметки

"Надявам се след разговора с Путин да договорим по-ниска цена за газа"
Обновена: 29 мар 2012 07:18 | 28 мар 2012 21:10,
355
Борисов: Дружбата ни с Русия трябва да е на база сметки
Снимка: БТА

Бойко Борисов разкри повече за българо-руските отношения след като вече официално държавата се отказа да строи АЕЦ Белене. Това стана  на представянето на книгата на Симеон Радев "Д-р Стоиловата външна политика и помирението с Русия".

По съвпадение днес се случи така, че се говори за български и руски проекти и трябва да се обяснява защо и как трябва да се вземат такива тежки решения, каза премиерът.

"Вземат се, защото и в понеделник, когато с президента Путин дълго разговаряхме по всичките тези теми, разговорът ни започна и свърши с това, че каквото и да се случва между България и Русия, то трябва да бъде дружеско, трябва да бъде в рамките на мотивите да се защитят интересите на двете страни. Тъй като ние не можем да бъдем като държави в лоши отношения, за което съм му и благодарен", каза той.

По думите му има проекти, които са важни и взаимноизгодни и двете страни работят усилено по тях, но има и такива, които по своята същност са конструирани грешно и са направени така, че да не могат да работят.

"Не бива никога да се поставя въпросът "за" и "против" Русия, проекта е бил спорен, добави още министър-председателят. Той посочи, че началото на проекта е през 1981 година и 33 години не се е случил. Ако е бил много ефективен, много бърз, много важен щеше да го има, но 33 години само се говори за него, мотивира се Борисов.

Според него руската страна няма никаква вина. Виновен е този, който в България е правил всичките конкурси и грешки по проектите, добави премиерът.

Още по темата
"Нашата българо-руска дружба на година струва на България 1,2 млрд. долара, толкова плащаме за газа. Ние сме един огромен пазар. Когато говорим за цената на газа и за това колко ефективен е един газопровод, трябва да се има предвид и какво дава всеки българин в тези проекти. Ако бяхме построили "Белене" по начина, по който беше конструиран, той минава над 20 милиарда лева", коментира министър-председателят.

Борисов обясни, че от руска страна се посочва цена около 12 млрд. лв. и тъй като страната няма тези пари, с кредит и лихва по него ще означава, че сумата ще отиде на 20 млрд. лв. Отделно от тази сметка е и стойността на електропреносната мрежа, която ще струва 1 млрд. лв.

"Всички рискове са за България и аз лично не мога да поема такъв ангажимент", каза още Борисов. Заедно с президента Путин търсихме голям стратегически инвеститор и тъй като не успяхме да  го намерим, той се съгласи, че е по-добре да вземем реактора, да го доплатим и да отидем на АЕЦ "Козлодуй".

По думите на премиера дружбата ни с Русия трябва да бъде прагматична, на базата на сметките. Руснаците много преди нас са влезли в капитализма и действат изключително прагматично, когато става въпрос за цена, каза Борисов и даде пример, че Германия купува газа от Русия за 330 долара, а ние - за 600 долара.

Той изрази надежда на предстоящите преговори да се намали тази цена, за да може отново да се говори за българо-руски приятелски отношения. Искрено се надявам, че президентът Путин след нашия разговор ще направи необходимото компаниите в Русия да направят това, което са направили за германците, завърши премиерът.

БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


355
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
249
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Моето семейство отказва да даде 10 000 лева за руски ядрен москвич..."Нищо, ще дадете три пътти по толкова на турци и румънци. За смях стана народа от такива високопарни прошляци!
248
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"А ток от къде ще вземаме за електромобилите, които американският посланик и нашият Президент рекламират?"Батерии от Турция ще се купуват! Лесна работа, на кредит.
247
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Моето семейство отказва да даде 10 000 лева за руски ядрен москвич............Който иска такъв да ходи в Рашата, там ги имат много. Има и друг вариант - доброволно набиране на средства за Белене. Ще участват предимно русофили и *** и накрая ще събират жълти стотинки.Защо ли? Защото *** и русофилите знаят само да лаят, те не работят и смятат *** на руски *** за работа.
246
0
 
3
 
! Отговори
ppancho преди 12 години
основният проблем на газоснабдяването са групировките ,които притежават тръбите:Ямболгаз,булгартрансгаз,булгаргаз.После идва газпром...и когато всички се наядат,тогава руссия вдига газтта-веднъж на 4 вдигания.Г-н Сашо Дончев си позволява да вдига газта 3 пъти по-често от Путин: ))А дотираната от всички данъкоплатци Топлофикация София е мястото,където е заровено кучето (в този случай)За фирмите вече е непосилно да плащат газта...на отказване е работата
245
2
 
4
 
! Отговори
Пътник преди 12 години
Президентът Росен Плевнелиев повози американския посланик Джеймс Уорлик в електромобил преди няколко дни.... А ток от къде ще вземаме за електромобилите, които американският посланик и нашият Президент рекламират?
244
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Гсподин пътник, земеделието беше разсипано някъде към 1950-1955 години и сега ще ядем турски домати щото турците не се занимаваха като нас 45 години с идиотии."Глупости, до промените си имахме земеделие и продукцията си му беше добра. Откакто шугавите овце се разшавахте, отогава и започна разпада на държавата и народа.
243
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Някой вярва ли на тоя пожарникар.
242
1
 
2
 
! Отговори
BG преди 12 години
Koi si misli6,4e si bOrisoV,za da kazva6 ot imeto na naroda,4e *drujbata ni s Rusia trqbva da e na baza smetki*??Tazi drujba tupanaryu i predatelyu bulgarski,i to samo ako te-rusnacite ni prostqt e DO JIVOT!!!!!Mafiotski mutri ti,Ivan Kostov,raznite reznqci....,Stani6ev i sie....Edin den naistina 6te si platite!.
241
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На база сметки ще е няма проблем, Путин най-спокойно може да увеличи цената на газ поне 3 пъти.
240
1
 
8
 
! Отговори
до 08022 преди 12 години
Да, ама всичко това при много вероятен спрян износ на ток поради закриване на мощности - 5 и 6 блок, стари ТЕЦ-ове... Ще набиваме пари в система, която вече не се самоиздържа, а най-вероятно и ще купуваме ток.Важното е, че кака Цветелина ще може да продава тока от замислените мегаинвестиции във ВЕИ на цени, на които на нея й харесват, а ние ще плащаме...!Такива схеми минават в тишина, докато *** се дерат на тема комунисти и руснаци. За кърлежите от сектора на ВЕИ един АЕЦ е като мухозол!
239
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
без АЕЦ Белене в 2020г. цената на тока ще бъде лев за киловат и то ако го има
238
1
 
9
 
! Отговори
COPY :::)))))))))) преди 12 години
Най- влиятелните според Форбс:1. Бойко Борисов, министър-председател2. Цветан Василев, Корпоративна търговска банка3. Иво Каменов, Химимпорт4. Симеон Дянков, вицепремиер и министър на финансите5. Росен Плевнелиев, президент на Република България6. Огнян Донев, Софарма7. Валентин Златев, Лукойл България8. Цветан Цветанов, вицепремиер и министър на вътрешните работи9. Красимир Гергов, КРЕС, Пиеро 97″10. Цветелина Бориславова, Българо-американска кредитна банкаВсъщност , малко ако се замисли човек, ще види ясната конструкция на мафията :1.Държат ГОРИВАТА ../ Лук/2.Лекарствата /доневци/3.Житото /***-складовете/4.Парите на държавата- банките./василевци/..и Цветита5.Полицията- цветановци6.Пропагандата- герговци..7.Подизпълнители дянковци и плевнелиевци..8. И един *** , който играе тодор живков..Ето , това е конструкцията на МАФИЯТА създадена от ДС-БКП..Добра схема- за властване НАД крепостните..Днес ще им наредят и какво да правят с Белене
237
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мда... видехме как се правят сметки от пожарникар! Пускаме 2 млрд. народна пара да плуват по Дунава, запретваме ръкави и започваме всичко отначало - ново проучване и проектиране на 7-ми блок - поне 2 млрд., нова площадка, нови 15 години кредити и копане на нов гьол. Паралелно с това плащане на мозъци, които да препроектират и преправят вече направеното в Белене, та да работи на газ, който не се знае на какви пари ще купуваме. Отделно купуване на парогазова централа.
236
2
 
10
 
! Отговори
Мамантос преди 12 години
Този... е за затвора. Държавен съд и затвор за цялата колониална клика, ибрикчийствуваща на Бръксел, Вашингтон и Анкара, и нагло тъпчеща интересите на България!
235
1
 
2
 
! Отговори
7 преди 12 години
Виртуална България бе нападната от Турция и Гърция - битката е тежка и се нуждаем от всеки човек - отнема по малко време на ден, но носи много емоции - 10 хиляди българи сме вече там - за подробности- видеото на този линк: tinyurl/7xmztxu
234
7
 
8
 
! Отговори
чутурата преди 12 години
бате BOJKO ти си пич!
233
9
 
5
 
! Отговори
Безпартиен преди 12 години
Отдавна беше ясно, че АЕЦ Белене е едно in vitro зачатие на бетанните глави от времето на "вечната дружба"...и най-сетне може да заеме своето място в музея на "развитият социализъм", като най скъпият експонат.
232
0
 
10
 
! Отговори
Пътник преди 12 години
233 Относно копуването и продаването на ток има едно лесно правило. Който има продава, който няма купува. Без то не може. Проста работа.
231
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
BOIKA,6TE GO LAPA6 TI RUSKI DEBEL UHAE6T NA VODKA I KISELI KRASTAVI4KI,AMA NEISE...TE TIQ 4ALAMI PRED HILARI MOGAT DA VARVQT NO PRED PUTIN NE
230
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НА БАЗА... борисовата глава на кол трябва да е нашата дружба!