Росатом не е разтревожен от отказа от АЕЦ "Белене"

"Ако България иска, ще строим, ако няма нужда, няма да строим"
28 мар 2012 15:51, Елка Василева
77
Росатом не е разтревожен от отказа от АЕЦ "Белене"
Сергей Кириенко. Снимка: архив, Reuters

Евентуален отказ на българските власти от строителството на АЕЦ "Белене" няма да донесе съществени загуби за руската корпорация Росатом, но ще бъде жалко за загубените време и сили", заяви ръководителят на концерна Сергей Кириенко. Това съобщи руската агенция ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

"При общ портфейл на поръчки за 20 енергийни блока за АЕЦ, които в момента има Росатом, при отказ от една централа загубата е несъществена. За АЕЦ "Белене" обаче бяха похарчени време и сили и ще бъде жалко за тях, ако проектът не бъде изпълнен", каза Кириенко.

Още по темата

"Позицията на Русия по този въпрос е крайно прагматична. Ако България реши да строи атомната централа, ще строим. Ако България няма нужда от това, няма да строим", допълни той.

Днес стана известно, че България се отказва от проекта за изграждане на АЕЦ "Белене". Решението е на площадката там да се построи газова централа, а готовият реактор за "Белене" да бъде монтиран като седми блок в АЕЦ "Козлодуй".

„На заседанието на правителството взехме решение да прекратим проекта АЕЦ „Белене” и да доплатим първи реактор, който през октомври ще е окончателно готов", каза премиерът Борисов.  Той уточни, че за реактора остава да се дадат около 140 милиона евро.

Министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев е получил мандат за започване на процедура за монтирането му като седми блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Преди това заместник финансовият министър Владислав Горанов обяви, че на мястото на площадката ще се строи газова централа, а поръчаният реактор ще отиде като седми блок в АЕЦ „Козлодуй“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
1
 
! Отговори
до 39 преди 12 години
Да, съществува...алтернативен източник на еренгия! В пещерата с огън и съчки!
64
0
 
0
 
! Отговори
до 66 преди 12 години
Моля ти се, не се изказвай, че е направо смешно! Все пак сме смъртни, не шотландски бойци!!!
63
0
 
1
 
! Отговори
do 68 Благов преди 12 години
Хаха... хубаво е когато мечтите се сбъдват...И къде е този шистов газ бре, специалисте? Кой го откри, картира и установи? Коага и как тези залежи се оказаха факт, че аз нещо май съм пропуснал...Ти чете ли след големите фойерверки в Полша какво се оказа? Че както щяха да продават на цяла Европа газ и да изхвърлят Русия от пазара, нещо се оклюмаха. Министерството им намалило прогнозата за залежите с 85%!!!! Каноко са спрели сондажите, защото щял да е много скъп добива... блабла...
62
0
 
1
 
! Отговори
mindo преди 12 години
Ако изкаш да се отлепиш от дъното защо изкаш да се заробиш със скъп проект, скъпи лихви, плащания на чужди компании посредници и всичко това в един нестабилен и несигурен за икономиката ти период? И както пишеш БелЯне не се учудвам на мнениети ти. Пий си ракията и не мисли за неща дето не ги чуваш.
61
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хора дайте някакви протести да направим. Трябва да има стачки. АЕЦ Беляне беше единствената ни надежда да се отлепим от дъното и нещо да се промени във възходяща насока. Не трябва да все да търпим. Какво трябва да стане за да ни прелее чашата .
60
1
 
1
 
! Отговори
до Балък Балтов преди 12 години
Не бе, за 3000 години са залежите!Обществото после ще пие помия и ще мре от бензена!
59
4
 
0
 
! Отговори
Бл.Благов преди 12 години
Напълно правилно решение! Рано или късно обществото в Бг ще реши използването на шистов газ , в света няма друг такъв мощен источник на енергия като перспектива за сега, а и технологията за добиването му ще се подобрява , така че газовата централа в Белене е ДОБРО РЕШЕНИЕ!По предварителни данни залежите на шистов газ в БГ са за 300 години! Най-важен е националния интерес!
58
1
 
0
 
! Отговори
до 66 преди 12 години
Я дай да го видим това интервю, че май само ти си го гледал.
57
1
 
5
 
! Отговори
До 63 преди 12 години
Гледах интервю на предишния директор на АЕЦ Козлодуй, който по телевизията каза, че само за да се направят изследванията на новата площадка за реатор в Козлодуй им трябват 10 до 15 години!!! Толкова било технологичното време, за да са сигурни изследванията.Тоест, Борисов хвърля димки, че ще правят нещо в Козлодуй а в същност биха могли да започнат най-рано след 15 г. Тогава ще сме последната държава в Европа, която се сеща за нови реактори, ако изобщо ни има като държава, както сме тръгнали.
56
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А защо трябва да е разтревожена от решенията на група БГ смахнатяги!?!Докато по указание от американското посолство различни послушковци си мзислеха, че ще им сложат прът в колелата и бизнеса им ще спре, те си опекоха баницата - ще стоят четири такива централи в Турция. Имат и договори за 30 т напред - ще строят реактори в Индия, Китай, Арабския свят, в Латинска Америка и т.н. ... Пука им на тях за някакви велики смешници, които чакат газ от "Набуто", щото ги водят за носа и това им стига
55
2
 
5
 
! Отговори
realist преди 12 години
Жалко. Толкова пари на вятъра, толкова усилия и нищо. Че аз не виждам разлика руски, американски, европейски интереси ли са, няма ли го българският интерес, от нашите политици нищо не става!
54
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Местенето на новия реактор в козлодуй ще отнеме 5 години, Корпоратъвна търговска банка, вече даде заявка за строеж на газова централа в Сърбия...а после и у нас...еййй, интереси , брей.
53
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е, за това пък ще строим ГАЗОВА централа пак с руски газ, щото друг нема от къде. И тока от нев естествено е най-скъпия, ама като играят нечии интереси...
52
12
 
2
 
! Отговори
Браво на Премиера преди 12 години
Аман от руско робство. Дали е турско, дали руско - робството си е робство. Българи, осъзнайте се, инак сте обречени !
51
5
 
12
 
! Отговори
ТЪПА ПРОДАЖНА МУТРА преди 12 години
СЛЕД ФЕРДИНАНТ БОЙКО ***,НАЦИОНАЛНИЯ ПРЕДАТЕЛ,СЛУГАТА НА АМЕРИКАНЦИТЕ , УСПЯ ДА ДОБУТА БЪЛГАРИЯ ДО ТРЕТАТА НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА.ЗА ВСЯКО ЕДНО РЕШЕНИЕ ЗА ИЛИ ПРОТИВ МОГАТ ДА СЕ ИЗВАДЯТ ВСЯКАКВИ АРГУМЕНТИ.НО КОГАТО СТАВА ВЪПРОС ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ И НАЙ- ВЕЧЕ НАЦИОНАЛНИЯ ИНТЕРЕС,НЯМА ДРУГИ АРГУМЕНТИ.Е,ТОВА ЩЕ МУ КОСТВА ГЛАВАТА Т.Е. ПОСТА.БЪЛГАРИЯ ЗАГУБИ 10 000 РАБОТНИ МЕСТА,А БЪЛГАРИТЕ ЩЕ ПЛАЩАТ НАЙ-СКЪПАТА ЕНЕРГИЯ.НА МУТРАТА НЕ МУ ДРЕМЕ-ТОЙ И ДРУГИТЕ ПРЕДАТЕЛИ СА МИЛИОНЕРИ И МИЛИАРДЕРИ.
50
1
 
7
 
! Отговори
Марти преди 12 години
""Ако България иска, ще строим, ако няма нужда, няма да строим""С други думи и по невъзпитано казано;"Дреме ни на х*я за България" ,хахаКоето от руска гледна точка е напълно разбираемо...По-не разбираемо и трагично е че"Дреме ни на х*я за България" казват и тъй наречените Български политици,начело с Борисов,Станишев,Първанов,Доган, Костов,Сидеров,Димитров и т.н *** занимаваща се с политика....
49
4
 
13
 
! Отговори
аз преди 12 години
Боко тиквата трябва веднага да бъде отстрелян.Предател на българския народ.
48
1
 
4
 
! Отговори
до 47 преди 12 години
Ти си кръгъл ***! Не гледай общата задлъжнялост, а гледай държавния дълг!
47
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е те това ме изкефи, тия са пълни албанци! Първо почват проект, копуват реактори загробват милярди левове, и след това правят "проучване" и дават ОЩЕ пари на UHBC и накрая казват проект няма да има....Лелееее слаба държ ава без армия и достойнство, с външна защита на римите които ограбват народа и го изнасят от домовете му....Какъв цирк!!!!!!! Гласувах за ГЕРБ, но сега ще гласувам за АТАКА!!! Това е повръщане което се прави със българска индустрия и население! РАЗТРЕЛ!!!!!
46
1
 
21
 
! Отговори
Смахон Дянков преди 12 години
Всички, който са умни колкото мене, разбират че милиардите които спестим от реакторите в Белене, ще ги дадем после пак на руснаците за газ. Само че тока добит с природен газ е два пъти по скъп от този добит с ядрена енергия. За това на руснаците не им пука - нашите пари ще отидат пак при тях, а колко ще е цената на тока в България след 5 години, това не интересува Газпром.