Синя радост и червена тъга по АЕЦ "Белене"

Политическите реакции след решението за втората централа
Обновена: 28 мар 2012 15:05 | 28 мар 2012 15:01,
129
Синя радост и червена тъга по АЕЦ "Белене"
Сините доволни от решението. Снимка: архив, БТА

Бурни реакции в парламента предизвика решението на правителството България да се откаже от проекта АЕЦ „Белене“.

Информацията изтече от зам.-финансовия министър Владислав Горанов след заседание на МС, докато в същото време премиерът информираше за решението президента Росен Плевнелиев.

След като се разнесе новината, все пак депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев потвърди информацията за взетото решение.

Идеята на правителството е готовият реактор да бъде седми блок на АЕЦ "Козлодуй", а на площадката за АЕЦ "Белене" да се изгради съвременна парогазова турбина. Решението на кабинета е да прекрати  взаимоотношенията, които бяха рестартирани през 2005 г. от правителството на Симеон Сакскобургготски за изграждането на АЕЦ "Белене".

Според него тогава правителството не е сключило договор за директно изграждане с крайна цена, а са се оставили неясни показатели, което е довело до подписване на нови и нови споразумения.

Сините поздравиха Бойко Борисов за позицията, а червените остро възнегодуваха, като се усъмниха, че е имало експерти при взимането на решението.

„Решението за отказ от строителството на АЕЦ „Белене” е изключително голямо решение, защото връща България в геополитическата орбита на евроатлантическия съюз“, коментира Иван Костов.

Той препоръча решението на правителството да се откаже от строителството на АЕЦ "Белене" да бъде потвърдено и от Народното събрание, за да "се затвори плътно тази врата и тя да не може да се отваря
повече".

„Решението бих го сравнил с едно решение през 1881 г., когато в България се е решавало накъде да се построи една важна железница – дали към Европа, или към Русия. Един руски банкер дал пари, за да се построи пътят за руската страна. Тогава българският парламент бил разумен и правителството било разумно и избрало европейския път. Аналогията е същата в момента”, посочи Костов.

Според него българското правителство е избрало отново европейския път.

Още по темата

„Аз съм горд с това, че ние бяхме единствените, които категорично от много години заявиха още от момента, в който Симеон Сакскобургготски преразгледа това решение през 2002 г. на 28 август. Оттогава ние сме против изграждането на АЕЦ „Белене”, защото имаме своите аргументи и се радваме, че накрая тези аргументи победиха, което показва, че истината наистина има къси крака, но винаги стига навреме. Ето сега, в случая й трябваха десет години”, добави Командира.

Той заяви,че не е възможна коалиция между ГЕРБ и Синята коалиция, макар че по-рано днес обяви, че е има вероятност за такъв ход, ако Борисов се откаже от „Белене“. 

„Що се отнася до бъдещето, бъдещото наше участие в какъвто и да е било десен формат, зависи от резултатите от изборите. Ние не можем да правим други спекулации”, допълни Костов.

„Решението да бъде спряно строителството на АЕЦ "Белене" е победа за Синята коалиция, зарадва се и лидерът на СДС Мартин Димитров.

„Поздравявам премиера, макар че той 2,5 години харчи за проекта ненужни средства“, допълни той.

Според него това, което трябва да направи в момента България, е да форсира изграждането на междусистемните връзки с Гърция, Турция, Румъния .

„Така ще намалим цената на газа и ще бъдем в позиция за преговори“, подчерта Димитров и припомни, че това ще е един от въпросите на днешното заседание на икономическата комисия, на което се очаква да бъде изслушан премиерът Бойко Борисов.

Относно обявеното от Горанов решение, че на мястото на площадката ще се строи газова централа, а поръчаният реактор ще отиде като седми блок в АЕЦ „Козлодуй“, Димитров коментира:

„Ние много години смятахме и смятаме, че това е най-доброто решение за България. Седми блок на АЕЦ „Козлодуй” ще бъде поне 2 пъти по-евтин, възможната газова централа на площадката ще бъде много добра инвестиция”, каза Димитров.

Решението за АЕЦ "Белене" е икономически необосновано, технически трудно изпълнимо и с много важни политически и социални последствия, смятат от БСП. Бившият икономически министър Петър Димитров обаче посочи, че не бърза да слага точката на проекта, като има предвид характера на премиера.

„Непрекъснато се повтаря, че сме много зависими от Русия и искаме да намалим тази зависимост. Тази газова централа с газ откъде ще работи – от Космоса или от Русия? Увеличаваме зависимостта от един привършващ източник на енергия, какъвто е газът, и се отказваме от ядрена енергия, която от ЕК е класифицирана като независим източник на енергия“, скочи бившият икономически министър.

Според червеният депутат Румен Овчаров пък „приказката за седми блок в АЕЦ "Козлодуй" е поредната димка, която на практика трябва да омекоти удара от преминаването в режим на ликвидация на атомната енергетика в България“.

„Някой очевидно е заинтересован да унищожим ядрената енергетика в България, за да се развива тя на други места“, коментира той пред БНР.

Според него е абсолютно погрешно твърдението, че е по-изгодно да се построи седми блок на АЕЦ "Козлодуй”, а не да се строи нова централа в Белене.

„Аз малко трудно схващам логиката и на Мартин Димитров, и на Иван Костов, които твърдят, че когато реакторът се монтира в "Козлодуй", за разлика от монтирането му в "Белене", изведнъж ставаме енергийно независими от Русия. Още по-трудно мога да разбера защо когато реакторът е в "Белене" няма пазар за неговата електроенергия, а като се премести в "Козлодуй" - вече има пазар. Това е най-циничен начин за поредното хвърляне на прах в очите на българския народ“, коментира Овчаров.

А относно информацията, че ще строим газотурбинна централа вместо "Белене", Овчаров беше категоричен: „Това може да го измисли само някой, който иска да услужи много силно на руската страна и на "Газпром".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
14
 
17
 
! Отговори
аз преди 12 години
Браво на Бойко.Човек и котка не трябва да взима от руснаците.
84
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
дано да е истина че се спира това източване на България през тоя корупционен проект
83
10
 
16
 
! Отговори
Go West преди 12 години
Супер новина! Бившите съветски колонии от Централна Европа Полша, Чехия и Унгария не биха и помислили да си сложат руска АЕЦ. Те са тръгнали уверено в посока Запад и са много по-добре от нас. Само задръстени държави с ориенталски манталитет избират Русия за стратегически партньор.Долу Русия, да живее Европа!
82
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз не знам защо винаги се набърква политика в едно толкова елементарно уравнение.Изгодно ли е за България да има втрои АЕЦ ? ДА или НЕ.Ако "ДА" - колко струва на данъкоплатеца, какво ще спечели народа, за какъв период и какви са рисковете.Ако "НЕ" - значи "НЕ".Вадиш на бял свят сметките - пускаш референдум - взимаш решението на народа.Какво ме карате да чета кой станал с *** на горе в парламента. Не ме интересуват емоционалните състояния на бездарниците ни.
81
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
23 години чакам демократите да построят нещо в България. Дали след 100 години още ще има какво да крадат демократите от построеното от преди тях?
80
0
 
9
 
! Отговори
До 91 преди 12 години
Така е 91, но забравяш нещо просто - краденето е осигурено, когато все пак правиш нещата да работят, а за да работят трява да влагаш пари. По-просто казано демократите след 1989-та влагат пари в нещо, за да откраднат повече. Сеагашните демократи на ГЕРБ не го умеят - те не могат да намерят пари, които да вложат, за да си осигурят краденето, а само с крадене не става - парите бързо свършват.
79
4
 
11
 
! Отговори
Распутин преди 12 години
За информация на несведущите - САМО ЗАРАДИ ТОВА, че България НЯМА ТЕРМИНАЛ ЗА ВТЕЧНЕН ГАЗ, който може да се построи за има-няма 100 млн.лв., ПЛАЩАМЕ НА РУСНАЦИТЕ ВСЯКА ГОДИНА 2 МИЛИАРДА ЛЕВА ПОВЕЧЕ, ОТКОЛКОТО ПЛАЩА ГЕРМАНИЯ за същото количество! Това БРАТЯ ЛИ СА И КАКВО БРАТСКО ИМА В ТОВА ДА ДЕРЕШ БЪЛГАРИТЕ ТАКА, КАКТО БАШИБОЗУК И ЕНИЧАРИН НЕ ГИ Е ДРАЛ???
78
5
 
10
 
! Отговори
Распутин преди 12 години
Следващи ходове на Борисов и Дянков - газовите връзки с Турция, Гърция и Румъния и ТЕРМИНАЛ ЗА ТЕЧЕН ГАЗ(КАТАРСКИ И ЛИБИЙСКИ), ПРОДАВАН НА ЦЕНИ $75/1000куб.! Все едно на Егейско или Черно море!За сведения, руснаците ни ИЗНАСИЛВАТ с тяхната газ на цена $600/1000куб.
77
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сега Бойко трябва да смачка червената енергийна мафия, иначе след година си заминава, ако не и по-рано!
76
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Трябва да си ***, за да си мислиш, че преместването на реактора от Белене в Козлодуй "връща България в геополитическата орбита на евроатлантическия съюз
75
5
 
12
 
! Отговори
Димитров преди 12 години
АЕЦ-Белене беше касичка, създадена от КРАДЦИТЕ на съвременна България за финансиране на личните разходи на същите и нелегалната им политическа дейност.Грешката на КРАДЦИТЕ бе, че никой от тях не е очаквал, че вместо да седнат на софрата и да КРАДАТ, Борисов и Дянков(най-вече) ще задават въпроси за цена, ефективност и други подобни дреболии. Тук въпросът с привличане на ИНВЕСТИТОР беше от изключителна важност! И то инвеститор, финансиращ ЦЕЛИЯ ПРОЕКТ, а не само неговата част от съсобствеността. Предвид това, че БЪЛГАРИЯ НОСИ РИСКА от евентуална ЯДРЕНА КАТАСТРОФА, нашият дял НЕ МОЖЕШЕ ДА БЪДЕ ПОД 51%! И ето ги условията 51% за България и 100% финансиране на проекта от бъдещия ИНВЕСТИТОР! Ако намерят такъв ИНВЕСТИТОР( при тези условия се замислям дали би ми попречило, май не, този ИНВЕСТИТОР да бъде и руски...), да заповядат да се обсъжда договора по същество. Намериха ли? Не! Балъци по света няма, вкл. и руснаците не са такива. На тях им дай някоя далавера - като доставки на газ за $600/1000куб...
74
9
 
9
 
! Отговори
Селянин преди 12 години
Браво Боко,а после ще се чудим защо плащаме най-скъпия ток в ЕС>Бравоооооо
73
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Така и не видях някакъв довод против строежа на АЕЦ Белене. Няма ли някой от мутродемократите да ме просвети по въпроса?
72
4
 
5
 
! Отговори
??? преди 12 години
Ще има или ще няма АЕЦ Белене не е окончателно решено. След малко повече от година, като сменим ГЕРБ с някои по-нормални управляващи, не се знае новите какво решение ще вземат Белене.--Писна ми от този бъг с съобщението "Грешен код". Днес.бг няма ли най-накрая да си оправят сайта?
71
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
няма частни инвеститори за белене,защото е набутвация и пълна минавка,това е толкова просто и логично,че само *** не би го разбрал
70
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Чудесно!Най-сетне тая гадна заробваща далавера беше погребана.
69
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В Австрия няма НИТО ЕДНА АЕЦ а стандартът на живот там е перфектен!Кажете нещо по този въпрос,другари?
68
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Проблемът с газовите централи е, че цената на произведената от тях електроенергия е неконкурентна, посочи Трайков. Ако такъв проект се реализира от България при настоящите цени, по които страната купува природен газ от "Газпром", цената на произведената електроенергия ще е над 130 лв. за мегаватчас. "Поради това всички компании, които досега са проявявали интерес към такъв проект, са искали дългосрочни договори с НЕК, което не сме разрешавали", каза Трайков.
67
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Голяма част от работата по АЕЦ Белене беше свършена още преди 1989-та и трябваха още 3-4 години АЕЦ Белене да заработи. Вместо печалби от АЕЦ Белене и износ на ток, мутродемократите, които взеха властта след 1989-та се отдадоха на грабеж. Сега май историята от първите години на грабежа се повтаря.
66
5
 
7
 
! Отговори
Аз преди 12 години
До 73 Несига че си роден *** след 1990 ами и си *** като всички родени след 1990г. Пише се съвеТСки идва от свеТ.И мислененето Ви е малоумно Бойкови Тиквеничета.