Синя радост и червена тъга по АЕЦ "Белене"

Политическите реакции след решението за втората централа
Обновена: 28 мар 2012 15:05 | 28 мар 2012 15:01,
129
Синя радост и червена тъга по АЕЦ "Белене"
Сините доволни от решението. Снимка: архив, БТА

Бурни реакции в парламента предизвика решението на правителството България да се откаже от проекта АЕЦ „Белене“.

Информацията изтече от зам.-финансовия министър Владислав Горанов след заседание на МС, докато в същото време премиерът информираше за решението президента Росен Плевнелиев.

След като се разнесе новината, все пак депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев потвърди информацията за взетото решение.

Идеята на правителството е готовият реактор да бъде седми блок на АЕЦ "Козлодуй", а на площадката за АЕЦ "Белене" да се изгради съвременна парогазова турбина. Решението на кабинета е да прекрати  взаимоотношенията, които бяха рестартирани през 2005 г. от правителството на Симеон Сакскобургготски за изграждането на АЕЦ "Белене".

Според него тогава правителството не е сключило договор за директно изграждане с крайна цена, а са се оставили неясни показатели, което е довело до подписване на нови и нови споразумения.

Сините поздравиха Бойко Борисов за позицията, а червените остро възнегодуваха, като се усъмниха, че е имало експерти при взимането на решението.

„Решението за отказ от строителството на АЕЦ „Белене” е изключително голямо решение, защото връща България в геополитическата орбита на евроатлантическия съюз“, коментира Иван Костов.

Той препоръча решението на правителството да се откаже от строителството на АЕЦ "Белене" да бъде потвърдено и от Народното събрание, за да "се затвори плътно тази врата и тя да не може да се отваря
повече".

„Решението бих го сравнил с едно решение през 1881 г., когато в България се е решавало накъде да се построи една важна железница – дали към Европа, или към Русия. Един руски банкер дал пари, за да се построи пътят за руската страна. Тогава българският парламент бил разумен и правителството било разумно и избрало европейския път. Аналогията е същата в момента”, посочи Костов.

Според него българското правителство е избрало отново европейския път.

Още по темата

„Аз съм горд с това, че ние бяхме единствените, които категорично от много години заявиха още от момента, в който Симеон Сакскобургготски преразгледа това решение през 2002 г. на 28 август. Оттогава ние сме против изграждането на АЕЦ „Белене”, защото имаме своите аргументи и се радваме, че накрая тези аргументи победиха, което показва, че истината наистина има къси крака, но винаги стига навреме. Ето сега, в случая й трябваха десет години”, добави Командира.

Той заяви,че не е възможна коалиция между ГЕРБ и Синята коалиция, макар че по-рано днес обяви, че е има вероятност за такъв ход, ако Борисов се откаже от „Белене“. 

„Що се отнася до бъдещето, бъдещото наше участие в какъвто и да е било десен формат, зависи от резултатите от изборите. Ние не можем да правим други спекулации”, допълни Костов.

„Решението да бъде спряно строителството на АЕЦ "Белене" е победа за Синята коалиция, зарадва се и лидерът на СДС Мартин Димитров.

„Поздравявам премиера, макар че той 2,5 години харчи за проекта ненужни средства“, допълни той.

Според него това, което трябва да направи в момента България, е да форсира изграждането на междусистемните връзки с Гърция, Турция, Румъния .

„Така ще намалим цената на газа и ще бъдем в позиция за преговори“, подчерта Димитров и припомни, че това ще е един от въпросите на днешното заседание на икономическата комисия, на което се очаква да бъде изслушан премиерът Бойко Борисов.

Относно обявеното от Горанов решение, че на мястото на площадката ще се строи газова централа, а поръчаният реактор ще отиде като седми блок в АЕЦ „Козлодуй“, Димитров коментира:

„Ние много години смятахме и смятаме, че това е най-доброто решение за България. Седми блок на АЕЦ „Козлодуй” ще бъде поне 2 пъти по-евтин, възможната газова централа на площадката ще бъде много добра инвестиция”, каза Димитров.

Решението за АЕЦ "Белене" е икономически необосновано, технически трудно изпълнимо и с много важни политически и социални последствия, смятат от БСП. Бившият икономически министър Петър Димитров обаче посочи, че не бърза да слага точката на проекта, като има предвид характера на премиера.

„Непрекъснато се повтаря, че сме много зависими от Русия и искаме да намалим тази зависимост. Тази газова централа с газ откъде ще работи – от Космоса или от Русия? Увеличаваме зависимостта от един привършващ източник на енергия, какъвто е газът, и се отказваме от ядрена енергия, която от ЕК е класифицирана като независим източник на енергия“, скочи бившият икономически министър.

Според червеният депутат Румен Овчаров пък „приказката за седми блок в АЕЦ "Козлодуй" е поредната димка, която на практика трябва да омекоти удара от преминаването в режим на ликвидация на атомната енергетика в България“.

„Някой очевидно е заинтересован да унищожим ядрената енергетика в България, за да се развива тя на други места“, коментира той пред БНР.

Според него е абсолютно погрешно твърдението, че е по-изгодно да се построи седми блок на АЕЦ "Козлодуй”, а не да се строи нова централа в Белене.

„Аз малко трудно схващам логиката и на Мартин Димитров, и на Иван Костов, които твърдят, че когато реакторът се монтира в "Козлодуй", за разлика от монтирането му в "Белене", изведнъж ставаме енергийно независими от Русия. Още по-трудно мога да разбера защо когато реакторът е в "Белене" няма пазар за неговата електроенергия, а като се премести в "Козлодуй" - вече има пазар. Това е най-циничен начин за поредното хвърляне на прах в очите на българския народ“, коментира Овчаров.

А относно информацията, че ще строим газотурбинна централа вместо "Белене", Овчаров беше категоричен: „Това може да го измисли само някой, който иска да услужи много силно на руската страна и на "Газпром".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
0
 
! Отговори
реактор преди 12 години
До 55 кендзаш ли си в устата:)
44
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
свиквайте с новия си електорат: г-жа Тъга и г-жа Забрава, уважаеми цоциалисти
43
3
 
6
 
! Отговори
Наско преди 12 години
Петролът,газът и всички и всички изкопаеми ще свършат до няколко десетилетия 3-4 според някои,според други още по-бързо.Бъдещето е най-вече на електроцентралите,от които добивът на ток е най-ефективен и възобновяемите ен. източници! Отказаха се от АЕЦ-а,защото нямат пари бе разберете,почти е изплатена,просто не могат да съберат пари за бюджета,к'во остава за това. И Германия и Япония ще строят атомни ел. ц.! Ще видите
42
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
СЕРИОЗНА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ДОХОДИ !!! Нов интернет портал - търсачка ще дели 50% от приходите си с регистрираните потребители. Регистрирайте се с поканата в края на този пост, потвърдете регистрацията на Вашия и-мейл, поканете приятели и печелете от 7-ми април 2012! Уникална възможност, не се изискват никакви вложения или даунлоад. Всеки нов приятел, който ще поканите с персоналния си линк, увеличава факторът по който ще се изплащат парите ви! Всеки месец, като заплата! Лесно е, става за минута! Успех! Вашият линк: signup.wazzub.info/?lrRef=442669d5
41
6
 
3
 
! Отговори
до реактора преди 12 години
Скъпи мой простако,въпросът е кога/не защитавам Белене/?И втори-да не си мислиш,че ще е безплатен?!И трети-кой ще плаща?Като на третия ти отговарям веднага-ние,***,пак ние!Ние,българите,защото *** и Костов,Р.Овч.,Р.Пет.,Мартинчо и пр.*** пак ще са на трапезата за НАША сметка,***!!!
40
0
 
3
 
! Отговори
йеп преди 12 години
мулто бене
39
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 30 къде забравяш като говориш за бъдещите поколения за слънцето не е ли то най- голямия ядрен реактор , не ни ли дава то по 1000 вата на м2 всеки миг от светлата част на денонощието , не е ли крайно време космическите технологии да се развият и на земята , какво мислиш че ще е след 30 години можеш ли въобще да си го представиш , помисли какво беше преди 30 години и сега , а бъдещето ще се развива още по бързо.
38
11
 
11
 
! Отговори
ХП преди 12 години
Седми блок в Козлудуй няма да има, защото Румъния и Турция няма да позволят да има конкуренция на техните централи. Газова централа в Белене е налудничава идея и много по-скъпа от АЕЦ, защото петролът и газът ще продължат да поскъпват. Единственото, което остава, е да бием шута на ГЕРБ още преди изборите.
37
0
 
1
 
! Отговори
хах преди 12 години
Хайде още един открил перпетуум мобиле-то. Абе ти що не си купиш една клетка за браунов газ, да си я вържеш у вас в инсталацията да си добиваш газ и да си въртиш една турбинка, която да ти прави още повече газ от тока дето ще произведе. После го обяви за възвращаем източник и да ти изкупуват тока по-скъпо отколкото го купуваш... Абе то като се замисля и аз да взема да си направя такава инсталация, какво карам другите :)
36
10
 
2
 
! Отговори
Stas преди 12 години
Колко щастливи са тия на снимката-заедно с гербавите *** ни докараха до просяшка тояга и последната дупка в ЕС и нормалния човешки свят. Дано до края на управлението си не доразрушат всичко
35
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да върнат и надценките за ток за втора АЕЦ на хората и закопаните милиарди.
34
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Досега АЕЦ Белене да сме го построили пет пъти.Сега го спират, като дойдат други на власт може пак да решат да го строят и така само се моткаме и нищо не се прави.Е затова България няма да е добре.
33
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БСП да се сърдят на сергей, че 4 години се гушкаше с млади партийци по канцелариите вместо да строи АЕЦ Белене. Като е бил толкова изгоден този проект защо не са го реализирали?
32
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Малко след като сините се радват и скачат, народа плаче!
31
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бугаристанеца ще си остане винаги такъв. Ненавистта, омразата и завистта и неблагодарността бавно, но със сигурно го унищожават
30
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Борисов и Костов са национални предатели и хиперинфлацията от високите цени на тока е неизбежна. Щом няма да има втора атомна, тогава да свалят цената на тока както беше по време на Тодор Живков, всичко отгоре над тази цена влиза в джоба на ЧЕЗ и фирми на ГЕРБ и СДС.
29
6
 
22
 
! Отговори
реактор преди 12 години
Нали ще има 7-ми блок в АЕЦ,кво се панирахте:)Иначе едно мощно ДОЛУ БСП):):
28
2
 
9
 
! Отговори
666 преди 12 години
Синя радост,червена мъка....А за нас остава да плащаме за радостите и мъките депутатско-далаверджийски!И остава още нещо,но не е добре да се пише директно!
27
14
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Каквото и да си говорим БСП са единствената алтернатива на това мошеническо управление! Няма сини розови зелени жълти! Само БСП !
26
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Продавам ядрен реактор, руски, нов, изгодно 0887 443443 - Борисов, вечер"