Синя радост и червена тъга по АЕЦ "Белене"

Политическите реакции след решението за втората централа
Обновена: 28 мар 2012 15:05 | 28 мар 2012 15:01,
129
Синя радост и червена тъга по АЕЦ "Белене"
Сините доволни от решението. Снимка: архив, БТА

Бурни реакции в парламента предизвика решението на правителството България да се откаже от проекта АЕЦ „Белене“.

Информацията изтече от зам.-финансовия министър Владислав Горанов след заседание на МС, докато в същото време премиерът информираше за решението президента Росен Плевнелиев.

След като се разнесе новината, все пак депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев потвърди информацията за взетото решение.

Идеята на правителството е готовият реактор да бъде седми блок на АЕЦ "Козлодуй", а на площадката за АЕЦ "Белене" да се изгради съвременна парогазова турбина. Решението на кабинета е да прекрати  взаимоотношенията, които бяха рестартирани през 2005 г. от правителството на Симеон Сакскобургготски за изграждането на АЕЦ "Белене".

Според него тогава правителството не е сключило договор за директно изграждане с крайна цена, а са се оставили неясни показатели, което е довело до подписване на нови и нови споразумения.

Сините поздравиха Бойко Борисов за позицията, а червените остро възнегодуваха, като се усъмниха, че е имало експерти при взимането на решението.

„Решението за отказ от строителството на АЕЦ „Белене” е изключително голямо решение, защото връща България в геополитическата орбита на евроатлантическия съюз“, коментира Иван Костов.

Той препоръча решението на правителството да се откаже от строителството на АЕЦ "Белене" да бъде потвърдено и от Народното събрание, за да "се затвори плътно тази врата и тя да не може да се отваря
повече".

„Решението бих го сравнил с едно решение през 1881 г., когато в България се е решавало накъде да се построи една важна железница – дали към Европа, или към Русия. Един руски банкер дал пари, за да се построи пътят за руската страна. Тогава българският парламент бил разумен и правителството било разумно и избрало европейския път. Аналогията е същата в момента”, посочи Костов.

Според него българското правителство е избрало отново европейския път.

Още по темата

„Аз съм горд с това, че ние бяхме единствените, които категорично от много години заявиха още от момента, в който Симеон Сакскобургготски преразгледа това решение през 2002 г. на 28 август. Оттогава ние сме против изграждането на АЕЦ „Белене”, защото имаме своите аргументи и се радваме, че накрая тези аргументи победиха, което показва, че истината наистина има къси крака, но винаги стига навреме. Ето сега, в случая й трябваха десет години”, добави Командира.

Той заяви,че не е възможна коалиция между ГЕРБ и Синята коалиция, макар че по-рано днес обяви, че е има вероятност за такъв ход, ако Борисов се откаже от „Белене“. 

„Що се отнася до бъдещето, бъдещото наше участие в какъвто и да е било десен формат, зависи от резултатите от изборите. Ние не можем да правим други спекулации”, допълни Костов.

„Решението да бъде спряно строителството на АЕЦ "Белене" е победа за Синята коалиция, зарадва се и лидерът на СДС Мартин Димитров.

„Поздравявам премиера, макар че той 2,5 години харчи за проекта ненужни средства“, допълни той.

Според него това, което трябва да направи в момента България, е да форсира изграждането на междусистемните връзки с Гърция, Турция, Румъния .

„Така ще намалим цената на газа и ще бъдем в позиция за преговори“, подчерта Димитров и припомни, че това ще е един от въпросите на днешното заседание на икономическата комисия, на което се очаква да бъде изслушан премиерът Бойко Борисов.

Относно обявеното от Горанов решение, че на мястото на площадката ще се строи газова централа, а поръчаният реактор ще отиде като седми блок в АЕЦ „Козлодуй“, Димитров коментира:

„Ние много години смятахме и смятаме, че това е най-доброто решение за България. Седми блок на АЕЦ „Козлодуй” ще бъде поне 2 пъти по-евтин, възможната газова централа на площадката ще бъде много добра инвестиция”, каза Димитров.

Решението за АЕЦ "Белене" е икономически необосновано, технически трудно изпълнимо и с много важни политически и социални последствия, смятат от БСП. Бившият икономически министър Петър Димитров обаче посочи, че не бърза да слага точката на проекта, като има предвид характера на премиера.

„Непрекъснато се повтаря, че сме много зависими от Русия и искаме да намалим тази зависимост. Тази газова централа с газ откъде ще работи – от Космоса или от Русия? Увеличаваме зависимостта от един привършващ източник на енергия, какъвто е газът, и се отказваме от ядрена енергия, която от ЕК е класифицирана като независим източник на енергия“, скочи бившият икономически министър.

Според червеният депутат Румен Овчаров пък „приказката за седми блок в АЕЦ "Козлодуй" е поредната димка, която на практика трябва да омекоти удара от преминаването в режим на ликвидация на атомната енергетика в България“.

„Някой очевидно е заинтересован да унищожим ядрената енергетика в България, за да се развива тя на други места“, коментира той пред БНР.

Според него е абсолютно погрешно твърдението, че е по-изгодно да се построи седми блок на АЕЦ "Козлодуй”, а не да се строи нова централа в Белене.

„Аз малко трудно схващам логиката и на Мартин Димитров, и на Иван Костов, които твърдят, че когато реакторът се монтира в "Козлодуй", за разлика от монтирането му в "Белене", изведнъж ставаме енергийно независими от Русия. Още по-трудно мога да разбера защо когато реакторът е в "Белене" няма пазар за неговата електроенергия, а като се премести в "Козлодуй" - вече има пазар. Това е най-циничен начин за поредното хвърляне на прах в очите на българския народ“, коментира Овчаров.

А относно информацията, че ще строим газотурбинна централа вместо "Белене", Овчаров беше категоричен: „Това може да го измисли само някой, който иска да услужи много силно на руската страна и на "Газпром".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
4
 
9
 
! Отговори
Фех преди 12 години
Тия пък сините, които са една каруца народ, заедно с коня-така и не проумяха, че от тях нищо не зависи и че може и да не видят повече парламента при следващите избори. Сините комунисти бяха най-голямото зло на държавата-които я доразсипаха до основи
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хммм като гледам Костов как се държи за главата нещо не ми изглежда доволен благодарим ти Костов сега Путин може с 300 % да вдигне цената на газ към нас или след 5 год оставаме на тъмно.
23
2
 
6
 
! Отговори
браво преди 12 години
Решението бих го сравнил с едно решение през 1881 г., когато в България се е решавало накъде да се построи една важна железница дали към Европа, или към Русия. Един руски банкер дал пари, за да се построи пътят за руската страна. Тогава българският парламент бил разумен и правителството било разумно и избрало европейския път. Аналогията е същата в момента, посочи Костов.
22
12
 
6
 
! Отговори
DDT преди 12 години
По-добре да добиват шистов газ в Добруджа отколкото руската гениално изработена ядрена бомба тип реактор да унищожи целия Балкански полуостров. То и без тва голяма част от мъдрия български народ заслужава да го загробят в саркофага на мирната чернобилска атомна централа- символ на съветския прогрес...
21
5
 
9
 
! Отговори
прасчо преди 12 години
бая червена *** има в тоя сайт.....дали ви плащат или сте самодейци? Дано да е първото,щото ако е второто,говори за умствен дефицит..........
20
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Както казваше на времето един седесар : Днес е един хубав ден за българската демокрация.
19
2
 
7
 
! Отговори
RX12 преди 12 години
съжелявам за идващото поколение. Петролът скоро ще свърши, не много е и газа. Бъдещето е на електрофикацията. Тогава ще купуваме ток от румънци , турци и др. които сега играят със западняците и американците. Ще имаме обаче шистов газ. Блазе ни
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо не построим инсталации за браунов газ?Чрез системата на Браун 1 kW час електричество е равен на 340 л. газ.В 1 литър вода се съдържат - 1860 л. газ, както и обратното. По време на изгарянето, газът имплодира което създава 1859 празни части ( вакумни части ) за една част вода.1.8601 : 3401 = 5.47 kW час.
17
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ББ е гробар за БСП
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Най-радостното от всичко е, че се усеща краят на последното комунистическо гербаво управление. Убеден съм, че ще им бъде потърсена отговорнст за разсипията и разрухата, до която ни докараха. Съсипаха и това, което остана от станишевци
15
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
секнаха паричните потоци към БСП сега се свива като медуза на пясъка
14
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Без Русия нищо не става.... ФАКТ оспорете го с аргументи.... без евтини ресурси нищо не става... евтини ресурси=богати българи=близки отношения с Русия
13
2
 
5
 
! Отговори
атака преди 12 години
До 17-гербер-Ти пък за какви комунисти говориш-то при герберите сте си само ***, деседари и милиционери. Не ставай смешен поне. За твое сведение, дори Станишев и Доган никога не са били комунисти и милиционери-това е факт
12
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Р.Овч е за затвора...а вече съм убеден ,че Кобурга е съветска разработка!
11
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Синята комунистическа радост, подкрепена от гербавите комунисти ще ни построи цех за свещи. БСП е единствената алтернатива, която би могла да ни спаси от комунизма и млиционерщината.
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Някой знае ли колко поскъпва газта средно на година и с тая газ колко ще ни струва кв/ч.
9
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Как така, как така, много просто, едното се изгражда в полето, наново, другото е построено и се добавя. Около милиард и половина само се пестят от новите преносни системи. Второ, стига с тая съветска плоча, че без русия нищо не може да става. Газ може да има от Турция, от Набуко, от новата система за втечнен газ, която се разработва в световен мащаб. И това с около 25% по ниска цена. Плям плям, ама зад това все руски интереси стоят, добре де може и руски сантимент.
8
10
 
13
 
! Отговори
мунчо преди 12 години
Дано вблизко бъдеще се отвори фабрика за свещи,щото в тъмтното ще се бутаме като къртици.
7
20
 
19
 
! Отговори
до 1 преди 12 години
Хаха сините ще гледат парламенто отвън тоя път сега Бойко загуби моя глас искам не искам АЕЦ ще има и без Боко ще гласувам за БСП щом те са за АЕЦ.
6
22
 
20
 
! Отговори
доволен преди 12 години
За първи път поздравявам Бойко Борисов !