Синя радост и червена тъга по АЕЦ "Белене"

Политическите реакции след решението за втората централа
Обновена: 28 мар 2012 15:05 | 28 мар 2012 15:01,
129
Синя радост и червена тъга по АЕЦ "Белене"
Сините доволни от решението. Снимка: архив, БТА

Бурни реакции в парламента предизвика решението на правителството България да се откаже от проекта АЕЦ „Белене“.

Информацията изтече от зам.-финансовия министър Владислав Горанов след заседание на МС, докато в същото време премиерът информираше за решението президента Росен Плевнелиев.

След като се разнесе новината, все пак депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев потвърди информацията за взетото решение.

Идеята на правителството е готовият реактор да бъде седми блок на АЕЦ "Козлодуй", а на площадката за АЕЦ "Белене" да се изгради съвременна парогазова турбина. Решението на кабинета е да прекрати  взаимоотношенията, които бяха рестартирани през 2005 г. от правителството на Симеон Сакскобургготски за изграждането на АЕЦ "Белене".

Според него тогава правителството не е сключило договор за директно изграждане с крайна цена, а са се оставили неясни показатели, което е довело до подписване на нови и нови споразумения.

Сините поздравиха Бойко Борисов за позицията, а червените остро възнегодуваха, като се усъмниха, че е имало експерти при взимането на решението.

„Решението за отказ от строителството на АЕЦ „Белене” е изключително голямо решение, защото връща България в геополитическата орбита на евроатлантическия съюз“, коментира Иван Костов.

Той препоръча решението на правителството да се откаже от строителството на АЕЦ "Белене" да бъде потвърдено и от Народното събрание, за да "се затвори плътно тази врата и тя да не може да се отваря
повече".

„Решението бих го сравнил с едно решение през 1881 г., когато в България се е решавало накъде да се построи една важна железница – дали към Европа, или към Русия. Един руски банкер дал пари, за да се построи пътят за руската страна. Тогава българският парламент бил разумен и правителството било разумно и избрало европейския път. Аналогията е същата в момента”, посочи Костов.

Според него българското правителство е избрало отново европейския път.

Още по темата

„Аз съм горд с това, че ние бяхме единствените, които категорично от много години заявиха още от момента, в който Симеон Сакскобургготски преразгледа това решение през 2002 г. на 28 август. Оттогава ние сме против изграждането на АЕЦ „Белене”, защото имаме своите аргументи и се радваме, че накрая тези аргументи победиха, което показва, че истината наистина има къси крака, но винаги стига навреме. Ето сега, в случая й трябваха десет години”, добави Командира.

Той заяви,че не е възможна коалиция между ГЕРБ и Синята коалиция, макар че по-рано днес обяви, че е има вероятност за такъв ход, ако Борисов се откаже от „Белене“. 

„Що се отнася до бъдещето, бъдещото наше участие в какъвто и да е било десен формат, зависи от резултатите от изборите. Ние не можем да правим други спекулации”, допълни Костов.

„Решението да бъде спряно строителството на АЕЦ "Белене" е победа за Синята коалиция, зарадва се и лидерът на СДС Мартин Димитров.

„Поздравявам премиера, макар че той 2,5 години харчи за проекта ненужни средства“, допълни той.

Според него това, което трябва да направи в момента България, е да форсира изграждането на междусистемните връзки с Гърция, Турция, Румъния .

„Така ще намалим цената на газа и ще бъдем в позиция за преговори“, подчерта Димитров и припомни, че това ще е един от въпросите на днешното заседание на икономическата комисия, на което се очаква да бъде изслушан премиерът Бойко Борисов.

Относно обявеното от Горанов решение, че на мястото на площадката ще се строи газова централа, а поръчаният реактор ще отиде като седми блок в АЕЦ „Козлодуй“, Димитров коментира:

„Ние много години смятахме и смятаме, че това е най-доброто решение за България. Седми блок на АЕЦ „Козлодуй” ще бъде поне 2 пъти по-евтин, възможната газова централа на площадката ще бъде много добра инвестиция”, каза Димитров.

Решението за АЕЦ "Белене" е икономически необосновано, технически трудно изпълнимо и с много важни политически и социални последствия, смятат от БСП. Бившият икономически министър Петър Димитров обаче посочи, че не бърза да слага точката на проекта, като има предвид характера на премиера.

„Непрекъснато се повтаря, че сме много зависими от Русия и искаме да намалим тази зависимост. Тази газова централа с газ откъде ще работи – от Космоса или от Русия? Увеличаваме зависимостта от един привършващ източник на енергия, какъвто е газът, и се отказваме от ядрена енергия, която от ЕК е класифицирана като независим източник на енергия“, скочи бившият икономически министър.

Според червеният депутат Румен Овчаров пък „приказката за седми блок в АЕЦ "Козлодуй" е поредната димка, която на практика трябва да омекоти удара от преминаването в режим на ликвидация на атомната енергетика в България“.

„Някой очевидно е заинтересован да унищожим ядрената енергетика в България, за да се развива тя на други места“, коментира той пред БНР.

Според него е абсолютно погрешно твърдението, че е по-изгодно да се построи седми блок на АЕЦ "Козлодуй”, а не да се строи нова централа в Белене.

„Аз малко трудно схващам логиката и на Мартин Димитров, и на Иван Костов, които твърдят, че когато реакторът се монтира в "Козлодуй", за разлика от монтирането му в "Белене", изведнъж ставаме енергийно независими от Русия. Още по-трудно мога да разбера защо когато реакторът е в "Белене" няма пазар за неговата електроенергия, а като се премести в "Козлодуй" - вече има пазар. Това е най-циничен начин за поредното хвърляне на прах в очите на българския народ“, коментира Овчаров.

А относно информацията, че ще строим газотурбинна централа вместо "Белене", Овчаров беше категоричен: „Това може да го измисли само някой, който иска да услужи много силно на руската страна и на "Газпром".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
8
 
17
 
! Отговори
Oleee преди 12 години
Не знам синя ли е, червена ли е, зелена ли е тая радост, ама да му мислим ние когато тока стане 40ст/1KW. Тогава пак ще се питаме кой оплете конците...
4
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Паро-газова централа няма да има. Всичко е пушилка. Слънце и вятър, това са източниците на енергия. Как ви Цветелина (тази дето на Боко не му е жена.Ха-ха-ха!) не случайно там инвестира!А ако все пак има парогазова централа, газът ще е ....шистов!
3
9
 
15
 
! Отговори
прасчо преди 12 години
А червените няма да получат бонуси от ФСБ....
2
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Изобщо не трябва да става въпрос за радост и тъга, а факти, които се крият целенасочено. Как така ще спреш една централа, понеже нямаш пари, а ще построиш 2? Къде е доклада на HSBC? Какви ще са неустойките за България от този отказ, защото такива ще има. Наистина ли ГЕРБ вярват, че Добрев ще успее да придума руснаците да се откажат от дело? Как ще взимаме газ за тая централа и същевременно ще имаме диверсификация, след като газа е руски? Бойко, ако не може да отговори на тези въпроси, да си ходи
1
6
 
34
 
! Отговори
бонуси преди 12 години
Сините скоро ще получат бонуси от Шеврон!