Синя радост и червена тъга по АЕЦ "Белене"

Политическите реакции след решението за втората централа
Обновена: 28 мар 2012 15:05 | 28 мар 2012 15:01,
129
Синя радост и червена тъга по АЕЦ "Белене"
Сините доволни от решението. Снимка: архив, БТА

Бурни реакции в парламента предизвика решението на правителството България да се откаже от проекта АЕЦ „Белене“.

Информацията изтече от зам.-финансовия министър Владислав Горанов след заседание на МС, докато в същото време премиерът информираше за решението президента Росен Плевнелиев.

След като се разнесе новината, все пак депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев потвърди информацията за взетото решение.

Идеята на правителството е готовият реактор да бъде седми блок на АЕЦ "Козлодуй", а на площадката за АЕЦ "Белене" да се изгради съвременна парогазова турбина. Решението на кабинета е да прекрати  взаимоотношенията, които бяха рестартирани през 2005 г. от правителството на Симеон Сакскобургготски за изграждането на АЕЦ "Белене".

Според него тогава правителството не е сключило договор за директно изграждане с крайна цена, а са се оставили неясни показатели, което е довело до подписване на нови и нови споразумения.

Сините поздравиха Бойко Борисов за позицията, а червените остро възнегодуваха, като се усъмниха, че е имало експерти при взимането на решението.

„Решението за отказ от строителството на АЕЦ „Белене” е изключително голямо решение, защото връща България в геополитическата орбита на евроатлантическия съюз“, коментира Иван Костов.

Той препоръча решението на правителството да се откаже от строителството на АЕЦ "Белене" да бъде потвърдено и от Народното събрание, за да "се затвори плътно тази врата и тя да не може да се отваря
повече".

„Решението бих го сравнил с едно решение през 1881 г., когато в България се е решавало накъде да се построи една важна железница – дали към Европа, или към Русия. Един руски банкер дал пари, за да се построи пътят за руската страна. Тогава българският парламент бил разумен и правителството било разумно и избрало европейския път. Аналогията е същата в момента”, посочи Костов.

Според него българското правителство е избрало отново европейския път.

Още по темата

„Аз съм горд с това, че ние бяхме единствените, които категорично от много години заявиха още от момента, в който Симеон Сакскобургготски преразгледа това решение през 2002 г. на 28 август. Оттогава ние сме против изграждането на АЕЦ „Белене”, защото имаме своите аргументи и се радваме, че накрая тези аргументи победиха, което показва, че истината наистина има къси крака, но винаги стига навреме. Ето сега, в случая й трябваха десет години”, добави Командира.

Той заяви,че не е възможна коалиция между ГЕРБ и Синята коалиция, макар че по-рано днес обяви, че е има вероятност за такъв ход, ако Борисов се откаже от „Белене“. 

„Що се отнася до бъдещето, бъдещото наше участие в какъвто и да е било десен формат, зависи от резултатите от изборите. Ние не можем да правим други спекулации”, допълни Костов.

„Решението да бъде спряно строителството на АЕЦ "Белене" е победа за Синята коалиция, зарадва се и лидерът на СДС Мартин Димитров.

„Поздравявам премиера, макар че той 2,5 години харчи за проекта ненужни средства“, допълни той.

Според него това, което трябва да направи в момента България, е да форсира изграждането на междусистемните връзки с Гърция, Турция, Румъния .

„Така ще намалим цената на газа и ще бъдем в позиция за преговори“, подчерта Димитров и припомни, че това ще е един от въпросите на днешното заседание на икономическата комисия, на което се очаква да бъде изслушан премиерът Бойко Борисов.

Относно обявеното от Горанов решение, че на мястото на площадката ще се строи газова централа, а поръчаният реактор ще отиде като седми блок в АЕЦ „Козлодуй“, Димитров коментира:

„Ние много години смятахме и смятаме, че това е най-доброто решение за България. Седми блок на АЕЦ „Козлодуй” ще бъде поне 2 пъти по-евтин, възможната газова централа на площадката ще бъде много добра инвестиция”, каза Димитров.

Решението за АЕЦ "Белене" е икономически необосновано, технически трудно изпълнимо и с много важни политически и социални последствия, смятат от БСП. Бившият икономически министър Петър Димитров обаче посочи, че не бърза да слага точката на проекта, като има предвид характера на премиера.

„Непрекъснато се повтаря, че сме много зависими от Русия и искаме да намалим тази зависимост. Тази газова централа с газ откъде ще работи – от Космоса или от Русия? Увеличаваме зависимостта от един привършващ източник на енергия, какъвто е газът, и се отказваме от ядрена енергия, която от ЕК е класифицирана като независим източник на енергия“, скочи бившият икономически министър.

Според червеният депутат Румен Овчаров пък „приказката за седми блок в АЕЦ "Козлодуй" е поредната димка, която на практика трябва да омекоти удара от преминаването в режим на ликвидация на атомната енергетика в България“.

„Някой очевидно е заинтересован да унищожим ядрената енергетика в България, за да се развива тя на други места“, коментира той пред БНР.

Според него е абсолютно погрешно твърдението, че е по-изгодно да се построи седми блок на АЕЦ "Козлодуй”, а не да се строи нова централа в Белене.

„Аз малко трудно схващам логиката и на Мартин Димитров, и на Иван Костов, които твърдят, че когато реакторът се монтира в "Козлодуй", за разлика от монтирането му в "Белене", изведнъж ставаме енергийно независими от Русия. Още по-трудно мога да разбера защо когато реакторът е в "Белене" няма пазар за неговата електроенергия, а като се премести в "Козлодуй" - вече има пазар. Това е най-циничен начин за поредното хвърляне на прах в очите на българския народ“, коментира Овчаров.

А относно информацията, че ще строим газотурбинна централа вместо "Белене", Овчаров беше категоричен: „Това може да го измисли само някой, който иска да услужи много силно на руската страна и на "Газпром".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
15/ Поведението на Борисов РЕАБИЛИТИРВА управлението на Любен Беров, Жан Виденов, Иван Костов, Симеон, Сергей Станишев. 16/ Поведението на Борисов води до въпроса- какъв беше преди 2 год, какъв стана сега? 17/ Поведението на Борисов ни кара да се тюхкаме и да викаме- каква я мислехме, каква стана. 18/ Поведението на Борисов ни кара да се замислим за кого да гласуваме, при положение, че на провалени политици втори път доверие българския народ не дава. Всички се провалиха, когато управляваха.
104
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
12/ Поведението на Борисов ще направи така, че Южен поток ДА НЕ МИНЕ през БЪЛГАРИЯ, а през Румъния. 13/ Поведението на Борисов обслужва всичко друго, но не и интересите на БЪЛГАРИЯ-отказа се да купува самолети, наряза подводниците на скраб, намалява още армията, целува краката на турция.....14/ Поведението на Борисов, освен, че е ЦАР фЕРДИНАНД, Е ОЩЕ ЦАРЕТЕ СМИЛЕЦ, ЧАКА, ИВАНКО-УБИЕЦЪТ НА АСЕНЯ...15/ Поведението на Борисов РЕАБИЛИТИРВА управлението на Любен Беров, Жан Виденов, Иван Костов, Симео
103
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
10/ Поведението на Борисов показва, че той не е ДЪРЖАВНИК И ЛИДЕР, защото не може да вземе, отстои и осъществи решение, независимо от трудностите. Решава нещо и след 5 мин. го променя, след още 5 го променя пак, след още 5 го отменя-поведение на електрон или на болен от старческа деменция, но не и на ВОДАЧ НА НАЦИЯТА. 11/ Поведението на Борисов, ще направи така, че БЪЛГАРИЯ ДА ЗАГУБИ територия за първи път от времето на ЦАР ФЕРДИНАНД-ще клекне пред мамалигите. 12/ Поведението на Борисов ще напра
102
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
6/ Поведението на Борисов е копие на поведението на ЦАР ФЕРДИНАНД И В РЕЗУЛТАТ ДВЕ НАЦИОНАЛНИ КАТАСТРОФИ. 7/ Поведението на Борисов срами БЪЛГАРСКИЯ НАРОД, ЗАЩОТО Е ПОВЕДЕНИЕ НА ***. 8/ Поведението на Борисов показва, че той е кукла на конци, дресиран домашен любимец, вързан със синджир със зъби около врата, въпросът е кои са зъбите на синджира. 9/ Поведението на Борисов показва, че ЦАРЯТ Е ГОЛ. 10/ Поведението на Борисов показва, че той не е ДЪРЖАВНИК И ЛИДЕР, защото не може да вземе, отстои
101
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
3/ Поведението на Борисов е поведение на дете от детската градина и на ***-привлича му вниманието нещо и то писва- искам вафличкаааа, след което я захвърля на земята. 4/ Поведението на Борисов е като поведението на *** край кофата за ***- върти опашка на всеки и тръгва след всеки който му даде коричка хляб. 5/ Поведението на Борисов е като поведението на магистралка- за 5 лв е готова на всичко. 6/ Поведението на Борисов е копие на поведението на ЦАР ФЕРДИНАНД И В РЕЗУЛТАТ ДВЕ НАЦИОНАЛН
100
2
 
1
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 12 години
За първи път от много години насам съм съгласен 1млн% с комунистите. И то със Станишев. Какво падение за ГЕРБ. Колкото и километра магистрали да построи Борисов, НИКОГА, АМА НИКОГА ПОВЕЧЕ НЯМА ДА ГЛАСУВАМ ЗА НЕГО. Доводите ми са следните, прости и ясни:1/ по-добре да имаш две централи, отколкото една, както е по-добре да имаш два апартамента, отколкото един. 2/ идват електромобилите- с какъв ток ще се зареждат- от 72стотинки киловата ли от зелената енергия, или от 8 стотинки киловата на АЕЦ? про
99
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гоце ще си търси" щлема" !
98
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
поздрави за умното решение на Борисов!
97
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
България - енериен център на Балканите" беше прикрит план Русия да стъпи в държава от ЕСабе *** неграмотен ,поинтересувай се малко влез в нета и виж къде Лукоил има рафинерия освен мизерната България ,ще бъдеш много изненадан неграмотнико . егати неграмотнитиците ,само асвалт за вас !
96
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
110 , ами като не сте спечелили от руските проекти карайте на дърва и *** ,добиите си малко шистов газ и си гледайте работата . 20 години демократи пак руснаците им виновне ха ха ха ,айде чубка ! яжте асвалт от вашия бог Бойкр мутров .
95
1
 
1
 
! Отговори
Стига глупости! преди 12 години
След среща на кабинета заместник-министърът на финансите на България Владислав Горанов заяви, че в град Белене няма да се строи АЕЦ, а газова централа. Такава дивотия може да измисли някой смятащ се без покритие за специалист - напр. завършил УНСС икономист или пък смятащ се за гений младеж, завършил американски КОЛЕЖ. С каква мощност ще бъде газовата турбина, г-н зам.министър на финансите, колко време ще се проектира и изготвя, къде ще се монтира, колко време ще трае подготовката на плащадката, монтажа и запуска на турбината?! Хайде да си имаме уважението! Преди няколко години младата министърка Н.Чилова се изцепи, като оприличи композитор с художник; не е необходимо и вие да си показвате познанията... И вие нали сте зам.министър на МФ, а не министър или отраслов зам.министър по енергетика на МИЕТ?!
94
2
 
2
 
! Отговори
Стига глупости! преди 12 години
След среща на кабинета заместник-министърът на финансите на България Владислав Горанов заяви, че в град Белене няма да се строи АЕЦ, а газова централа. Такава дивотия може да измисли някой смятащ се без покритие за специалист - напр. завършил УНСС икономист или пък някой смятащ се за гений младеж, завършил американски КОЛЕЖ. С каква мощност ще бъде газовата турбина, г-н зам.министър на финансите, колко време ще се проектира и изготвя, къде ще се монтира, колко време ще трае подготовката на плащадката, монтажа и запуска на турбината?! Хайде да си имаме уважението! Преди няколко години младата министърка Н.Чилова се изцепи, като оприличи композитор с художник; не е необходимо и вие да си показвате познанията... И вие нали сте зам.министър на МФ, а не министър или отраслов зам.министър по енергетика на МИЕТ?!
93
2
 
1
 
! Отговори
хах преди 12 години
Така, така.....скоро в България ще се добива шистов газ от американската Шеврон, който ще захранва новата частна /според правителството, вероятно американска/ газова централа, построена на мястото на АЕЦ Белене.....как мислите дали тока ще е по-евтин? Все пак американците са сантиментални хора и наши кръвни братя....
92
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
вече сме в правилното ГЕЙОполичитеско пространство да им *** майката проста. Тикво, тикво дай да закрием и АЕЦ Козлодуй, защото се снабдява с руско ядрено гориво. *** народ сме !
91
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
България продаваше ток на загуба, която се разпределяше на сметките на българите.Нищо не сме спечелили от руските проекти. Печелеше само БСП и бившите кадри от ДС. Няма и да спечелим никога.Русия + БСП се стремят единствено да държат българския народ в контролирана бедност за да си мислят бедните *** човеченца, че единственото спасение е да се върнем обратно в СССР (Евразииския съюз) или както там ще го нарекат новото тоталитарно фашистко изродче.
90
1
 
7
 
! Отговори
стоян преди 12 години
до ГОГАТА,виж какво приятел десетки години Турция купуваше ток от България и ПАК СИ БЕШЕ НЕЗАВИСИМА,защото имаше откъде другаде да си го купи ако ние се правихме на велики и не им давахме или го оскъпявахме.
89
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Щом са взели решение да не строят нека обяснят къде отидоха стотиците милиони платени за 3 г.за подръжка на площадката и за консултанти.Защо решението е взето преди да се получи доклада от консултанта?
88
13
 
6
 
! Отговори
Гогата преди 12 години
когато тока стане 1лв. за кв. на всички ще им стане тъжне,СДС няма да го има в следващия парламент и после няма кой да ги пита защо ще плащаме 5 пъти повече за електричество.Ще видите,че само след 2 седмици всички стоки я.ко ще се вдигнат заради скъпия ток.Браво вече няма да зависми от Русия,а от Турция, Румъния и Сащ
87
2
 
2
 
! Отговори
алекс2 преди 12 години
Ами те хората с пари си карат и по-хубави коли...що аз безработния не си взема едно заемче и да си купя и аз хубава кола ? Ако пък някой ми направи и атомна централа да вземе да ми стане и евтин тока...баси кефа
86
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
102, не си прав.Щом е скъпо и западно е добро,а щом е евтино и руско е лошо.Така са устроени някои, мислят в черно-бяло: руско-лошо, западно-добро.Ти им задаваш непосилни за техния мозъъ задачи - да мислят, да ....