АЕЦ "Белене" - "трик балкански", който не минавал никъде

Бойко Борисов: БСП е истинският противник на централата
29 мар 2012 11:00,
205
АЕЦ "Белене" - "трик балкански", който не минавал никъде
Борисов обвини БСП за провала на АЕЦ "Белене". Снимка: БТА

„Ако е имало противник на АЕЦ „Белене“, това  е било правителството на Сергей Станишев“. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред депутатите, които обсъждат проекторешение за спиране на строежа на АЕЦ „Белене“.

То предвижда още подкрепа на действията на правителството за проучване строежа на парогазова мощност и изграждането на нова ядрена мощност на площадката в „Козлодуй“.

Относно критиките на левицата за правителственото решение Борисов отново заяви, че проектът е бил компрометиран от самото начало. Той беше категоричен, че когато всички инструменти са били в БСП, левицата не е направила нищо да завърши проекта, да подпише окончателен контракт и процесът да стане необратим. Борисов обвини левицата, че много добре е знаела, че с 4 млрд. лева не може да се направи централа, а същевременно са плащали „скъпа ескалация“.

Той определи проекта като „трик балкански“, който не минава никъде. И това е била причината да не може да се намери стратегически инвеститор. Борисов припомни, че проектът е възстановен без конкурс, защото можело да бъде довършен от този, който го е започнал.

„Урбулешката просто продължавате без конкурс. Най-голямото компрометиране в очите на  евроатлантическите ни партньори“, разкритикува още Борисов, след което се обърна към сините, че не могат да си приписват успеха за „Белене“.

Още по темата

Той благодари на Иван Костов и на Мартин Димитров за поздравленията, но добави: "Истинският успех за нестроителството на АЕЦ "Белене" е на лявата част от залата и правителството на Станишев".

Премиерът пожела успех на икономическия министър Делян Добрев, който заминава за Москва с „тежката задача да подреди бакиите, които са оставени“. Той трябвало да убеди руснаците да излезем от проекта без съдебни процедури.

Борисов посочи, че Пети и Шести реактор на АЕЦ "Козлодуй" са жизненоважни за нашата икономика. По негови изчисления седмият реактор ще ни забави с между пет и седем години. Но от 33 години правим "Белене", така че на фона на това седем години не са нищо, отбеляза той.

По време на обсъждането Борисов влезе в полемика със зам.-председателят на ДПС Лютви Местан заради проекта "Цанков камък". Премиерът напомни, че НЕК е задлъжняла с 1 млрд. лева заради строежа на "Цанков камък".

„Трябва да призная, че на вас не са ви чужди миговете на откровения и  желанието да обслужвате политическите си амбиции с некоректни атаки. ДПС и Доган нямат нищо общо с Цанков камък. Не знам кога сте искрен. Вашият проблем не е цената на проекта на Цанков камък, а колко ще бъде цената от парогазовата централа, никой не казва. Защото тази тема се появи едва вчера. Вие го вкарвате в точка втора и предрешавате един проблем, който може да се окаже по-вреден икономически“, скочи заместникът на Сокола.

На свой ред Борисов поздрави Доган за рождения му ден и  добави: Гузен негонен бяга.

И добави, че ДПС няма отношение по "Цанков камък", а виновниците са други. Борисов допълни, че хонорарът на Доган е от други хидроенергийни поректи. Но като коалиционен партньор ДПС трябвало да знае с колко задлъжнява НЕК.

Относно газовата централа Борисов беше категоричен, че тя ще е частна след проведен конкурс. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
0
 
2
 
! Отговори
Я преди 12 години
До колкото си спомням преди да стъпи на власт Винету имаше едни RWE западняци които бяха сред инвеститорите, една френска банка BNP, която отпусна първите кредити. След една година нямаше RWE, не се плаща и кредита към BNP, в задача те си пита вие какво направихте ЗА този проект или още в началото знаехте, че няма да се строи? Тука обаче изниква въпроса защо и колко се платиха на Британската банка? Кой ще ги съди за това разпиляване на държавна пара?
154
6
 
2
 
! Отговори
ДЖИЯ ИВАН КОСТОВ преди 12 години
ДОКАЗАНО НАЙ- ГОЛЕМИЯ ЦИРКАДЖИЯ, МЕЧТАЕ ЗА СВЕТОВНО ИЗВЕСТНИЯ ЦИРК"БАЛКАНСКИ". САМО ЧЕ ТАМ ВЗЕМАТ САМО ТАЛАНТЛИВИ АРТИСТИ, А НЕ ПРОСТИ ЦИРКАДЖИИ С ТЕХНИТЕ ПЛОСКИ НОМЕРА.ЧОВЕКЪТ СТРАДА ОТ РАЗДВОЕНИЕ НА ЛИЧНОСТТА.ХЕМ ЧЕСТИТИ НА ДОГАН РОЖДЕНИЯ ДЕН, ХЕМ В СЪЩИЯ ТОЗИ МОМЕНТ КОМЕНТИРА,ЧЕ СЪЩИЯ ТОЯ ДОГАН ГУЗЕН НЕГОНЕН БЯГАЛ.*** ГО РАЗБЕРИ. БОЛЕН МОЗЪК И ТОВА СИ Е.САМО БОЛЕН МОЗЪК И ГАДНО КОРУМПЕ КАТО Б.Б.МОЖА ДА СЪТВОРИ ТАКОВА ЧУДОВИЩНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ С ОТКАЗА ОТ БЕЛЕНЕ И ДА ПОЛЕГНЕ НА ДОКАЗАНИЯ ДАЛАВЕРА
153
2
 
7
 
! Отговори
пръднята преди 12 години
Всички гербери воглаве с Цецка да се наредят да дават газ за газовата централа. За целта ще се раздава боб и кисело зеле.Само тогава ще имаме газова ценрала. Ей на балъци ни правят. Никога не си спомням по-нагло и некадърно правителство. То тези надминаха Жан Виденов и Филип -психото.
152
0
 
4
 
! Отговори
Венелин преди 12 години
Нещо ми намирисва на шистов газ...
151
3
 
6
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 12 години
НЕВЕРОЯТНО *** И НЕОБРАЗОВАН ЧОВЕК Е ТОЗИ БОРИСОВ , ШУТ В *** НА ТОЗИ БАНДИТ
150
4
 
6
 
! Отговори
селски кмет преди 12 години
Изоставянето на Белене е препъни камъка за ББ. Това бе неговата Лебедова песен! Отива в Историята като некомпетентен и вреден за България.
149
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
daaa,mai se kaniat da ia zahranvat s 6istov gaz i da zatvoriat cikala na 1200% pe4alba,amerikanskite ***...spi narode
148
3
 
9
 
! Отговори
Смахон Дянков преди 12 години
Най после си го казахме в пряк текст - които държи Марица изток и продава най скъпата ел енергия в България, той ще бъде и частен инвеститор на парогазовата централа в Белене, която ще произвежда още по скъпа ел енергия.
147
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Безкрайни са само вселената и човешката глупост, като за първото не е сигурно."
146
6
 
15
 
! Отговори
невменяем преди 12 години
Пожарникарят: Трябва да продължавам да лъжа и да будалкам нацията. Иначе ще разколебая привържениците си!
145
8
 
11
 
! Отговори
МОШЕНИКЪТ Б.Б. преди 12 години
ИСТИНАТА Е ЧЕ БОЙКО БОРИСОВ Е НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ. ПРОДАДЕ ИНТЕРЕСИТЕ НА БЪЛГАРИЯ НА АМЕРИКАНЦИТЕ,ПРЕДСТАВЛЯВАНИ ОТ ЕДИН СЪС СИЛИКОНОВИ ДЖУКИ ЗА ТЛЪСТИ ХОНОРАРИ,КОИТО ОБАЧЕ ЩЕ МУ ПРИСЕДНАТ ЯКО.ПРОСТО НЕ Е НАЯСНО КАКВО ЩЕ МУ СЕ СЛУЧИ.ТВЪРДЕ МУ Е *** *** И ПОРАДИ ТОВА Е ТВЪРДЕ ЗАВИСИМ.ПРОСТИТЕ ХОРА МОЖЕ ДА ГИ ЛЪЖЕ С ИЗМИСЛЕНАТА СИ БИОГРАФИЯ,НО ИСТИНАТА НЯМА НИЩО ОБЩО С ТОВА.СЛЕД КАТО СА НА ЕДНО МНЕНИЕ С ДРУГИЯ ИЗПЕЧЕН ДАЛАВЕРАДЖИЯ ИВАН КОСТОВ,НИЩО ДОБРО НЕ ЧАКА НЕЩАСТНА БЪЛГАРИЯ.ЦИРК ГЕРБ
144
9
 
8
 
! Отговори
НЕКАДЪРНИКЪТ БОКО преди 12 години
ТОЯ НЕНОРМАЛНИК,КОЙТО КЪДЕТО СЕДНЕ - СТАНЕ,ВСЕ НЯКОЙ МУ Е ВИНОВЕН,ВСЕ ТОЙ Е ПРАВ.СЕГА ПЪК ГО ЗАТРЕСЕ И ШПИОНСКА ПАРАНОЯ.СЛЕД КАТО *** КЪДЕТО И КАКВОТО МУ Е ВЪЗМОЖНО,ВАДИ ДЕЖУРНИЯ ВИНОВНИК-СТАНИШЕВ,СЛЕД КОЕТО ГО ХВАЩА ЛОГОРЕЯТА И ЗАПОЧВА ДА РАЗМЯТА ЕДНИ МИЛИОНИ И МИЛИАРДИ,КОИТО СА ПОХАРЧЕНИ ИЛИ ЗАГУБЕНИ,В ЗАВИСИМОСТ ОТ СЛУЧАЯ.СЛЕДВА БИЕНЕ В ГЪРДИТЕ "АКО НЕ Е ТОЙ"КАКВО ЛИ ЩЕШЕ ДА СТАНЕ И ЧЕРЕШКАТА НА ТОРТАТА Е,ЧЕ НЯКОЙ ЩЕ ГО УБИВА,ШПИОНИРАТ ГО,ПОСТАВЯТ МУ КАПАНИ.ТАКА СЕ ЖАЛВАТ САМО НЕКАДЪРНИЦИТЕ
143
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БОРИСОВ КАКВИ ПАРТНЬОРИ ТИ СИ СКЪСА ЕЗИКА ДА ИМ ЛИЖЕШ ЗАДНИЦИТЕ ТОВА ПАРНЬОРСТВО ЛИ Е ДА ПРЕНЕБРЕГВАШ НАРОДНИТЕ ИНТЕРЕСИ АМИ ПОДАВАЙ ОСТАВКА ЧЕ СИ ТОЛКОВА БЕЗДАРЕН И НЕКОМПЕТЕНТЕН
142
6
 
17
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Идиотщината ходи по хората Докладът на консуртанта HSBC е ПОЛОЖИТЕЛЕН ПО 100 ОТ 100 ВЪЗМОЖНИ ТОЧКИ !!! 1. Не става въпрос за това дали да е американски или руски Руските реактори са с много по-висока степен на надежност, в момента Франция строи руски реактор До 1992 г. в България се е добивал триураниев осмооксид, който е обогатяван в тогавашния СССР и се е връщал в България като гориво за Козлодуй и затова цената на тока е била 0,2 стотинки!!!. В България има достатъчно количество, за да се осигури българската ядрена енергетика 10 000 години напред!!! Горивото стои и чака УМЕН ДЪРЖАВНИК, ЗАЩОТО С ТОВА ГОРИВО МОЖЕМ ДА СТАНЕМ ЯДРЕНИТЕ ГОСПОДАРИ НА ЕВРОПА!!!2. До сега са произведени и двата и половина реактора за АЕЦ-Белене (чехския, готовия и втория полусглобен), повечето от съпътстващите съоръжения и основите на единя реактор, чието разбиване струваше колкото направата основите на втория и това само за 1,39 милиарда!!!- С разликата до 4 милиарда, само български ***-гербаджия или седесар-кюмурджия не ще може да дострои АЕЦ-Белене!3. Първите четири паро-генератори в Козлодуй, предварително са предвидени за газови и трябваше само да се свържат с газопровод!!!!4. Връх на глупостта е да съсипеш най-евтината ядрена централа, за да правиш газова, а на мястото на построената преди 30 години газова мощност в Козлодуй да правиш 7-ми блок!!!НО КАКТО ВЕЧЕ КАЗАХ ГЛУПОСТТА ХОДИ ПО ХОРАТА И САМО БЕЗМОЗЪЧНА АМЕБА МОЖЕ ДА НИ УБЕЖДАВА, ЧЕ ФОТО-ТОК 79,0 СТОТИНКИ, Е ПО-ЕВТИН ОТ ЯДРЕН ТОК със себестойност 1,169 СТОТИНКИ(за справки страницата на НЕК)- А НАЙ-СТРАННОТО Е, ЧЕ ИМА И НЯКОЛКО ХИЛАДИ БЕЗМОЗЪЧНИЦИ, КОИТО ГО ВЯРВАТ!!!- БОЖЕ, ПАЗИ БЪЛГАРИЯ ОТ УПРАВНИЦИТЕ И, ОТ ВРАГОВЕТЕ И, И НИЕ, ПРОСТИЯ НАРОД МОЖЕМ ДА Я ПАЗИМ!
141
5
 
5
 
! Отговори
кари преди 12 години
по времето на бб защо никой вече не се сеща за виденов
140
2
 
3
 
! Отговори
do 171 преди 12 години
Kakvo neredno ima da si pojarnikar. Az jiveq v Anglia ot 27 godini i tova e edna ot nai-uvajavanite professia - zashtoto iziskva smelost, poznania i styl. Mnogo po dobre ot niakoi koito e zavarshil Marksism ili Pravo bulgarski typ. I g-n BORISSOV NE E SELIANDUR , tio e edin mnogo umen politik, seliandur si ti zashtoto pishesh tia gluposti.
139
0
 
1
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 12 години
...дядо *** БЕГИ ПО НАДОЛЕ...!
138
6
 
14
 
! Отговори
дядо преди 12 години
онова дето го пишехаизбери борисов да те управлява костов май си излезе истина
137
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Станишев е виновен!
136
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
вие знаете ли колко семейства,живеят с по 500 лв.сега,а и с по-малко, това са ниските заплати на 2ма работещи през ,,Живково,,когато тока е бил 5лв. на месец и парно 13лв.и всичко това благодарение на ,,лошите,, руснаци,които навсичкото отгоре ни освободиха от турско робство. Ако сме можели сами да сме го направили имали сме 500г.Ей това ние сме просто племе и точно това заслужаваме и не се оплаквайте