Москва: Договорните задължения за "Белене" да се изпълняват

Русия ще изхожда от строгото спазване на правилата
Обновена: 30 мар 2012 09:04 | 29 мар 2012 16:24, Елка Василева
275
Москва: Договорните задължения за "Белене" да се изпълняват
Сергей Шматко. Снимка: архив, Reuters

При преговорите с България Русия ще настоява за изпълнение на договорните задължения по проекта за АЕЦ „Белене“. Това заяви министърът на енергетиката на Русия Сергей Шматко на пресконференция, цитиран от РИА Новости.

„Ще формулираме всичките си решения и предложения, изхождайки от строгото спазване на правилата, на задълженията на страните съгласно съществуващите документи“. Шматко каза това, запитан за позицията на Русия на предстоящите утре преговори с българската страна за АЕЦ „Белене“. Те ще се проведат в Москва, за където днес замина енергийният министър Делян Добрев.

„Принципната ни позиция е следната: имаме ясна правна база за отношенията ни с упълномощената българска структура за строителството на АЕЦ „Белене“. Отдавна се работи в това отношение, поръчано ни е и се произвежда оборудването за тази електроцентрала“, припомни министърът.

Още по темата

Шматко не коментира дали руската страна ще подаде съдебен иск заради отказа на българската страна от строежа на АЕЦ „Белене“. Той отбеляза, че основните коментари ще бъдат направени след утрешната среща с министър Добрев.

Решението за отказ на България от проекта за изграждане на АЕЦ „Белене“ беше официално съобщено вчера. На редовното си заседание правителството даде мандат на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев да проведе преговорите с Русия за излизането на страната ни от проекта. Очакванията на премиера Бойко Борисов са при преговорите в Москва Добрев да успее да намери „дружески начин да излезем от проекта - да не се съдим“.

Днес Народното събрание одобри действията на правителството за спирането на АЕЦ „Белене“. В приетото от парламента решение се възлага също така на правителството да проучи условията за изграждането на парогазова централа на площадката в Белене. Освен това на кабинета се възлага да извърши необходимото за изграждане на ядрена мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй" с купеното оборудване.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бойко е голям хитрец. Делянчо ще дойде сръфан от руснаците и Тиквун ще каже - Аз го пратих добронамерено, но те не откликнаха. Делянчо ще изглежда в очите на хората като жертвено агне!
180
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вашингтонската марионетка пак се просна пред америанците, същото ще направи и за шистовия газ, ако да хвърля димки и пушилки. Обаче пак се е качил на губещия влак, ще ги направят на салата в Москва
179
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На мястото на АЕЦ " Белене " ще правели газово - турбинна централа. А ГАЗ ОТ КЪДЕ?ГОСПОДА УПРАВЛЯВАЩИ СЛУЧАЙНО ДА СЕ ПОДТОТВЯТЕ ДА ИЗПЪЛНИТЕ ПОРЪЧКАТА НА УРОИК ЗА " ШЕВРОН " КОИТО СА ЦЕННИ ЗА БЪЛГАРИЯ КАТО ВЪЗДУХА И ВОДАТА.КОЙ ПРИБРА КОМИСИОННАТА ????
178
2
 
2
 
! Отговори
до 213 преди 12 години
Това за 200 000 жертви го е казал другарят Васил Коларов. Няма толкова жертви. Три пъти по-малко са, а и повечето умрели руснаци са заради лошите условия в техните лазарети. Вземи се ограмоти преди да ни пускаш коминтерновските лъжи!
177
0
 
4
 
! Отговори
атом преди 12 години
quo bini-означава "кому е изгодно"-във всеки случай категорично не за българите-100% за ЕС,САЩ и за нашите съседи-нека бъдем реалисти -никой от нашите съседите не може да бъде определен като приятел или съюзник на България-от 100г. те са заклети наши врагове-преценете и запада или САЩ ,които имат вечни интереси ,но не и приятели -ние не сме за тях приятели ,апросто маша в тяхната глобална борба срещу Русия,но исторически са обречени
176
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Екзарх Антим към княз Ал. Дондуков - Вие хубаво ни освободихте от турците, ама сега кой ще ни освободи от вас!
175
3
 
6
 
! Отговори
До 213 преди 12 години
Неграмотна американо-еврейска подлого, да ти напомня, че ако не беше дала Русия 200 000 жертви в руско-турската война, сега щеше да носиш фес и да се казваш Мохамед. Тогава обаче нямаше комунисти нито в Русия, нито в България. Аз обичам Русия и се гордея с това. Срамувам се от всеки русофоб като теб, който е забравил собствената си история и лиже задните части на еврейската ***, която управлява САЩ от основаването му до днес и която мъчи целия свят с болните си мозъци.
174
1
 
15
 
! Отговори
До 212 преди 12 години
По-добре Руските от Чернобил, отколкото американските от Фукушима. От руските е гръмнал един преди 30 години, а от американските 4 преди година. *** гербаджийска американо-еврейска ***, България се нуждае от енергийна независимост и единствения ни шанс за това е АЕЦ Белене. Само американо-еврейте не желаят да имаме такава независимост и Боко Кратуня изпълнява поръчката.
173
5
 
4
 
! Отговори
9860 преди 12 години
Абе уж бълха ги беше ухапала...що се натикат толкова? Най много ревът Петър Димитров и Гоце...или ще връщат или при Луканов!
172
5
 
8
 
! Отговори
Демон преди 12 години
И още нещо за мъдрите гербаджии:***, мислите ли че това недорасло и недообразовано момче Делян Добрев ще се справи с опитните и специално подготвени руски политици. Просто ще се наака до петите и ще пелтечи като пеленаче. Руснаците ще го пуснат по нанадолното и ще го прекарат като последен балък. Вашия кошмар Р. Овч. може да е мошенник до мозъка на костите си, поне имаше ум и опит и договаряше по нещо положително за държавата и парички за джоба си. Тъй че аз предпочитам Р. Овч. пред Добрев
171
5
 
7
 
! Отговори
атом преди 12 години
смешно ми е...с какво е по-добър западния капитализъм от руския-вижте какво става там-финансова криза и как я решават...пуснаха печатниците за пари и за чия сметка-нещастници ще плащат тъпотията на Бойко до девето коляно -хак да вие -догодина пак гласувайте за тия ***
170
4
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
"Русия ще изхожда"...***********************************************... - че Русия друго може ли?...
169
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
червени ***
168
0
 
3
 
! Отговори
до румен преди 12 години
1. Кои руски реактори ? Например оня в Чернобил ?2. Глупости3. ?! Добре ли си ?4. 10 млрд евра ако ти се струва най евтиното, много се лъжеш. Тук не включваме прилежащата инфраструктура, която тепърва трябва да се създава.Но както казват - да си *** е до живот.
167
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
204 скрий се бе миризлив скапан *** смел си защото си анонимен ,нали *** миризлива ,ама ако се видим ще се насереш ***
166
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Споко бе, до 2050 в българия ще живеят 5 милиона човека -пенсионери и деграданти дето даже не могат да избягат. Нормално цивилизованите държави да не разрешават на подобна държава да развива ядрена енергетика. *** си перкат и без ток.
165
3
 
9
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Идиотщината ходи по хората Докладът на консуртанта HSBC е ПОЛОЖИТЕЛЕН ПО 100 ОТ 100 ВЪЗМОЖНИ ТОЧКИ !!! 1. Не става въпрос за това дали да е американски или руски Руските реактори са с много по-висока степен на надежност, в момента Франция строи руски реактор До 1992 г. в България се е добивал триураниев осмооксид, който е обогатяван в тогавашния СССР и се е връщал в България като гориво за Козлодуй и затова цената на тока е била 0,2 стотинки!!!. В България има достатъчно количество, за да се осигури българската ядрена енергетика 10 000 години напред!!!2. До сега са произведени и двата и половина реактора за АЕЦ-Белене (чехския, готовия и втория полусглобен), повечето от съпътстващите съоръжения и основите на единя реактор, чието разбиване струваше колкото направата основите на втория и това само за 1,39 милиарда!!!- С разликата до 4 милиарда, само български ***-гербаджия или седесар-кюмурджия не ще може да дострои АЕЦ-Белене!3. Първите четири паро-генератори в Козлодуй, предварително са предвидени за газови и трябваше само да се свържат с газопровод!!!!4. Връх на глупостта е да съсипеш най-евтината ядрена централа, за да правиш газова, а на мястото на построената преди 30 години газова мощност в Козлодуй да правиш 7-ми блок!!!НО КАКТО ВЕЧЕ КАЗАХ ГЛУПОСТТА ХОДИ ПО ХОРАТА И САМО БЕЗМОЗЪЧНА АМЕБА МОЖЕ ДА НИ УБЕЖДАВА, ЧЕ ФОТО-ТОК 79,0 СТОТИНКИ, Е ПО-ЕВТИН ОТ ЯДРЕН ТОК със себестойност 1,169 СТОТИНКИ(за справки страницата на НЕК)- А НАЙ-СТРАННОТО Е, ЧЕ ИМА И НЯКОЛКО ХИЛАДИ БЕЗМОЗЪЧНИЦИ, КОИТО ГО ВЯРВАТ!!!- БОЖЕ, ПАЗИ БЪЛГАРИЯ ОТ УПРАВНИЦИТЕ И, ОТ ВРАГОВЕТЕ И, И НИЕ, ПРОСТИЯ НАРОД МОЖЕМ ДА Я ПАЗИМ!
164
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БОЙКО БОРИСОВ МУТРО ЦИОНИСТКА ,КОЙ ЩЕ ПЛАЩА НЕУСТОЙКИТЕ БЕ *** ПАК ЛИ БЕДНИТЕ БЪЛГАРСКИ ПЕНСИОНЕРИ И РАБОТНИЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ СЪС СРЕДНА ЗАПЛАТА 300 ЛЕВА ,ОТ ТВОЯ ЕЛЕКТОРАТ *** ПАРИ НЯМА ДА ВЗЕМЕШ ТВОИТЕ ГОСПОДАРИ В СИНАГОГАТА НЯМА ДА ТИ ДАДАТ ,ЗНАЧИ ПАК ЩЕ ДЕРЕШ БЕДНИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД... БЯЛ ДЕН ДА НЕ ВИДИШ ЦИОНИСТКА ДОЛНОПРОБНА ПОДЛОГО И ТИ И ТВОИТЕ ГОСПОДАРИ ЕВРЕИТЕ В АДА ДА СЕ ПЪРЖЕТЕ МРЪСНИ ***
163
0
 
11
 
! Отговори
иво преди 12 години
1. Цени на електроенергия при продажба от производителиl АЕЦ Козлодуй 11,68 лв/мегават часl ТЕЦ Марица изток 2 40,50 лв/мегават часl ТЕЦ Бобов дол - 65,08 лв/мегават час... l Тец Марица изток 3 67,64 лв/мегават часl ТЕЦ Варна 71,88 лв/мегават часl ТЕЦ Русе 76,39 лв/мегават час2. Цена, по която ВЕЦ продават електроенергия 105,00 лв/мегават час3. Цени на вятърни електрически централи:3.1. до 2250 пълни ефективни годишни часове на работа 189,00 лв/мегават час3.2. над 2250 пълни ефективни годишни часове на работа 172,00 лв/мегават час4. Цена на електроенергия, произведена от фотоволтични централи:4.1. с инсталирана мощност до 5 кВтп 823,00 лв/мегават час4.2. с инсталирана мощност над 5 кВтп 755,00 лв/мегават часЦените са без ДДС
162
2
 
16
 
! Отговори
Демон преди 12 години
И още нещо за мозъците от ГЕРБ, които пишат тъпотии тук:В България няма нито една американска инвестиция, която създава брутен вътрешен продукт или заетост. В същото време най-малко 30 процента от структуроопределящите предприятия са собственост на руски инвеститори. Ако те спрат предприятията си, това означава икономически спад от 50 процента или казано на обикновен език за мъдрите гербаджии, нова икономическа катастрофа, по страшна от тази през 1996 година.