Москва: Договорните задължения за "Белене" да се изпълняват

Русия ще изхожда от строгото спазване на правилата
Обновена: 30 мар 2012 09:04 | 29 мар 2012 16:24, Елка Василева
275
Москва: Договорните задължения за "Белене" да се изпълняват
Сергей Шматко. Снимка: архив, Reuters

При преговорите с България Русия ще настоява за изпълнение на договорните задължения по проекта за АЕЦ „Белене“. Това заяви министърът на енергетиката на Русия Сергей Шматко на пресконференция, цитиран от РИА Новости.

„Ще формулираме всичките си решения и предложения, изхождайки от строгото спазване на правилата, на задълженията на страните съгласно съществуващите документи“. Шматко каза това, запитан за позицията на Русия на предстоящите утре преговори с българската страна за АЕЦ „Белене“. Те ще се проведат в Москва, за където днес замина енергийният министър Делян Добрев.

„Принципната ни позиция е следната: имаме ясна правна база за отношенията ни с упълномощената българска структура за строителството на АЕЦ „Белене“. Отдавна се работи в това отношение, поръчано ни е и се произвежда оборудването за тази електроцентрала“, припомни министърът.

Още по темата

Шматко не коментира дали руската страна ще подаде съдебен иск заради отказа на българската страна от строежа на АЕЦ „Белене“. Той отбеляза, че основните коментари ще бъдат направени след утрешната среща с министър Добрев.

Решението за отказ на България от проекта за изграждане на АЕЦ „Белене“ беше официално съобщено вчера. На редовното си заседание правителството даде мандат на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев да проведе преговорите с Русия за излизането на страната ни от проекта. Очакванията на премиера Бойко Борисов са при преговорите в Москва Добрев да успее да намери „дружески начин да излезем от проекта - да не се съдим“.

Днес Народното събрание одобри действията на правителството за спирането на АЕЦ „Белене“. В приетото от парламента решение се възлага също така на правителството да проучи условията за изграждането на парогазова централа на площадката в Белене. Освен това на кабинета се възлага да извърши необходимото за изграждане на ядрена мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй" с купеното оборудване.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
1
 
0
 
! Отговори
evgeni преди 12 години
Подател: evgeni slavkov <evgeni70251***abv.bg>До: PRIMEMINISTER***GOVERNMENT.BGОтносно: S Glavni BukviДата: Четвъртък, 2012, Март 29 20:11:51 EESTАко е Бойко,е да е Борисов!!! Премиер-Генерале,при тебе случайности и съвпадения сигурно не съществуват.Един Въпрос с подточки ако обичаш,Моля.Защо ти получаваш толкова Устойчива Амнезия ,та чак сега се сети,че цената на Газът е два пъти по-скъпа от тази на европейските потребители?????? .Може би се страхуваше да Накърниш руските Интереси и въпроса досега не бе повдиган ????? Може би не знаеше ????? Може би не те интересуваше ????? Или може би сега се Размирисаха АБВ-Изпаренията ????? До тук Един Въпрос с 4 подточки и Всичките с много въпросителни .Не мислиш ли,че основните проблеми си стоят,а именно ИЗБОР НА ДОСТАВЧИК в Двата географски Спектъра-Ядрено гориво и Газификация с Дългосрочен Подсмисъл ???? Още пет Питанки,за които в Тълковния Речник няма Разяснение .Хем Бойко,хем Борисов,освен турските сери,али за Облъчване на народа да вземеш пак да идеш на гости у Нешка Робева,та да запълваш пак Новините с Рязане на "Благополучие" и да не разчиташ на медиите да отразяват световните катаклизми за оформяне и твоят Облик,че някои ще те те избере пак на следващите избори на принципа на Сравнението.Едно е сигурно и то е ,че "Нападки", "Опозиции" и "Конфликти" НЕ ИГРАЯт ЗНАЧеНИЕ,но Същността е да се Получава Онзи Фокус-Мокус,които ти е добре Известен,чак и на Астор Скрихте шапката вие от АБВ-то. Вярно е Това,което казваш,че си Фокусник.Да са живи и здрави Бабичките и такива,като Вежди Рашидов ,които те канонизират в БГ-Мащаб.Що се отнася за Външния Фактор,ти винаги се Подмиваш за да се Изпълва принципа на Които си закърмен :"Винаги готов". Остават ОЩЕ МНОГО ВЪПРОСИТЕЛНИ относно Български Енергиен Холдинг и "ПОДФИРМИЧКИ ЕООД".
160
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бойко ***, не стига ,че от *** на *** *** стана за резил на цяла българия ,ами сега ще си и плащаш неустойка към Русия
159
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЛЮБИТЕЛЯ НА НАДАРЕНИ *** И НА ЛЕКАТА ДРОГА АМЕРИКАНСКОТО *** УОРЛИК СЕГА ДА ПЛАЩА НЕУСТОЙКАТА НА БЪЛГАРИЯ КЪМ РУСИЯ И ДА НИ ДАВА ЕВТИНИ ГАЗ И ПЕТРОЛ
158
2
 
23
 
! Отговори
Демон преди 12 години
До всички *** гербаджии тук:Това изказване означава, че твърде лошо ни се пише, а именно:1. Ще платим неустойки в размер на около милиард и половина лева.2. Ще ни дигнат цената на природния газ.3. Ще ни дигнат цената на горивата още.4. Руски туристи по черноморието ще гледаме само през крив макарон.5. Нови руски инвестиции няма да има у нас.Следователно чака ни глад и мизерия. ГЕРБ ще се прекръсти на ГРОБ! Бог да прости България и българския народ. Вечна им памет!
157
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хитлер ти дал я виж че кой е Хитлер да ти дава а оня дето се самоуби и изби половината свят, а кои бяха американците а ония със атомните бомби браво я виж да не живееш в страна от бившия СССР само да те светна тоя път берлинката стена ще е в Америката едната половина за Китай другата за Русия независимо дали ти харесва.
156
12
 
3
 
! Отговори
РЕВЕТЕ , КОМУНЯГИ.. преди 12 години
БОЙКО ВИ ГО ТУРИ ЧЕТВОРЕН С ТОВА "БЕЛЕНЕ"....умираме от кеф!!!ЩЕ ГЛАСУВАМЕ ЗА БОЙКО И ГЕРБ С РЪЦЕ И КРАКА ,....САМО И САМО ДА ИМА ВТОРИ МАНДАТ!ШЕ ВИ СТОПИМЕ ЛАГЕРЧЕТАТАТ , ВЪШКАРИНО ЧЕРВЕН...!ЩЕ ВИ СМАЧКАМЕ....
155
0
 
9
 
! Отговори
ЦВЕТАН ШЕСТИ преди 12 години
май за много пари говори другаря Шматко,а
154
15
 
1
 
! Отговори
за 186.... преди 12 години
Какъв фашизъм, бе ....какви глупости---България обявява война на Америка и Англия , за да не предизвиква Русия бе...!Хитлер ни дава цяла Беломорска Тракия и Македония ....а , Руси , какво ни е дала бе простако?Взе на всички българи имотите и парита за да "строи социализъм"...ама им мина котка път...Луканов/комуниста 3-то поколение /ОБЯВИ ФАЛИТА НА СОЦА ....!Русия са *** ..това е истината--и то комунистически!
153
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бойко окончателно закопа България, за нула време изпари резерва, развали единствената организация която можеше да ни направи независими - БЕХ, и накрая ни довърши с прекратяването на Белене - проект - мечта за повечето страни в целия свят. Токът щял да поскъпне заради плащания за парникови емисии - ами ***, с белене емисиите от ТЕЦовете щяха да бъдат сериозно намалени. Правителството, не че не разбира, а крие, че ефекта на всяка АЕЦ се мултиплицира и създава ефект подобен на резонанс в икономиката, първичния положителен ефект създава вторичен третичен и т.н докато в един момент не се изрази в чиста независимост на Българската икономика. Това обаче няма да се случи защото избрахме ***, необразован, неопитен мутра да представлява интересите на България, вместо това той защити интересите на неколцина бизнесмени и един два благодетели зад граница, увивайки се като пиявица около Меркози, той остави лобисти като Плевнята и Трайчо да продават за жълти стотинки възможностите за икономиката ни - подкрепяйки повишаване цените на ток, газ, бензин, постави власт в ръцете на внедрени субекти като Дянков, и *** недоносчета като Владко Горанов например, съсипа здравните и осигурителните фондове от една проста некомпетентност на кадрите си и се готви да посегне и на критичните фондове. Липсата на финансова култура и решителност обезкърви националния бюджет и доведе дребни смукачи да го източват. И другите източноевропейски държави са в затруднения, но никоя не е останала толкова беззъба и безнадеждна като нашата, Български фирми вече окончателно отстъпват пред чуждестранните, София е заприличала на гето дори в по-предпочитаните квартали, чрез лобирането си в строителния бранш измести вниманието от важните приоритети на страната, изгони инвеститори, завзе митници, стимулира контрабанда, погреба чувството ни за свобода чрез МВР, прокара Щатската политика без оглед на българския интерес, напомпа инфлацията с акцизите върху горивата, източи джобовете ни и се опита да ни убеди че ние сме виновни за това. Този дребен хитрец трябва да го махаме вече, защото една държава има нужда от силни личности, една държава са 8 млн. души, които не са просо бройки и ЕГНта, това са живи същества, които имат нужда някой да се погрижи за тях, а не да ги натиска в калта и да им казва да потърпят още малко...
152
10
 
1
 
! Отговори
Е, 179... преди 12 години
....ДУПЕДАВЦИ КАТО ТЕБЕ ...ВИНАГИ СА НА НЕЧИЯ СТРАНА --САМО НЕ НА БЪЛГАРСКАТА...!Виж и си направи справка , колко въстания имаме против Султана--нема и колкото на пръстите на едната ти ръка.УТРЕ И ХОРАТА НА БИН ЛАДЕН ДА ДОЙДАТ....ТИ ПАК ЩЕ СИ НА ТЯХНАТА СТРАНА.КОМУНИСТА ИМЕТО И КОЖАТА СИ МЕНИ ....АМА СЪЩНОСТТА -НИКОГА...!ЗАТОВА В ЦЯЛ СВЯТ ....ГИ ПОЗНАВАТ ,КАТО "ПЕРФЕКТНИТЕ ПРЕДАТЕЛИ"!
151
0
 
12
 
! Отговори
до 181 преди 12 години
Викаш по-добре част от турската империя а я кажи как русофобите ни натикаха във фашисткия съюз и вместо да бъдем от страната на победителите минахме на страната на победените дръвнико и Русия ни окупира все пак сме врагове, а ? Или по до-бре с американците а я виж Чърчил и снимки от София от техните бомбардировки.
150
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нямаме пари за Белене разбрахте ли? Браво на Борисов че спря на време!
149
0
 
11
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Кое нещо в енергетиката ни почива на "пазарен анализ..." и конкуренция???1. Живеем ужким при капитализъм...2. Имаме ужким пазарна икономика, при това свръх-либерална...3. Живеем ужким в ЕС, където ужким имало свободно движение на стоки, капитали и работна сила...- НЯМАЛО ПАЗАР ЗА ТОК - ХА-ХА-ХА,Добре!!! НО ЗИМАТА ВНАСЯХМЕ ПО 400 Mw/дневно ОТ ФРЕНСКО-КУНЕВАТА АЕЦ-ЧЕРНА ВОДА!!! - ЗАЩО МЪЛЧАТ ЗА ТОВА ПАЛЯЧОВЦИТЕ ОТ ОДС, КОИТО ГО ТВЪРДЯХА(а икономиката ни дори не работи)- ЗАДЪХВАМЕ СЕ ЗА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ ЕДИН ГОЛЯМ ТЕЦ ДА СПРЕ И СТАВАМЕ ДИСКОТЕКА - ЕНЕРГОСИСТЕМАТА РАБОТИ БЕЗ РЕЗЕРВИ!!!(- Сталин се би без резерви пред Москва, Хитлер се би без резерви пред Берлин, Япония капитулира, когато им свършиха резервите)- ОЧЕВИДНО ЕНЕРГЕТИКАТА Е ПРЕД КАПИТУЛАЦИЯ!!!- Но ПИТАМ - Защо НЕК е ЗАДЪЛЖЕНА, да изкупува "вятърничевия" ток на 100%, за 25 години и на цена от 99 стотинки (без ДДС)... и да отказва ток от Козлодуй, струваща му 1.169ст И защо точно този ток се изнася, а ние купуваме скъпия!?!?!?- Защо изкупува тока от СПОНСОРИТЕ НА СДС, в Марица-Изток, за 17,5 ст., а от Държавния тец за 6,5 ст В СЪЩНОСТ ВЪГЛИЩАТА НИ СВЪРШВАТ СЛЕД 30 ГОДИНИ- Дори цената на тока от АЕЦ-Белене, да е 5.5 стотинки, което признава дори сребролюбеца Касчиев, тя пак е по-ниска от всички други Зелени и Въглеводородни източници на ел. енергия... - Приятели, ако бяха верни 1, 2, и 3 (по-горе), Козлодуй ще продава на 100% и не по 3,0ст. , КАКТО ГО ПРОДАВАМЕ НА ТУРЦИЯ, а по 8 стотинки, Белене ще продава на същата цена..., ПАЗАРНА ИКОНОМИКА е това..., а всички тецове, които не могат да се включат в тази "ценова игра", ще затворят или някои от тях ще останат, като Студен резерв... СПОНСОРИТЕ НА ОДС ЩЕ ИМ СПРАТ РУШВЕТА, НО КАКВО ОТ ТОВАТака ще изпълним и Евродирективата - Да намалим вредните емисии с 60%... Което ще направим всякак..., но САМО, ако го има Белене защото, ако го няма, до 10 години оставаме без ток..., ИКОНОМИКАТА НИ ЩЕ СЕ ВЪРНЕ В КАМЕННАТА ЕРА, а по-точно ще го купуваме по 99 стотинки..., е, които можем да си го позволим де...
148
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нямаме пари за да довършим Белене ама руските *** ако искат да се бръкнат и да платят ЗА ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД!
147
2
 
20
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Господин Борисов, Защо не отидете Вие да откажете проекта Белене , а пращате този хлапак ?Май Ви е по- лесно да отидете на разходка до Катар , Тунис,Бразилия,но когато трябва да сте държавник се криете като мишка.За мен вие сте един най -обикновен страхливец.Доказвате го с всяко свое действие.Стискам палци на новия министър и му желая успех и кураж при отстояване на националните ни интереси. А Вие г-н премиер сте най - обикновен страхливец -да не кажа ***.
146
14
 
2
 
! Отговори
ад 178 преди 12 години
Не го пиши с големи букви всякаш е няква гордост! Русия ни е освободила добре .. а милионите загинали българи? А знаеш ли колко пъти русофили са се опитвали да ни направят част от Русия насъскани от Русия? ***!
145
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако нямаше РУСОФИЛИ още да носиш фес,драги ми ВСЕМРАЗЕЦО
144
7
 
4
 
! Отговори
ел зоро реал преди 12 години
За кво винаги си делим на русофили и българи? Вие на чия страна сте бе ***? ЕЙ ЗА ТВА ВИНАГИ СЪМ КАЗВАЛ ЧЕ ОТ РУСОФИЛА ПО ГНУСНО НЯМА (и помака) И ЗА ТВА НИКОЙ НЕ НИ ЕБ*АВА ЗА 2 СТОТИНКИ ЗАРАДИ ВАС!
143
1
 
9
 
! Отговори
копнато от DW преди 12 години
При последното посещение на премиера в Брюксел, г-жа Меркел от куртоазия запитала Борисов, какво прави Плевнелиев.Каквото му наредя - откровенно отговорил Борисов.И това не е виц, а самата нещастна гола истина..
142
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Костофилите пикат фашистоф газ.