НС подкрепи Борисов за спирането на АЕЦ "Белене"

ДПС се отказа да участва в гласуването в пленарната зала
Обновена: 29 мар 2012 14:59 | 29 мар 2012 12:30,
192
НС подкрепи Борисов за спирането на АЕЦ "Белене"
Снимка: БТА

Парламентът одобри действията на правителството за спирането на АЕЦ „Белене“. В решението се възлага на правителството да проучи условията за изграждането на парогазова централа на площадката в Белене.

Беше прието предложението на съпредседателя на Синята коалиция Мартин Димитров газовата централа да съществува на пазарен принцип.

От общо гласували 163 депутати „за“ решението бяха 120, против – 42, а един независим депутат се въздържа.

Кабинетът трябва да извърши необходимото за изграждане на ядрена мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй" с купеното оборудване, е записано още в решението.

Депутатите от ДПС отказаха да участват в гласуването. Решението беше подкрепено от народните представители от ГЕРБ, Синята коалиция и независими, БСП, Атака и петима независими бяха против.

След гласуването Георги Пирински от Коалиция за България заяви, че това решение трябва да бъде атакувано пред Конституционния съд.

По време на дискусията в пленарната зала лидерът на СДС Мартин Димитров заяви, че няма откъде да се вземат пари за нова ядрена централа.

„Искат да строим Белене, с какви пари, бе, хора, кой ще ги даде тези 10 млрд. евро“, попита той.

„Този проект просто е невъзможно скъп. Ако беше изгоден, щеше да има тълпи от инвеститори, къде са инвеститорите за „Белене“, попита синият лидер.

Според Димитров първо трябва да опитаме да продадем на добра цена поръчания реактор за АЕЦ „Белене“. Ако се окаже невъзможно, тогава да го монтираме в Козлодуй.

Още по темата

„Белене“ щеше да произвежда ужасно скъп ток, за който няма никакъв пазар", прогнозира Мартин Димитров.

„Руснаците искаха да ни дадат заем в огромни размери, с 10-12% лихва. Това можеше да ни докара до ситуацията „Гърция“, до фалит“, посочи още лидерът на СДС.

Според червения депутат и бивш икономически министър Петър Димитров спирането на „Белене“ е най-големият политически провал на това правителството и най-голямата икономическа глупост, която е направил кабинетът на Бойко Борисов.

По думите на му България влиза в скандална авантюра.

„В последните дни премиерът удивително ухажва „мързеланковците“ в парламента. Мирише на национално предателство, мирише на съд и отговорността от Министерския съвет трябва да се прехвърли на парламента“, изтъкна Димитров.

"В последните дни слушам как ще вземем „бидончето“ от „Белене“ и ще го сложим в Козлодуй", допълни той.

„Тази газова централа нали ще работи с газ? Тази газ откъде ще идва? Появи се вчера премиерът, за да обяви лошата новина, че през Турция няма да има транзит на газ за България. Това означава, че ще разчитаме само на Газпром. Изцяло се увеличава енергийната зависимост на България от Русия“, продължи депутатът от левицата.

„Загубите от това, че няма да работят два реактора в Белене са за 30 млрд. лева. Това са пропуснатите ползи за България. Цената ще я плащат българите“, посочи той.

„Твърдите, че централата е много скъпа, но тя ще се изплати за 20 години, тоест 40 години тя ще работи на себестойност, както работи Козлодуй“, изчисли Петър Димитров.

В изказването си от парламентарната трибуна лидерът на ДСБ Иван Костов също акцентира върху непосилно високата цена на втората ядрена централа.

„10 милиарда е занижената оценка за възможните пълни разходи. Ако се строи 7 или 8 години или ако даде ток след 15 г. и се строи с взети назаем средства при лихва от 11%, на 7-мата година тези 10 милиарда стават 20 милиарда за връщане. Това означава абсолютно невъзможен проект за издължаване от страна на българския данъкоплатец“, сметна Костов.

Според него бъдещето е в намаляване на консумацията на електроенергия и повишаване на енергийната ефективност на страната.

По време на дискусията премиерът Бойко Борисов заяви, че истинският противник на проекта „Белене“ е било правителството на Сергей Станишев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Изчакайте 10 дни.Добрев ще се върне от Русия хленчейки.Газта ще поскъпне тройно.Русия ще заведе дело за неустойки.ББ тогава ще каже " Не съм бил разбран правилно" и Народното събрание ще гласува "по съвест"
126
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това е поредната национална катастрофа и това съвсем скоро ще се установи.
125
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
***!
124
9
 
1
 
! Отговори
Говедарин преди 12 години
135 :D :D :DПуснаха им чурките толкоз врЕла вОда, че може и текой ТЕЦ да захранат:D :D :D
123
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Цоциалистите трябва да си пазят здравето, че са на изчезване - нека ходят на връх Хаджи Димитър да подишат чист въздух и да използват паметника напомнящ моноблок.
122
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само глейте добрев, като се върна от москва, какви новини ще донесе ;) Изведнъж "дружески настроените руснаци" ще предявят иск за неустойки за около милиард евро. Цената на газа няма да е намалена. Да не говорим, че чрез Лукойл и Златев, ежемесечно ш си ни е*кат с цените на горивата. Интересно ми е, какво ще говори боко тогава. На руснаците им е през оная работа. Те са на печалба вече с около 400 млн. евра, а като си вземат и 700-800 млн. неустойки, ще са си супер. И това без грам строеж ;)
121
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Според него бъдещето е в намаляване на консумацията на електроенергия и повишаване на енергийната ефективност на страната. "Това е връщане в праисторическата епоха!Можем да се отопляваме с дърва и въглища и да си светим с газени лампи и фенери!Не виждам смисъл в "енергийната ефективност" , след като си плащам тока редовно!Ако искам да си намаля разходите за ток , тогава мога да мисля за енергийна ефективност!Това е пълно безумие , черешката на тортата!
120
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Споко на всички БББ догодина става политически труп.
119
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако някой събере газта, дето ще я изпикаят комунделите, ще си решим енергийния проблем за поне 20 г. напред:)))
118
2
 
14
 
! Отговори
дзвер преди 12 години
Смешници...Клинтън и Морнингстар си свършиха работата-помогнаха на губернатора да накара Боко да спре АЕЦ-а.Е за отплата, може да са унищожили някоя част от опасните за него сведения.Но още го стискат за топките.Щменти-капели...това е Тиквун.
117
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Москва е готова да ни построи мост Варна-Сочи за 300 млрд. Евро
116
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всичко беше цирк и накрая Борисов уволни Трайков след като видя, че Трайков се провали да договори евтин газ от Русия. Сега обаче идва ред на новата изкупителна жертва на ГЕРБ Делян Добрев и ако същият не успее също да договори по-евтин газ от Русия, Борисов ще бъде принуден да капитулира пред Путин подобно на Костов. За съжаление обаче българите ще трябва да плащат по-скъп ток и парно.
115
9
 
6
 
! Отговори
Говедарин преди 12 години
до 125 :D :D :DТоа форум братле, май съ хоства от връх Бузлуджа:D :D :D
114
1
 
10
 
! Отговори
до 126 преди 12 години
май на всички герберасти ви се привиждат комунисти сред тези, които плюят вашия вожд. Има и нормални хора, които могат да мислят трезво, а не са на хранилка, нито при Цв. Цв., нито при Кутев. Лично мое мнение е, че боко си подписа смъртната присъда за следващите избори. Цяла Северна България ще гласува против него. Само че, той пак ще купи изборите, докато съвсем не съсипе държавата.
113
3
 
0
 
! Отговори
hes преди 12 години
Относно газа за ГЕЦ - газ се купува от Русия, Туркменистан, Алжир и т.н. Може да се доставя чрез CNG (компресиран) или LNG (втечнен) технология - въпрос на сметки и преговори. Предимството на ГЕЦ е , че може да се регулира в зависимост от потреблението, докато при АЕЦ не може да се спре ядрения процес - затова АЕЦ задължително върви с ПАВЕЦ, за да се използва създадения през нощта ток, за който няма консуматори.
112
4
 
1
 
! Отговори
до 119 преди 12 години
Смрадливите безработни *** взимат по-големи помощи от заплатите на високообразованите руски лекари, братле :)))
111
10
 
3
 
! Отговори
:)))) преди 12 години
Леле, днес столетницата е в пълната си мощ в тоя форум. Но много грешите, другарчета - АЕЦ Белене никой не я иска, защото дори вашите избиратели знаят вече колко заробващо неефективна би била. И с тази ваша позиция, вие просто сами се зачерквате (отново)!
110
1
 
0
 
! Отговори
до прасчо от Анониме преди 12 години
прасчо, аз съм вегетарианец. Ти чети.
109
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
сега ще бъде доказано колко е безвредно и екологично чисто добиването на шистов газ, очаквайте медийна кампания, после шеврон ще се активираи ще се изгради газова централа в белене ползваща шистов газ, тва е.
108
0
 
4
 
! Отговори
Стършел преди 12 години
До 82. Абе те резултати от доклада не искат да ни ракрият, ти за референдум говориш. Вчера господин примиерът каза, че още преди 1 година били взели решение да се спре проекта. Питам аз за какво се нае тая банка да анализирва ли кво ли проекта АЕЦ Белене тогава? Коклко пари бяха похарчени за това? Иначе когато нашите политици редовно започнат да правята референдуми за важни решения които предстои да се вземат чак тогава мисля, че ще се промени нешо. Сего всичко е само игрички за парички.