НС подкрепи Борисов за спирането на АЕЦ "Белене"

ДПС се отказа да участва в гласуването в пленарната зала
Обновена: 29 мар 2012 14:59 | 29 мар 2012 12:30,
192
НС подкрепи Борисов за спирането на АЕЦ "Белене"
Снимка: БТА

Парламентът одобри действията на правителството за спирането на АЕЦ „Белене“. В решението се възлага на правителството да проучи условията за изграждането на парогазова централа на площадката в Белене.

Беше прието предложението на съпредседателя на Синята коалиция Мартин Димитров газовата централа да съществува на пазарен принцип.

От общо гласували 163 депутати „за“ решението бяха 120, против – 42, а един независим депутат се въздържа.

Кабинетът трябва да извърши необходимото за изграждане на ядрена мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй" с купеното оборудване, е записано още в решението.

Депутатите от ДПС отказаха да участват в гласуването. Решението беше подкрепено от народните представители от ГЕРБ, Синята коалиция и независими, БСП, Атака и петима независими бяха против.

След гласуването Георги Пирински от Коалиция за България заяви, че това решение трябва да бъде атакувано пред Конституционния съд.

По време на дискусията в пленарната зала лидерът на СДС Мартин Димитров заяви, че няма откъде да се вземат пари за нова ядрена централа.

„Искат да строим Белене, с какви пари, бе, хора, кой ще ги даде тези 10 млрд. евро“, попита той.

„Този проект просто е невъзможно скъп. Ако беше изгоден, щеше да има тълпи от инвеститори, къде са инвеститорите за „Белене“, попита синият лидер.

Според Димитров първо трябва да опитаме да продадем на добра цена поръчания реактор за АЕЦ „Белене“. Ако се окаже невъзможно, тогава да го монтираме в Козлодуй.

Още по темата

„Белене“ щеше да произвежда ужасно скъп ток, за който няма никакъв пазар", прогнозира Мартин Димитров.

„Руснаците искаха да ни дадат заем в огромни размери, с 10-12% лихва. Това можеше да ни докара до ситуацията „Гърция“, до фалит“, посочи още лидерът на СДС.

Според червения депутат и бивш икономически министър Петър Димитров спирането на „Белене“ е най-големият политически провал на това правителството и най-голямата икономическа глупост, която е направил кабинетът на Бойко Борисов.

По думите на му България влиза в скандална авантюра.

„В последните дни премиерът удивително ухажва „мързеланковците“ в парламента. Мирише на национално предателство, мирише на съд и отговорността от Министерския съвет трябва да се прехвърли на парламента“, изтъкна Димитров.

"В последните дни слушам как ще вземем „бидончето“ от „Белене“ и ще го сложим в Козлодуй", допълни той.

„Тази газова централа нали ще работи с газ? Тази газ откъде ще идва? Появи се вчера премиерът, за да обяви лошата новина, че през Турция няма да има транзит на газ за България. Това означава, че ще разчитаме само на Газпром. Изцяло се увеличава енергийната зависимост на България от Русия“, продължи депутатът от левицата.

„Загубите от това, че няма да работят два реактора в Белене са за 30 млрд. лева. Това са пропуснатите ползи за България. Цената ще я плащат българите“, посочи той.

„Твърдите, че централата е много скъпа, но тя ще се изплати за 20 години, тоест 40 години тя ще работи на себестойност, както работи Козлодуй“, изчисли Петър Димитров.

В изказването си от парламентарната трибуна лидерът на ДСБ Иван Костов също акцентира върху непосилно високата цена на втората ядрена централа.

„10 милиарда е занижената оценка за възможните пълни разходи. Ако се строи 7 или 8 години или ако даде ток след 15 г. и се строи с взети назаем средства при лихва от 11%, на 7-мата година тези 10 милиарда стават 20 милиарда за връщане. Това означава абсолютно невъзможен проект за издължаване от страна на българския данъкоплатец“, сметна Костов.

Според него бъдещето е в намаляване на консумацията на електроенергия и повишаване на енергийната ефективност на страната.

По време на дискусията премиерът Бойко Борисов заяви, че истинският противник на проекта „Белене“ е било правителството на Сергей Станишев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мисля че се прецакахме за незнам кой си път. в Европа има 148 ядрени централи. Германия има 17 атомни централи, Франция има около 60 ядрени реактора. Почти няма развита страна в ЕС която да няма централа, Да не споменаваме САЩ, държавата с най-много атомни електроцентрали. Е как за тези напреднали икономики е важно да имат ядрени централи само в България е не целесъобразно? Защо тогава Турция ще стартира изграждането на ядрена централа? Дали те не стоят зад отказа ни? И Беларус започва нов АЕЦ.
106
1
 
4
 
! Отговори
до 104 преди 12 години
Пич, не си прав и ще ти кажа защо. Много малко са страните в света, които могат да си позволят с бюджетни средства да строят централа. Особено в сегашното положение. Има си инвеститори за тая работа. Кой инвеститор би дошъл в Белене, когато проекта целенасочено се омаскарява? Само ти стига, някой да преведе на чужденеца с парите думата "гьол", която е изрекъл не друг, а премиера на тая държава. Много ясно, че ще избяга с 200, както направиха и RWE.
105
0
 
4
 
! Отговори
до 110 преди 12 години
Прав си! На Русия не и трябват *** и мулати наркомани от американските гета. А пък САЩ са тези, които имат остра и хронична нужда от висококвалифицирани чужди работници, защото не са способни да си направят техни.
104
0
 
5
 
! Отговори
дО 81 прасчо преди 12 години
Ако не искаш да съм анонимния тъпук... - можеш да ме наричаш прахчо .Съжалявам за твоите познати и за съжаление и аз имам такива с тумори/не мозъчни/,но кой ти каза,че туморите са в следствие от Чернобил.А това за свинското го написах напълно сериозно.Прочети малко изследвания и поговори с някой познат лекар и ще разбереш,че съм прав.Много хора си заминават от инсулти и нфаркти причинени от високо кръвно и холестерол причинени от свинското.А химията в месото причинява рак на дебелото черво.
103
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да оставим настрана нашия ***,продажен и бандит Премиер,думата ми е за онзи *** Иван Костов!Много е лесно да разпродадеш българските заводи,БГА и други активи на държавата за един долар и да прибереш тайно милиони,друго е да създадеш и изградиш нещо,от което зависи бъдещето на държавата!И със своето дебелоочие да дава акъл,че отпадането на АЕЦ-а е голям "успех "за България!
102
2
 
7
 
! Отговори
до 108 преди 12 години
Тиквата по-разбирач ли е? Той за колко се продаде?!!!
101
7
 
3
 
! Отговори
прасчо преди 12 години
Божееееееее,ЦРУ им повредило Чернобил .....Ееее не това е върхът на тъпотията и затова еваха мамата на половин Европа,е то бива да си ***,*** това сигурно много боли хахаахахахахаа,а извънземните? Не може ли и те да имат пръст? Според мен,просто водката и киселите краставички носят основно вината..........Кутев качи IQ-то малко,че в Дръндар нямат компове
100
1
 
2
 
! Отговори
До №72 преди 12 години
Ами, тогава японците да ти я построят, ще е по- сигурна!
99
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Добре е, че важните за България въпроси ги решават хора, избрани от народа, а не червените форумни ***
98
0
 
8
 
! Отговори
!?! преди 12 години
АЕЦ или-не трябваше да се дискутира с всякакви специалсисти и после-референдум!!! А не да се решава от прости бандити!
97
4
 
8
 
! Отговори
до 100 преди 12 години
Прав си! Янките изтрещяват и затова само през Февруари 300 000 американци са емигрирали в Русия :)))))))))))))))))
96
2
 
4
 
! Отговори
До 106 преди 12 години
Точно. Германците правят най-много АЕЦ
95
3
 
4
 
! Отговори
hes преди 12 години
Ядрения реактор сам по себе си ток не произвежда. Прави пара, която задвижва турбина за генериране на ток. При газовата централа гори газ и създава пара. 2/3 от АЕЦ и ГЕЦ са еднакви /от създадената пара нататък/. Така че построеното на Белене ще бъде използвано. Стратегически въпроси на енергетиката се решават от енергетици и икономисти заедно. Не може чрез референдум да се поставя въпрос на хора, които нищо не разбират и за 10 лева са готови да гласуват всичко
94
1
 
6
 
! Отговори
Справедлив преди 12 години
Хора, стига сме се яли за глупости! Ясно е, че една такава централа би била от огромна полза за БГ! Спор няма в това! Но просто проекта е от скъп прескъп за нашия джоб, а и с тази непосилна лихва....това говори само по себе си 4е на тоя етап не можем просто да си го позволим. Всеки иска да кара мерцедес или да живее в мезонет....но в крайна сметка трябва да си простираме краката според 4ергата. Просто до там са ни докарали нашите управници...да не можем да си позволим един АЕЦ! Мисля 4е съм прав
93
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Румен Овчаров и Станишев са най-големите капацитети в енергийните проекти. А пък по ВИК то също имам човек - Доган.
92
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Провал на руското ядрено лоби в България ! Дали ще връщат комисионни на руснаците?
91
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Газ ще тръгне по "Набуко" след 6-7 години и тогава на Москва ще й се наложи да повярва на сълзи
90
0
 
5
 
! Отговори
до 92 преди 12 години
А бе,залухав,незнам кой на кого налива,ама хамерикаците ги хваща и изтрещяват всеки ден и устройват кървави дискотеки-я в училища,я в магазини...!
89
3
 
3
 
! Отговори
бавнозагряващ преди 12 години
"истинският противник на проекта "Белене" е било правителството на Сергей Станишев " ...аха ...сега разбирам - защо Станишковото правителство оплюскаха парите за Белене - защото не са го искали!
88
1
 
7
 
! Отговори
kym 97 преди 12 години
Писна ми та чета как разни смешници обиждат на комунисти. После като им се погледне миналото я деца на генерал, прокурор, ДС и т.н. от армията на БКП. Аре спрете се!