Поздравявам премиера, но всичко може и да се обърка!

Трайков поставил високи цели, а не капани на правителството
29 мар 2012 09:47,
55
Поздравявам премиера, но всичко може и да се обърка!
Трайчо Трайков Снимка: архив, БТА

Поздравявам правителството и министър-председателя за това решение, заяви пред БНР бившият енергиен министър Трайчо Трайков по повод решението на кабинета да се откажем от проекта АЕЦ „Белене“. 

„Нещата до момента, когато аз бях в правителството, не изглеждаха много добре. Какво се е случило от моята оставка насам, не мога да гадая, но очевидно са се случили неща, които са наклонили везните в посока на това решение. В този смисъл си мисля, че всички усилия са си заслужавали“, коментира бившият министър.   

Според него има начин как от цялата тази ситуация България да излезе с полза. 

Още по темата

„Има начин и всичко да се обърка. Отговорността оттук нататък на тези, които участват в преговорите и в организацията на проектите, е изключително голяма“, предупреди Трайков. 

Бившият енергиен министър подчерта, че какъвто и да е докладът на HSBC, неговите изводи са функция от това какво се договаря между двете страни. 

„Чух от премиера, който цитираше 10-12% лихва на кредита, който са предложили руснаците. По мое време, когато аз водех преговорите, ставаше дума за много по-малък процент, но дори и тогава той не беше ясно предложен от руските партньори, не беше договорен, не излизаха сметките“, каза още Трайков. 

Той смята, че основната ни задача в ядрената енергетика е продължаването на лицензиите на V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй" с 10, 20 или с повече години. По думите му електроенергията от там винаги ще остане евтина. 

„През януари тази година пак говорихме за идеята реакторът да отиде в АЕЦ "Козлодуй". Ние представихме с министър Дянков тази идея в Москва, но още нямахме отговор до моята оставка. Явно след това се случило“, коментира Трайков. 

„Ясно е, че след като се отказваме от АЕЦ "Белене" ще се строи друго“, заяви още бившият министър. 

По думите му за площадката "Белене" остават отворени всички опции. Според него газова централа може да бъде построена навсякъде в България, включително и на площадката край Белене. 

„В момента в САЩ вече се строят основно газови централи заради шистовия газ. Там цената на електроенергията от газови централи е по-ниска дори от тази от въглища“, каза още Трайков. 

Според него България плаща една от най-високата цена за руския газ.

„Затова при последния ми разговор с Алексей Милер (директор на "Газпром") и с премиера аз поставих съвсем ясно въпроса, че до началото на април имаме основание да поискаме намаление с 10-15% на цената на газа“, допълни бившият министър.

Относно изказването на премиера за заложени от Трайков капани, бившият министър обясни:

"Начинът, по който се изрази премиерът, ме кара да мисля, че неговото становище е, че поставям трудни за изпълнение цели. В този смисъл той ги нарече капани. Според мен работата на едно правителство не е да обяснява защо целите не могат да бъдат постигнати, а да има обща позиция, така че те да бъдат постигнати. 

Тук бяха намаляването на цените на газа за текущия период до края на годината, договаряне на благоприятна ценова формула за следващата година и постигане на добра възвращаемост на собствения капитал в "Южен поток".

Според Трайков намалението на цената на газа за България трябва да е поне 10%. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От спонсориране строителството на ВЕИ и високите изкупни цени на ел енергията от Американските централи в марица изток
50
1
 
0
 
! Отговори
от 49 до 53 преди 12 години
Хехе :)Такава къща в Бг едва ли има и ако продължават нещата по същия начин и през следващите 50г.(както през отминалите почти 70г.)няма да има :(((Затова е крайно време народната поговорка(създадена в едни други времена)"Преклонена глава сабя не я сече."да се забрани със закон и всяко нейно споменаване след приемането на закона да се тълкува като"Заплаха за националната сигурност."и да се плаща 1000лв. глоба :)Трябва да се погрижим следващото поколение българи изобщо никога да не я чуят. :))
49
0
 
3
 
! Отговори
!!!!! преди 12 години
И на атом и на газ народа все ще гледат да го н...ат. Те се боричкат кой да лапне комисионните. Едните ще вземат когато парите лапат руснаците, другите когато лапат американците. Народа и в двата случая ще го д...а.-----------------------------------И все пак тя се въртиГалилео Галилей
48
5
 
8
 
! Отговори
4o4o преди 12 години
Ясно е, че ще строим газова централа за шистовия газ, който ще добиват американците в България и ще ни го продават. Освен, че няма да можем да си плащаме сметките за ток, но и вода няма да имаме. Баба Ванга беше казала, че водата ще стане по-скъпа от златото. Явно е предвидила отравянето и.
47
0
 
3
 
! Отговори
от 49 преди 12 години
Обаче с българска заплата ще ти трябват няколко живота...Това е проблема :((
46
0
 
1
 
! Отговори
до 46 преди 12 години
Не думай! :) Да,може да се каже,че тези неща са още експеримент(но експеримент,който се наблюдава вече повече от 15г. и е успешен)и всъщност именно ен.мафия прави така,че тези сгради да много скъпи,и непопулярни,за да си продават тока,а и ако живееш в Западна Европа със средна заплата,много ЖЕЛАНИЕ и естествено няколко години спестявания можеш да го постигнеш.
45
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до АтомнитеЧукундуриТи си тури една перка отзад.Колко перки са нужни за да произведат енергията на един реактор?А кво прайм като няма вятър?Ти ли ша им духаш?Аман от ***.
44
1
 
2
 
! Отговори
от 45 преди 12 години
И да добавя,че под "енергиино-независима къща" може да се разбира и "енергиино-независима сграда",защото и блокове могат да се построят така,че да не се нуждаят от допълнителна(от "външен"източник)енергия.Не става въпрос само за къщичките на село.
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
43-ТИ никъде по света няма толкова богати,че да си строят такива къщи.Те съществуват само експериментално и за ексцентрични богаташи.
42
1
 
5
 
! Отговори
от 43 преди 12 години
В Германия(в Darmstadt) е построена първата изцяло енергиинонезависима къща още през 90-те.Който се интересува,може да се разрови в нета.Вече по целия свят започват да се появяват такива къщи,които не се нуждаят от външни източници на енергия.(Къщата си произвежда сама достатъчно)Това е спасението за Бг,но сме още твърде бедни за съжаление,за да започнем масово да си правим къщите ен.независими :(((
41
3
 
3
 
! Отговори
до АтомнитеЧукундури преди 12 години
Сложете си ПЕРКИ бе атомни чукундури! По закон НЕК е длъжна да ви свърже с мрежата и изкупува тока...
40
1
 
5
 
! Отговори
до 29 преди 12 години
Ето за това трябва да се мисли!Как всяка сграда,всяка къща,всяко семейство да стане енергиино-независимо от ен.мафия.Ако е вярно,че не можеш да си сложиш панел на къщата,без да е включен в мрежата,хората трябва да искат промяна на толкова *** закон(въпреки че примерно в Германия,те включват в мрежата,за да може държавата да ти изкупи излишния ток,за което е длъжна всъщност и което е добре)Та...Това е бъдещето-всяка къща енергиинонезависима(passivhaus)Тогава изобщо няма да се интересуваме от АЕЦ
39
5
 
7
 
! Отговори
do:румен221 преди 12 години
ЕС задължава да се развива добива на ток ПО ЕКОЛОГИЧНИ ТЕХНОЛОГИЙ. Вятър, слънце , вода.Затова изкупната цена от тези централи е скъпа. За да може добрата цена да те ПОБЛАЗНИ да излезеш от къщи и да идеш да слагаш Фотоволтаици..Белене ставаше когато го имаше СССР и силната БГ икономика, и когато един танкер НЕФТ се заменяше за БГ-зарзавати и туршии. Това време обаче одмина. Ако направим Белене по сегашните цени после има да МРЪНКАМЕ подобно на аферата ЛУКойл, що ни е толква скъп тока...
38
3
 
8
 
! Отговори
123 преди 12 години
Скъпия ток идва от крадливите електроразпределителни дружества - всички ги знаем - EVN, ЧЕЗ, E-ON. И от "великите" и "напреднали" американски мощности по абсолютно екологичните и чисти тецове.
37
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нещо не мога да разбера - АЕЦ Козлодуй осигурява над 40% от тока на страната, а тока се вдига всяка година минимум с 10%. В световен мащаб ядрената енергия не поскъпва с 10% всяка година? Откъде идва скъпия ток в България, след като имаме евтина АЕЦ, ВЕЦ и т.н?
36
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Чудесно! Сега предлагам да надупчим едната опловина на Добруджа за шистов газ, а другата половина да я покрием със слънчеви панели. Пшеница ще внасяме от Русия -- така ще сме изключително енергийно независими.
35
2
 
21
 
! Отговори
123 преди 12 години
От друга гледна точна Северен централен регион загуби много работни места и възможност за развитие. В свищов съм и мога да ви кажа, че положението откъм работа е трагично, да не говорим за околните селца. Белене щеше да съживи икономиката тук и щеше да осигури поне 6000-7000 нови работни места. Жалко.
34
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако си мислите,че САЩ ще ни осребрят раболепието , не си го мислете.
33
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ТЕЯ СИ ИГРАЯТ НА ДОБРОТО ЧЕНГЕ И ЛОШОТО ЧЕНГЕ.А народа се е разделил на две - за и против,ама на касата не те питат от кои си а ти вземат парите.Честито ви ново умеличение на всички енергоизточници.Честито и следващото им увеличение,което е неизбежно.ЕТО ТОВА ПРАВИ ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО.А останалота е показване по ТВто с селски стойки за вдигане на рейтинга.
32
13
 
4
 
! Отговори
optimist преди 12 години
Победа!