“Белене“ не можеше да ни даде независимост, отсече Трайков

Газът може да поевтинее с 15%, обясни ексминистърът
30 мар 2012 11:10,
105
“Белене“ не можеше да ни даде независимост, отсече Трайков
Трайчо Трайков. Снимка: Impact press group

Правителството постъпи правилно, като спря проекта за АЕЦ “Белене“, обясни пред Нова телевизия бившият енергиен министър Трайчо Трайков.

В сряда кабинетът обяви, че спира строежа на втора атомна централа и се обмисля на нейно място да започне изграждане на газова електроцентрала.

Още по темата

По думите на Трайков АЕЦ “Белене“ е можела да бъде изгодна за България само при договарянето на определени условия, които руската страна е отказвала да приеме. Той допълни, че предишното правителство е направило много грешки при преговорите за строежа на втора атомна електроцентрала.

Според Трайков основният проблем с “Белене“ е бил, че по време на тройната коалиция са сключени частични споразумения за поръчка на реакторите и допълнително оборудване, без да има договор, без да има цена, без да има разпределение на рисковете.

АЕЦ “Белене“ не можеше да даде на България енергийна независимост от Русия, тъй като е руски проект, обясни още ексминистърът.

За закупения вече реактор Трайков препоръча да бъде продаден, защото не е най-модерният и докато се монтира в АЕЦ “Козлодуй“, вече ще е доста остарял. По думите му след продаването на този реактор, страната ни може да купи по-нов.

Той изрази надежда, че новият министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев ще може да се разбере с руската страна за “дружеско излизане“ от проекта “Белене“, но обясни, че всичко зависи от добрата воля на Москва.

Трайков одобрява новия проект за газова централа на площадката на “Белене“. По негови думи идеята е нова и сега всички договорености могат да бъдат направени според добрите практики за управление на проекти.

Той обаче предупреди, че пред новия проект седят всички изисквания, които са седели и пред проекта за втора атомна централа.

По думите на ексминистъра отказът от “Белене“ не би следвало да повлияе на преговорите за намаляване на цената, на която купуваме руския газ.

Според Трайков България е един доста добър клиент и “Газпром“ има интерес да продава газ на страната ни. Той потвърди думите на премиера Борисов, че в момента страната ни купува горивото на цена от 600 долара за 1000 кубически метра газ, а Германия – за 330 долара.

По думите на Трайков газът може да поевтинее с между 10 и 20 процента. Той допълни, че би било реално министърът на икономиката Делян Добрев да договори понижение от 15 на сто.

Трайков отхвърли идеята на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков да се върне да работи за правителство, след като напусна поста на икономически министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НЕ СА НИ ВИНОВНИ РУСНАЦИТЕ.МОРАФЕТИТЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО ОТГОВАРЯТ НА ЦЕНТА НА ГАЗА.СЕГА ГАЗОВАТА ЕЛЕКТОЦЕНТРАЛА НА УОРЛИК,ХЕМ ЩЕ КРАДЕ И ЩЕ ТРОВИ БЪЛГАРИЯ,ХЕМ И ЕВТИН ГАЗ ЗА ЦЕНТРАЛКАТА ОТ ШИСТОВИЯ ГАЗ И ВСИЧКО СЕ НАРЕЖДА-ТОЛКОВА Е СЕМПЛО ,А ВИЕ ЩЕ СИ ПЛАЩАТЕ ТОКА
85
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
я кажете точно как можем да сме независими.Ей ние нямама НИЩОООООООО.Не само ние сме зависими от Русия, а всички които се движат с автомобили,ползват електричество и газ.Другия вариант, който сигурно повече ви устройва е да се движите с каруци,и да си светите със свещ, и отопляваме на дърва, но между другото сме започнали вече
84
2
 
2
 
! Отговори
логопед Генчев-София преди 12 години
Ако някой може да направи нещо по Трайчо чисто професионално/1.да говори стилистично правилно2.да не се репчи/да не говори глупости/3.да се подсригва редовно и къпе съобразно хигиен. нормище го предложа за орден Стара планина.
83
4
 
5
 
! Отговори
славянин преди 12 години
ПО-ДАЛЕЧ ОТ ЮДО-МАСОНСКАТА ХИЕНА!
82
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ПО-ДАЛЕЧ ОТ РУСКАТА МЕЧКА !
81
4
 
5
 
! Отговори
славянин преди 12 години
''Белене''не можеше, но масонетата могат, такава ''независимост''ще ни дадат, че ще съжаляваме че сме се родили!
80
8
 
4
 
! Отговори
до 90 от славянин преди 12 години
Като започнем да плащаме тока в пъти по-скъпо ще видиш кой ще се навре на кучето някъде!
79
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЛИЧНИТЕ ИНТЕРЕСИ НА ТРАЙЧО, КОСТОВ И ГАМИЗОВ НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВАТ. ИНТЕРЕСУВАТ МЕ БЪЛГАРСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ.
78
11
 
12
 
! Отговори
do 94 преди 12 години
Мутрата е поставено лице на другаря Путин и руската мафия, не виждаш ли цирка който разиграва в момента, урежда руснаците за 7 ми блок в Козлудуй и с газова централа в Белене, реално той ни прави още по зависими от Русия
77
16
 
6
 
! Отговори
Д 90 преди 12 години
КОСТОВ - ПРЕМИЕР, ДА, но защо долу Бойко? Бойко доказа, че е български патриот, а не чужд продажник. Коалиция между сините и ГЕРБ ще циментира европейската ориентация на България и ще навре комунистите на кучето знаете къде.
76
7
 
6
 
! Отговори
дядо преди 12 години
тоя българомразец и разбойник пак изплуваслугата на евн в правителствотосе присламчва за да изкопчи нещо и за своите хоранали го изритаха от кранчето заради по-важни приятели от неговите
75
7
 
7
 
! Отговори
Демагог преди 12 години
Трайчо, я приготви малко над 1 милиард евро за неустойка към Руския проект или 18 милиарда евро за американския проект само за един реактор. кого лъжеш бе разбойнико. Тебе трябва да те изгонят извън пределите на държавата. *** вече се размириса.
74
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДОЛУ БОЙКО !!!ИСКАМЕ КОСТОВ !!ПРИ КОСТОВ БЕШЕ "ЗЛАТНИЯ ВЕК" НА БЪЛГАРИЯКОСТОВ - ПРЕМИЕР !!!
73
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
мога да ти кажа, защото сме ужасно бедни за"зелени енергии", а в енергийната стратегия - атомната енергия е определена като чиста и най-важното-евтина енергия, когато видя в сметката си за ток графата- зелена енергия мигом си качвам кръвното, защото знам че това плащам на всички приближени до властта кръгове, които са си построили ветрени мелници, те печелят на мой гръб и цената я плащам аз.
72
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЗАЩО ДА НИ ПРОДАВАТ ГАЗ НА ЦЕНИ КАТО НА ГЕРМАНИЯ? НИЕ ПО-КАКВО ПРИЛИЧАМЕ НА ГЕРМАНИЯ? В ГЕРМАНИЯ ИМАТ ЛИ БЕЗДАРНИ ПОЛИТИЦИ КАКТО СА НАШИТЕ? НЯМАТ. ТЕ И ШЕВРОН ДА ДОЙДАТ ТУК КАТО ВИДЯТ БЪЛГАРСКИТЕ КРАДЛИВИ ПОЛИТИЦИ СЪЩО ЩЕ ИЗБЯГАТ.
71
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ТАРАТАЙЧО Е ПОРЕДНИЯ ***, КОРУМПИРАН ***.
70
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Те не искат да приемат министерчето - заместник, та ще му свалят газа.........ясно е че искат ветрени мелници да строят, щото тока от тях е доста по-скъп , па се изкупува преференциално, да правят гуши, омръзна ми от такива алчни типове, които ни управляват
69
3
 
7
 
! Отговори
Оруел Дистопия преди 12 години
Според Трайчев да си независим май означава от нас нищо да не зависи :))
68
2
 
3
 
! Отговори
ако е мъжкар преди 12 години
бочето да отиди при др.ПУТИН да приложи някоя хватка от неговия боен арсенал и да го тушира!!!
67
5
 
9
 
! Отговори
дано греша! преди 12 години
Ох- като гледам новото министърче и си го представя на масата на Путин - сърцето ми се къса! Ще е късмет ако не ни вдигнат газта братушките олигарси!!!