БСП рестартира "Белене", ако дойде на власт!

Първанов критикува и Станишев за забавянето на проекта
Обновена: 30 мар 2012 15:05 | 30 мар 2012 10:28,
330
БСП рестартира "Белене", ако дойде на власт!
Първанов иска референдум за АЕЦ "Белене". Снимка: архив, БТА

Ако следващото управление е лявоцентристко, БСП трябва да заложи като приоритет в енергийната политика отварянето на проекта "Белене".

Това заяви бившият президентът Георги Първанов пред БНТ по повод решението на правителството да се откажем от АЕЦ „Белене“. Той допълни, че е готов да инициира референдум за строителството на атомната централа.

Още по темата
Според него този проект не бива да се приема като окончателно затворен. „След година и половина, ако имаме лявоцентристко управление, БСП трябва да запише в точка първа на енергийната си политика, която трябва да бъде приоритет, възобновяване и ускорено изграждане на АЕЦ „Белене”, заяви Първанов и добави: „Готови сме да направим това упражнение“.

Той изрази съжаление от отказа на правителството от проектите АЕЦ „Белене” и „Бургас-Александруполис”, които с "Южен поток" бяха определени като „Голям шлем“ от бившия кабинет на тройната коалиция.

„Дори и само да остане "Южен поток", е голям шлем, защото става въпрос за стотици милиони такси, които ще получаваме само за това, че през България минава една тръба“, смята Първанов.

Той коментира отказа на правителството на ГЕРБ от АЕЦ „Белене“ като естествен финал на провала в енергийната политика на ГЕРБ.

„Не бих искал да изразявам чувства, но Борисов дърпа шалтера на държавата“, отсече бившият президент, след което възобнови темата за референдума „за“ и „против“ АЕЦ „Белене“.

Той изрази готовност да обсъди темата с партийни лидери и организации, дори и да стартира подписка за референдум.

На въпрос защо като президент не е предприел такава стъпка, Първанов припомни, че миналата година е предложил да има избори 3 в 1, но инициативата му увиснала, защото не било ясно, че бъдещето на проекта е фатално предопределено.

Бившият президент коментира още, че по АЕЦ „Белене“ непоследователен е бил Борисов, „който сутрин казвал едно, а вечер – друго“. Първанов обаче не спести критики и към Сергей Станишев, с когото водят лидерска битка за БСП.

Относно критиките на премиера, че Станишев не е предприел никакви действия спорният проект да стане необратим, Първанов заяви:

„Преди да го каже Борисов, съм го казал аз. Настоявах да се предприемат мерки и да се подпишат споразумения, за да стане проектът необратим. Упрекът към тройната коалиция  е основателен, но това не прави вината на Борисов по-малка, защото той слага край на ядрената енергетика.“

Първанов призна, че правителството на БСП не е огледало добре всичко, свързано с цената на "Белене" и обяви, че трябва да се търси наказателна отговорност от този, който е подписал договора с Русия. "Грешка е, че при тройната коалиция се прие индексация на цените по Евростат България, а не по Евростат ЕС 27. Ескалация, която наистина даваше една доста по-ниска цена. Трябва да има виновни и трябва някой да бъде наказан за това. Някой трябва да проследи по веригата кой подписа договора", заяви Първанов.

Той не назова имена, но тогава енергиен министър беше Румен Овчаров.

Бившият президент беше категоричен, че цената е не повече от 6 млрд. евро. И всички други суми, които се тиражират сега, били спекулация.

Според Първанов идеята реакторът да се прехвърли в АЕЦ "Козлодуй" е "финт" на правителството на ГЕРБ. Той смята, че изграждането на 7-и блок в "Козлодуй" не бива да е алтернатива на втора атомна централа у нас. Според него, ако България иска да развива атомната си енергетика, трябва да инвестира и в двата проекта.

По отношение на завръщането си в БСП Първанов коментира, че в партията имало състезание на идеи.

„Досега смятам, че може би най-доброто за един държавен глава е да остане извън оперативната политика след края на мандатите си. Но, гледайки какво става в държавата, а и в БСП, в левицата, аз имам самочувствието, че там бих могъл да помогна. И това обяснява моето връщане". Според него той трудно би могъл да постигне лично за себе си нещо повече от това, което вече е постигнал. „Но мисля, че с авторитета, който имам, със знанията, с опита бих могъл да бъда полезен. И това усещам в разговорите с хората, които имам ежедневно”, допълни той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


330
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
206
1
 
14
 
! Отговори
ххх преди 12 години
всеки ,който смята да повярва на Първанов или БСП нека първо да прочете коментара номер 210- най-вероятния сценарии, ако комунистите видят отново власт.
205
3
 
15
 
! Отговори
дан преди 12 години
точно за това няма да сте на власт следващите 20 години...за Белене незнам, но за Бургас - Александропулис мога да кажа, че ще запалим тръбата и ще потопим платформата, но няма да пуснем нефтопродукти в залива
204
2
 
12
 
! Отговори
Распутин с IQ 146!!! преди 12 години
За разлика от мойто IQ(146), това на руснаците и на техния СЛУГА ГОЦЭ, явно не надминава 100. Когато имаш козове в една икономическа игра, НИКОГА не трябва да притискаш партньора до стената! Да го плашиш елегантно, да! Но да го МАЧКАШ това го има само при руските газовици и енергетици И ГОЦЭ! Толкова им е IQ-то. Змията, като няма изход, напада и хапе. Като има, се оттегля. Така е и в бизнеса като имаш позиции, заплашително ги размахваш, НО НИКОГА не ги прилагаш. В момента, в който ги приложиш, оставаш без тях! Ние, българите, сме като змия, притисната до стената, не ни остава нищо друго, освен да се мятаме, да хапем и да дращим... Хем най-ниски доходи в Европа, хем благодарение на т.нар. братушки и техните СЛУГИ от БСП-то, начело с ГОЦЭ, с НАЙ-ВИСОКИ ЦЕНИ НА ГАЗА. Ако цената беше като в Германия, парното щеше да е с 40%, а тока-с 30% надолу! Всеки да си сметне по сметката, как и колко му го вкарва ГОЛЕМИЯ БРАТ, БРАТУШКАТА и БСП-то!Ето ти ГОЦЭ политика обади се, ГОЦЭ, на твоя господар Вовата Путин и Го помоли да свали наполовина цената на газа! И кой знае, ГОЦЭ, може и да спечелиш следващите избори. Но вече само с лакърдии НЕ СТАВА!Трябва нещо да направиш за хората! А вие хората освен да ги КРАДЕТЕ, друго не сте правили последните 20 г. Затова и дойде, ГОЦЭ, Борисов, щото прекалено много КРАДОХТЕ вие, ГОЦЕ, КРАДЦИТЕ И ДУШМАНИТЕ НА СЪВРЕМЕННА БЪЛГАРИЯ!!!
203
3
 
15
 
! Отговори
Распутин преди 12 години
Първо искам да поздравя Трайков! Толкова достоен Министър КОМУНОИДНАТА ***, управлявала България последните 20 години, не е показвала! Второ, от коментарите на КОМУНОИДНИТЕ, ПРЕДАТЕЛСКИ РУБЛАДЖИИ тук разбирам, че така наречените братушки не били чак толкова братушки, когато трябва да ти съдерат кожата. Обърнете внимание, дране, такова, каквото на никоя друга държава в Европа не са спретнали! Е, с помощта на отколешните си СЛУГИ от БСП и конкретно от Р.ОВЧ. - един от НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ПРЕДАТЕЛИ в новата българска история, конкуриращ агента на ДС, националния предател, автора на загробващия ГОЛЯМ ЧЛЕН - АГЕНТ ГОЦЭ!Трето, на какво основание България ТРЯБВА да участва в Южен Поток? Само заради пикливите им транзитни такси? Значи, през българска територия ще минава руски газ и руснаците ще правят бизнес с цяла Европа(нека дори и с част от Европа...) и едновременно с това НИЕ, ТЕХНИТЕ ПАРТНЬОРИ, купуваме същата тази газ ПО НАЙ-ВИСОКИ ЦЕНИ В ЕВРОПА!!! Е, бива наглост, бива, но това е направо НЕТЪРПИМО! Това не е партньор, това е ИЗЕДНИК! Такъв ИЗЕДНИК трябва да се държи по-далече, а не да правиш бизнес с него! При първа възможност той ЩЕ ТЕ ИЗМАМИ! Аз не бих им искал ни меда, ни жилото! Купувам си най-скъпата газ в Европа още 2 години и след това да заповяда румънска, катарска, либийска, еврейска, всякаква друга газ, само не и руска. А ако Трайков е уволнен за нещо с основание, то е, че още нямаме връзка с друг производител на газ, каквато и да е. И руснаците ни налагат като мутра с газовата бухалка!
202
4
 
21
 
! Отговори
Распутин преди 12 години
АЕЦ-Белене беше касичка, създадена от КРАДЦИТЕ на съвременна България за финансиране на личните разходи на същите и нелегалната им политическа дейност.Грешката на КРАДЦИТЕ бе, че никой от тях не е очаквал, че вместо да седнат на софрата и да КРАДАТ, Борисов и Дянков(най-вече) ще задават въпроси за цена, ефективност и други подобни дреболии. Тук въпросът с привличане на ИНВЕСТИТОР беше от изключителна важност! И то инвеститор, финансиращ ЦЕЛИЯ ПРОЕКТ, а не само неговата част от съсобствеността. Предвид това, че БЪЛГАРИЯ НОСИ РИСКА от евентуална ЯДРЕНА КАТАСТРОФА, нашият дял НЕ МОЖЕШЕ ДА БЪДЕ ПОД 51%! И ето ги условията 51% за България и 100% финансиране на проекта от бъдещия ИНВЕСТИТОР! Ако намереха такъв ИНВЕСТИТОР( при тези условия се замислям дали би ми попречило, май не, този ИНВЕСТИТОР да бъде и руски...), да заповядат да се обсъжда договора по същество. Намериха ли? Не! Балъци по света няма, вкл. и руснаците не са такива. На тях им дай някоя далавера - като доставки на газ за $600/1000куб...
201
1
 
14
 
! Отговори
другарю първанов преди 12 години
по мои сметки сте откраднали за 10-тина такива централи.а постройте ни една даром от вас и ще ви обичаме цял живот.ама айде една поне ей така като жест към добрите хора които си траят 70години вече и гледат като овце как ги крадете.едничка може и да омилостиви господ и да ви опрости греховете.
200
2
 
17
 
! Отговори
anq преди 12 години
"Той коментира отказа на правителството на ГЕРБ от АЕЦ Белене като естествен финал на провала в енергийната политика на ГЕРБ. " Естествен ще е финала на Гоце, когато престане да бъде част от левицата и забрави за шефскот й място за което ТОЛКОВА МНОГО се натяга!
199
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Затова няма да дойдете на власт.
198
2
 
12
 
! Отговори
екс преди 12 години
Така ще ни докара господин Екс Президент до дъното...със съмнителната си репутация и връзките си с "тъмни държави" не много демократично ориентирани
197
2
 
6
 
! Отговори
Pfff преди 12 години
На снимката Гоце не се е напушил .... не .... само така ви се струва :D :D Ейййй веднъж не извади да се нагърмиме президент докато беше, сега ще му вярвам на обещаниятта ... да, бее
196
2
 
12
 
! Отговори
Markovska преди 12 години
грешката ни беше още от преди 10 години - че избрахме този двуличник да ни управлява! Дано в БСП да не допуснат сега същата грешка, че ще страдат поне до следващия пленум.
195
2
 
15
 
! Отговори
БСП член преди 12 години
Другарю Първанов - постройте АЕЦ Белене от партийния членски внос, след това всички българи ще ви заобичат истински :)
194
2
 
11
 
! Отговори
нина преди 12 години
Тоя полудя...кой ще те избере,бе...ти вече показа колко ти е акъла :))
193
1
 
14
 
! Отговори
размисъл преди 12 години
Т.е. ако БСП дойдат на власт, България почва да плаща едни милиарди на Русия, без да има откъде да ги вземе, стига се до първия момент, в който трябва да плати нещо по външния си дълг, няма пари и държавата фалира. 1997 г. помните ли? Сега обаче всички вие имате кредити, които банките са защитили- при хиперинфлация се обменя валутата на кредита (вижте си договорите). При което заплатата ви става 20-30 евро, а вноската за ипотеката 300...и оставате на улицата.Да знаете за какво гласувате догодина
192
2
 
11
 
! Отговори
mihluzin преди 12 години
гоце, бий архари и не се занимавай с енергетика!
191
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ГОЦЕ,ЕДИН ПРИЯТЕЛСКИ СЪВЕТ,спести си усилията да ИЗВАШ НА ВЛАСТ и ДА ПРАВИШ БЕЛЕНЕ!ПОКОЛЕНИЕТО НА БАБИЧКИТЕ С МИЛИ СПОМЕНИ ОТ ХАЙНБОАЗ ИЗМРЯ!МОЕТО ПОКОЛЕНИЕ -изпратихме родителите си скоропостижно,ОТ ФАЛИТ НА БАНКИ,ОТ рак след ЧЕРНОБИЛ,събираме пари за дечица родени с всевъзможни увреждания ,при ЗАБОЛЯВАНИЯТА ОТ РАК СМЕ ПЪРВЕНЦИ!МИСЛИТЕ ЛИ ВИЕ ,ЧЕ ТОЗИ ПЪТ ЩЕ СПАСИТЕ КОЖАТА С УСТАВКА !МИСЛЕТЕ СИ И ЗА ГЛАВИТЕ!НИЕ БОМБА В СЕИЗМИЧЕН РАЙОН НЕИСКАМЕ!ВИЕ ИСКАТЕ ДА СИ ЗАЩИТИТЕ КОМИСИОН ,НИЕ ДЕЦАТА
190
3
 
13
 
! Отговори
lilava_duga преди 12 години
Снимката е много подходяща за да усмее Първанов до Н-та степен! По-големи глупости и агитации не бяха чела! :))
189
3
 
15
 
! Отговори
Десо преди 12 години
Първанов, по долен политик от тебе няма! Не те харесвам нито като президент нито като бивш лидер на БСП! Ще се моля да не станеш отново лиде на партията-майка, защото колкото и малко хора да я харесват - и те ще избягат!
188
2
 
12
 
! Отговори
sofeto преди 12 години
Тези пак се заканват да пуснат лагерите в употреба!!!
187
3
 
14
 
! Отговори
пале преди 12 години
Никога повече да не се дава власт на Първанов. Не ни трябва АЕЦ Белене, не ги искаме и руснаците. Видяхме и тях колко струват.