БСП рестартира "Белене", ако дойде на власт!

Първанов критикува и Станишев за забавянето на проекта
Обновена: 30 мар 2012 15:05 | 30 мар 2012 10:28,
330
БСП рестартира "Белене", ако дойде на власт!
Първанов иска референдум за АЕЦ "Белене". Снимка: архив, БТА

Ако следващото управление е лявоцентристко, БСП трябва да заложи като приоритет в енергийната политика отварянето на проекта "Белене".

Това заяви бившият президентът Георги Първанов пред БНТ по повод решението на правителството да се откажем от АЕЦ „Белене“. Той допълни, че е готов да инициира референдум за строителството на атомната централа.

Още по темата
Според него този проект не бива да се приема като окончателно затворен. „След година и половина, ако имаме лявоцентристко управление, БСП трябва да запише в точка първа на енергийната си политика, която трябва да бъде приоритет, възобновяване и ускорено изграждане на АЕЦ „Белене”, заяви Първанов и добави: „Готови сме да направим това упражнение“.

Той изрази съжаление от отказа на правителството от проектите АЕЦ „Белене” и „Бургас-Александруполис”, които с "Южен поток" бяха определени като „Голям шлем“ от бившия кабинет на тройната коалиция.

„Дори и само да остане "Южен поток", е голям шлем, защото става въпрос за стотици милиони такси, които ще получаваме само за това, че през България минава една тръба“, смята Първанов.

Той коментира отказа на правителството на ГЕРБ от АЕЦ „Белене“ като естествен финал на провала в енергийната политика на ГЕРБ.

„Не бих искал да изразявам чувства, но Борисов дърпа шалтера на държавата“, отсече бившият президент, след което възобнови темата за референдума „за“ и „против“ АЕЦ „Белене“.

Той изрази готовност да обсъди темата с партийни лидери и организации, дори и да стартира подписка за референдум.

На въпрос защо като президент не е предприел такава стъпка, Първанов припомни, че миналата година е предложил да има избори 3 в 1, но инициативата му увиснала, защото не било ясно, че бъдещето на проекта е фатално предопределено.

Бившият президент коментира още, че по АЕЦ „Белене“ непоследователен е бил Борисов, „който сутрин казвал едно, а вечер – друго“. Първанов обаче не спести критики и към Сергей Станишев, с когото водят лидерска битка за БСП.

Относно критиките на премиера, че Станишев не е предприел никакви действия спорният проект да стане необратим, Първанов заяви:

„Преди да го каже Борисов, съм го казал аз. Настоявах да се предприемат мерки и да се подпишат споразумения, за да стане проектът необратим. Упрекът към тройната коалиция  е основателен, но това не прави вината на Борисов по-малка, защото той слага край на ядрената енергетика.“

Първанов призна, че правителството на БСП не е огледало добре всичко, свързано с цената на "Белене" и обяви, че трябва да се търси наказателна отговорност от този, който е подписал договора с Русия. "Грешка е, че при тройната коалиция се прие индексация на цените по Евростат България, а не по Евростат ЕС 27. Ескалация, която наистина даваше една доста по-ниска цена. Трябва да има виновни и трябва някой да бъде наказан за това. Някой трябва да проследи по веригата кой подписа договора", заяви Първанов.

Той не назова имена, но тогава енергиен министър беше Румен Овчаров.

Бившият президент беше категоричен, че цената е не повече от 6 млрд. евро. И всички други суми, които се тиражират сега, били спекулация.

Според Първанов идеята реакторът да се прехвърли в АЕЦ "Козлодуй" е "финт" на правителството на ГЕРБ. Той смята, че изграждането на 7-и блок в "Козлодуй" не бива да е алтернатива на втора атомна централа у нас. Според него, ако България иска да развива атомната си енергетика, трябва да инвестира и в двата проекта.

По отношение на завръщането си в БСП Първанов коментира, че в партията имало състезание на идеи.

„Досега смятам, че може би най-доброто за един държавен глава е да остане извън оперативната политика след края на мандатите си. Но, гледайки какво става в държавата, а и в БСП, в левицата, аз имам самочувствието, че там бих могъл да помогна. И това обяснява моето връщане". Според него той трудно би могъл да постигне лично за себе си нещо повече от това, което вече е постигнал. „Но мисля, че с авторитета, който имам, със знанията, с опита бих могъл да бъда полезен. И това усещам в разговорите с хората, които имам ежедневно”, допълни той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


330
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
266
0
 
1
 
! Отговори
иван преди 12 години
докато Гоце продължава да се появява по медиите България ще е страна на абсурда. запомнете. го! когато тоя *** пернишки хардлайнер изчезне от сцената - това е светлината в края на тунела.
265
0
 
1
 
! Отговори
До 317 преди 12 години
Мдам.. тъкмо за споделяне на същите опасения се засилих тук :)Тази баница е голяма.. и най вероятно ще станем свидетели на нЕкой шътдоун...
264
0
 
5
 
! Отговори
Цола Драгойчева преди 12 години
Другари,Ние не бива да вярваме на вражеската империалистическа пропаганда, която приписва на другарите Станишев и Първанов вината за растящите цени на горивата! Това са злостни клевети, другарки и другари. Ние всички помним какво изобилие и просперитет, какво второ Възраждане преживя България под вещото управление на синовете на Работническата класа - другарите Първанов и Станишев. Днес слугите на световния империализъм, враговете на ВОСР, всячески се опитват да омаловажат ръководната роля на Партията и да разклатят устоите на работническата класа. Ние няма да позволим това! Ура, другари и другарки! Да живее ВОСР!(Бурни, продължителни аплодисменти, преминаващи в овации! Спонтанни скандирания "Гоце - Сталин - Стани - шеф!". Парче от облицовката на залата се откъртва и пада върху главата набеззъб старец, скандиращ въодушевено от пътеката към аварийния изход. След като го полагат окървавен на носилката, той вдига ентусиазирано ръка, правейки знака на БСП. Другарят Станишев се просълзява!).
263
10
 
2
 
! Отговори
Ще гласувам за БСП преди 12 години
АЗ НЕ ЩА БЪЛГАРИЯ ДА КУПУВА ТОК ОТ ТУРЦИЯ !!!!!!!!
262
3
 
5
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 12 години
Иссаш Русия да те върне на власт.
261
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
социализЪма е едно НЕДОНОСТЧЕ!Т.Живков.
260
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Беляне си е голяма беля Бургас Александрополис си е голямо предателство.БСП си е голяма мафия.
259
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гоцееее,ще видиш ВЛАСТ през КРИВ макарон агенте !
258
2
 
8
 
! Отговори
Безпартиен преди 12 години
..."Първанов коментира, че в партията имало състезание на идеи."....на идей от времето на "зрелият социализъм", които отдавна са за музея на "вечната и неувяхваща брттска дружба" !
257
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В този си вит БСП никога няма да се върне на власт, защото нямат хора които да се противопоставят на Борисов.Преди кризата не можаха да задържат властта при растеж на икономиката , а за сега да не говорим като се има предвид , че след появата на Кунева ще останат и още по-малко.
256
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гоце яж лаймя
255
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
tva ew din predatel nagal izpechen moshenik i boklyk
254
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
bsp partia intriganti zablyjdavashti naroda vs tia sa izmenici i predateli na rodinata boreshti se za lichno oblagodelstvane i zablyda na xorata .
253
1
 
12
 
! Отговори
Гоце преди 12 години
...искам си" шлема" и кранчето с газта си искам и Белене си искам -голям апетит ме гони !
252
1
 
10
 
! Отговори
Венелин преди 12 години
Ще им се, ама надали!То и преди, ако не беше Орешарски, кой знае какви глупости щяха да направят...
251
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Трябва да се възобнови Закона за закрила на държавата. От тези няма друго спасение. Ама каквито са кукони надали ще отидат в балкана.
250
1
 
20
 
! Отговори
ужас преди 12 години
Триперливия педофил убиец на архари и отявлен червен фашист пак иска власт!
249
2
 
8
 
! Отговори
БСП ре/старт преди 12 години
РЕ - за да дойдат на власт СТАРТ - на куково лято
248
0
 
15
 
! Отговори
Ачо преди 12 години
Тази централа се строи от 1981 още тогава се разбра, че терена е от глина и го спряха ,а НДСВ и БСП използваха проекта за точене на пара!!
247
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
за такива наглеци като Гоце има една българска поговорка:" Те го гонят от къщата, той иска на миндера да се качи".......