Грузия ни обещава газ, но втечнен, Борисов е щастлив

Премиерът вече вижда реалната възможност за диверсификация
Обновена: 1 апр 2012 17:53 | 1 апр 2012 17:00,
377
Грузия ни обещава газ, но втечнен, Борисов е щастлив
Бойко Борисов с грузинския си колега Ника Гилаури. Снимка: МС

"За първи път след днешния разговор виждам реална възможност за диверсификация на доставките на газ", каза премиерът Бойко Борисов, след среща с грузинския си колега Ника Гилаури.

Срещата е в рамките на официалната визита на премиера ни в Тбилиси.

След разговорите Борисов отбеляза, че двете страни ще работят активно за подготовката на меморандум по този въпрос.

"Ако Грузия има пристанища за втечнен газ и може да доставя втечнен газ до българските пристанища на Варна и Бургас, ние ще поработим активно за меморандум за доставка на втечнен газ до нашите пристанища.

През Босфора не може да минават танкери с втечнен газ, затова нашите пристанища са единствена възможност, ако от Каспийско море и Азербайджан се доставя втечнен газ до Грузия и оттам до България", посочи премиерът.

Министърът-председателят изрази надежда, че това ще ни помогне в преговорите за новите ни газови договори.

Борисов отбеляза, че са се договорили да направят тристранна среща, заедно с премиера на Турция Реджеп Ердоган.

Премиерът на Грузия Ника Гилаури отбеляза на свой ред, че в отношенията между двете страни има области, в които "можем да се стремим към развитие, като например транзита на компресиран втечнен газ през Черно море, търговия с електроенергия от Грузия през Турция към България и Европа".

В отговор на въпрос за финансирането на енергийните проекти премиерът Гилаури заяви, че такива проекти не само може, но и трябва да бъдат финансирани с европейски средства, защото едно от най-големите предизвикателства пред ЕС е изграждането на обща енергийна политика и всеки проект, който води до диверсификация подпомага тези стремежи.

Според него обаче тези енергийни проекти са рентабилни сами по себе си и биха привлекли и частни инвестиции.

Министър-председателят Бойко Борисов каза, че това не се прави в ущърб на трети страни, а се търси по-евтина газ. "Ако те на базата на нашите договори свалят още цените, ще вземаме руски газ, но ако продължат да държат високи цени, ще търсим алтернативни варианти", коментира Борисов.

По-рано днес Бойко Борисов беше посрещнат с военни почести пред сградата на Министерския съвет в Грузия.

Веднага след това започнаха разговорите "на четири очи" между двамата премиери, на които стана ясно, че България подкрепя Грузия за членство в НАТО.

"Грузия винаги е имала подкрепата от България и в най-тежки времена. Мисля, че имаме пълно единодушие и една посока – ЕС и НАТО", каза премиерът Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


377
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
291
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От къде ще премине тази газ за да стигне до нас и колко ще да е тя?И нея ли ще я караме за Белене защото Румъния няма да добива шистов газ.Още по вече че и да я добиват те няма да го направят за Боко тиквата.Пълна идиотщина.
290
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Така, виждам че си доста интелигентен и боравиш с доста понятия за които ти самият нямаш понятие. Първо Росенец обслужва само Нефтохим в Бургас и няма нищо общо с нефтен терминал в чист вид, без да претърпи сериозна промяна това пристанище там ще влезе танкер на куково лято. За твоя информация ще ти кажа, че такъв терминал вече се прави в Констанца Румъния, така че честито, духаме го всички отново и отново ЗАЕДНО!
289
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А защо трябва хората,които не желаят България да взима газ от Турция да ти казват на тебе,*** продажен коя страна колко плаща за газ? Ти да не би да имаш такава информация? Ако имаш сподели я заедно с източника,ако нямаш - просто млъквай.Няма такава информация за страна,която купува същото количество газ като нас и да плаща някаква по-различна сума.А страни,които купуват в пъти повече,нормално да е малко по-евтина,но пак не се намират данни,всичко е свободни съчинения на турко ***.
288
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе я русофилистичните продажни рубладжии да кажат за поне една страна в света, която да купува по скъп газ от България ?
287
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Я продажните турски мекерета - *** нека извадят таблица коя страна колко плаща за газ и какви точки има в договора,какви количества купува,защото това определя цената.Тогава може да кажем,че плащаме скъпо,а така само на свободни съчинения не става,само се излагат продажниците.
286
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе я русофилистичните да кажат за поне една страна в света, която да купува по скъп газ от България ?
285
1
 
1
 
! Отговори
НеНаТурскаЗависимост преди 12 години
Когато паднат и последните 2 реактора в АЕЦ Козлодуй тогава България ще стане зависима от Турция,защото ТЕЦ по никакъв начин не може да осигури енергия за България,какво остава да изнасяме както сме го правили преди.*** долни не спират с лъжите и манипулациите,но хората могат и сами да мислят,на всички е ясно,че скоро ще се затворят и последните реактори в АЕЦ Козлодуй,само на *** продажни не им е ясно.Само на американо-турските предатели не им е явсно,че Боко ходи да договаря зависимоста на България от Турция.
284
0
 
1
 
! Отговори
НеНаТурскаЗависимост преди 12 години
Факт е,че половината от тръбите са немски и няма как цените да са еднакви.Факт е,че Германия сътрудничи с Русия(докато ние се приближаваме към Турция),инвестира милиарди там и според тези наистина приятелски отношения и инвестиции цената е различна,но не е 300,а у нас не е 660,*** лъжливи.Кажете страните,в които е по-скъпа газта отколкото у нас,кажете каква е там цената,а не да сравнявате с Германия,като купи България тръбите за доставка на газ,тогава може да сравняваме цените,като инвестираме милиарди евро както Германия,тогава може да се сравняваме с Германия.Много е долно като сравняваш цени,да го правиш с цени от различни години и да не споменаваш,че тръбите определящи цените са 50% немски.Много е нагло да не споменаваш,че цената ЗА ВСИЧКИ зависи от количеството газ,*** лъжливи,сякаш забравят,че Германия внася 30 пъти повече газ от нас,а догодина двойно ще увеличи това количество.Няма как когато Гошо си купува една обувка,да иска тя да е на цената,на която Михаел купува 30,с договор за увеличаване до 60 обувки,няма как цената да е еднаква,когато буса пренасящ обувките е наполовина немски.То бива наглост,но предателите *** вече прекалявате в желанието си да ни направите зависими от Турция.
283
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
367Само в празната ти тиква България ще бъде зависима от Турция. В момента изнасяме 20% от добиваната енергия и 40% от добиваната енергия се губи я по трасето, я заради *** като теб, дето една дограма не са си сложили и активно затоплят атмосферата ! Имаме достатъчно ресурси и с настоящите мощности да оцелеем много дълго време.
282
0
 
1
 
! Отговори
НеНаТурскаЗависимост преди 12 години
Аз не искам да взимаме енергия от Турция след затварянето на последните работещи реактори в АЕЦ Козлодуй,а вие? Аз не искам да доставяме газ от Турция,а вие? Не на турската зависимост,на не антибългарската политика на американо турските подметки - Боко тиквата,Плевнята и Вдянков.
281
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
365Абе русофилистичен рубладжио нещастен, я кажи поне една страна в света, която да купува по скъп газ от България ?
280
0
 
2
 
! Отговори
Защо? преди 12 години
Какво сравнявате цената на газа с Германия,бе ***? Що не сравнявате с други страни като нас ами сравнявате с Германия,която инвестира милиарди в Русия и според тези инвестиции и сътрудничество им дават по-ниска цена?Защо продажни седерастчета говорите за цената в Германия,а не споменавате,че тя купува 50 пъти повече газ от нас? Защо продажни *** не споменавате,че 50% от тръбите са немски и няма как цените да са еднакви при тези условия? Защо споменавате цени от различни години? Защо не сравнявате цените от тази година,а именно 430$ в Германия? Защо не споменавате каква е цената,на която Русия доставя газа преди посредниците? Продажници такива,само и само да ни направите зависими от Турция,но няма да ви мине номера.
279
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
36111% по евтино от какво бе *** ? 11% от 660 $ за 1000 кубика може би ?
278
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
362Абе глупий, Грузия има газопреносна мрежа от Азърбейджан до черноморските си пристанища. Грузия собствен газ няма, но може да транзитира азърбейджански. Мое ли си толкова *** ?Освен това, сигурно Унгария, Румъния, Азърбейджан и Грузия (виж проекта АГРИ) са много ***, ти си най умния ? аман о посрани позитански драскачи!
277
1
 
0
 
! Отговори
БоСимеонов преди 12 години
Грузия няма находища на газ. Няма инфраструктура. Няма тръба. Какъв газ, какви пет лева? Тоя премиер на голямо изтърва козите. Беснея си сам и се чудя тоя народ български ама може ли да е толкова ***, та все още да вярва на Боко Турбото.
276
0
 
5
 
! Отговори
Факти преди 12 години
Вождът е щастлив,Уорлик е щастлив,а българите...кучета ги яли!А от вчера 1 април: Първо: Русия продава с 11% ПО-ЕВТИН газ за България.2. ДКЕВР ПОВИШИ цената на газа в България с 12.73%3. От ДКЕВР съобщиха, че въпреки намалението на цената на рускаия газ, те няма да намалят цената на газа, защото "цената и без това била достатъчно ниска".
275
0
 
2
 
! Отговори
@. преди 12 години
Откак затвориха лудниците ,всички психично болни се натискат ,политици да стават.
274
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бизнес с арменци!?!? Май по-добре е с руснаци!
273
0
 
4
 
! Отговори
do 338 преди 12 години
едно копие на Windows 8 струва 500лева.Сметката е проста 90 000 000лв. : 500лв. = 180 000 броя копия.ТОВА СИ Е ЧИСТА КРАЖБА!!!!!На кои платформи ще се инсталират тези копия?Кому е нужно това безобразие сторено от човек без грам компютърна грамотност!?
272
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И двете държави са си лика-прилика след компетентното управление на Дянков в тях.Чакайте глад и да избиват нашите момчета по чукарите на Иран.