АЕЦ "Белене" не влияела на цената на тока

Преглед на печата на 2 април
Обновена: 2 апр 2012 07:35 | 2 апр 2012 07:34,
56
АЕЦ "Белене" не влияела на цената на тока

 "Белене" не влияе на цената на тока", уверява в интервю за "Труд" Димитър Главчев, заместник-председател на парламентарната група на ГЕРБ. Пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй" ще действат в най-лошия случай още 5 и 10 години съответно, а се работи успешно за удължаването на техния живот.
 
Енергийната система в момента е балансирана и решението за отказ от АЕЦ "Белене" не би трябвало да влияе пряко на цената на тока в близките 10 години. Българският енергиен сектор расте, не сме се отказали от участията си в едни от най-важните проекти като "Южен поток" и "Набуко". Енергийното "лидерство" не се постига единствено с участие в изграждане на атомни централи, смята Главчев.
 
"Москва не вярва на сълзи, пази интереси", коментира "Труд". Кремъл не губи нищо от отказа на България от АЕЦ "Белене". Не само че ще си получи и последната вложена копейка в този проект, но остава и зелената светлина пред целта му да построи руска ядрена мощност на територията на Европейския съюз. Освен това Русия получи ангажимента на България да ускори строителството на газопровода "Южен поток", което всъщност бе най-голямата цел на Кремъл.
 
Причината да се бърза? - от март 2013 г. в ЕС влизат по-строги правила за сертифициране на оператори на газопроводи от трети на общността страни, тоест и Русия. Друга полза за Москва е поканата към "Газпром" да изгради газова електроцентрала на площадката в Белене. Новата енергийна мощност била нужна на страната, за да балансира зависимите от времето ветрогенератори в Северна България. Сигурно е така, но защо "Газпром" и защо без конкурс?

 "Най-често намаляваме заплати на провинили се магистрати", посочва в интервю за "24 часа" Петър Стоянов от ВСС. 46 магистрати са наказани така за последните четири години. 15 магистрати са понижени в ранг, което също води до намаляване на месечното възнаграждение. 9 са санкционирани със "забележка", двама - с "порицание". Девет са свалени от ръководни постове в Темида, 27 магистрати са уволнени дисциплинарно. За четири години съветът е разгледал общо 535 дисциплинарни преписки срещу магистрати.

Трябва да се даде право на 16-годишните да гласуват - идеята представя в интервю за "Сега" съпредседателят на партия "Зелените" Борислав Сандов. Той посочва, че живеем във време, в което младежите на 16 са много по-адекватни в политическите си възгледи, отколкото най-възрастните, и за тях е много по-важно да гласуват и да избират бъдещето си, защото чувстват, че глобалните промени влияят пряко на живота им.

Когато си на 16 и осъзнаваш какво се случва в страната ти, но нямаш право да гласуваш, това те демотивира да останеш в тази държава, в която нещата се решават от хора с ретроградно мислене. Правото на 16-годишните да гласуват ще стимулира тяхната политическа активност и желанието им да останат в България. Младежите и в момента са политически активни, но тяхната активност се излива по площадите, защото нямат друга реална възможност да влияят на политическите решения.

"Апаратът ще реши лидерската битка в БСП", коментира "Монитор". Неслучайно обиграният в задкулисните игри бивш президент Георги Първанов иска бъдещият председател на БСП да бъде избран с пряк избор. Той е наясно, че апаратът ще подкрепи Сергей Станишев на конгреса, докато новото лице има голям шанс, ако за него гласуват всички партийни членове. Това обаче няма как да се случи не защото няма достатъчно време, както твърдят от лагера на Станишев, а защото те просто няма да го допуснат. Затова и възможността да се появи трети кандидат става все по-хипотетична.

По-вероятно е Първанов, виждайки, че няма да победи, да се оттегли, без да посочи друг човек. И отново да щурмува партийния пост, след като БСП загуби изборите догодина. Дотогава най-малкото ще се изясни и дали Станишев ще остане шеф на европейските социалисти. Ако той не остане, а и загуби изборите, тогава може да дойде часът на бившия президент.

 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
47
 
! Отговори
Кое е истината? преди 12 години
Кое е истината? Че Газпром сваля цените на газа с 11%, или че парното поскъпва с 10 %? Или и двете?
14
1
 
43
 
! Отговори
ядосан преди 12 години
Върху цената на тока влияе ТЕЦ МАРИЦА-ИЗТОК която произвежда и ни продава ток 18 пъти по скъп от този на АЕЦ Цената на тока от вятъра също е по скъпа.
13
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А стига бе! Тоз мат'риал, барабар със заглавието и животописа не беше ли за дата 1-ви ... април?!
12
9
 
33
 
! Отговори
eeeeeexooooooooooo преди 12 години
да живее Боко,нашият вожд и мъдър учител.....??!!!
11
1
 
50
 
! Отговори
недоволен преди 12 години
Всякакви изказвания. Да, когато имахме шест реактора имаше и режим, но имаше и потребление, т.е. икономика която работеше. Какво се получава през така наречения преход, аз бих го нарекъл унищожение на българската икономика, ние затворихме 2800 мегавата мощности и пак продаваме. Ами да , а може ли някой да пресметне колко мощности като работещи предприятия бяха унищожени и колко работят на понижени параметри. Преди да пишете нещо малко помислете с главите си, не бива просто да говорим.
10
1
 
44
 
! Отговори
търговски представит преди 12 години
Интересно, какви бонуси ще получи Хилари, като търговски представител на Шеврон?
9
0
 
41
 
! Отговори
Глупавия преди 12 години
Ми това го слушаме от 20 години.Нищо не взлияе цената на тока!!!П.П. само за миналата година около 30% НАГОРЕ-ДОБРЕ ПОВЯРВАХМЕ ВИП.П.като земеш решение да се изнасяш от ***/Мутрестан и не ти дреме за цената на тока.Само за статистиката-тока в Норвегия е по-евтин от българският(минимална заплата в Норвегия-90кр/12 евро НА ЧАС!!!!!)ЛЕК ДЕН ЗА ВСИКЧИ
8
5
 
53
 
! Отговори
Лелее преди 12 години
Отново долни лъжи от ГЕРБ! Как така един АЕЦ няма да повлияе на цената, след като произвежда най-евтиния ток? Колко *** има още да вярват безпрекословно на Тиквата?
7
1
 
31
 
! Отговори
rossen.kulov преди 12 години
do 14 ti si poredniq hater, koito nishto ne kazva, a samo kritikuva. Ako imash neshto da kajesh, napravi go.
6
5
 
39
 
! Отговори
! преди 12 години
Едно време,като имахме 6 работещи реактора,пак имаше режим на тока(1986-1989-та) и плащахме най-скъпия ток на Балканите.Да живей енергийната мафия,и яхтите им!
5
3
 
32
 
! Отговори
rossen.kulov преди 12 години
Nerazbiram edno neshto samo..? Kak shte vliqe Belene na cenata na toka? Tova sa razhodi napraveni ot durjavata za stroej. I posle durjavata da ne bi da pribavi tezi razhodi kum cenoobrazuvaneto na toka? Cenata za proizvodstvo na tok ne bi trqbvalo da se promeni ot tova. Oshte pove4e 4e sled kupuvane ot centralite, 4astnite energiini kompanii si opredelqt cenata. A te ne pravqt razhodi za stroeja na Belene. Zna4i ne bi trqbvalo nishto da se promeni..?
4
2
 
42
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 12 години
До 13Като гледам, и ти не си наясно с много неща, едно от които е българският език. Такива простаци избраха ***.
3
4
 
36
 
! Отговори
rossen.kulov преди 12 години
Neznam tozi kak reshi 4e 16 godishnite sa naqsno s durjavata i politikata. Absurdno. To i 18 godishnite ne sa naqsno mi kakvo ostava za drugi. Az li4no togava misleh za sex, za basketball i za kup gluposti, no ne i politika.... A moje bi shte e dobre da vkarat nqkakva gorna vuzrast na glasuvane. Horata spirat da se interesuvat sled opredelena vuzrast, a i gubqt vruzka sus stavashtoto v stranata, da ne govorim i ostarqlite im vuzgledi i mislene. Nqkoi moje i da mislqt oshte, no pove4eto ne.
2
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Една имагинерна централа може да влияе само положително (в посока нагоре) върху цената на тока.
1
2
 
48
 
! Отговори
! преди 12 години
То така и за спряния реактор на "Козлодуй" казаха- като го спрат и няма да се вдига цената на тока. От тогава колко пъти се вдигна- 1000?!