Борисов ще обсъди диверсификацията с Ромпой

Никой не бил работил по диверсификацията у нас
Обновена: 2 апр 2012 21:32 | 2 апр 2012 20:56, Миглена Иванова
133
Борисов ще обсъди диверсификацията с Ромпой
Президентът на Грузия Михаил Саакашвили с премиера Бойко Борисов. Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов ще запознае президентът на Европейския съюз (ЕС) Херман ван Ромпой с възможностите за диверсификация на доставките на природен газ по време на посещението на Ромпой в София на 25 април, предаде БТА.

Борисов каза пред журналисти по време на посещението си в Батуми, Грузия, че ще потърси от ЕС финансова и експертна помощ.

“В зависимост от отговора ще стане ясно дали в Европа реално някой иска да има диверсификация на газа или това са само лозунги”, посочи Борисов.

Бойко Борисов ще посети Азербайджан на 26 и 27 април, за да разговаря с премиера на страната Артур Расизаде по въпроса за диверсификацията на доставките на природен газ.

”Всичко зависи от това дали Грузия ще съумее да докара газа до Поти и ако това стане факт и в Поти има газ от Азербайджан, то тогава ние в рамките на две години можем да изградим пристанище, защото имаме предпроектно проучване за терминал в Бургас”, коментира премиерът.

По думите му от грузинска страна считат, че тяхната част от проекта може да бъде реализирана за две години. 

Още по темата

В отговор на въпрос дали има причина, поради която да мисли, че Европа не иска диверсификация, Бойко Борисов заяви, че Северен поток го прави скептик.

Според него изразът "диверсификация на газ" у нас е бил използван като клише и никой не е работил конкретно по въпроса.

Министър-председателят отбеляза, че в тази посока нищо реално не може да се случи, ако няма съгласието на "великите сили". 

Той отбеляза, че при разговорите с президента на Грузия Михаил Саакашвили домакинът е посочил 
България за пример заради ниския бюджетен дефицит, финансовата стабилност и диверсификацията в енергетиката.

Обсъдени са проектите за доставката на газ, трансфер на електроенергия в двете посоки и развитието на туризма.

“С приятелството, което имаме и развиваме, виждам доста възможности да реализираме проектите”, отбеляза още Борисов. По тези проекти ще се работи заедно с Европейската комисия, добави той. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
1
 
16
 
! Отговори
хахахаа преди 12 години
Двама ***....кухи ***!!!,но удобни за изпълнение на поръчки......имат хубави вратовръзки-ще ги гризнат ли!!!
91
3
 
31
 
! Отговори
Любопитно преди 12 години
Любопитно е,че преди да дойде тиквеника на власт цената на газа беше много по-ниска отколкото тази за Румъния и Гърция.
90
1
 
7
 
! Отговори
do Българин преди 12 години
Гърция купува много малко руски газ, колкото за присъствие
89
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тук няма български интереси,има само американски и турски интереси!Турския интерес е България да е слаба,Американския интерес също е такъв,защото в България винаги ще има хора,които помнят кой ни освободи от турско робство.Винаги ще има хора,които ще са благодарни на Русия,винаги ще има проруски настроени хора,за това американците както и турците,винаги ще искат слаба Българя и на драго сърце ще ни заличат от картата,стига да имат възможноста.В наш интерес е в никакъв случай да не ставаме зависими от Турция,но проамериканското правителство с подкрепата на Уорлик каза "Да" на Турция в ЕС.Сега за някакви 1,2 процента по-евтин газ,което пак е съмнително ще ни направят зависими от Турция,а тези 1,2% ще ни излязат солено,защото случи ли се,няма как да очакваме Русия да ни намаля цените на газта,както искаме,докато при построяването на Белене това беше напълно възможно.Оказва се,че никакво намаления в крайната цена няма да има,а само ще има смяна на влиянието.Със сигурност наш интерес е бил да изнасяме енергия,както е било преди години,а не както се очертава да стане след само 5 години - да нямаме дори за нас и да внасяме и то най-вероятно Турция ще се намесят тогава.Случайност или не,се оказва,че руските интереси,са и наши,български интереси,но с подкрепата на Америка и Турция ни отдалечават от нашите интереси.
88
1
 
17
 
! Отговори
Българин преди 12 години
За 11 от последните 13 ТРИМЕСЕЧИЯ Русия ни продаваше газа по-евтино отколкото на Гърция и Румъния.Но ако продължава правителството с тъпите си непремерени изказвания и антируската протурска политика да не се надява на същите цени както преди.
87
5
 
12
 
! Отговори
do 94 преди 12 години
Думата криза за Грузия през последните години не е особенно точна :))) за миналата година има ръст от близо 6 % на БВП, нещо за което мутрата може само да мечтае, въпреки че все още е далеч от определението просперираша държава, страната има огромен потенциал и ако продължи в тази насока, нищо чудно в скоро време да я видим редом до прибалтииските държави :)
86
0
 
16
 
! Отговори
Ър преди 12 години
Струва ми се че нашата мутра много взе да рита мечката по топките и ще си яде връзката скоро връзката.
85
1
 
7
 
! Отговори
Пътник преди 12 години
Вярно с връзки са и двамата. И двамата дивеерциват. И двамата поошляпват опозицията че ако ги няма ,няма да има дирефикация. Иначе и при двамата криза и мизерия. Ама голямия брат и на двамата им е сложил визи да няма диверсии. Както си му е реда - *** в гетото.
84
15
 
3
 
! Отговори
умерен преди 12 години
Оставам с впечатление,че част от българите са неизлечимо прости- руснаците ни гъзят по всякакъв начин, а на тях им харесва..............другари, не всички споделяме *** ви трепети!
83
2
 
15
 
! Отговори
Гогата преди 12 години
Тикво кви ги плямпаш!?Ква диверфикация и какво саниране?!Как Грузия,която едвам се държи,може да ни снабдява с газ като тя самата няма??!Вие на луди ли ни правите??Та Тиквата пропиля всички пари в държавата,как ще финансира проекта?!Тиквата просто се развява насам натам и се прави на спасител.Накрая Боко ще каже,че всичко направил,няма как Шеврон ще дойдат да копаят и ако нещо стане за всичко са виновни предишните.
82
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
червените коментатори се давят в злобата си....стягайте багажите за северна корея, там всички са на вашия акъл
81
3
 
5
 
! Отговори
.... преди 12 години
Не разбирам защо неколцина съфорумци твърдят, че Саакашвили бил без връзка, бил я изял и други подобни. И правят от тази неистина политико-хумористичен капитал, а феновете им възторжено щракат плюсчета. Всъщност човекът си има перфектна връзка - просто трябва да се повгледаш.Макар че това не подобрява щастливо-глупавата ситуация ...
80
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мутрата хубаво е бил в Грузия, а дали е разбрал там се борят с корупцията? и как в Грузия за 2010 и 2011 г. бележи от по над 5 % икономически ръст :))) и как страната всяка година се покачва в класацията за "Лесно водене на бизнес" на световната банка и в момента е на 12 място, докато ние под управлението на ББ спаднахме от 41 на 57 място за 3 години
79
3
 
14
 
! Отговори
Русопатолог преди 12 години
Хааахахаха! Тея двамата най-после се надушиха! Напънало се червейчето-говнярче и родило СЛОН! БУМ!Само ги глей на снимката какви са олита! От тази дружба скоро чакайте и нашата рИформирана НАТО-вска армия да скочи на Русия! Юнашко сърце не трае! Диверсификация или Смъртъ! На оружия, братиа! Да изгоним руския окупатор от България! хахаха! Да заслужим с кръвта си високата чест да имаме американски посланик у Софето! Да заслужим целуФките на Килъри по двете бузи (предни) на Младенофф! Ура, Ура, У
78
4
 
7
 
! Отговори
Любо преди 12 години
днес гледах филма Газланд в ютуб това с връзка с Шистовия газ и как методите били безвредни Бях потресен, какво може да се случи в България!!! Страната ни е толкова малка, че ще се разпадне цялата Може би Ванга ще се окаже права учените ще докарат края на света
77
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А всичко е толкова просто.Тиквата отряза руснаците защото е по- подвластен на хамериканските си дружки, отколкото на руските си. Мавъра е същия *** със същата политика.Комунистическите *** Гея и Първаноглу са за" Белене" защото са За руски инвеститори.А българина като мен само плюе и двата вида *** защото всичко е с цел печалба за собствения си джоб.Другото е излишно прохабяване на енергия. Няма изгодна сделка за България има изгодна сделка за собствения джоб.Набийте си го в тиквите
76
0
 
11
 
! Отговори
Smurf преди 12 години
Споко, на другия ден след като заработи завода за *** в София , ще е готов и терминала в Бургас за втечнен газ , а понеже Грузинци , Арменци и Азърбайджанци и Турци са дружки и никога не са водили войни работата с газа е опечена. така че всичко е планирано и измислено. Само от Брюксел да му дадат 7-8 милиарда за да завърти далаверата с терминалите , и всичко е ОК. Само дето ония от Брюксел не са като тия от България да му повярват и пари от там ще види през крив макарон.
75
4
 
18
 
! Отговори
Шашнат преди 12 години
Абе, ама тоя верно съвсем изтрещя! Верно ли си мисли, че всички в ЕС чакат той и другия клоун Саакашвили да решават газовите проблеми на Европа?!Този човек съвсем се е чалдисал! Още малко и ще спре Северен поток на германците, за да им закара втечнен газ от Грузия...?!Не е за верване какъв *** си турихме за вожд!
74
2
 
11
 
! Отговори
ГАЗ от Гузия майтап преди 12 години
Тези дето са ми драскали минуси не сте добре като другара си Бойко ,от Грузия минават 2 големи газопровода ама забележете МИНАВАТ и те са си руски затова там си имат конфликти!!!
73
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Споко we, сега комунистите като загубят и следващите избори ще пикаят газ втечнен ...ако искате на кубчета.