Борисов ще обсъди диверсификацията с Ромпой

Никой не бил работил по диверсификацията у нас
Обновена: 2 апр 2012 21:32 | 2 апр 2012 20:56, Миглена Иванова
133
Борисов ще обсъди диверсификацията с Ромпой
Президентът на Грузия Михаил Саакашвили с премиера Бойко Борисов. Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов ще запознае президентът на Европейския съюз (ЕС) Херман ван Ромпой с възможностите за диверсификация на доставките на природен газ по време на посещението на Ромпой в София на 25 април, предаде БТА.

Борисов каза пред журналисти по време на посещението си в Батуми, Грузия, че ще потърси от ЕС финансова и експертна помощ.

“В зависимост от отговора ще стане ясно дали в Европа реално някой иска да има диверсификация на газа или това са само лозунги”, посочи Борисов.

Бойко Борисов ще посети Азербайджан на 26 и 27 април, за да разговаря с премиера на страната Артур Расизаде по въпроса за диверсификацията на доставките на природен газ.

”Всичко зависи от това дали Грузия ще съумее да докара газа до Поти и ако това стане факт и в Поти има газ от Азербайджан, то тогава ние в рамките на две години можем да изградим пристанище, защото имаме предпроектно проучване за терминал в Бургас”, коментира премиерът.

По думите му от грузинска страна считат, че тяхната част от проекта може да бъде реализирана за две години. 

Още по темата

В отговор на въпрос дали има причина, поради която да мисли, че Европа не иска диверсификация, Бойко Борисов заяви, че Северен поток го прави скептик.

Според него изразът "диверсификация на газ" у нас е бил използван като клише и никой не е работил конкретно по въпроса.

Министър-председателят отбеляза, че в тази посока нищо реално не може да се случи, ако няма съгласието на "великите сили". 

Той отбеляза, че при разговорите с президента на Грузия Михаил Саакашвили домакинът е посочил 
България за пример заради ниския бюджетен дефицит, финансовата стабилност и диверсификацията в енергетиката.

Обсъдени са проектите за доставката на газ, трансфер на електроенергия в двете посоки и развитието на туризма.

“С приятелството, което имаме и развиваме, виждам доста възможности да реализираме проектите”, отбеляза още Борисов. По тези проекти ще се работи заедно с Европейската комисия, добави той. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Майтапът си е майтап, разбира се, и глупакът си е *** също така, но истинска диверсификация е абсолютно необходимо да има - и по отношение източниците на газ и пътищата на доставката му, и по отношение на енергийните източници изобщо. Хубаво би било с тези неща да се занимават интелигентни, добре подготвени и национално отговорни политици и професионалисти. Дано такива се появят по-скоро.
71
7
 
5
 
! Отговори
ОБЪЯСНЯЮ ДЛЯ НЕВЕЖД преди 12 години
" ...ако това стане факт и в Поти има газ от Азербайджан..."Значи, Грузия ни прави газопровод до Поти на аванта т.е нищо не плащаме. Ние правим завод в Поти за втеченяване на газ - плаща ЕС (иначе няма диверсификация). След тва си правиме газотечовозни кораби от кораби секонд ханд кви да е, но по-евтини. След тва газа го возиме до Варна и го разтеченяваме и ни излиза в пъти, пъти по-ефтин. Разбрахте ли сега? АБДАЛИ
70
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нека ЕС прокарат тръби от Германия към България, нали Бойко ги хвали, че там е бил много евтин газа.
69
0
 
7
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
Докато дойде Роммпуй и ще...пристигне първия танкер с...течна газ;нали спираме ядрените си...програми,Боко се загрижи за...осветлението,на населението.
68
2
 
11
 
! Отговори
Виталий Кличко преди 12 години
През Украйна..през Украйна ще пускаме газчица за вас. Ако не щете..понеже сте голямата работа българи, щото сте енергонезависими, да ви внасят хамериканците през океана гориво. К'во ще кажете?
67
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Всичко зависи от това дали Грузия ще съумее да докара газа до Поти и ако това стане факт и в Поти има газ от Азербайджан, то тогава ние в рамките на две години можем да изградим пристанище, защото имаме предпроектно проучване за терминал в БургасЕ, това е сигурна работа. Евала г-н Борисов още три мандата са Ви малко. Гордея се с Вас! Успех! И ако нещо стане, и ако друго не стане, то ще се случи това, което не е станало и Вие пак ще сте извършил нищото, за което ние ще сме благодарни!!!
66
3
 
3
 
! Отговори
do 73 преди 12 години
Ти сам си се "баннал" много отдавна, ***.
65
0
 
1
 
! Отговори
пусти комплекси преди 12 години
Съдиш по себе си, нали, вече провери какво значи думата и си готов за подигравки, *** комплексиран. Човек не може да знае всичко, само лудите като теб се мислят за компетентни по всички въпроси.
64
4
 
14
 
! Отговори
до тиквопобните преди 12 години
абе тиквички,верно сте много кухи и манипулиран...не ми е жал за вече за българия....щото вече я нема...република на СССР не станахме,но *** на европата и слуги на америка станахме...и просяци също,а приятелките ви и жените ви обслужват нуждите да дъртите перверзници по чужбина...никой ви не бръсне за сливи,вие се надигате,тиквата го посреща някъв кирлив арабин по джапанки,дето при байТошо се блъскаха да идват тука....и да ме изтриете,и да ме баннете-се тва е!а палчетата си ги турете отзад
63
2
 
6
 
! Отговори
до 63 преди 12 години
и като се обърне гръб на лукоил какво ?! ще дойдат по евтини горива от хамерика ли ха ха ха ,ей аман от *** ,неграмотници и *** .43 % от цената са данъци и акцизи ,по добре обърни гръб на любимия ти мутренски херб
62
11
 
3
 
! Отговори
do 68 преди 12 години
Позитано да мълчи, че скоро ще почнете да грачите от глад, глупчо ...
61
0
 
5
 
! Отговори
do 65 преди 12 години
Едва ли някои се смее на Бойко, но на такива като тебе смачкани комплексари със сигурност където и да идеш ти се смеят.
60
8
 
6
 
! Отговори
ДО 53 АНОНИМЕН преди 12 години
Браво на Бойко ... изглежда на сериозно загрижен за проблемите ... Турско-червената триглава ламя беше загрижена единствено да краде.//// .... АБРЕ *** ГЕРБЕРСКИ Турско-червената ламя ОСТАВИ 8.5 МИЛИАРДА РЕЗЕРВ КОЙТО ТВОЯТ ВОЖД ВИНЕТУ ГИ ПРОФУКА ЗА НАРМАТИВ А СЕГА И НА СРЕБЪРНИЯТ ФОНД ПОСАГА !!! Я ХОДИ СИ ПИЕШ ХАПОВЕТЕ АКО ВИДИШ ,ЧЕ НЕ МОЖЕШ ДА СЕ ОПРАВИШ ХВЪРЛИ СЕ ОТ НЕЙДЕ ВИСОКО ТАКА,ЧЕ ДА ТЕ НЕ НАМЕРАТ ПАРАЗИД СЪС ПАРАЗИД ТАКЪВ.
59
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
СМЪРТ ЗА ЕВРЕИТЕ.
58
3
 
2
 
! Отговори
ей лешпери преди 12 години
стоо процента съм сигурен, че след появата на статията, в гугъл най-търсената дума е била ДИВЕРСИФИКАЦИЯ! защо ли? понеже сте *** и 99% са неграмотни!
57
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 62: Чети по-внимателно "шмешник ...." !
56
2
 
7
 
! Отговори
sdad преди 12 години
русия държи лукойл нали? следователно хора с малко акъл трябва да се досетят, че е добре да се обърне гръб на русия. щото с тея цени на горивата и техния монопол си е чиста мафия. нека се научат и те малко
55
4
 
11
 
! Отговори
ГАЗ от Грузия майтап преди 12 години
Абре този Бойко ,пардон Тиквата или е много луд,или много лъже ,или пък много си вярва инай вярното ще да е невменяем *** !!! Та за каква газ от Грузия говори ,че то във Грузия газ няма !!! Нямали кой да го съветва преди да исхвърли поредната димка от устата си ,изглежда бърка Грузия със Азърбейджан. Във Грузия има толкова газ колкото във пустинята Сахара има вода. Егаси трагичния шмешник .... МАЙТАП БРЕ УЙЛИ...
54
3
 
3
 
! Отговори
ЦИРК ГЛОБУС преди 12 години
НА МАНЕЖА ИЛЮЗИОНИСТИТЕ БОРИСОФ БЪЛГАРИЯ И СААКАШВИЛИ ГРУЗИЯ!ТУШ !!!
53
3
 
7
 
! Отговори
Оооо, преди 12 години
Оооо, ама нали Дянков беше световно-банкерският топ-експерт в Грузия!Е сега вече се диверсифицирахме, та се не видя! А аз се чудех какво става.Гусин Премиер, моите извинения!