България ще помага за евроинтеграцията на Армения

В Ереван Борисов настоя за по-прагматично отношение в бизнеса
Обновена: 3 апр 2012 14:40 | 3 апр 2012 14:25, Елка Василева
20
България ще помага за евроинтеграцията на Армения
Бойко Борисов и Тигран Саркисян. Снимка: МС

За нас е от огромно значение изучаването на опита на България в евроинтеграционния процес и сме благодарни на премиера на България за желанието да ни окаже съдействие по този въпрос. Това каза министър-председателят на Армения Тигран Саркисян след срещата си с премиера Бойко Борисов, която е в рамките на официалната визита на българския правителствен ръководител в Армения.

На разговорите българският правителствен ръководител е изразил подкрепата на страната ни за европейската интеграция на Армения и е заявил готовността за съдействие и експертна помощ в този процес.

Саркисян изрази надежда настоящото посещение да допринесе за активизиране на икономическите взаимоотношения. На срещата са били отбелязани традиционно добрите отношения между двете страни, които по думите на Саркисян имат исторически корени, но е било посочено също така, че икономическите връзки в момента не отговарят на възможностите. Двамата премиери са се договорили след провеждането на парламентарни избори в Армения правителствена делегация заедно с представители на бизнеса да посетят България.

Още по темата

Министър-председателят Бойко Борисов посочи, че през годините България е доказвала много пъти своето приятелство с Армения.

Винаги е помагала, така че в културно-исторически план нещата са наред, но в икономически са далече от възможностите, които имат двете страни, заяви Борисов. Считам, че едно по-прагматично отношение в бизнеса - посещения на бизнес делегации, провеждане на форуми, ще доведе до успех, добави той.

Премиерът е посъветвал колегата си за по-скорошно сваляне на визовия режим, за да се отвори път на бизнеса и като пример в това отношение е дал Русия и Турция, където има облекчение чрез по-гъвкави системи. Тигран Саркисян го е уверил, че работят активно по тази тема.

За Армения България е един огромен шанс за излаз в Европа, каза премиерът Борисов. България е държавата с най-ниски данъци в ЕС, най-близо до Армения оттатък Черно море, в момента с най-добри условия за инвестиции, така че сте добре дошли, каза премиерът Борисов.

В отговор на въпрос Борисов отбеляза, че е възможно да се осъществи комбинирана въздушна връзка между България и Армения през някоя от съседните столици. Като сфера с потенциал за развитие премиерът посочи също и туризма.“Уникалните културни и исторически обекти в нашите две страни , а и в съседни, предоставят редица възможности за развитие на туризма“, допълни г-н Борисов.

Двамата премиери са споделили тревогите си по отношение на случващото се в Сирия, където има голяма арменска общност. Бойко Борисов повтори позицията на България и на ЕС по отношение на Сирия, която е категорично срещу насилието, извършвано от властите над собствения им народ. Министър-председателят отбеляза, че арменците в България са едни от най-успелите ни граждани във всички сфери - бизнеса, банкирането, културата, музиката.

В рамките на официалното посещение в Ереван бяха подписани междуправителствено споразумение за сътрудничество в областта на труда и социалната политика и договор за сътрудничество между Арменския държавен педагогически университет "Х. Абовян" и Софийския университет "Св. Климент Охридски“.

Борисов определи договора между двете висши училища като инвестиция в бъдещето на Армения и България. Към момента СУ „Св.Климент Охридски“ предлага възможности за обучение в специалност „Арменистика“. „Ще продължим да обучаваме студентите, да осигуряваме изплащането на стипендии, защото това е инвестиция в бъдещето на двата народа“, допълни българският министър-председател.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ха ха ха Азиатска държава ще се Евроинтегрира Браво - със същия успех може да интегрираме към Европа Китай например
15
0
 
1
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
Тази куха обла физиономия май ще интеглира целия свят в Европа вече нема да ти викам Тиква новият ти прякор ще е Банкянският Евроинтегратор!
14
0
 
5
 
! Отговори
monke wilhelm преди 12 години
Мъка...мъка.....! Като чета коментарите и имам усещане, че в БГ не живеят най-нещастните бели хора от целия свят, ами някакви презадоволени и скучаещи бгаташи! Абе хора, ама тя Армения и географски е в Азия- изцяло! А за нас - освен да ни изпратят няколко арменски попа да им се жалваме от простотиите на управляващите друго няма с какво да ни помогнат!
13
0
 
4
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 12 години
Армениа да си наляга парцалите и да върви с Русия,
12
0
 
5
 
! Отговори
втора употреба преди 12 години
ЕТ "герб" спешно търси мозъчни протези. Може и втора употреба. Може и с изтекъл срок за годност. Може и с малки дефекти.
11
0
 
8
 
! Отговори
Smurf преди 12 години
Боко неистово се нуждае от 2-3 милиарда евро за да изкара годината, и сега обикаля като *** по държавати , само дето ако е мислел да вземе пари от арменците жестоко е сбъркал страната. В Армения пари имат само роднините на арменците по света но не и държавата, после ще ходи до Азърбайджан ,там има мангизи но за целта ще трябва или да даде дупе или да тури фес , като го знам, какъв е ако му замирише на готови лесни пари и фес ще сложи и дупе ще даде че и по-нататаък ще отиде.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НЕ НА ТУРЦИЯ В КЕНЕФИСТАНСКИЯ СЪЮЗ ТЕ И БЕЗ ТОВА НЕ ИСКАТ ! ЩЕ РАЗВАЛЯТ ТАЗИ ХУБАВА ДЪРЖАВА, ВОЛЕНЕ ИМАШ МОЯ ГЛАС САМО И САМО ЗАЩОТО КАЗВАШ "НЕ НА ТР В ЕС" И ПОМАГАШ НА ТУРЦИЯ
9
0
 
2
 
! Отговори
zz преди 12 години
Nie oste ne sme prakti4eski v ES-imame ograni4eniq za rabota, a Boko drugi integrira.
8
5
 
5
 
! Отговори
Nord преди 12 години
Армения културно и исторически принадлежи към Европа и нейната цивилизация, така че не виждам проблем да стане част от ЕС или само да е обвързана с договори, докато Турция не принадлежи на този цивилизационен модел - и Франция и Германия го казаха.
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тиквата скоро и Китай ще евроинтегрира. Ама човека не е запознат с географията. Лошо му е образованието.
6
0
 
8
 
! Отговори
иван преди 12 години
На тая издънка само простотията в БГ му се радва.Няма ден збез да му слушаме простотийте.
5
2
 
1
 
! Отговори
skanager преди 12 години
nada li turcite, imajki teritorija v europa po europejci ot armencite , te sa oazis na xristjanstvoto ,i ako ne gi podkrepim shte predadem edni sjuznici v bdeshta vojna srashtu islamizacija.... ama mnogo si t... sasho....
4
0
 
13
 
! Отговори
емир преди 12 години
А кой ще помага на *** :)
3
8
 
0
 
! Отговори
ГЕРБ преди 12 години
Цецо - премиер.
2
0
 
10
 
! Отговори
боко преди 12 години
До 1 - сВЕТЪТ СИ Е НАРЕД. бОКО Е ИЗТРЕЩЯЛ.
1
0
 
15
 
! Отговори
пом преди 12 години
А на нас другарю Борисов, кой ще ни помогне!!!!!!??????????????? Детска градина, а не правителство и премиер. От Грузия- газ, от Аляска- картофи, от екскимосите- хладилници, от Катар - 10000000000000 сандали,........... пей сърце.