Родната престъпност държи в ръцете си 3,5 млрд. лева

Най-много се печели от трафика на момичета
Обновена: 3 апр 2012 15:50 | 3 апр 2012 12:45,
87
Родната престъпност държи в ръцете си 3,5 млрд. лева
Снимка: БТА

Около 3,5 милиарда лева е годишният оборот на организираната престъпност у нас. Това каза директорът на Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов на форум за заплахите от организираната престъпност.

Организираната престъпност контролира 4,5% от  българската икономика, пресметна Безлов.

По думите му сивата икономика контролира между 19 и 23 милиарда лева, а легалната - около 75 милиарда лева.

Най-много пари организираната престъпност в България печели от износа на момичета.

Организираната престъпност генерира най-много пари във външния пазар за секс услуги - 1,26 милиарда лева. Вътрешният пазар на секс услуги в България печели над 300 милиона лева годишно, допълни Безлов.

Според МВР няма общо ръководство на престъпните групи, а работещите момичета се преместват към държави с легална проституция - Швейцария, Австрия и Германия.

Пазарът на наркотици за 2011 г. генерира около 350 млн. лв. годишно. В пазара на дрога в последните години големите организации изчезват, а хероиновият пазар се свива, което се дължи частично и на лошата реколта в Афганистан през последните години.

От началото на година досега са разкрити 20 организирани престъпни групи със 172 участници, каза на кръглата маса главният секретар на МВР Калин Георгиев.

Намаляват кражбите на коли у нас и по този показател България е на ниво под средностатистическото за ЕС.

Има спад и на кражбите на автомобили с цел откуп, обясни комисар Георгиев. Намаляват също фалшифицирането на банкноти, поръчковите убийства и взривовете.

След пика през 2010 г. има значителен спад и при контрабандата на цигари. През 2011 г.  са хванати 463 млн. къса нелегални цигари. 

При контрабандата и разпространение на цигари без бандерол печалбите са съизмерими с тези от дрога.

Организирани групи, които са се занимавали с трафик на наркотици, са се преквалифицирали в трафик на цигари, обясни Калин Георгиев.

Разкриването на случаи на трафик на хора се е увеличило драматично от 2007 до 2011 г., похвали се и министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

"България се водеше като страна на първо място за фалшифицирането на банкноти, за кражбата на МПС и за ДДС измамите. Това сега не е така", посочи Цветанов.

Той определи като успех за борбата с организираната престъпност операция "Шок" и присъдите по делото "Наглите".

Според него наказанията по делото „Наглите” съответстват на тежестта на извършеното деяние.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Безлов от центъра казва 3,5 млрд. лв. оборот на организраната престъпност за година.Как ги е изчислило момчето той си знае, може пък да е счетоводител на мафята и да им прави финансови отчети.Тази цифра ще се цитира от 10 медии и става истина и трябват още много щатове за да се преборим с тия 3,5 млрд. лв. сива икономика.Ето едно българско ноу хау как се създават работни места.Браво на центъра.
71
0
 
27
 
! Отговори
S O S ! преди 12 години
Откакто социалисто-комунистите са НА власт - България заприлича на Чикаго през 30-те години на миналия Век!Скоро няма да се оправим...Ако не ги изритаме ЗА ПОСЛЕДНО!
70
0
 
10
 
! Отговори
Judge Dredd преди 12 години
"Организираната престъпност контролира 4,5% от българската икономика, пресметна Безлов."Хахахахахахахххахахаа.......... Безлов, я вземи се гръмни с тухла! Цялата икономика или каквото е останало от нея се контролира от мафията! Съсипват се предприятия, за да се продадат на безценица и се перат пари като за последно. Не се прави "бизнес" ако не играеш със съответните регионални "донове". Ку мъ рбираш ко сакам ти ка'а? ;)
69
3
 
13
 
! Отговори
Raytchev- France преди 12 години
Няма за какво да се хвали Цветанов :един голям престъпник не са хванали и осъдили !А ги знаят всичките -"трактора",Маргините,Галеви,Банев,Бинев и т.н. които продължават да си вършат престъпните дейности (проституция,рекет)необезпокоявани .Проституцията е 90 % принудителна ,чрез трафик на момичета включително и малолетни зад граница за което първи в Европа.Хайде стига хвалби ами най-после и дела !
68
0
 
20
 
! Отговори
За сведение преди 12 години
На Женския пазар в София както се продаваха цигари без бандерол, така пак си се продават. Без прекъсване, без какъвто и да е страх, свободно и неконтролируемо!
67
0
 
27
 
! Отговори
ivan (verona-italia) преди 12 години
BULGARIA - NAI MAFIOTSKATA DARJAVA !!!!!!!!
66
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всички показатели все се подобряват и ние все сме си най - зле в Европа !
65
0
 
23
 
! Отговори
Неразбиращ преди 12 години
Не мога да разбера, кое е толкова сложно да хванеш за ушите един(а) в БМВ-то или Мерцедеса или където и да е, за когото има подозрения и да го питаш: какво работиш, колко данъци си платил, от какво се издържаш, кой ти даде колата, с какво я караш, какво ти е досието и т.н. по веригата. Дискотеки, автокъщи, имоти, магазини (празни на луксозни улици, без никакъв оборот и наем ??). Толкова много очевадни неща и не можеме да ги вкараме в затвора. Да не се извиняваме със Запада. Те твърдо ще са "ЗА".
64
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
как да няма общо ръководство, нали има министерски съвет, тя държавата е най-организираната от всички групи в момента
63
0
 
21
 
! Отговори
Омбре преди 12 години
Какъв пардокс в България производител на цигари и суровината за тях се вихри контрабанда на цигари за милиарди .Това ако не е създадено от мафията и нейните структори в управлението на държавата ..здраве му кажи.Китна и чудесна природа,плодородна земя + некадърни и алчни управници = беден и нещастен народ,това е днешната България.
62
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тя организираната престъпност тука си има и президент и премиер и мнозинство в парламента.
61
0
 
10
 
! Отговори
BBB преди 12 години
Селяндурчета не бъркайте престъпноста с икономиката. Реално имаме икономика за 3.5мил.лв. от билкарство. Останалото е престъпност и корупция. Айде отивайте да управлявате дедовия ми....
60
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
tez deto se radvaha che zatvoriha belene sega tehnite duschteri prodavat prostituki
59
1
 
20
 
! Отговори
Митко преди 12 години
Много добра снимка на родната престъпност. Липсва само шефът от СИК.
58
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Най-малко 7 убити при стрелба в университет в ОукландНай-малко седем души са убити, а трима ранени, след като въоръжен мъж откри огън в частен християнски университет в Оукланд, щата Калифорния, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, като се позоваха на председателя на общинския съвет Лари Рийд.Пасторът Джон Ким, който основал училището преди 10 години, каза, че чул около 30 изстрела в сградата. Според очевидец въоръженият мъж е студент.
57
0
 
5
 
! Отговори
Лиляна Андреева преди 12 години
ДЕМОКРАТИЧНО РАЗВИТИЕДесет години се борихме за власт,и още десет за равноправен вот,а от гласуване останахме без глассега се борим само за голия живот!...
56
1
 
7
 
! Отговори
Лиляна Андреева преди 12 години
Всички светски и религиозни власти са ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНОСТ, тъй като легализират делението на бедни и богати, на блокове от първи, втори и трети свят, а също допускат полигамни общества, които също разслосяват населението на бедни и богати , на дискриминирани и фаворизирани! Само общество на равноправието и равнопоставеността с равен старт и справедливо разпределение на обществените обязаности и на обществения продукт гарантира битие без организирана престъпност.
55
0
 
8
 
! Отговори
прикурора преди 12 години
Те взеха диска от Германия,ама сигурно"неизвестният извършител" брадясалия де,го слуша в кабинета си.Като класическа музика.Или сега тихом мълком си делят плячката,което е най логично.
54
0
 
10
 
! Отговори
Бакалина преди 12 години
Глупости,те държат БНБ,Бюджета и цялата държава.bivol.bg/bbiraq.html
53
2
 
7
 
! Отговори
Лисан преди 12 години
Да бе, само Боко и Цеца имат повече!