Родната престъпност държи в ръцете си 3,5 млрд. лева

Най-много се печели от трафика на момичета
Обновена: 3 апр 2012 15:50 | 3 апр 2012 12:45,
87
Родната престъпност държи в ръцете си 3,5 млрд. лева
Снимка: БТА

Около 3,5 милиарда лева е годишният оборот на организираната престъпност у нас. Това каза директорът на Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов на форум за заплахите от организираната престъпност.

Организираната престъпност контролира 4,5% от  българската икономика, пресметна Безлов.

По думите му сивата икономика контролира между 19 и 23 милиарда лева, а легалната - около 75 милиарда лева.

Най-много пари организираната престъпност в България печели от износа на момичета.

Организираната престъпност генерира най-много пари във външния пазар за секс услуги - 1,26 милиарда лева. Вътрешният пазар на секс услуги в България печели над 300 милиона лева годишно, допълни Безлов.

Според МВР няма общо ръководство на престъпните групи, а работещите момичета се преместват към държави с легална проституция - Швейцария, Австрия и Германия.

Пазарът на наркотици за 2011 г. генерира около 350 млн. лв. годишно. В пазара на дрога в последните години големите организации изчезват, а хероиновият пазар се свива, което се дължи частично и на лошата реколта в Афганистан през последните години.

От началото на година досега са разкрити 20 организирани престъпни групи със 172 участници, каза на кръглата маса главният секретар на МВР Калин Георгиев.

Намаляват кражбите на коли у нас и по този показател България е на ниво под средностатистическото за ЕС.

Има спад и на кражбите на автомобили с цел откуп, обясни комисар Георгиев. Намаляват също фалшифицирането на банкноти, поръчковите убийства и взривовете.

След пика през 2010 г. има значителен спад и при контрабандата на цигари. През 2011 г.  са хванати 463 млн. къса нелегални цигари. 

При контрабандата и разпространение на цигари без бандерол печалбите са съизмерими с тези от дрога.

Организирани групи, които са се занимавали с трафик на наркотици, са се преквалифицирали в трафик на цигари, обясни Калин Георгиев.

Разкриването на случаи на трафик на хора се е увеличило драматично от 2007 до 2011 г., похвали се и министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

"България се водеше като страна на първо място за фалшифицирането на банкноти, за кражбата на МПС и за ДДС измамите. Това сега не е така", посочи Цветанов.

Той определи като успех за борбата с организираната престъпност операция "Шок" и присъдите по делото "Наглите".

Според него наказанията по делото „Наглите” съответстват на тежестта на извършеното деяние.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
16
 
! Отговори
До Истината преди 12 години
Как ще го мрази България? Това са лъжи! Материалът български е лудо влюбен във своя Винету и чака с нетърпение всеки ден да научава всичко което прави Той, любимецът на народа, титанът на мисълта и словото, лидерът на Партията майка ГЕРБ!Така,че не разгласявайте лъжи!
11
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бойко Борисов - премиер близък до групировките и с меко казано съмнително минало . Цветелина Бориславова любовница , приятелка или както там искат да я наричат,сдобила се с банка веднага след като гаджето и става главен секретар,а след спечелването на изборите 2009 г. през собствената и банка минават всички държавни плащания и такси !Цв.Цветанов - сдобил се с 6 апартамента , за които не може да даде смислено обяснение ! Едва ли може да се случи подобно нещо в нормална държава ... за съжаление !
10
0
 
10
 
! Отговори
възмутен преди 12 години
До 12 - Ами как какво прави - приема дарения разбира се!
9
0
 
13
 
! Отговори
ЕНЕРГИТИК ОТ ПАПУА преди 12 години
родната престъпност държи в ръцете си 3,5 млрд. лева Най-много се печели от трафика на момичета-МИ ЦЕЦО И МОНИ КВО ЧАКАТ,ЧЕ НЕ ИМ ПРИЛАПАТ БИЗНЕСА,ЗА НУЛАВРЕМЕ ЩЕ ПОСТРОИМ 7-МИ,ТА И 8-МИ БЛОК НА КОЗЛУДУЙ,ТА ПОСЛЕ ГЛЕДАЙ-ПЕЙ СЪРЦЕ,ТОКА ПО 2 СТ.......
8
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Глупости! Престъпността държи поне 15 милиарда.
7
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И кво прай родната полиция? А???
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Незаконовата печалба и престъпността са огромна язва в обществото.Има си законови методи ,за да се справя държавата с нея.Без съмнения печалбите са огромни.Това са престъпления,които създават порочен начин на живот.Но не по-страшни са ония скрити престъпления ,които мародерстват под шапката на закона и трупат баснословни печелби за сметка на масовото обедняване.
5
0
 
23
 
! Отговори
Супер анонимен преди 12 години
И какво правим след като сме наясно със всичко това???
4
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Отде знаят колко печелят престъпниците да не са съдружници ??
3
0
 
26
 
! Отговори
Е на има пари преди 12 години
Нямало пари за пенсии ли , е на има 3,5 млрд. лева , хайде пенсионери с черпаците *** пред парламента , що не го запалите пак , чудесно лятно барбекю .
2
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да нямa да им слагат ДДС, нещо не ми е ясно вместо да спрат престъпниците, те им смятат печалбите.
1
0
 
35
 
! Отговори
Трабахо преди 12 години
Онзи ***, който си продава лекарствата в България 3-4 пъти по- скъпо, отколкото в чужбина, държи много повече от 3.5 млрд. лв.