Ровят за картончета и в досиетата на кредитните милионери

Предложението бе вкарано в парламента от "Синята коалиция"
Обновена: 4 апр 2012 12:34 | 4 апр 2012 12:34,
30
Ровят за картончета и в досиетата на кредитните милионери
Комисията по досиетата ще разлиства и досиетата на кредитните милионери. Снимка: архив Булфото

Парламентът разреши да се огласят досиетата на кредитните милионери. Това решиха депутатите с приетите на първо четене промени в Закона за досиетата.

Предложението беше вкарано в Народното събрание по искане на "Синята коалиция".

Екатерина Михайлова обясни, че трябва да стане ясно доколко бившата Държавна сигурност има роля в развитието на страната по време на прехода.

"Определени хора успяха да присвоят достатъчно сериозни количества пари и искаме да знаем каква е ролята на тези с принадлежност към тайните служби в този процес", аргументира се Михайлова.

По думите й "кредитните милионери" са се възползвали от инфлацията и нестабилността на банковата система, за да присвоят големи суми, затова идеята е да излезе на бял свят истината дали ДС има участие в трансформацията на икономиката ни.

Според председателя на Комисията по досиетата Евтим Костадинов на база списък на БНБ от 1997 г. подлежащи на проверка са над 10 500 фирми.

От "Коалиция за България" и "Атака" пък поискаха да знаят какви са имуществените последици от такива спекулативни операции.

За това предложиха да се допълни законопроектът за отнемане на незаконното имущество.

Левият Янаки Стоилов поиска текстовете в закона така да бъдат разписани, че да стартира служебна проверка за начина, по който кредитните милионери са придобили имуществото си.

Предложението подкрепи и зам.-председателят на "Атака" Павел Шопов.

С гласуването обаче депутатите одобриха на първо четене само промените в Закона за досиетата, които искаше десницата.

От 92 гласували в залата 91 казаха „да” на поправката и само един гласува "против".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
0
 
! Отговори
bai To6o преди 12 години
trea se po4ne ot Todor Jivkovo vreme do dne6ni dni , za6toto Todor Jivkov e u4itela na sega6nite kradci i prestapnici
25
2
 
0
 
! Отговори
maraba преди 12 години
vsi4ki tezi predateli sa na elitni mesta v momenta ami sega........ot DS se o4avashe da sa posledovateli na BOTEV iLEVSKI za nasho vreme ami te zloupotrebiha NIAKOI razbirase i sega kvo she gi .....ne viarvam.
24
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
да видим кво ще "изровят" - като всяко подобно нещо, ден до пладне, с всякакви средства ще се печели "електорат", то ясно
23
5
 
6
 
! Отговори
Стършел преди 12 години
Всичко е за отвличане на вниманието за да се занимават медиите със всичко друго но не и с това, което става в държават в момента. Всички давностни срокове за търсене на каквато и да е отговорност от кредитните милионери отдавна изтекоха. От 1997 до 2001 г. Кой не управлява? ОДС с пълно мнозинство. И какво направиха? НИЩО.
22
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Как може да се оплаквате от такива новини?? Един да хванат пак е кяр. Пък "нещасник" като иска да си страда да си страда, и господ не може да го нарпави щастлив най-вероятно.
21
3
 
7
 
! Отговори
нещастник преди 12 години
България е десетата най-нещастна страна в света, сочи Доклад за щастието, поръчан от ООН. По-нещастни от българите са само гражданите на Танзания, Зимбабве, Ирак, Пакистан, Руанда, Етиопия, Грузия, Индия и Украйна
20
6
 
5
 
! Отговори
Томас преди 12 години
не спряха да занимават хората с простотии
19
2
 
6
 
! Отговори
НФБ преди 12 години
някой не е съгласен с мен...много хубаво но къде е проблема..не виждам факти с които да ме оборва!лошо ли е че искам да се разследва как цветелинка е станала милионернека се разследва и за станигей и за всички други бизнесмени и политици днешни и минали..как брата на п стоянов днана собственик на Телевизиядебата е отворен за всичкиняма само дон боко там да застанат и червени и сини и зелени и жърти...палитрата е пълна с мошеници...
18
2
 
9
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 12 години
Ами ще има ... за някои ... дето не са си плaтили навреме... защо чак сега.. кой знaе какво е било окрадено и потулено... ще излене че има там някви... колкто хората да видят че прехода е бил ОК... е има 2-3ма от там тръгват "слуховете"... а децата им вече са по дипломацията, вътрешната политика и едрия бизнес... слава на БКП(СДС,ДСБ,НДСВ,ГЕРБ,Атака,ДПС,БЗНС,ВМРО,РЗС...).... конграчулейшън...
17
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Крадецът вика: дръжте крадеца. Точно в СДС/ДСБ са най-голямите крадци за последните 23 години демокрация и пазарна икономика. Не пиша прехода, защото прехода завърши практически още през 1990 година, а през 1991 беше оформен и юридически с приемането на сегашната Конституция. След прехода от 1990-1991 години, имаме демокрация и пазарна икономика, а най-голямите крадци станаха подрипвашите по площадите демократи.
16
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
отново се *** с българина.Идоти нали вие ги направихте тези кредитни милионери.
15
4
 
12
 
! Отговори
А??? Ъ???? преди 12 години
Мене ми е по-интересно как ***-*** се оказаха реститути на имоти в центъра на София???????
14
3
 
12
 
! Отговори
dan преди 12 години
защо не изровят и картончето на ДНЕС.БГ
13
4
 
13
 
! Отговори
ххх преди 12 години
то се е видяло, че конфискации няма да има... С картончета или без, тези дето окрадоха народа за последните 23 години са ясни- общо взето ВСИЧКИ, били покрай властта. Това ,което може и ТРЯБВА народът да направи е да ги отстрани чрез гласът си. Сънародници! , НЕ гласувайте за никой, който вече се е изцапал с власт! Трябва да се даде път на млади и чисти хора, за предпочитане на някоя гражданска организация която ще защитава народът, не монополистите.СТИГА с дърти комунисти сменящи цвета си !!!
12
2
 
22
 
! Отговори
Алов преди 12 години
И като намерят картончетата заднитечасти с тях ще си избършат. Даите ми и на мен милиони еи така на кредит на вечно доверие ,а после ако искате по кабелната пишете че сам гей,*** и квото си искате..Все ще ми е тая тогава.
11
3
 
14
 
! Отговори
Прах в очите преди 12 години
Кредитните милионери с картончета по-ли са виновни от тези без? Други не кредитни милионери забогатели от крадене,както *** по-невинни ли са?!Защо *** не подеме инициатива за ревизия за последните 22 години-кой как?!!Знаем защо,в същност!
10
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Те сега ще цъфне и И.Лостов
9
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И като ровят какво ще направят , а ????? Сигурно ще им вземат милионите ли ?????
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе, днеска много скучно откъм новини :(((
7
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нека да разследват и да конфискуват и реститутите от СДСДСБ и ГЕРБ. Политиката на поскъпване на имотите в София ги направи милиардери. А кредитните милионери са най-много в ГЕРБ, НДСВ и СДСДСБ. Справка: Цветелина Бориславова-Бойкоборисова, Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Росен Плевнелиев, Искра Фидосова, Симеон Сакскобурготски и др.