България се отказа от АЕЦ "Белене" под натиск на САЩ

"Независимая газета" с коментар за оттеглянето ни от проекта
Обновена: 5 апр 2012 09:01 | 5 апр 2012 07:30,
187
България се отказа от АЕЦ "Белене" под натиск на САЩ
Площадката на АЕЦ "Белене". Снимка: архив, Булфото

Под заглавие "Политическа подбуда" руският в. "Независимая газета" публикува обширна статия, посветена на проекта „Белене”, в която се твърди, че отказът е станал под натиск на САЩ. В статията се изброяват предимствата на проекта, като покриване на все по-увеличаващите се нужди на България от електроенергия, ниската цена на произвежданата в атомни централи енергия, намаляване на емисиите на парникови газове в атмосферата с 7-10 милиона тона годишно, създаване на условия за износ на енергия за съседни страни, както и това, че до 30 процента от оборудването за централата е щяло да се произвежда в български заводи, което в условията на спад на световната икономика и на кризата в ЕС не е маловажно за България.

Изданието посочва, че не е можело да се говори за технически или финансови проблеми, свързани с изграждането на централата. Изтъкват се техническите характеристики на проекта. Подчертава се, че Росатом е предложил на България най-съвременния проект за атомна централа, основаващ се на руския проект АЕЦ 92, получил европейски сертификат през 2007 г.

Припомня се, че според международни експерти проектът „Белене” е един от най-добрите в света и може да бъде приспаднат към централи от така нареченото поколение 3 плюс, а през 2009 г. е бил определен и като един от трите примера за реактори от трето поколение, редом с проектите в Олкилуото, Финландия и Фламанвил, Франция.

В статията се изброяват и предложенията на руската страна по финансовото измерение на проекта. Росатом не само е успял да привлече за инвестиции финландския концерн Фортум и френската компания Алтран, но и е предложил схема за финансиране и собственост на АЕЦ „Белене”, която да е удобна за българската страна, твърди вестникът.

Още по темата
 Първоначално изграждането на централата се оценяваше на 3,9 милиарда евро, без да се отчита растежът на цените, припомня изданието и посочва, че сумата е внушителна, но взимайки предвид това руската страна нееднократно е предлагала възможности за предоставяне на кредити за Белене, сред които механизъм за кредитиране на проекта от 70 до 100 процента, при което българската страна е щяла да запази за себе си контролния пакет акции.

В края на статията се припомня, че действията на българската страна относно отказа от АЕЦ Белене могат да бъдат разбрани, като се обърне внимание на това кой западен политик е поздравил първи България с решението да се откаже от „Белене”. Това е бил американският държавен секретар Хилъри Клинтън на срещата за Сирия в Истанбул.

А относно изявленията на президента Плевнелиев за италианския в. "Кориере дела сера" и редица български медии, че сега България ще стане по-малко зависима от Русия в сферата на енергетиката, "Независимая газета" посочва, че през последните години темата за енергозависимостта от Русия се е превърнала във "фетиш" за много западни политици и техните ревностни твърдения в тази насока започват да напомнят на най-лошите моменти от епохата на Студената война, отбелязва вестникът.

Накрая се споменава и вече посочената от други руски издания сума до 1 милиард евро за неустойки по проекта, като се припомня, че тази сума е на базата на оценки на някои експерти, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По-скоро Русия се отказа от Белене поради натиска на САЩ. И слава богу!
82
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това беше найтъпият ход на Борисов.Ако смята че американците ще му уредят втори мандат просто се заблуждава.Народа е казал:Бог високо,царо падна ,а американците далекооо!Те тепърва ще имат да оправят световните бакии които забъркаха,така че няма да имат време за този,на когото и името ще забравят.А за Европа отдавна не съществуваваме.Съществуват *** които им създават проблеми,докато ние сме мижитурки и не притесняваме никого,но това не пречи да се измъчва народа ни вече 23 години!
81
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аве, отворковци манияци на тема ВЕИ - някой от вас дава ли си сметка, че фотоволтаиците работят само денем,а зимно време, когато е най-студ и сняг ги няма никакви, вятър в България почти няма и ми е много интересно зимно време и нощем на акумулатори ли ще карате:)))))))))
80
1
 
5
 
! Отговори
до Немеца преди 12 години
Ти си немец колкото Еркановците и Исмайловците, който *** до магистралите.Скоро ще си направят шария и ще и опоскат за нула времеArschgeige
79
11
 
5
 
! Отговори
Немеца преди 12 години
До 93: На мен ли ми викаш ***? С две висши от Германия, с 3 чуди езика? Смешен си ти, защото най-вероятно ще ми дойдеш на интервю за работа, и аз ще ти определя заплатата нехранимайко, и аз никога няма да стоя на свещи, защото си имам немското паспортче и като тука ще плащам двойно отколкото в Германия, ще си набия чукалата, ама ти бедни ми Смехурко, ще си лижеш раните и ще се питаш "майко татко род ли ми е"
78
2
 
13
 
! Отговори
Немеца преди 12 години
До 93: Аз не искам ти да ми строиш централата, защото 100 процента дори и данъци не плащаш, и се возиш без пари в градския транспорт. И ако има референдум, ще видиш, че не трябва да търся съмишленици, ами българите са си ЗА.
77
0
 
24
 
! Отговори
Историк преди 12 години
До 88:В периода 1941 - 1944 година, над Българи и най големите ѝ градове са изсипани десетки хиляди бомби от стотици бомбандировачи на американските и британските военновъздушни сили. Убити са десетки хиляди невинни души - жени, деца и старци. Руска пушка не е гръмвала в България - един български войник няма загинал от руски куршум.
76
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами като искаш след 20 години евтин ток, събери съмишленици и си постройте централа.----------------------------------Отворко, ти с какво ще си светиш? С измисления ток от фотоволтаици ли? А какво ще ядеш тогава?А *** е *** сина!
75
4
 
25
 
! Отговори
Немеца до 85 преди 12 години
Абе умник, след 15, 20 години се спира АЕЦ Козлодуй окончателно. Нали не мислиш, че руснаците ще ни го удължат? И тогава ще плащаш скъпия ток от американците тецове, слънчеви батерии и ветропаркове. Да, ама може би си късметлия и сега си около 40, 50 години, и я те има на този свят след 20 години, я не. Ама по-младите като мен, ще плащат високите сметки заради бунаците на старото време. Защото във всичко виждате някакви призраци на комунизъм, а не гледате да търгувате за благото на държавата.
74
0
 
27
 
! Отговори
Гражданин за EРБ преди 12 години
1-ПРОСТАЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ СИ ИЗБИРАТ *** ДА ГИ УПРАВЛЯВА,ЩОТ ГИ РАЗБИРАЛ2-ПРОСТАКА ПРЕКРАТЯВА ПРОЕКТА А Е Ц БЕЛЕНЕ3-СТРОИМ ГАЗОВА ЦЕНТРАЛА4-ЗАХРАНВАМЕ Я СЪС ШИСТОВ ГАЗ ОТ ДОБРУДЖА5-ЖИТО НИ ДОСТАВЯТ БРАТСКИТЕ КАНЗАС-ки И МАСАЧУЗЕТ-ски НАРОДИ6-ПРОСТАКА ВДИГА ЦЕНАТА НА ТОКА НА ПРОСТАЦИТЕ,ЩОТ ЦВЕТЕЛИНА БОРИСЛАВОВА МУ ГО ПРОДАВАЛА ОТ ФОТОВОЛТАИЧНИТЕ СИ ПАРКОВЕ НА 6лв/киловатчаса7-ВАЛЬО ЗЛАТЕВ ВДИГА БЕНЗИНА ЗА N-ти ПЪТ ЩОТ ПРОСТАКА МУ Е ПРИЯТЕЛ И ЗАЩИТАВА НЕГО,А НЕ ПРОСТАЦИТЕ8-КОНГРАЧУЛЕЙШЪН Сигнализирахте за неуместен коментар
73
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това нещо е било погребано преди нас, ние само трябва да му сложим кръста, категоричен е Борисов. Бойко, говориш неадекватно!ТИ СЛОЖИ КРЪСТА НА БЪЛГАРИЯ ИЗРАБОТЕН ОТ САЩ, КАКТО ОБИЧАЙНО СЕ ИЗКАЗВАШ СИРЕЧ КАТО МУТРА!!!!
72
1
 
13
 
! Отговори
Немеца преди 12 години
До 81:Стига говори глупости. Производството дори и да е на същата цена на която внасяш (а то не е), най-малкото ще покриваш данъци към държавата, хиляди работни места, бизнеса около този район ще живне. И англичаните ти казват, че за 20 години централата ще се изплати, останалите 50, 60 години само ще се цоцка на себестойност. Но на глупавите българи не може да им се обясни това нещо. При тях важи поговорката "Като си пееш Пенке ле, кой ли те слуша".
71
0
 
14
 
! Отговори
Акъл море преди 12 години
да го няма! САЩ унищожиха българското производство,селското стопанство,армията и милицията,науката,здравеопазването,търговските връзки на БГ,морала и какво ли не .Сега е на ред енергетиката.Никаква реакция от България!Изглежда моловете са напълно достатъчни за този иначе много древен и умен народ!
70
0
 
11
 
! Отговори
Немеца преди 12 години
До 61:Няма да видиш някоя от тези държави да си купува руски реактор, и то трябва да имаш малко мозъчен багаж за да знаеш защо. САЩ, Франция си произвеждат ядрени реактори. Германия спира всички централи (между другото преди 3 дни имаше възможност Германия да остане на тъмно поради недостиг на ток - стана голям скандал). И относно безопасността си има МААЕ която следи всичко да е в норми. Краш теста който направиха за Белене, показа повече от отлични резултати. Всичко друго е пропаганда.
69
0
 
16
 
! Отговори
Акъл море преди 12 години
Тече война между САЩ и Русия на територия БГ.Русия иска да спечели България като направи нещо полезно за българите.САЩ обаче знаят,че могат да получат България по много по-*** начин--като купят властта и същевременно манипулират обществеността с думички като "демокрация","диверсификация","енергийна независимост"и т.н.Поне половината електорат се хващат на въдицата и викат ура.Щансът за БГ е предстоящата мизерия да отвори очите и на най-простите гербери,което ще стане.Тогава обаче БГ-то може и
68
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ей сънародници САЩ ни превръщат в ядрен и в какъвто щете изследователски полигон!!!ОПОМНЕТЕ СЕ !!!БЪЛГАРИЯ ЗАПРИЛИЧА НА ПРИЗРАК!ТОВА Е ЦЕЛТА НА САЩ ДА НИ УНИЩОЖИ И БАЗИРА СТРАТЕГИЧЕСКИТЕ СИ ОРЪЖИЯ!ПОМИСЛЕТЕ КАКВО САЩ Е ПОСТРОИЛА В ЕВРОПА И СВЕТА,ЕДИНСТВЕНО ВОИНИ И РАЗРУШЕНИЯ.
67
1
 
22
 
! Отговори
мунчо преди 12 години
АЕЦ Белене ще го има ,няма да е при това правителство или при следващото ,но ще го има-просто трябва ток...или дасе внася такъв от Турция ,като си направят те техните АЕЦове.Но ще бъде ток срещу джамий и мюсулмански училища и то където кажат Те.
66
2
 
10
 
! Отговори
Между 2 братя преди 12 години
Когато ние имахме нужда от Русия Горбачов ни остави на вълците сега реват за нас.Борбата не е с нас а с Америка успех!
65
1
 
12
 
! Отговори
РАЗУЗНАВАЧ преди 12 години
По време на телевизионен дебат за кмет на София, кандидатът ген. Бриго Аспарухов предаде на Бойко Борисов папка като му каза "...Това вътре не съм го писал аз. Прочети какво пишат за теб твоите приятели американците..." Предполагайте какво е било написано след като Бойко непрекъснато следва указанията на американците, след като години е плащал членски внос на БКП. Фурнаджийска лопата !
64
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не мога да разбера-по форумите мнозинство за АЕЦ,против САЩ,България,ГЕРБ,за Русия-сякаш сме руски сайт и се возим в руски самолет преди падане.Навън -обратното,на избори-обратното.Че -тези ,които искаха АЕЦ защо не се събраха и да инвестират в нея вместо да плюят по форумите..Щяха да са акционери и да печелят,печелят а останалите да им завиждаме.ЗАЩО?Нито един комунистически бивш вожд,комунобизнесмен,назначен такъв,мафиот не изрази такова желание??Странно!Защо тогава укоряват държавата?