Кунева измести Доган, ГЕРБ обаче са си № 1

ГЕРБ или влиза в коалиция или всички се обръщат срещу нея
Обновена: 6 апр 2012 15:53 | 5 апр 2012 19:15,
280
Кунева измести Доган, ГЕРБ обаче са си № 1
На Борисов му трябва коалиция, ако иска да управлява втори мандат. Снимка: архив, Булфото

Ако парламентарните избори са днес, за ГЕРБ биха гласували 30,7% от избирателите, след тях по гласове се нареждат от Коалиция за България със 17,9%, „България на гражданите” на Меглена Кунева  със 7,1% и ДПС с 6%.

Това показват резултатите от изследване на Центъра за анализи и маркетинг, проведено през март сред над 1200 пълнолетни български граждани в цялата страна.

Данните отчитат лек спад с около 2% в подкрепата за ГЕРБ в сравнение с миналата година, но според социолозите това може да е в рамките на статистическата грешка.

„Синята коалиция“ е на ръба да прескочи 4-процентната бариера, а "Атака" е вън от парламента.

Според социолозите при тези резултати чисто математически има само две възможности за управление на страната - ГЕРБ в коалиция с някоя друга политическа партия или всички политически партии срещу ГЕРБ.

Политиците с най-висок положителен рейтинг са еврокомисарят Кристалина Георгиева, президентът Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов и кметът на София Йорданка Фандъкова. При тях доверието е по-високо отколкото недоверието.

При Кристалина Георгиева и Росен Плевнелиев се забелязва, че в сравнение с януарското изследване има леко повишение на положителния им рейтинг.

Подобна тенденция се наблюдава и при министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Докато повечето политици запазват или леко повишават доверието си, президентът Георги Първанов (2002-2012 г.)трупа недоверие. Според проучването рейтингът на Георги Първанов се е понижил с 5% от януари 2012 година. 

Забелязва се известно повишение на доверието в председателя на БСП Сергей Станишев, но той продължава да
бъде с по-малко доверие от Първанов. Според анализаторите лидерската битка в БСП се отразява в рейтингите на двамата политици.

Повишава се доверието и в Меглена Кунева, като за три месеца нейният рейтинг е нараснал с 1,1%.

Със сериозна преднина (50.7 процента) президентството е институцията с най-високо доверие в обществото.
След встъпването на Росен Плевнелиев в длъжност като президент се наблюдава сериозен ръст в доверието към институцията. На второ място и трето място се нареждат армията и полицията, а последни са съдът и прокуратурата.

Лидерите на опозиционните партии - Мартин Димитров, Ахмед Доган, Иван Костов, Христина Христова, Яне Янев, Волен Сидеров са с традиционно много ниски стойности на доверие.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


280
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.