Пазарът на петрол бил ”непредсказуем”

"Лукойл" готов да работи при нулева печалба, обясни Златев
Обновена: 5 апр 2012 21:21 | 5 апр 2012 20:10,
89
Пазарът на петрол бил ”непредсказуем”
Валентин Златев. Снимка: БТА

С 24 процента е намаляло потреблението на горива от началото на годината, заяви генералният директор на "Лукойл България" Валентин Златев след среща с министрите на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и на транспорта, съобщенията и информационните технологии Ивайло Московски.

На срещата тримата обсъждаха мерки за намаляване на цените на горивата, които достигат рекордни нива. По думите на Златев ”Лукойл” е заинтересован от нормални цени на горивата и може да работи дори при нулева печалба.

Златев поясни, че при поскъпване на нефта с 34 процента цените у нас са се повишили съответно с 13 процента и 16 процента за бензин и за дизел.

Според шефа на предприятието обаче нито ”Лукойл”, нито държавата имат големи възможности да влияят върху цените на бензина и дизела.

Той определи пазара на нефт като ”непредсказуем” и допълни, че при евентуални военни действия в страна основен износител, може цените на суровия петрол да тръгнат рязко нагоре.

Според Златев при сценарий, при който цената е от $123 до към $145 за барел, би могло да се намерят мерки, които да допринесат за намаляване на цените у нас.

По думите на шефа на "Лукойл" тези мерки са намаляване на себестойността на преработката на нефта, фиксиране за определен период от време на цените, както бе направено миналата година, и недобавянето на оскъпяващи компоненти към горивата.

Златев обяви, че е била уговорена следваща среща най-вероятно в присъствието на премиера Бойко Борисов, на която ще се изчисли с колко би могла да се намали стойността на литър гориво.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
3
 
! Отговори
Газка преди 12 години
Те заради тоа мрадзим сичко руско
64
0
 
1
 
! Отговори
старото преди 12 години
Ц-ц-ц-ц-ц-ц-ц-ц, горкия Валка! Ще остане без печалбица! Дайте, братя и сестри, да му съберем некое левче, че ще го закъса човечеца! Па и на Герб нема да има отдека да пусне некой левец!
63
0
 
4
 
! Отговори
потребител преди 12 години
абе *** кви цени на световните борси те гонят, вземаш петрола по има няма 70-80 долара и ни пробутваш разни фантасмагории
62
1
 
5
 
! Отговори
гражданин преди 12 години
Ами щом Народа си трае ... значи може колкото и да се качва щом минава номера и всички си траят като п*тки какъв е проблема... докато народа не се навдигне радикално нищо няма да се промени и този мазен пуяк ще разиграва цялата нация както си иска
61
0
 
4
 
! Отговори
men преди 12 години
Какви 34 % бе г-н Златев вие следите ли изобщо световните борсови пазари петрола варира с 5-6 долара за барел какво е това поскъпване което при 8 пъти по ниски заплати от финландия например и корпоративен данък у нас 10% а там 30 % за какъв по скъп бензин говорим при положение че България е на по удобна позиция и за морския транспорт... смешници ...налагате си монопола и хич не ви пука за народа разлика от 5 стотинки калкулирана на милионите литри е милиони лева...
60
0
 
4
 
! Отговори
българин преди 12 години
*** тъпчи българските интереси
59
0
 
6
 
! Отговори
13 преди 12 години
Защо ли не му вярвам на г-н Златев!!!Всичко е пропаганда и ТУПАНЕ В ГЪРДИТЕ!!!
58
0
 
3
 
! Отговори
АЗ преди 12 години
АХА..ЗЛАТЕВ ТОЧНО БЕЗ НАДЦЕНКА ЩЕ РЕАБОТИ..,ТЕЗ КИНТИ , КОЛИ, САМОЛЕТИ, ВИЛИ,,,И ТН СА ОТ ТВА..ОТ БЕЗ КИНТИ РАБОТЕНЕ..СТРАННО ЩО НАРОДЕЦА БАЧКА ЗА КИНТИ КАТО ЛУД ОБАЧЕ КИНТИ НЕМА..ЯВНО СА СЕ СКРИЛИ НЯКЪДЕ НАПОСЛЕДЪК...СТРАННО..ВСЕКИ ЗА БЕЗ КИНТИ РАБОТЕЛ..ТА И ЗЛАТЕВ И ТИЙ....БАРАООО..ОСВЕН НЯКОЙ НЕРАЗДАДЕН МЕДАЛ ДА МУ СЕ ДАДЕ ЧЕ ПОДПОМАГА БЪЛГАРИТЕ..ДАНО ПУКНЕ ОТ РАК..И ДА МРЕ ПОНЕ 15 ГОДИНИ..ДОКАТО РАБОТИ С НУЛЕВА ПЕЧАЛБА..АМИН
57
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Лелееее.......... тази шия не е от трушия.
56
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Лукойл" готов да работи при нулева печалба"- ей туй като го чуя и на 100% съм сигурен,че нещо ме работят...
55
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не се заблуждавайте. Застанете на портала на петролна база Илиенци и ще видите как всички големи вериги бензиностанции пълнят горивото си от едно и също място, което ме навежда на мисълта, че е все едно от къде се зарежда.Само бойкот на гаднярите ще свали цените.Няма зареждане, няма печалба, няма пари за двойни гуши!
54
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В най-бедната държава в Европа, където заплатите са в пъти по-ниски, където данъците са в пъти по-ниски, където разходите са в пъти по-ниски ,Нефтохим произвежда горивото на цени, каквито са в повечето Европейски държави ? Това значи ,че ако това предприятие беше в Белгия ,щеше да фалира до 1 час ! Или е некадърно управлението или нещо ни мамят с производствената цена ! По-скоро второто.
53
0
 
10
 
! Отговори
Станчев преди 12 години
Откога тази фирма купува и преработва качествени суровини от световните пазари? Кога качестваото на горивата им ще стане като на нормалните европейски държави,за тези *** и тези цени са много,така ,че златев може да си говори,говори и ако иска да играе на карти с аверите си, отношението към ценовата им политика и качество ще продължават да будят само неодобрение.
52
2
 
8
 
! Отговори
мунчо преди 12 години
На шопара на снимката ще му се свие гушката.Хората немат мъни и нема да ти купуват воднистата пикня ,където я продават за бензин и дизел.
51
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Изход има, а това е още по- драстично свиване на потреблението!
50
0
 
9
 
! Отговори
Калин преди 12 години
кога нефтохима си е бил на печалба хаха ..кога е отчитал печалба ..до ско0ро казваха работили на загуба .. комунски прасета ..само свинщини от тях
49
0
 
10
 
! Отговори
Аз преди 12 години
Аман от дебело врати МУТРИ и руски ***, Златев на публичен разстрел!!!
48
0
 
9
 
! Отговори
Факт преди 12 години
Ще им се върне рано или късно, и то тъпкано, Господ забавя но не забравя нека и те не забравят какво са направили!
47
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пазарът бил непредсказуем...Обаче руските имперски амбиции и корупционната същност на Лукойл са много добре предсказуеми.
46
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Златев поясни, че при поскъпване на нефта с 34 процента цените у нас са се повишили съответно с 13 процента и 16 процента за бензин и за дизел.". Ами нормално, след като нефта формира 1/3 от цената на горивата, а останалото са акциз и ДДС. Според energy.eu, маржът в цената е по-висок от Чехия, Ирландия, Германия, Литва, Латвия, Полща, Румъния ....