Само промяна в акциза ще свали цените на горивата!

Останалите мерки могат да я променят със стотинки, обясни Делян Добрев
Обновена: 6 апр 2012 14:49 | 6 апр 2012 13:20,
111
Само промяна в акциза ще свали цените на горивата!
Делян Добрев. Снимка: архив Булфото

Мерките за поевтиняване на горивата, които вчера са обсъждали министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и шефа на “Лукойл“ Валентин Златев, могат да свалят цените в рамките на стотинки, обясни днес Добрев.

Той уточни, че предложените от Златев мерки са да се премахне добавката за биодизел и да се намалят дните в изискването за 60-дневните запаси от горива.

Още по темата

Премахването на добавката в биодизела ще свали обаче цената с 5 стотинки.

Единствената възможност за по-чувствително поевтиняване на горивата е промяна на ставката на акциза.

По думите на Добрев обаче не е ясно дали това е възможно, защото "в момента сме на минимална ставка и дори не сме достигнали минималните нива на ЕС", поясни той.

Високата цена на горивата влияе негативно, както на потреблението, така и на икономиката, обясни министърът.

Той обаче не се ангажира да предскаже какво ще се случи с цената на петрола на международните пазари, но допълни, че в момента се обмисля какво ще бъде направено при евентуално шоково поскъпване.

Делян Добрев все пак успокои, че такъв сценарии е малко вероятен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
2
 
! Отговори
шофьор преди 12 години
РАЗБИЙ МОНОПОЛАААА!!!
58
0
 
25
 
! Отговори
Горивен Филтър преди 12 години
..Елементарната логика предизвиква глуповатия ми на пръв поглед въпрос - Защо след като акциза на нашите горива дори "не е достигнал минималните нива за ЕС", крайната цена по бензиностанциите е по-висока от тази в поне 6 ЕС-членки ... ?!
57
1
 
8
 
! Отговори
fa преди 12 години
ГЕРБ - Грабеж, е*не, рекет, Бойко - ЗАКРИВАЙ!
56
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Добре че поне се сетиха да направят нафтата по-евтина от бензина - както е в повечето страни от ЕС. Акциза може да се намали малко, но самия министър е казал че и без това сега той е един от най-ниските в ЕС. Оскъпяването идва от друго...
55
2
 
13
 
! Отговори
пр преди 12 години
абе *** това с акциза го знаем, ама я питай американското протеже Дянков дали ще иска да намали акциза? като го намали откъде ще събират пари бе, то разбихте цялата икономика и освен от бензина и от ДДС пари от други данъци дали има? Не ставаш за министър по добре ходи да си смениш памперса
54
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
как ще намалят акциза, нали ще влязат по-малко парички в бюджета и ще трябва да папат по-малко кифтета наш'те дипутати...Ама не си правят сметка, че с по-евтини горива хем ще се стабилизира икономиката ни, хем повече гориво ще наливаме в резервоарите си и вкрайна сметка пак ще има пари в бюджета, ама отде ти толкоз акъл в бг депутата.То нестава само с яденееее...
53
2
 
8
 
! Отговори
хахаха преди 12 години
Разбий монопола, Делянчооо! Така ще свалиш цените!
52
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Калинчо, ами сваляйте го този акциз, или американския началник ДРянков не дава?
51
25
 
7
 
! Отговори
биби преди 12 години
Упражнения на тема-цени на горивата ! Глупости на търкалета-това е положението ! Имаш пари -зареждаш и караш колата ! Нямаш пари-не зареждаш и ползваш градски и други видове транспорт !
50
9
 
4
 
! Отговори
до 65 преди 12 години
Въпрос за 100 000лв, кажи ми държава с по-мързеливо, крадливо и безотоговорно населени от България?!?!? Изненадааа - даже гърците, испанците и италианците не чак толкова кофти племе като нас
49
0
 
9
 
! Отговори
outsider преди 12 години
Който кара с дизелов двигател да налива олио в резервоара - ще му излезе по евтино. Отзад колата мирише на фрютюрник, но това е дребен проблем.
48
0
 
5
 
! Отговори
До мошениците преди 12 години
Делян ли си или делан, много добре знаеш какво требе да се направи: първо-ДДС то на 0!, второ акциз-без акциз! Това е: икономиката ще заработи, шофьорите ще живнат и среден пръст на ЕС и нефтените спекуланти! КГБ-ейското *** Златев защо си дигна туловището и при правителството а, ами защото бойкота на горивата го удари по джоба, ония от Любянка 13 му дадоха задача, че и на тех не им стига краденето и гушата празна. Това е!
47
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Явно искат да правят услуга на Лукойл с номера с намаляването на акциза. Сигурен съм че много добре знаят че причината не е в акциза, нищо че олигарха Златев казва така.
46
0
 
5
 
! Отговори
до 61 преди 12 години
Опитвам се да кажа че изобщо не е в акциза причината за високите цени на горивата у нас.
45
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само две държави от ЕС имат малко по-нисък акциз на горивата.
44
0
 
3
 
! Отговори
Lo_ridah до 43/Гошо преди 12 години
И магазините ще почнат да се зареждат с градски транспорт. Ще се ползва и градския транспорт за сеитба, жънене и т.н. за да не се оскъпява продукцията... Бива ли да си такъв ***, кажи ми ?
43
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В сайта energy eu се вижда че акциза в БГ е най-ниския в целия ЕС.
42
1
 
4
 
! Отговори
до 55 преди 12 години
по малко ли щеше да те заболи в последния ден да ти го набутат до дъно целия .... акциз?!?!? Тогава щеше и умрели да има от шоковия скок на цените ....Чак се чудя при толкова разбирачи по всички теми, как имаме толкова глупави министри и държавата ни е на този хал.Всеки втори в тази държава е финансов или енергиен гении, пък нещата зле ....
41
5
 
4
 
! Отговори
до 50 преди 12 години
Петърчо, то да се вдигне заплата трябва нещо на среща!Трябва производителност, трябва отговорност!По тези земи масата народ гледа само далаверки и му се работи "Началник" щото има в ръцете си измислена диплома за "вишу" Като заработите така както се бачка в Германия, тогава немски заплати!Нали не искахте кумунизъм?!?! Ми няма го, сега за да получиш, не само трябва да дадеш ами и *** да се съдереш ....
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 45Ами спомни си колко пъти на 1 януари се е увеличил акциза? И като сложим ДДС върху данъка, става сметката.