Само промяна в акциза ще свали цените на горивата!

Останалите мерки могат да я променят със стотинки, обясни Делян Добрев
Обновена: 6 апр 2012 14:49 | 6 апр 2012 13:20,
111
Само промяна в акциза ще свали цените на горивата!
Делян Добрев. Снимка: архив Булфото

Мерките за поевтиняване на горивата, които вчера са обсъждали министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и шефа на “Лукойл“ Валентин Златев, могат да свалят цените в рамките на стотинки, обясни днес Добрев.

Той уточни, че предложените от Златев мерки са да се премахне добавката за биодизел и да се намалят дните в изискването за 60-дневните запаси от горива.

Още по темата

Премахването на добавката в биодизела ще свали обаче цената с 5 стотинки.

Единствената възможност за по-чувствително поевтиняване на горивата е промяна на ставката на акциза.

По думите на Добрев обаче не е ясно дали това е възможно, защото "в момента сме на минимална ставка и дори не сме достигнали минималните нива на ЕС", поясни той.

Високата цена на горивата влияе негативно, както на потреблението, така и на икономиката, обясни министърът.

Той обаче не се ангажира да предскаже какво ще се случи с цената на петрола на международните пазари, но допълни, че в момента се обмисля какво ще бъде направено при евентуално шоково поскъпване.

Делян Добрев все пак успокои, че такъв сценарии е малко вероятен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
13
 
! Отговори
Недоволен преди 12 години
Е как така сме на минимална ставка на акциза, дори не сме били стигнали минималната такива за Европа пък стигнахме цените им, а даже и ги задминаваме. Това е икономист от класа това обяснение може да го дава на овцете в БГ които явно са много
18
0
 
20
 
! Отговори
тъпчо преди 12 години
А някой да ми обясни защо аджаба в Словения, в която и акциза е по-висок и разходите за труд/заплати и осигуровки/ са четири пъти по-високи от българските, горивата са по-евтини??????
17
0
 
13
 
! Отговори
:) преди 12 години
до 15:Така е, има го в Директива 2003/96/EО чрез глава "10 данъчно облагане" на договора за присъединяване... А това, че Лукойл работи на загуби да ходи да го разправя на баба ми
16
0
 
15
 
! Отговори
тт преди 12 години
Виждате ли го хитрата лисица златев -ще намали цената, ако се премахне добавката на биодизел. А премахването на биодизела е убийство на конкуренциата. И сега с този "жест" да работи без печалба иска да елиминира всякаква конкуренция и после след като унищожи производителите на биодизел и отново е монополист и увеличи цената, ще компенсира пропуснатите ползи от жеста - да работи без печалба.
15
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много интересно, нявсяктде по света биогоривата и съставките водят до поевтиняване, само при Лукоил до поскъпване :))) много ми е чудно как добавка от няколко % на нещо, което е с по-ниска цена може да доведе до поскъпване.Ама хептен за *** ни мислят
14
0
 
16
 
! Отговори
:) преди 12 години
То това е ясно че единствения вариант да се свалят цените е като се свали и премахне акциза и ддс върху горивата.Единствения проблем в момента е че държавата се издържа само от тези акцизи поради липса на каквато и да е работеща икономика и ако акциза/ддс-то бъдат свалени или премахнати нещата ще станат като в Гърция, защото няма да могат да си оправят плащанията...
13
0
 
15
 
! Отговори
123 преди 12 години
Ми кат не може да се бара акциза защо не освободят горивото от ддс? Егати ***!
12
0
 
12
 
! Отговори
дай преди 12 години
Ами какво чакаш - СВАЛЯЙ АКЦИЗА, аман от данъци и акцизи и то все от хората на заплата, откоито вече са удържани данъците.
11
0
 
9
 
! Отговори
Мен преди 12 години
...а акциза ще се промени когто решат маите...може да имат и за това някой таен календар!
10
0
 
28
 
! Отговори
Полковник от ДС преди 12 години
Акциза върху горивата е метод за спекулативно поддържане на висока цена от страна на държавата и ЕС. Ако се махне акциза, цената на литър бензин ще бъде между 1.32 и 1.45 лв. ЕС, обаче не дава да се пипа акциза.
9
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Акцизи ддс-та налози пу.ки майни.Държавата е най-големия рекетьор то не бяха смяна на лични карти,регистрационни номера,касови апарати и т.н.
8
0
 
23
 
! Отговори
възмутен преди 12 години
А за акциза кой е виновен - Дянков! И да не ми разправят, че Лукойл работела без печалба! Пълни фантасмагории. А вижте това - Цената на електроенергията ще се повишава заради въвеждането на задължението да се изкупува зелена енергия от ВЕИ. Това заяви в рамките на парламентарния контрол министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев. И естествено не мога да не отбележа БАКБ - банката, в която участие има Цветелина Бориславова е ЗЕЛЕНАТА БАНКА. Е, какво ви говори това за зелената енергия? От юли т.г. токът се вдига с пъти заради зелената енергия, а ползата е най-вече за Цветелинка!!!
7
0
 
23
 
! Отговори
Стършел преди 12 години
Е как 5 ст. От началото на тази година заради увеличения акциз дизелът трябваше да поскъпне с 1-2 ст. А той поскапна с 10 като обяснението беше, че останалото е за сметка на включения биодизел, който пък беше временно премахат през лятото на 2011 г. Да ме извинявате г-н министър ама 5 не е равно на 8. или тези 3 ст. ще останат в печалбата на "Лукойл". Иначе Златев се е втурнал да "намалява" цените щото потреблението падна драстично и единствено им надежда е започналия селскостопански сезон.
6
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
абе ако взимам 5-6 бона заплата няма да ми дреме 2 лева ли е или 3....
5
0
 
26
 
! Отговори
аз преди 12 години
каква минимална ставка бе ***....а че ни облагате 2 пъти за мизерното гориво, нищо не казваш
4
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Премахването на добавката в биодизела ще свали обаче цената с 5 стотинки."___________________________________Тия хора или ни прават на *** или не могат да смятат
3
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е как така сме на минималната ставка не сме стигнали нивата на ЕС пък горивата са ни по скъпи от техните!? Абе тия съвсем за мезе почнаха да ни вземат!
2
3
 
7
 
! Отговори
chach преди 12 години
tip borisov nadut puiak.
1
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами от откога чакаме някой да намали и ДДС и Акциза та да видим и ние малко бел свят....