Защо не са в затвора? Видно е с просто око

Борисов гневен на прокуратурата заради "Белене"
6 апр 2012 18:31,
183
Защо не са в затвора? Видно е с просто око
Борисов не очаквал осъдени, а принципно становище на прокуратурата. Снимка: Impact Press Group

Питайте прокуратурата какво става с това дело, защо няма обвиняеми, защо няма хора в затвора?! Не мога да допусна, че толкова години те не са могли да определят нещо, което е видно с просто око за един ден работа.

Това заявява премиерът Бойко Борисов на последното заседание на правителството, но която за пореден път се обсъжда проекта “Белене”. Този път дискусията повдига министър-председателят по повод предстоящия вот на недоверие на БСП заради решението да се откажем от проекта.

Премиерът е поръчал подробна справка, която икономическия министър Делян Добрев е подготвил, като целта е да се види по какъв начин е компрометиран проекта „Белене“ и защо правителството е решило да се откаже от него.

В нея Добрев подробно излага как са извършени поне 4 нарушения на Закона за обществените поръчки с избирането на „Атомстройекспорт” за изпълнител по проекта и последващите действия на тройната коалиция.

„Нарушение на Закона за обществените поръчки – видно. Нарушение – неподписване на иписи контракт (EPC договор - за инженеринг, доставка и строителство)  – видно. Задължаване с пари, без да имаш необходимите ресурси за това – видно. Не знам толкова години какво чакат, за да приключат това дело. Истински се надявам да се размърдат. Това е държавният обвинител. Тук става въпрос за огромни пари, с които държавата е ощетена и в същото време минават години, години. Какво работят по тези дела, какво не им е ясно?!“, гневи се премиерът на прокуратурата и нарежда да бъде направена среща с нейни представители и да питат какво не е ясно и дали не знаят Закона за обществените поръчки.

Борисов се гневи и на „наглостта на Овчаров и Петър Димитров“ да говорят, че ГЕРБ са фалирали НЕК при тези нарушения.

„Докато прокуратурата, Цветанов, не се произнесе, те могат да си говорят всякакви измишльотини. Затова ни е много важно прокуратурата да излезе с ясно решение – има ли нарушение на обществената поръчка. Ако не искат да обвиняват никой, ако ги е страх да обвиняват толкова могъщи хора, които са участвали до сега, поне да излязат и да кажат публично – има ли нарушение на обществената поръчка, имат ли право това да го правят, да говори по принцип... По принцип може ли да имаш една сграда, да обявиш конкурс за нея, след това да я бутнеш и да направиш нова. Имат ли право по принцип, ето това ги помоли. Имат ли право по принцип, когато има вече подписан някакъв договор, да не подпишат иписи контракт. Поне така пише в закона.

Ако се тълкува по друг начин, е важно да ни кажат как се тълкува законът, да знаем как се тълкува. Това ще даде огромна възможност на моите министри да намерят вратички как да обикалят законите. Това е превантивна дейност. И те са длъжни да излязат да го кажат. Това е 2008 година, сега отиваме в средата на 2012 година…!? Извинявайте, но четири години…!?“, ядосва се Борисов.

Цветан Цветанов се включва, като казва, че напълно подкрепя премиера, който знаел позицията му към съдебната система.

„Не за съдебната система, тук съдиите не играят, тук са прокурорите“, вметва Борисов, но МВР шефът го контрира: „И те са част от съдебната система“. „Да, но да се разграничи“, отсича обаче Борисов.

Той нарежда за вота на недоверие да има принципно становище на МВР и прокуратурата по казуса.

Финансовият министър Симеон Дянков добавя, че още през 2010 година Държавният финансов инспекторат е направил проверка в БЕХ, където са констатирани нередности по обществените поръчки, за които прокуратурата е била веднага сезирана. Изплували са и други счетоводни проблеми, които НЕК и БЕХ са правили през 2007-2008 година.

„Повтарям, не очаквам да бъдат осъдени. Просто очаквам да ни дадат това. Това ми е нужно, защото Първанов казва – ако дойда аз и стана премиер, възобновявам този проект. Тук трябва да знаем точно какво е нарушено. Ако е нарушено и ако има тези нарушения, как ще го възобнови?! Това не са помилванията. Тук става въпрос за милиарди. Затова това ни е много важно. Помоли ги, говори с тях“, призовава Борисов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
0
 
0
 
! Отговори
KT PODKREPA преди 12 години
KT ODKREPA izmamiha 200 rabotnika prez 2007 , kato beha izprateni na rabota za lepene na lepenki i postavqne na 4ista4ki na abtomobili v zavod Wolswagen Bratislava-Slovakia taka be6e po dogovor no sled kato pristignaha tam , se slu4e savsem drugo , Balgarite beha postaveni na nai-4ernata rabota v zavoda .I do den dne6en nema INFO za IZMAMATA
143
1
 
4
 
! Отговори
akud преди 12 години
ВСС най - големите престъпници
142
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
за пореден път се убеждавам че мандата му ще мине вяло и спокойно..лае глупости и оплюва и нищо сериозно не предприема..защо се отказахте от Белене питам? толкова е самовлюбен че нямам думи..но пък ще направи коалиция с Кунева и с дявола даже само пак да е във властта..ите този пътно ще те видим на избор
141
2
 
7
 
! Отговори
обективен преди 12 години
Велчев е от червеното котило и няма да закачи никой от ''другарите''.....имаме нужда от нов 9-ти насочен срещу децата и внуците на кашкаваладжиите.
140
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Според ген.Тиква , всички освен него и Апартамента са за затвора.Този плиткоумен *** съсипа и малкото останало от държавата ни.Когато си станал от шофьор на Тато, в генерал с указ на Гоце, е лесно да ръсиш мозък, какъвто никога си нямал...
139
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ami to za tebe ima informaciq she se zanimavash s drogo ama nesi v zatvora taka4e to4no ti nedei da govrish BB
138
4
 
12
 
! Отговори
Смях преди 12 години
От трибуната се изказва този на снимаката горе...- Другари, следващата петилетка ние ще живеем по-добре!Глас от залата:- Ами ние?
137
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Draska4ite ot Gerb slagat minus4eta do dupka sega kato stanete *** partiq shte vi go zlagat *** jalkoto e 4e pokrai vas shte go slgat i na nas a pak vie si praskaite minusi samo tova mojete de
136
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Б Американската *** работи против Българските интереси
135
7
 
14
 
! Отговори
До 169 преди 12 години
Ако не си разбрал те комунистите се пребоядисаха във ГЕРБ :))Само им погледни изпълнителното бюро и правиш асоцияция със ПОЛИТБЮРО НА БКП !!!!До един КОМУНИСТИ и деца на АПАРАТЧИЦИ от върхушката !!!!
134
1
 
9
 
! Отговори
Ето нещо реално преди 12 години
Тези към социялогичните проучвания защо не направят сайт за анкетиране и там да лйсва истината, какво се разхождат из тълпата на тези които им е изгодно ето един пример:АнкетаДоволни ли сте от резултатите на изборите?Не 155 (62%)Да 51 (20%)Рано е да се каже 28 (11%)Не ме интересуват 18 (7%)Общо гласове: 252
133
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На борисов всички са му виновни ...милия прави каквото му е по силите... АМИ ИЗВИНЯВАЙ ПРИЯТЕЛЧЕ - НЕ Е ДОСТАТЪЧНО... НЕ НИ СЕ ЖАЛВАЙ ЯВНО НЕ СТАВАШ ЗА ТАЗИ РАБОТА ПРОСТО СЕ ОТТЕГЛИ>>... *** нали си нагъл бандит ... ненаял се..
132
8
 
6
 
! Отговори
а сега де преди 12 години
от къде ще крадете бе партизанчетата пожарната май ви врътна всички кранчета а крадци безподобни.ами айде хващайте гората като дедите си де имате ли топки за тая работа.70 години крадете е как не ви стигна е нали бяхте комунисти после социалисти демек за народа трябваше да мислите-абе вие се оказахте едни елементарни крадци-и социалиЪма май си беше прикритие.вие сте си крадци по наследство и по душа
131
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Питайте прокуратурата какво става с това дело, защо няма обвиняеми, защо няма хора в затвора?! Защо не ме раследват за тъмното ми минало ?---------------------------------Ще дойде и твоето време МУТРО, и тогава няма да има камери пред който вечно да ревеш, че другите са виновни..... ВСИЧКИ СТЕ ЗА ЗАТВОРА СЪС МИНИМУМ ПО ДВЕ ДОЖИВОТНИ !!!@!
130
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ТИКВО,дай пример и отивай в затвора,където ти е мястото!
129
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вие искате Бойко да се махне че да продължът да си лапат тия дето лапаха 20 години. Ако търсите одговорност търсете от всички виновни иначе е все едно кой ще *** а тиквите винаги ще сме ние.
128
3
 
16
 
! Отговори
Def преди 12 години
Бат Генчо, много си заблуден баце. И ББ е същия кото предшествениците си даже и по-зле. Такава беднотия и толко дълго продължила не е имало в най-новата история на България. А услужливите медии не спират да дрънкат за Кризата. Да Кризата е управленска и си е изцяло българска. В нормалният свят няма такава мизерия.
127
13
 
7
 
! Отговори
Бат Генчо преди 12 години
Почтения, трюдолюбив и разумен Българин е с Бойко и ГЕРБ! Крадците и невежите подкрепят генозидните партии на прехода като СДС, БСп ДПС и т н.Жив и здрав да е премиера.
126
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
KAK MOJE DA STE TOLKOVA PROSTI SE 4UDQ KOI GO E STRAH V BSP TA NALI TOZI KOITO E NA SNIMKATA E SUPER DART KOMUNIST ,KAK SE STAVA LI4EN OHRANITEL NA TODOR JIVKOV ??????????? PO ONOVA VREME AKO NE SI S PARTIQTA TOLKOVA STE PROSTI 4E NQMAM DUMI SEGA KATO PUSNAT I *** V PARLAMENTA SHTE STE NAI VELIKITE OT GERB DRASKA4I PROSTI!! BOLI GI KOMUNISTITE FARA NA ONAQ RABOTA IM E DA IMA OSADEN ??? MASLAROVA???? DOGAN DA E OSADEN ????NE I NQMA ZASHTOTO SA ZAEDNO ,A PRED NAS E EDIN CIRK
125
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
NA NEGO VSE NQKOI MU E KRIV AMI DA SE MAHENM VSI4KI OT BALGARIQ I DA VIDIM KOI SHTE MU E KRIV TOGAVA !!!!!!!!!A SETIH SE PAK NIE !!!!!!!!!!ZASHTOTO NQMA DA NI IMA TOGAVA .TI SAS TVOETO PRAVITESTVO STE ZA ZATVORA + VSI4KI KOITO SA BILI NA VLAST DO SEGA POSLEDNITE 20 GOD VSI4KI STE ZA ZATVORA A KOLKOTO DO TOVA 4E SA NEKADARNICI SAM SAGLASEN NA 1 000 000% .NO NALI SEGA STE STAVATE CIGANSKO GERBADJIISKO DRUJESTVO NA SLEDVASHTITE IZBORI SOFI MARINOVA I AZIS PEDALA SHTE SAVAV VASHITE REDICI BOKLUCI