Защо не са в затвора? Видно е с просто око

Борисов гневен на прокуратурата заради "Белене"
6 апр 2012 18:31,
183
Защо не са в затвора? Видно е с просто око
Борисов не очаквал осъдени, а принципно становище на прокуратурата. Снимка: Impact Press Group

Питайте прокуратурата какво става с това дело, защо няма обвиняеми, защо няма хора в затвора?! Не мога да допусна, че толкова години те не са могли да определят нещо, което е видно с просто око за един ден работа.

Това заявява премиерът Бойко Борисов на последното заседание на правителството, но която за пореден път се обсъжда проекта “Белене”. Този път дискусията повдига министър-председателят по повод предстоящия вот на недоверие на БСП заради решението да се откажем от проекта.

Премиерът е поръчал подробна справка, която икономическия министър Делян Добрев е подготвил, като целта е да се види по какъв начин е компрометиран проекта „Белене“ и защо правителството е решило да се откаже от него.

В нея Добрев подробно излага как са извършени поне 4 нарушения на Закона за обществените поръчки с избирането на „Атомстройекспорт” за изпълнител по проекта и последващите действия на тройната коалиция.

„Нарушение на Закона за обществените поръчки – видно. Нарушение – неподписване на иписи контракт (EPC договор - за инженеринг, доставка и строителство)  – видно. Задължаване с пари, без да имаш необходимите ресурси за това – видно. Не знам толкова години какво чакат, за да приключат това дело. Истински се надявам да се размърдат. Това е държавният обвинител. Тук става въпрос за огромни пари, с които държавата е ощетена и в същото време минават години, години. Какво работят по тези дела, какво не им е ясно?!“, гневи се премиерът на прокуратурата и нарежда да бъде направена среща с нейни представители и да питат какво не е ясно и дали не знаят Закона за обществените поръчки.

Борисов се гневи и на „наглостта на Овчаров и Петър Димитров“ да говорят, че ГЕРБ са фалирали НЕК при тези нарушения.

„Докато прокуратурата, Цветанов, не се произнесе, те могат да си говорят всякакви измишльотини. Затова ни е много важно прокуратурата да излезе с ясно решение – има ли нарушение на обществената поръчка. Ако не искат да обвиняват никой, ако ги е страх да обвиняват толкова могъщи хора, които са участвали до сега, поне да излязат и да кажат публично – има ли нарушение на обществената поръчка, имат ли право това да го правят, да говори по принцип... По принцип може ли да имаш една сграда, да обявиш конкурс за нея, след това да я бутнеш и да направиш нова. Имат ли право по принцип, ето това ги помоли. Имат ли право по принцип, когато има вече подписан някакъв договор, да не подпишат иписи контракт. Поне така пише в закона.

Ако се тълкува по друг начин, е важно да ни кажат как се тълкува законът, да знаем как се тълкува. Това ще даде огромна възможност на моите министри да намерят вратички как да обикалят законите. Това е превантивна дейност. И те са длъжни да излязат да го кажат. Това е 2008 година, сега отиваме в средата на 2012 година…!? Извинявайте, но четири години…!?“, ядосва се Борисов.

Цветан Цветанов се включва, като казва, че напълно подкрепя премиера, който знаел позицията му към съдебната система.

„Не за съдебната система, тук съдиите не играят, тук са прокурорите“, вметва Борисов, но МВР шефът го контрира: „И те са част от съдебната система“. „Да, но да се разграничи“, отсича обаче Борисов.

Той нарежда за вота на недоверие да има принципно становище на МВР и прокуратурата по казуса.

Финансовият министър Симеон Дянков добавя, че още през 2010 година Държавният финансов инспекторат е направил проверка в БЕХ, където са констатирани нередности по обществените поръчки, за които прокуратурата е била веднага сезирана. Изплували са и други счетоводни проблеми, които НЕК и БЕХ са правили през 2007-2008 година.

„Повтарям, не очаквам да бъдат осъдени. Просто очаквам да ни дадат това. Това ми е нужно, защото Първанов казва – ако дойда аз и стана премиер, възобновявам този проект. Тук трябва да знаем точно какво е нарушено. Ако е нарушено и ако има тези нарушения, как ще го възобнови?! Това не са помилванията. Тук става въпрос за милиарди. Затова това ни е много важно. Помоли ги, говори с тях“, призовава Борисов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
4
 
14
 
! Отговори
ОТ ТЕАТЪРА преди 12 години
ЦЯЛАТА ВЛАСТ СЪСРЕДОТОЧЕНА В БОЙКО-ПРАВИТЕЛСТВО, ПРЕЗИДЕНСТВО, МЕДИИ, И ПАК НЯКОЙ ДРУГ МУ Е КРИВ. ОБЕЩА ДА ВКАРА В ЗАТВОРА ВСИЧКИ КРАЛИ ОТ ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ И ХИЛЯДИ ПОДОБНИ ОБЕЩАНИЯ-НО НИЩО ПОДОБНО НЕ СЕ СЛУЧИ. ТОВА ГОВОРИ ЗА ТОТАЛНА НЕКАДЪРНОСТ ИЛИ ЗА ТОТАЛНА ЗАВИСИМОСТ КАТО ВТОРОТО Е МНОГО ВЕРОЯТНО. РАЗИГРАВА СЕ ЕДНО ГОЛЯМО ТЕАТРО ЗА БУДАЛИТЕ ОТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД. ЗАЩО ГО ПРАВИШ ТОВА БОЙКО? ТРИ ГОДИНИ АБСОЛЮТНО НИЩО ДОБРО ОТ УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЕРБ САМО ПРОБЛЕМИ И РАЗОЧЕРОВАНИЯ.ТОТАЛНО ОБЕДНЯВАНЕ
123
5
 
11
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Тикво, тиквооооо, що не катериш стълби и да рипаш у опушени стаи, сбърканяк скапан! Ти ще влизаш в панделата, много скоро!
122
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
xaxa komunistite oshte si mislqt 4e shte opravlqvat
121
6
 
5
 
! Отговори
bg преди 12 години
STRAXA GI TRESE V BSP ,,,,,,,,,,,,,,,IDVA VREMETO VSI4KI DA RAZBEREM KAKVI KRTDTCI I MO6ENICI SA BILI I SA OGRABVALI TRYDA NI GODINI GODINI,,,,,,,,,,,,SEGA DRAGI CELIA BG< NAROD ISKA DA SI PLATITE ILI LEJITE V ZATVORA DO JIVOT A PARTIATA VI DA SE ZABRANI S ZAKON,,,,BOKLYCI,,
120
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дон Тиквун се прави на ощипана мома.Другарят Велчев и турен на този пост за да не пипа никой друг другар, независимо в какви престъпления е набъркан. Догодина Тиквеняка ще сложи свой човек за главен прокурор за да не пипа никой гербер, независимо в какви престъпления е набъркан.
119
10
 
12
 
! Отговори
Българин преди 12 години
"Защо не са в затвора?" Този въпрос ще се задава с пълна сила след 1-2 години за управлявалите от ГЕРБ.Причините за това са много.Няма да ги изброявам ,но за националното предателство на това правителство трябва да се търси отговорност.
118
6
 
14
 
! Отговори
Вагнер преди 12 години
Бат"Бойко, трябва да очакваш осъдени крадци....недей така!Наритай ги малко тея прокурори и съдии....ко чакаш още!?
117
4
 
13
 
! Отговори
Mickey преди 12 години
Било видно с ПРОСТО око:))Ама то само с просто, пък и дори с умно око в затвор не се вкарва! Трябват си доказателства, които ДОРИ ОЧЕВИДНИ, трябва да се съберат ОТ СЛЕДСТВИЕТО. А следствието е на подчинение НА ПРАВИТЕЛСТВОТО. А защо не се събират а се дрънкат тъпни от Боце за прах в оюите - Е ЯСНО НА ЯСНО! Комунистическо ТЕАТРО:)
116
3
 
1
 
! Отговори
kradi-kradi-kradi преди 12 години
pari se kradat o6te ot Todor Jivkovo vreme , toi taka nau4e sega6nite Upravlava6ti
115
2
 
7
 
! Отговори
за 145 преди 12 години
РОЕ се оттегли, след като 11 големи банки отказаха да финансират проекта........в БеКаПестан само чалга и кремлинска пропаганда ви дават медиите
114
11
 
20
 
! Отговори
Бай Генчо преди 12 години
"Факта че никой толкова години не иска да инвестира в Белене трябва да ви говори много" Говори много за Белене или за ГЕРБерското управление? То имаше германски инвеститор ама избега щом Бойко дойде на власт, както и много други свестни инвеститори се изнесоха от държавица ни през последните 3 години!
113
6
 
13
 
! Отговори
Българан преди 12 години
"Задължаване с пари, без да имаш необходимите ресурси за това видно." Ами то скоро и за пенсионата система ще трябва да осъдят някого че така както управляват ГЕРБ скоро и за пенсии няма да има пари пък задължили държавата да плаща.. безхаберници такива!
112
3
 
14
 
! Отговори
ритнитопковец преди 12 години
Ами твоите другари Маджо,Маргините,трактора и те защо не са в затвора - и за тях е още по-ясно?
111
9
 
7
 
! Отговори
Прости пръчки преди 12 години
Ако някой исвкаше да има 2-ра АЕЦ да беше намерил чужд инвеститор и да беше я построил за 20 години без лев от бюджета.............идеята е да има проек АЕЦ вързан с бюджета, затова се борят кумунетата, сетете се защо.............а че тока ще става по-*** с 2-ри АЕц или без него е ясно
110
2
 
4
 
! Отговори
администрация преди 12 години
понеже работя в държавна администрация и съм забелязал, че всички решения , дори и някои много странни на вид интелигентни управленски решения в стил -ето, наказахме нарушителя, лошия - всъщност се вземат заради много пари или заради липсата на пари, така , че и това решение ми прилича на такова
109
2
 
8
 
! Отговори
сметка преди 12 години
какво се чудите, направете си проста сметка: трайчо преди 2-3 дни аза, че готовия реактор струва 200 млн. а до 20 млрд. колкото щеше да струва цялата централа каква е тая разлика? явно тези пари са за крадене, н днешната власт не можа 3 години да се включи в това крадене и малко преди края на мандата и - спря проекта за да започне да трупа червени точки пред електората, но знаят, че това са били политически групови решения и за тях няма наказателна отговорност - айде и съда му е виновен хитрец!
108
3
 
1
 
! Отговори
призив? преди 12 години
На борба за всяка стотинка, за всеки грам, за всеки сантиметър, за всяка минута
107
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
То за АЕЦ не знам, ама възстановете лагера на острова и там им дайте по метър сезал да се бесят сами.
106
0
 
0
 
! Отговори
Името преди 12 години
Днеска Гледах Американски пай (reunion, не знам на БГ как е тая дума) и тоя филм за всеки с адекватно за века IQ тоест OFF THE CHART беше ясно, че е драма, даже американците си го казаха, че са дигнали ръце. Трябваха им 10 години за да разберат "Играчка - Плачка" и "Ихо, Ахо и после Тихо"
105
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Факта че никой толкова години не иска да инвестира в Белене трябва да ви говори много.Ако има далавера и евтин ток щеше да има навалица от кандидати но явно има нещо което ние простосмъртните не знаем и затова сега голям рев за ямата в която изтичаха и се печелиха яки пари.