Защо не са в затвора? Видно е с просто око

Борисов гневен на прокуратурата заради "Белене"
6 апр 2012 18:31,
183
Защо не са в затвора? Видно е с просто око
Борисов не очаквал осъдени, а принципно становище на прокуратурата. Снимка: Impact Press Group

Питайте прокуратурата какво става с това дело, защо няма обвиняеми, защо няма хора в затвора?! Не мога да допусна, че толкова години те не са могли да определят нещо, което е видно с просто око за един ден работа.

Това заявява премиерът Бойко Борисов на последното заседание на правителството, но която за пореден път се обсъжда проекта “Белене”. Този път дискусията повдига министър-председателят по повод предстоящия вот на недоверие на БСП заради решението да се откажем от проекта.

Премиерът е поръчал подробна справка, която икономическия министър Делян Добрев е подготвил, като целта е да се види по какъв начин е компрометиран проекта „Белене“ и защо правителството е решило да се откаже от него.

В нея Добрев подробно излага как са извършени поне 4 нарушения на Закона за обществените поръчки с избирането на „Атомстройекспорт” за изпълнител по проекта и последващите действия на тройната коалиция.

„Нарушение на Закона за обществените поръчки – видно. Нарушение – неподписване на иписи контракт (EPC договор - за инженеринг, доставка и строителство)  – видно. Задължаване с пари, без да имаш необходимите ресурси за това – видно. Не знам толкова години какво чакат, за да приключат това дело. Истински се надявам да се размърдат. Това е държавният обвинител. Тук става въпрос за огромни пари, с които държавата е ощетена и в същото време минават години, години. Какво работят по тези дела, какво не им е ясно?!“, гневи се премиерът на прокуратурата и нарежда да бъде направена среща с нейни представители и да питат какво не е ясно и дали не знаят Закона за обществените поръчки.

Борисов се гневи и на „наглостта на Овчаров и Петър Димитров“ да говорят, че ГЕРБ са фалирали НЕК при тези нарушения.

„Докато прокуратурата, Цветанов, не се произнесе, те могат да си говорят всякакви измишльотини. Затова ни е много важно прокуратурата да излезе с ясно решение – има ли нарушение на обществената поръчка. Ако не искат да обвиняват никой, ако ги е страх да обвиняват толкова могъщи хора, които са участвали до сега, поне да излязат и да кажат публично – има ли нарушение на обществената поръчка, имат ли право това да го правят, да говори по принцип... По принцип може ли да имаш една сграда, да обявиш конкурс за нея, след това да я бутнеш и да направиш нова. Имат ли право по принцип, ето това ги помоли. Имат ли право по принцип, когато има вече подписан някакъв договор, да не подпишат иписи контракт. Поне така пише в закона.

Ако се тълкува по друг начин, е важно да ни кажат как се тълкува законът, да знаем как се тълкува. Това ще даде огромна възможност на моите министри да намерят вратички как да обикалят законите. Това е превантивна дейност. И те са длъжни да излязат да го кажат. Това е 2008 година, сега отиваме в средата на 2012 година…!? Извинявайте, но четири години…!?“, ядосва се Борисов.

Цветан Цветанов се включва, като казва, че напълно подкрепя премиера, който знаел позицията му към съдебната система.

„Не за съдебната система, тук съдиите не играят, тук са прокурорите“, вметва Борисов, но МВР шефът го контрира: „И те са част от съдебната система“. „Да, но да се разграничи“, отсича обаче Борисов.

Той нарежда за вота на недоверие да има принципно становище на МВР и прокуратурата по казуса.

Финансовият министър Симеон Дянков добавя, че още през 2010 година Държавният финансов инспекторат е направил проверка в БЕХ, където са констатирани нередности по обществените поръчки, за които прокуратурата е била веднага сезирана. Изплували са и други счетоводни проблеми, които НЕК и БЕХ са правили през 2007-2008 година.

„Повтарям, не очаквам да бъдат осъдени. Просто очаквам да ни дадат това. Това ми е нужно, защото Първанов казва – ако дойда аз и стана премиер, възобновявам този проект. Тук трябва да знаем точно какво е нарушено. Ако е нарушено и ако има тези нарушения, как ще го възобнови?! Това не са помилванията. Тук става въпрос за милиарди. Затова това ни е много важно. Помоли ги, говори с тях“, призовава Борисов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това, за което говори Борисов е направено при правителството на Сакскобурготски. По това време той е бил главен секретар на МВР, т. е. в същото управление. Защо тогава си е мълчал? Защо като главен секретар не е разкрил това "престъпление", което е ставало пред очите му?
83
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като е видно за един ден, защо преди година Борисов приказваше, че спирането на Белене не е в интерес на България.
82
2
 
17
 
! Отговори
Ужас преди 12 години
Ето заглавия-ФАКТИ от днес:"Делян Добрев: 3 лева бензин""Кризата е тук! Промишлеността със спад от 5.5%""НСИ: С 2.0% намалява оборотът при търговията на дребно""Чуждестранние инвестиции спадат с над 10% на годишна база""Рекордна безработица от близо 13%, най-голямата за последните 9 години!""Дянков тегли нов заем от 2 милиарда лева"Как ви се струва това? Това са факти! Добре се развиваме нали?
81
20
 
2
 
! Отговори
EU-citizen преди 12 години
Русия е враг на България, затова няма да се строи руски АЕЦ у нас, това е елементарно. Няма какво повече да се коментира.
80
3
 
17
 
! Отговори
УСИН преди 12 години
Към нелегалния гербер с коментар -90Бойко Борисов-ченге и син на ченге.Цветан Цветанов-ченге и син на баш ченге.Николайчо Младенов от ДС и син на служител на ДС.Защо не изписваш имената на всички бе кьопек,от такива като теб и твоите герберски наклонности сме заприличали на Либийската джамахирия.Не забравяй че най-големият приятел на изброените от лица е твоят вожд Винету.
79
2
 
8
 
! Отговори
дядо преди 12 години
до румен 221румене ти хубаво си ги написал тия работиама знаешли колко от обективините български телевизии са ги публикувалиако тези материали се показва всеки ден по телевизията както показват *** от правителствотонито майка тереза клинтън нито татко уолрик ще посмеят да се вяснат щото ще си е чиста излагацияа пък трубадурчутата на герб дето припяват всеки ден ще разберат че е безмисленоно в тези форуми са една торба хора и това не може да стигне до затъпелия от глад българин
78
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И защо след като сме имали толкова евтин ток и толкова силна икономика при комунистите, през 1991 г. България фалира с 10 млрд. външен дълг?
77
8
 
24
 
! Отговори
ddd преди 12 години
ТОЯ СЕЛЯНИН Е УНИКАЛНО *** !!!
76
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
САМО БЕЗМОЗЪЧНА АМЕБА МОЖЕ ДА НИ УБЕЖДАВА, ЧЕ ФОТО-ТОК 79,0 СТОТИНКИ, Е ПО-ЕВТИН ОТ ЯДРЕН ТОК със себестойност 1,169 СТОТИНКИ------------------- А дали е много "мозъчно" да сравняваш крайна цена и себестойност? Ти кога си си купувал ядрен ток по 2 ст?
75
9
 
26
 
! Отговори
Българин преди 12 години
А аз искам становище от прокуратурата - защо САМИЯТ борисов не е в затвора, въпреки доказаната му криминална биография, а вместо това не само че е на свобода, но му е дадена и властта да загробва България?
74
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
аиде стига
73
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Илия Павлов - ченге, син на ченгеИво Карамански - ченгебратя Илиеви - ченгетаЕмил Кюлев - ченгеМоллов - ченге Венцислав Йосифов - бившия съпруг на сегашната изгора на Станишев - ченгебратя Галеви - ченгетаЗлатко баретата - ченгебай Милев - ченгевсичките от СИК - до един ченгетаВасил Божков - ченгеНиколай Василев - синче на генерал от ДСВиза Недялкова, съпругата на вечно нетрезвия Андрей Райчев - щерка на генерал от ДСТУЙ СИЧКОТО РОМ Е ОТ ДС БКП/ БСП
72
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Борисов гневен на прокуратурата заради "Белене" ***********************************Гневен не гневен, с гняв работа не се оправя. Решения се вземат само сутрин. Всеки ден има по едно уро. Направете сметка колко са изминали от началото на мандата му до днес
71
7
 
8
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
Boiko ti kato General-leitenant bi triabvalo da znaesh ce predi vsicko se gleda licnia primer zatova vzemi celia si ekip i pravo v PANDIZA vie si znaete zasto
70
10
 
16
 
! Отговори
Егати преди 12 години
Само на твоето просто око е видно, че някой може да е на загуба от АЕЦ, *** такъв.
69
3
 
14
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 12 години
Дългът на страната расте - няма оправия !
68
14
 
19
 
! Отговори
Патриот преди 12 години
изисква се сериозна селска наглост и безочие ,престъпник и национален предател номер 1 да говори ,защо еди кой си не е в затвора!
67
8
 
15
 
! Отговори
до Боко преди 12 години
И аз не очаквам да бъдеш осъден! Просто много ми се иска... Два милиарда не се правят с рязане на лентички... Целия театър дето го разигравате дано но носа ви излезе!
66
3
 
3
 
! Отговори
BG преди 12 години
Pose6tenieto na zatvora trqbva da zapo4ne ot Borisov za nacionalno predatelstvo za razre6avane stroeneto na nai _golqmata djamiq na Balkanite v Kurdjali!A vsi4ki vie ,negovi posledovateli,za tova 4e predpo4itate da budete nezavisimi ot USA,koeto e ravnozna4no na zavisimost ot Turcia,zaslujavate da obuete 6alvarite i nahlyupite fesovete na momenta!Zaradi takiva "bulgari"kato vas Bulgaria sled vreme 6te bude edna turska provincia!6ibanqci......
65
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
7 милиона ОВЦЕ! Овчаря удря удря удря с пръчката по *** кратуни и се провиква: ЩЕ ВИ ДОИМ, ЩЕ ВИ СТРИЖЕМ, ЩЕ ВИ КОЛИМ И НАКРАЯ ЩЕ ВИ ДЕРЕМ КОЖИТЕ , а овцете като чуват това, запазват минута мълчание след което звучно отговарят - БЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕй това е България 2012!