Защо не са в затвора? Видно е с просто око

Борисов гневен на прокуратурата заради "Белене"
6 апр 2012 18:31,
183
Защо не са в затвора? Видно е с просто око
Борисов не очаквал осъдени, а принципно становище на прокуратурата. Снимка: Impact Press Group

Питайте прокуратурата какво става с това дело, защо няма обвиняеми, защо няма хора в затвора?! Не мога да допусна, че толкова години те не са могли да определят нещо, което е видно с просто око за един ден работа.

Това заявява премиерът Бойко Борисов на последното заседание на правителството, но която за пореден път се обсъжда проекта “Белене”. Този път дискусията повдига министър-председателят по повод предстоящия вот на недоверие на БСП заради решението да се откажем от проекта.

Премиерът е поръчал подробна справка, която икономическия министър Делян Добрев е подготвил, като целта е да се види по какъв начин е компрометиран проекта „Белене“ и защо правителството е решило да се откаже от него.

В нея Добрев подробно излага как са извършени поне 4 нарушения на Закона за обществените поръчки с избирането на „Атомстройекспорт” за изпълнител по проекта и последващите действия на тройната коалиция.

„Нарушение на Закона за обществените поръчки – видно. Нарушение – неподписване на иписи контракт (EPC договор - за инженеринг, доставка и строителство)  – видно. Задължаване с пари, без да имаш необходимите ресурси за това – видно. Не знам толкова години какво чакат, за да приключат това дело. Истински се надявам да се размърдат. Това е държавният обвинител. Тук става въпрос за огромни пари, с които държавата е ощетена и в същото време минават години, години. Какво работят по тези дела, какво не им е ясно?!“, гневи се премиерът на прокуратурата и нарежда да бъде направена среща с нейни представители и да питат какво не е ясно и дали не знаят Закона за обществените поръчки.

Борисов се гневи и на „наглостта на Овчаров и Петър Димитров“ да говорят, че ГЕРБ са фалирали НЕК при тези нарушения.

„Докато прокуратурата, Цветанов, не се произнесе, те могат да си говорят всякакви измишльотини. Затова ни е много важно прокуратурата да излезе с ясно решение – има ли нарушение на обществената поръчка. Ако не искат да обвиняват никой, ако ги е страх да обвиняват толкова могъщи хора, които са участвали до сега, поне да излязат и да кажат публично – има ли нарушение на обществената поръчка, имат ли право това да го правят, да говори по принцип... По принцип може ли да имаш една сграда, да обявиш конкурс за нея, след това да я бутнеш и да направиш нова. Имат ли право по принцип, ето това ги помоли. Имат ли право по принцип, когато има вече подписан някакъв договор, да не подпишат иписи контракт. Поне така пише в закона.

Ако се тълкува по друг начин, е важно да ни кажат как се тълкува законът, да знаем как се тълкува. Това ще даде огромна възможност на моите министри да намерят вратички как да обикалят законите. Това е превантивна дейност. И те са длъжни да излязат да го кажат. Това е 2008 година, сега отиваме в средата на 2012 година…!? Извинявайте, но четири години…!?“, ядосва се Борисов.

Цветан Цветанов се включва, като казва, че напълно подкрепя премиера, който знаел позицията му към съдебната система.

„Не за съдебната система, тук съдиите не играят, тук са прокурорите“, вметва Борисов, но МВР шефът го контрира: „И те са част от съдебната система“. „Да, но да се разграничи“, отсича обаче Борисов.

Той нарежда за вота на недоверие да има принципно становище на МВР и прокуратурата по казуса.

Финансовият министър Симеон Дянков добавя, че още през 2010 година Държавният финансов инспекторат е направил проверка в БЕХ, където са констатирани нередности по обществените поръчки, за които прокуратурата е била веднага сезирана. Изплували са и други счетоводни проблеми, които НЕК и БЕХ са правили през 2007-2008 година.

„Повтарям, не очаквам да бъдат осъдени. Просто очаквам да ни дадат това. Това ми е нужно, защото Първанов казва – ако дойда аз и стана премиер, възобновявам този проект. Тук трябва да знаем точно какво е нарушено. Ако е нарушено и ако има тези нарушения, как ще го възобнови?! Това не са помилванията. Тук става въпрос за милиарди. Затова това ни е много важно. Помоли ги, говори с тях“, призовава Борисов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
10
 
9
 
! Отговори
дан преди 12 години
ох как искам да рушнат червения *** Станишев в пандурника
63
8
 
20
 
! Отговори
до Капирано преди 12 години
Защо пропускаш баш ченгетата Боко Тиквата и Цецо Пуделов!?
62
3
 
26
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 12 години
Еееей народеее битиви новините дават ...ДЯНКОВ ТЕГЛИ НОВ ЗАЕМ 2 МИЛИАРДА... 8,8 МИЛИАРДА ОБЩО.
61
3
 
28
 
! Отговори
До Румен преди 12 години
Българина няма мозък, затова го управлява мутра. Нито един журналист не посмя да попита колко всъщност, струва енергията от различни източници. На реката в града ни има три ВЕЦ-а сега правят още един. Познайте дали има вода в реката и как мирише през лятото. Ама трябва левчетата да капят в джоба на определени хора.
60
5
 
18
 
! Отговори
A преди 12 години
Такова изказване може да направи само едим много *** и самозабравил се човек. Трбва да се работи по юридически правила, а не да се плямпа като в селска кръчма. С правната материя трябва да се занимават честни и опитни юристи, които да разкрият обективната истина, а не пожарникарите /с цялото си уважение към хората от тази професия/'
59
4
 
14
 
! Отговори
до бойко преди 12 години
А бе БОЙКО /по-добре е да се казваш Войио/, ако искаш да си купиш МЕРЦЕДЕС, ще правиш ликонкурс за обществена поръчка с Рено, Пежо, Фиат, Сеат и тн?
58
4
 
17
 
! Отговори
даааааа преди 12 години
Този не е ли от 4 километър?!!!
57
2
 
11
 
! Отговори
Петко преди 12 години
Бившия Главен счетоводител на НЕК от 17 години , го направиха шеф на НЕК , а отскоро и шеф на БЕХ . Той като главен счетоводител е перфектно запознат със всички сделки на НЕК от 1995г . Купуване на Ток , Продажби на Ток / има една далавера от която НЕК продава по евтино на чужда компания Ток , вместо сама да си прави реализация -загубите са към 92 милиона лева /. Заема от Париба за 500 милиона който сега се чудят от къде да вземат пари да го връщат / както Дянков ще взема 980 милиона международен заем , за да покрива далаверата на Милен Хотелчев за замяната на Брейдита -долу , горе точно толкова България загуби от замяната ... но той е Главен преговарящ по сделката за Булгартабак -вместо да е със издадена смъртна присъда от народен съд ! / . Ние си чешем езиците по Форумите , но този за който става дума не го чете и не знае какво пишем -той го е еня само собственото му Его и забогатяване (((
56
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тази недозряла Тиква, три години време изгуби за да твърди,че Белене е гьол,след това,че трябва да се строи,че не трябва да се строи,че Белене е страшно необходима за България,докато дойде баба Хилъри,насмете го и за един ден взе"твърдото"решение,че няма да се строи!*** или така наречен преди време ЦИРКАДЖИЯ!
55
4
 
19
 
! Отговори
Върбов преди 12 години
Като е толкова просто защо сключихте договор с англинския консултант и ще плащате за нещо, което сте знаели предварително. Това е вреда и следва да се удържи от заплатата на др. Борисов. Бойко аут. Да изчистим България за 1 ден от герберите на следващите избори. Навсякъде, в която и област да погледнеш вони от алчни и нагли гербери, хора от втория ешелон на БКП и млади некомпететни лицемери и подлизурковци жадни за власт и кариера винаги готови да мислят така както каже той.
54
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бензинът гони 3 лв, заплатите не мръднали от 3 години- защо ни отнемате вниманието с глупости
53
3
 
15
 
! Отговори
sd преди 12 години
След малко Бокошвили ще си изяде вратовръзката
52
1
 
18
 
! Отговори
Копирано преди 12 години
Каква прокуратура, какви пет лева. Та това са същите престъпници, които вече над двадесет години съсипват България! Защо само АЕЦ "Белене"?Ами военните заводи, циментовите заводи, Девня, химическите заводи, захарните заводи, авиокомпания "Балкан", БТК, Нефтохим? - разграбените и опоскани МТС-та, агрокомплекси, текезесета и какво ли не още... Речно корабоплаване,морски флот...След това банките. Кой и кога реши да разпарчетоса Българска народна банка и Държавната спестовна каса? Кой и как създаде така наречените частни банки, финансирани от ДСК и БНБ под престъпното ръководство на ченгето професор - Тодор Вълчев, които след това една след друга фалираха?Кой докара синчето на бившето ченге Милен Велчев, който направи заменката с дълга, въпреки че още тогава, преди да стане сделката почти всички икономисти пресмятаха че настъпят загуби за около един милиард долара?Защо е на свобода и с какви пари построи мегакомплексите си на морето? С една заплата...? Та това и за децата е ясно как става!Я си помислете:Илия Павлов - ченге, син на ченгеИво Карамански - ченгебратя Илиеви - ченгетаЕмил Кюлев - ченгеМоллов - ченге Венцислав Йосифов - бившия съпруг на сегашната изгора на Станишев - ченгебратя Галеви - ченгетаЗлатко баретата - ченгебай Милев - ченгевсичките от СИК - до един ченгетаВасил Божков - ченгеНиколай Василев - синче на генерал от ДСВиза Недялкова, съпругата на вечно нетрезвия Андрей Райчев - щерка на генерал от ДС, един от куклводите на т.нар. "преход", за който непрекъснато бръщолеви зетчето муДа продължавам ли?Ще има справедливост само ако всички - като се започне от Желю Желев насам - от парламента до министерските съвети - влезнат в кауша и помъдруват там за нещастието, което са причинили на сънародниците си...
51
4
 
5
 
! Отговори
niakoi si преди 12 години
Къде избяга руменееееееееее кажи 50 000 х колко прави 20 000 000 000, ими кажи кой на такъв голям проект се съгласява на лихва 10 -12 % а, то трябва малко мозък не само ядене
50
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
а защо и ДПС не са в затвора? А защо и Костов не е в затвора? Абе изобщо има ли някой за поразиите в затвора? Или там има място само за *** откраднал кокошка или пенсионер, задигнал кило сирене от магазина...
49
2
 
23
 
! Отговори
123 преди 12 години
Всички сте за затвора от последните 22 години! Най-мръсния период в българската история - прехода! Разпродадохте държавата на мафиотите, благодарение на вас нямаме индустрия и производство, ядем ***, нямаме пари и умираме на по 50 години! ГОСПОД ГЛЕДА!
48
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А ЗАЩО *** НЕ Е В ЗАТВОРА? ВСИЧКИ ЗНАЕМ, ЧЕ ДЪРЖИ АМФЕТАМИНА И ХЕРОИНА В БГ!П.С. Само дето още малко краката не си е двигнал на масата в НС...***!
47
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо не съм в затвора? Видно е с просто око
46
10
 
2
 
! Отговори
niakoi si преди 12 години
До *** румен, едно саниране на апартамент колко е по твоя разчет, колкото масларова прави ремонт ли? 1000 евро квадрата
45
3
 
16
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
КОЙТО ИМА МОЗЪК ДА СМЯТА1. Цени на електроенергия при продажба от производители- АЕЦ Козлодуй 11,68 лв/мегават час- ТЕЦ Марица изток 2 40,50 лв/мегават час- ТЕЦ Бобов дол - 65,08 лв/мегават час... - Тец Марица изток 3 67,64 лв/мегават час- ТЕЦ Варна 71,88 лв/мегават час- ТЕЦ Русе 76,39 лв/мегават час- ТЕЦ ИВАН КОСТОВ 175,00 лв/мегават час (американския)2. Цена, по която ВЕЦ продават електроенергия 105,00 лв/мегават час3. Цени на вятърни електрически централи:3.1. до 2250 пълни ефективни годишни часове на работа 189,00 лв/мегават час3.2. над 2250 пълни ефективни годишни часове на работа 172,00 лв/мегават час4. Цена на електроенергия, произведена от фотоволтични централи:4.1. с инсталирана мощност до 5 кВтп 823,00 лв/мегават час4.2. с инсталирана мощност над 5 кВтп 755,00 лв/мегават час5. Цена от газова Ел. станция 1250,00 лв/мегават часЦените са без ДДС- ЗА ИСКАЩИТЕ ПРЕДВАРИТЕЛНА ТВЪРДА ЦЕНА НА ПРОЕКТ КАТО АЕЦ-БЕЛЕНЕ - ПРОЧЕТЕТЕ КАКВО Е ИНЖЕНЕРИНГОВ ПРОЕКТ... И...- МОЖЕ БИ..., САМО МОЖЕ БИ..., ЩЕ ПОУМНЕЕТЕ... ТА ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ, ЧЕ СТРОИТЕЛСТВОТО НА ГОЛЯМ ИНДУСТРИАЛЕН ОБЕКТ НЕ Е ПОКУПКА НА ДЪНКИ ЗА 5 ЛВ. В КВАРТАЛЕН ДРИП-ШОП!!!