Без цигарен дим в баровете, министърката обаче още дими

Законът само трябва да мине и на второ четене
Обновена: 11 апр 2012 15:36 | 11 апр 2012 14:00,
202
Без цигарен дим в баровете, министърката обаче още дими
Снимка: архив, Reuters

Забраната за тютюнопушенето на закритите обществени места беше гласувана от депутатите с приетите на първо четене промени в Закона за здравето.

За да влезе окончателно в сила от 1 юни, тя трябва да се гласува още веднъж от народните избраници.

От 113 присъстващи в залата 99 бяха за въвеждането й, четирима се обявиха против, а 10 гласуваха с „въздържал се”.

Депутатите казаха „Не“ на цигарите в заведенията при почти нулев интерес за дебат в залата. Единственият избраник, който от парламентарната трибуна се произнесе против забраната, беше независимият депутат Кирил Гумнеров.

„Ще гласувам против, защото не сега е моментът да приемем този закон. Оборотите на малките заведения ще спаднат. Трябва ли допълнително да утежняваме бизнеса на тези хора?”, попита Гумнеров.

Според него условията на криза по този начин малкия бизнес ще бъде натоварен допълнително от въвеждането на забрана за тютюнев дим в заведенията.

Още по темата

Депутатът повтори старата си теза заведенията, в които не се пуши, да не плащат данъци, а другите, в които тютюневият дим е разрешен, да плащат по-голям данък. Идеята му не беше подкрепена от никого.

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова обясни пред депутатите, че е важно здравното министерство да провежда подобна политика с цел да запази общественото здраве на населението на България.

Другият независим депутат, който критикува работата на правителството, въпреки че подкрепи забраната, беше Емил Терзийски.

Той поздрави здравния министър за решителността, но допълни, че за 3 години правителството е проявило изключително нерешителна политика по темата с цигарения дим на закрити обществени места.

„Това решение влиза година след решението да се разделят кафетата за пушачи и непушачи. Собствениците на такива заведения направиха преустройства и инвестиции. Ето защо отправям критика към тази нерешителна политика на ГЕРБ, която се провежда вече три години. Забраната трябваше да влезе в сила още миналата година. А не да нанесете този удар върху дребния бизнес”, довърши той.

С промените на първо четене в закона депутатите забраниха продажбата на енергийни напитки на деца и младежи, както и рекламата им в печатни издания, предназначени за тях. Закриха и ТЕЛК-овете за деца с аргумента, че в много области на страната не могат да се сформират такива.

Здравният министър Десислава Атанасова коментира в кулоарите на парламента, че е твърдо против ограничението за пушене да не важи за заведения след 22.00 часа, каквато идея се появи в публичното пространство.

"Между първо и второ четене ще бъде въведена забрана за пушене и в закритите обществени работни места, в офисите", обясни тя. В момента в приетите на първо четене промени в Закона за здравето, подобно изрично ограничение няма. Атанасова обясни липсата му с технически пропуск. 

Министърът уточни, че външните градини на ресторанти, кафета, не влизат в обхвата на забраната.

Десислава Атанасова призна, че все още не е успяла да се откаже напълно от пушенето и си позволява да пали по 1-2 цигари на ден.

Когато бе избрана за министър на здравеопазването, тя обяви, че ще се пребори с вредния навик.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още по темата: цигаритютюнев дим
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
5
 
3
 
! Отговори
До 178 преди 12 години
Освен голото си твърдение, можеш ли да ми посочиш достоверни данни? И точка по точка да ме обориш.
137
4
 
15
 
! Отговори
До 1750000 преди 12 години
Въпросът е принципен! Защо да няма и заведения за пушачи? Това е фундаментален прицип на демокрацията, правото на избор. Аз съм на мнение, че трябва да се остави на пазара да реши. Ако заведението за пушачи стои празно, да не мислите, че собственика няма сам да наложи забрана, дори и да е пушач?
136
17
 
11
 
! Отговори
УЖАС преди 12 години
174 (същия 171) - Ти си нагъл!!!Ако има 1 нещо доказано, то това е че цигарения дим е ВРЕДЕН! И има хора които не искат да се тровят! Ти ако смяташ, че не ти е вреден - трови се, пуши у вас дори в детската стая, научи и детето си да пуши още от първи клас! Но няма да тровиш непушачите!!!Ясен ли съм!?
135
17
 
19
 
! Отговори
1750000 преди 12 години
Стига с глупостите за тези заведения и за техните бедни и нещастни собственици! Тя цялата държава е фалирала, а за тези търгаши ще мислим и за "тежкия" труд който полагат - все пак непушачите са много по-вече от пушачите. Който иска рак да си го отглежда вкъщи.
134
4
 
7
 
! Отговори
До 174 преди 12 години
Ако имаше повече хора, които мислеха като теб България нямаше да е на това дередже! Ама на простия българин му дай сензация и му намери, някой да му е виновен за нещастията му.
133
2
 
12
 
! Отговори
До 162 преди 12 години
"но са адски досадни и смрадливи." Какво искаш да кажеш с това - че всичките, които пушат са досадни и смрадливи. Аз само да ти кажа, че много хора не пушат, но това не ги прави по малко досадни, а да не говорим, за хората, които не се къпят (или те са по-малко смрадливи).
132
23
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
5. В Япония се пуши почти навсякъде и имат най-висока продължителност на живота, повече и от "бездимните" САЩ. 6. Гърция е на първо място по брой пушачи в Европа и на последно място по белодробен рак.7. Търсете другаде причината за тровенете си, хората ви го казват, но не вдявате, мръсен въздух, вода, стрес, лошо здравеопазване, лошха храна ..Само да вметна, дизеловите автомобили са забранени в Гърция (за частни лица).
131
1
 
1
 
! Отговори
lisygera преди 12 години
За разлика от повечето пушачи.
130
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От цялата работа само немога да разбера, защо непушачите са против съществуването на барове за пушачи ???
129
37
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
1. Стига с това тровене, в една цигара има 1-10 мг катрани, една запалена камина сигурно отделя десетки и стотици грамове на час. Да не говорим за един автомобил.2. Миришели лошо. Мен пък много парфюми ме дразнят, но не искам забрана за продажбите на парфюми? Между другото, сигурни ли сте, че парфюмът ви не е канцерогенен?3. Частните заведения са си ЧАСТНИ заведения, никой не ви спира да си направите за непушачи.4. Много заведения ще фалират. Висока безработица, ниски доходи ...
128
0
 
3
 
! Отговори
Трабахо преди 12 години
до 167Ти караш ли кола в града?
127
5
 
1
 
! Отговори
От 162 преди 12 години
Трабахо, недей да приписваш на другите единствения живот, който познаваш!От около над 70 човека, означава, че първо написах около 70 човека, но после се поправих, че са над 70 човека, но по-близко до 70, отколкото да кажем до 75 човека.теб, което те дразни? Че има нормални хора или да?
126
3
 
6
 
! Отговори
Продуцент преди 12 години
Аре да поспорим малко и за кучетата. Тъкмо аудиторията ще се раздели от пушачи и непушачи, на кучкари и антикучкари.
125
14
 
9
 
! Отговори
Трабахо преди 12 години
до 162Какво означава израза "от около над 70 човека"? Сигурен съм, че пушачите са започнали да ти "пречат" от около 2 години, когато шепа болни мозъци започнаха да ти пълнят празната кратуна с глупости от сорта, че цигарения дим е най- отровното нещо във Вселената. Комплексираните и интелектуално скопени ***, много обичате да търсите в други хора вината за жалкия живот, който водите.
124
7
 
12
 
! Отговори
Разбирачев преди 12 години
Голямият проблем е, че младите почти всички пушат, което има и пряка връзка с раждаемостта при различните етноси, с чалгализацията и мутризацията в България. Сред по-старите пушчаите не са много - едни не са пушили, а много пушачи са се отказали и сега "дишат", както казват те. Ще допуснем ли младото поколение на България да се трови?
123
10
 
28
 
! Отговори
Истината преди 12 години
Истината е, че няма толкова голямо значение колко са пушачите в България - дали са 40%, както казва бившия здравен министър, по-малко или повече. Важното е, че пушенето трови не само пушача, но и околните, които не са длъжни да приемат да бъдат тровени. Отделно цигарения дим е доста неприятен, както и просмуканите с цигарен дим дрехи.
122
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пуши като дърт циганинили Пуши като дърта циганкатова чували ли сте го?
121
17
 
9
 
! Отговори
Свобода от дима преди 12 години
Групата, в която работя е от около над 70 човека, от които пушачите са СЕДЕМ., но са адски досадни и смрадливи.Пушачите са почти 100% сред *** и затова в България процента на пушачите е голям.
120
19
 
16
 
! Отговори
Факт преди 12 години
Пушачите се оказаха доста нагло племе, което тъпо и упорито отказва да разбере, че пречи на хората.
119
5
 
3
 
! Отговори
Факт преди 12 години
От интервю с здравния министър на 13.01.2012 на сайта на правителствотоКолко са пушачите в България?Под 40 процента е общо бройката на хората, които пушат, но е много тревожна тенденцията, че ние на първо място излизаме в групата 15-20 годишни, които пушат.