Без цигарен дим в баровете, министърката обаче още дими

Законът само трябва да мине и на второ четене
Обновена: 11 апр 2012 15:36 | 11 апр 2012 14:00,
202
Без цигарен дим в баровете, министърката обаче още дими
Снимка: архив, Reuters

Забраната за тютюнопушенето на закритите обществени места беше гласувана от депутатите с приетите на първо четене промени в Закона за здравето.

За да влезе окончателно в сила от 1 юни, тя трябва да се гласува още веднъж от народните избраници.

От 113 присъстващи в залата 99 бяха за въвеждането й, четирима се обявиха против, а 10 гласуваха с „въздържал се”.

Депутатите казаха „Не“ на цигарите в заведенията при почти нулев интерес за дебат в залата. Единственият избраник, който от парламентарната трибуна се произнесе против забраната, беше независимият депутат Кирил Гумнеров.

„Ще гласувам против, защото не сега е моментът да приемем този закон. Оборотите на малките заведения ще спаднат. Трябва ли допълнително да утежняваме бизнеса на тези хора?”, попита Гумнеров.

Според него условията на криза по този начин малкия бизнес ще бъде натоварен допълнително от въвеждането на забрана за тютюнев дим в заведенията.

Още по темата

Депутатът повтори старата си теза заведенията, в които не се пуши, да не плащат данъци, а другите, в които тютюневият дим е разрешен, да плащат по-голям данък. Идеята му не беше подкрепена от никого.

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова обясни пред депутатите, че е важно здравното министерство да провежда подобна политика с цел да запази общественото здраве на населението на България.

Другият независим депутат, който критикува работата на правителството, въпреки че подкрепи забраната, беше Емил Терзийски.

Той поздрави здравния министър за решителността, но допълни, че за 3 години правителството е проявило изключително нерешителна политика по темата с цигарения дим на закрити обществени места.

„Това решение влиза година след решението да се разделят кафетата за пушачи и непушачи. Собствениците на такива заведения направиха преустройства и инвестиции. Ето защо отправям критика към тази нерешителна политика на ГЕРБ, която се провежда вече три години. Забраната трябваше да влезе в сила още миналата година. А не да нанесете този удар върху дребния бизнес”, довърши той.

С промените на първо четене в закона депутатите забраниха продажбата на енергийни напитки на деца и младежи, както и рекламата им в печатни издания, предназначени за тях. Закриха и ТЕЛК-овете за деца с аргумента, че в много области на страната не могат да се сформират такива.

Здравният министър Десислава Атанасова коментира в кулоарите на парламента, че е твърдо против ограничението за пушене да не важи за заведения след 22.00 часа, каквато идея се появи в публичното пространство.

"Между първо и второ четене ще бъде въведена забрана за пушене и в закритите обществени работни места, в офисите", обясни тя. В момента в приетите на първо четене промени в Закона за здравето, подобно изрично ограничение няма. Атанасова обясни липсата му с технически пропуск. 

Министърът уточни, че външните градини на ресторанти, кафета, не влизат в обхвата на забраната.

Десислава Атанасова призна, че все още не е успяла да се откаже напълно от пушенето и си позволява да пали по 1-2 цигари на ден.

Когато бе избрана за министър на здравеопазването, тя обяви, че ще се пребори с вредния навик.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още по темата: цигаритютюнев дим
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
1
 
13
 
! Отговори
има решение преди 12 години
Има решение, пушачи. Ние в нашия блок си имаме една обща стая до входа, вече сме си я подготвили, там ще се събираме на лаф мохабет и ще си пием ракийката и кафенцето с цигарката, а за лятото си имаме беседка на двора. Ще си седим на рахат и ще четем табелата на отсрещното заведение "ПУШЕНЕТО ЗАБРАНЕНО!"
97
10
 
29
 
! Отговори
Една_от_БГ преди 12 години
Слава богу, не виждам забраната официално да се свързва по някакъв начин с идиотското обяснение "в Европа е така", което напоследък е тъй фйешън. У нас нищо не е като в "Европата", тъй че спрете да го скланяте. Причината за забраната е точно опазването на здравето на хората - особено на непушачите, които се са превърнати в пасивни пушачи.Достатъчно други отрови поглъщаме с въздуха, храната, водата, за да сме принудени да дишаме и цигарената воня.
96
1
 
7
 
! Отговори
АНТИ ГРОБ преди 12 години
В Сингапур какво произвеждат че да са едни от най богатите хора по светаВ Дания какво произвеждат че да са едни от най богатите хора в светаВ Швейцария какво произвеждатВ Люксембург??още примери да давам ли?????Само един *** може да твърди че производителноста прави заплатитевсичко е в болната глава на тъй наречения--Пазарна Икономика--Свободния пазар-МВФ-Това са болестите в главите на лъжците икономисти и на простаците които им вярват--Слепци
95
3
 
1
 
! Отговори
noko преди 12 години
hahah kade pa si hodil ti be bai ganio... rabotish nekade kato obshtak i jiveesh s 200 maimuni v nekoq kibritena kutika tova ne e "Diskoteka"horata nai malkoto koeto e imat akula da ne go pravqt zabranata prosto blokira *** koito go pravqt za golqma radost na normalnite hora... Ot kakto e vuvedena zabranata tuk veche 4-5 godini horata otkriha hubavata strana na tova... drehite im ne smurdqt a pushachite koito pushat pred zavedeniqta puk se zapoznavat s mnogo poveche hora
94
3
 
6
 
! Отговори
до 117 преди 12 години
Ти се МЕГА *** и си смени ти чипа...Виж сега *** смотан...давам ти за пример една МАЛТА...0 %-производителност0% ИкономикаЗаплати-1500 ЕвроКак става този трик а?Искаш ли за пример да ти дам Дания--Където живеят най щастливите хора на СВЕТА,където са най огромни доходите и заптатите в цял свят,а същевремено няма никаква индустрия и производителноста *** мръсен долен??? Нищо общо няма ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТА със заплащането ***
93
3
 
5
 
! Отговори
до 116 преди 12 години
Ей *** ***...излез малко по европа и тогава говори...Навсякъде си пушат по дискотеките...Просто от време на време минава полиция и глобява..тва е...няма дискотека в Европа където не се пуши.........Просто всичко се прави за ПАРИ и ГЛОБИ..Ама на *** ограничен Комунист от Гроб,няма как да се обясни тва нещо
92
6
 
7
 
! Отговори
Silver до 110 преди 12 години
Млъкни бе, абуриген! Кой щял да ходи в барове и дискотеки - ВСИЧКИ! Ще си седиш вкъщи за да робуваш на пушенето ли ?! - Ми стой си! Как в Европа и цивилизования свят могат, а в България все нещо не е така както трябва! Все на някой нещо не му харесва! Ей! ИМА ЗАКОНИ И ТЕ ТРЯБВА ДА СЕ СПАЗВАТ! ПРОУМЕЙТЕ ГО ВЕЧЕ!
91
2
 
6
 
! Отговори
до 109 преди 12 години
България като е в Европа *** мръсен---защо не взима Европейски доходи и няма почасово заплащане а? Защо имаме около 20 ПЪТИ по ниски заплати от Европейските а? Отговори *** комунистически от Гроб
90
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какъв е проблема собственика да има правото да реши дали неговото заведение е за пушачи или за непушачи ???В Германия, Австрия Чехия и др. е решено по този начин. В края на крайщата частната собственост у нас неприкосновенна ли е или не ???
89
1
 
7
 
! Отговори
До 109 преди 12 години
Австрия, Германия, Люксембург ... в Европа ли са? Няма такива европейски закони. И аз искам един европейски закон за мин. работна заплата, примерно 1000 евро
88
7
 
12
 
! Отговори
ГРОБ=боклуци преди 12 години
Поредният УДАР на ГРОБ срещу всички и всичко....Що за *** трябва да си да унищожаваш така малкия и среден бизнес? Че кой ще посещава заведения и дискотеки където не може и една цигара да запали? Но това се прави за ПАРИ и ГЛОБИ,а не че някой видиш ли ,мисли за хората и тяхното здраве..Лицемери мръсни от ГРОБ и тяхните Лайненца подръжници.Пожелавам ви бавна и мъчителна СМЪЪЪЪЪЪЪРТ
87
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ще има доста фалити на малки заведения. И не ми давайте за пример Англия, а вижте как е в Гърция, там я отмениха забраната.
86
1
 
6
 
! Отговори
питанка преди 12 години
".....От 113 присъстващи в залата 99 бяха за въвеждането й, четирима се обявиха против, а 10 гласуваха с въздържал се......"ДОБРЕ ДЕ, има ли друга държава в която е възможно приемането и гласуването на закони когато не присъстват повече от половината депутати ??????? При 240 депутата в гласуването участват 113, тоест 47 % от имащите право на глас ??????? Това си е правен абсурд !
85
0
 
1
 
! Отговори
до 101 преди 12 години
веднага да я изхвърлиш, причинява повече рак от истински цигари ...
84
1
 
3
 
! Отговори
до 101 преди 12 години
То оставаше и да има!!! Що за *** коментар
83
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
AZ SUM S EL. CIGARAI NIKUDE NE E IMALO PROBLEM
82
5
 
13
 
! Отговори
Пушач преди 12 години
По тая логика мога да кажа "Всички непушачи в Сибир". Малко е дискриминиращо. Аз нямам желание да преча на непушачите. В заведение за непушачи просто не пуша. Но не мисля че е редно да няма заведения за пушачи. Всеки ще прави своя избор къде да отиде.
81
10
 
8
 
! Отговори
cancer winner/looser преди 12 години
На гласувалите "Против" тази забрана да се заврат димящи фасове там, където слънцето не огрява!
80
0
 
3
 
! Отговори
Издънка преди 12 години
"В момента в приетите на първо четене промени в Закона за здравето, подобно изрично ограничение няма. Атанасова обясни липсата му с технически пропуск. "Още с първото законово предложение внесено в Парламента - ИЗДЪНКА ! Лошо Атанасова, лошо !
79
1
 
5
 
! Отговори
До 95 преди 12 години
Не става въпрос дали се спазва забраната в БГ, а че в Европа си има определени места за пушене.