Без цигарен дим в баровете, министърката обаче още дими

Законът само трябва да мине и на второ четене
Обновена: 11 апр 2012 15:36 | 11 апр 2012 14:00,
202
Без цигарен дим в баровете, министърката обаче още дими
Снимка: архив, Reuters

Забраната за тютюнопушенето на закритите обществени места беше гласувана от депутатите с приетите на първо четене промени в Закона за здравето.

За да влезе окончателно в сила от 1 юни, тя трябва да се гласува още веднъж от народните избраници.

От 113 присъстващи в залата 99 бяха за въвеждането й, четирима се обявиха против, а 10 гласуваха с „въздържал се”.

Депутатите казаха „Не“ на цигарите в заведенията при почти нулев интерес за дебат в залата. Единственият избраник, който от парламентарната трибуна се произнесе против забраната, беше независимият депутат Кирил Гумнеров.

„Ще гласувам против, защото не сега е моментът да приемем този закон. Оборотите на малките заведения ще спаднат. Трябва ли допълнително да утежняваме бизнеса на тези хора?”, попита Гумнеров.

Според него условията на криза по този начин малкия бизнес ще бъде натоварен допълнително от въвеждането на забрана за тютюнев дим в заведенията.

Още по темата

Депутатът повтори старата си теза заведенията, в които не се пуши, да не плащат данъци, а другите, в които тютюневият дим е разрешен, да плащат по-голям данък. Идеята му не беше подкрепена от никого.

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова обясни пред депутатите, че е важно здравното министерство да провежда подобна политика с цел да запази общественото здраве на населението на България.

Другият независим депутат, който критикува работата на правителството, въпреки че подкрепи забраната, беше Емил Терзийски.

Той поздрави здравния министър за решителността, но допълни, че за 3 години правителството е проявило изключително нерешителна политика по темата с цигарения дим на закрити обществени места.

„Това решение влиза година след решението да се разделят кафетата за пушачи и непушачи. Собствениците на такива заведения направиха преустройства и инвестиции. Ето защо отправям критика към тази нерешителна политика на ГЕРБ, която се провежда вече три години. Забраната трябваше да влезе в сила още миналата година. А не да нанесете този удар върху дребния бизнес”, довърши той.

С промените на първо четене в закона депутатите забраниха продажбата на енергийни напитки на деца и младежи, както и рекламата им в печатни издания, предназначени за тях. Закриха и ТЕЛК-овете за деца с аргумента, че в много области на страната не могат да се сформират такива.

Здравният министър Десислава Атанасова коментира в кулоарите на парламента, че е твърдо против ограничението за пушене да не важи за заведения след 22.00 часа, каквато идея се появи в публичното пространство.

"Между първо и второ четене ще бъде въведена забрана за пушене и в закритите обществени работни места, в офисите", обясни тя. В момента в приетите на първо четене промени в Закона за здравето, подобно изрично ограничение няма. Атанасова обясни липсата му с технически пропуск. 

Министърът уточни, че външните градини на ресторанти, кафета, не влизат в обхвата на забраната.

Десислава Атанасова призна, че все още не е успяла да се откаже напълно от пушенето и си позволява да пали по 1-2 цигари на ден.

Когато бе избрана за министър на здравеопазването, тя обяви, че ще се пребори с вредния навик.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още по темата: цигаритютюнев дим
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
2
 
! Отговори
Продуцент преди 12 години
до 89 sdadaЯ покажи как танцуваш като Шакира.
77
1
 
4
 
! Отговори
Една_от_БГ преди 12 години
86, ходИли сме. И действително, там, където е обявено, че не се пуши, НЕ се пуши, а на местата с разрешен дим се пуши. В БГ НЕ е така. И сега в БГ има заведения обявени 100% за непушачи, които квази забраняват паленето на цигари в заведението, но щом някой клиент поиска пепелник, веднага му се носи.
76
2
 
5
 
! Отговори
:) преди 12 години
Холандските заведения "за непушачи" са намерили как да задоволят и пушачите...отвън има пейки, масички с пепелници и дори поларени одеялца, ако е студено.Като непушач от 2 години, мога да кажа, че забраната не е болка за умиране и всеки, който толкова иска, да излезе и да си начеше крастата. Никой не е длъжен да му диша отпадъците. Съобразявала съм се с непушачите, но сега не срещам същото. Всичко на работа смърди на пепелник, че някой не може да съобрази и да излезе - пушат 5 от 15 човека...
75
1
 
8
 
! Отговори
аааааааааааа, преди 12 години
Само да не стане така, като забранят цигарите, да минем на наркотици - те не миришат.
74
16
 
15
 
! Отговори
sdada преди 12 години
НАЙНАКРАЯ!!!!!!Пушачите - в Африка! айде сега, драги зависими, минусувайте....
73
2
 
12
 
! Отговори
до 80 преди 12 години
Истинския мъж никога не може да е зависим от жена и сам решава дали да пуши или не
72
1
 
23
 
! Отговори
hfij преди 12 години
И защо са гласували 113 ? Другите 127 тюфлека къде са?
71
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Явно повечето от вас не са ходели извън България, щом коментират как в цивилизования свят не се пуши. Само за информация има си места - кафенета, ресторанти, барове в много европейски държави, в които се пуши (ще дам няколко за пример - за да не се говорят пълни глупости - Испания, Англия, Германия). Да не са толкова много, колкото в България, но ги има. А да не споменавам държави като Гърция.
70
2
 
17
 
! Отговори
ZZZ преди 12 години
Супер и сега без цигарен дим,ще имам повече пари за банките, а никак не е зле да се забрани и секса със жени,и с парите които ми остават да си отгледам и един два катуна *** малко *** и стотина улични кучета.......е какво да ви кажа живота е супер в България ама друг да го живее.......
69
2
 
15
 
! Отговори
До скоро пушех преди 12 години
Принципно подкрепям подобно решение , но определено се избързва . Докато хората се научат да пушат извън заведенията ,малкия и среден бизнес ще умре....
68
0
 
12
 
! Отговори
hfij преди 12 години
Сетили се за дребните търговци, че ще са ощетени! А като им натресохте новите касови апарати по 400 лв, не се сетихте,а - че отсега до края на съществуването си ще плащат всяка година на мобилните оператори за Връзката с НАП по 60 - 80 -100 лв или колкото им щукне на онези
67
1
 
22
 
! Отговори
лигла преди 12 години
На мен ми пречи алкохола и Б.Борисов.Кой ще ги забрани?А?
66
16
 
9
 
! Отговори
до 61 преди 12 години
Радвам се,че вмирисаните нехигиенични индивиди с непреодолими за тях зависимости няма да пречат на останалите,които живеят нормално.Истинския мъж никога не допуска да е зависим от нещо друго освен от любовта към жена,дете и семейство.
65
5
 
14
 
! Отговори
до 75 преди 12 години
Не виждам какво общо има личната хигиена с пушенето. Комплексарка си голяма. Заклет пушач съм и никога не съм се оплаквал от липса на дамска компания. Ай наливай бозичка на непорочния мъж и стига си ръсела мозъци!
64
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няма криза-мриза пълна забрана и т'ва е. В цивилизования свят са забранени на сумати места да не са им фалирали държавите случайно?
63
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От край време баровете са места където се пие, пуши и слуша силна музика, така че това за мен е най-малоумната забрана, още повече че собственоста на тези заведения е частна
62
0
 
14
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 12 години
да се забрани на депутатите да пърдът , здравният министър също!
61
12
 
11
 
! Отговори
до 61.. преди 12 години
Щом мъжествеността се измерва с пушенето, егати мъжете! То бива комплекси, ама това е смешно! Сигурно и колкото си по-вмирисан на пот, мръсни крака и др., съвсем избиваш рибата:) Егати жените, които харесват такива мъже:)
60
9
 
20
 
! Отговори
мдаааааа преди 12 години
Хихихих! Голям ужас. Всички заведения ще станат "Захарно петле" .Бозичка, пастичка, млекце.......
59
9
 
34
 
! Отговори
Пушач преди 12 години
Искам и пълна забрана на автомобилите. Те ми вредят много повече отколкото 5-те цигари на ден. Всеки който има кола да си я бали вкъщи в гаража, а аз цигарите ще си ги пуша също вкъщи. Аман от глупости, всичко друго е наред в тая помийна яма, само цигарите останаха да оправим.