Без цигарен дим в баровете, министърката обаче още дими

Законът само трябва да мине и на второ четене
Обновена: 11 апр 2012 15:36 | 11 апр 2012 14:00,
202
Без цигарен дим в баровете, министърката обаче още дими
Снимка: архив, Reuters

Забраната за тютюнопушенето на закритите обществени места беше гласувана от депутатите с приетите на първо четене промени в Закона за здравето.

За да влезе окончателно в сила от 1 юни, тя трябва да се гласува още веднъж от народните избраници.

От 113 присъстващи в залата 99 бяха за въвеждането й, четирима се обявиха против, а 10 гласуваха с „въздържал се”.

Депутатите казаха „Не“ на цигарите в заведенията при почти нулев интерес за дебат в залата. Единственият избраник, който от парламентарната трибуна се произнесе против забраната, беше независимият депутат Кирил Гумнеров.

„Ще гласувам против, защото не сега е моментът да приемем този закон. Оборотите на малките заведения ще спаднат. Трябва ли допълнително да утежняваме бизнеса на тези хора?”, попита Гумнеров.

Според него условията на криза по този начин малкия бизнес ще бъде натоварен допълнително от въвеждането на забрана за тютюнев дим в заведенията.

Още по темата

Депутатът повтори старата си теза заведенията, в които не се пуши, да не плащат данъци, а другите, в които тютюневият дим е разрешен, да плащат по-голям данък. Идеята му не беше подкрепена от никого.

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова обясни пред депутатите, че е важно здравното министерство да провежда подобна политика с цел да запази общественото здраве на населението на България.

Другият независим депутат, който критикува работата на правителството, въпреки че подкрепи забраната, беше Емил Терзийски.

Той поздрави здравния министър за решителността, но допълни, че за 3 години правителството е проявило изключително нерешителна политика по темата с цигарения дим на закрити обществени места.

„Това решение влиза година след решението да се разделят кафетата за пушачи и непушачи. Собствениците на такива заведения направиха преустройства и инвестиции. Ето защо отправям критика към тази нерешителна политика на ГЕРБ, която се провежда вече три години. Забраната трябваше да влезе в сила още миналата година. А не да нанесете този удар върху дребния бизнес”, довърши той.

С промените на първо четене в закона депутатите забраниха продажбата на енергийни напитки на деца и младежи, както и рекламата им в печатни издания, предназначени за тях. Закриха и ТЕЛК-овете за деца с аргумента, че в много области на страната не могат да се сформират такива.

Здравният министър Десислава Атанасова коментира в кулоарите на парламента, че е твърдо против ограничението за пушене да не важи за заведения след 22.00 часа, каквато идея се появи в публичното пространство.

"Между първо и второ четене ще бъде въведена забрана за пушене и в закритите обществени работни места, в офисите", обясни тя. В момента в приетите на първо четене промени в Закона за здравето, подобно изрично ограничение няма. Атанасова обясни липсата му с технически пропуск. 

Министърът уточни, че външните градини на ресторанти, кафета, не влизат в обхвата на забраната.

Десислава Атанасова призна, че все още не е успяла да се откаже напълно от пушенето и си позволява да пали по 1-2 цигари на ден.

Когато бе избрана за министър на здравеопазването, тя обяви, че ще се пребори с вредния навик.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още по темата: цигаритютюнев дим
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хахахахаххахах, ххихихихихихихиих, духачи!!!Те едно време в САЩ, забраниха алкохола!!! И кво стана, заведения с достъп само за наши хора!
17
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Все си мечтая че някои ден ще се съберем пред парламента всички българи и ще ги подгоним тия там полу-хора.Ще ги гоним по жълтите павета а те ще се влачат в калта,ще ги бием ще ги плюем,ще ги смачкаме така като те ни мачкат 23 години.Размечтах се.Иначе подкрепям,но заведението само да си решава за или против
16
10
 
23
 
! Отговори
Пушачка преди 12 години
Следващата стъпка щом са загрижени за здравето на народа е да закрият БУЛГАРТАБАК И ДА СПРЕ ПРОИЗВОДСТВОТО НА ЦИГАРИ У НАС.Те това е грижа за народа.ВСИЧКО ДРУГО Е МИЖИ ДА ТЕ ЛАЖЕМ.
15
12
 
25
 
! Отговори
пушач преди 12 години
"Прекален светец и Богу не е драг". И ко стана ся???? ...Ще ида в бара, ще си поръчам хубаво питие и няма да мога да си запаля цигарата или лулата??? Да ви таковам таковата и на ЕС и на всичките!
14
23
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Най-после! Няма повече воня на цигари и ще можем да усетим вкуса на храната в ресторантите! В Америка никъде не се пуши, пък не знам заведенията им да страдат. Ще помрънкат-помрънкат пушачите, но няма къде да отидат, ще се наложи да започнат да се съобразяват с непушачите, на които пречат с цигарите си толкова години!
13
0
 
25
 
! Отговори
Def преди 12 години
П.С. В САЩ до там са я докарали с тая демагогия против пушенето, че хероиново зависимите *** гледат с пренебрежение пушачите. Луда работа.
12
8
 
33
 
! Отговори
1 преди 12 години
Начи искам тея *** там в парламента да спрат да пушат в сградата на Парламента и тогава да ми казват аз къде да пуша!Също така да ми увеличат заплатата и да престанат да крадут като невидели прасета! ИЗКАЗАХ СЕ
11
17
 
8
 
! Отговори
optimist преди 12 години
Гарантирано от ГЕРБ! Живот без тютюнев дим!
10
22
 
27
 
! Отговори
:)))))))) преди 12 години
Найййй-накраяяяяяяяяяяяяяяяя, не сте ли доволни ?!?!??! Няма да смърдите на пепелник след като се приберете вечер, УРААААААААААА :))))))))))
9
6
 
40
 
! Отговори
Def преди 12 години
Едно време от СССР не получавахме толкова забрани, колкото сега от ЕС, ай сиктир. То не са гриви краставици, то не е щастливи кокошки, прасета и бездомни ***. То не е толериране на мързеливи, крадливи и нагли ***, изнасилвачи и убийци. То не бяха изисквания на тоя ЕС да си смениме номерата на колите / при положение че в Италия си карат със старите-знам го от опит/. От ЕС ни казаха да си държиме заплатите нискии. Май вече хич не го харесвам тоя ЕС. За другите не знам.
8
20
 
12
 
! Отговори
до 16 преди 12 години
А ти си ходи в СИБИР и там на воля си пуши!
7
27
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
При този стрес, на който сме подложени ежеминутно, да не можем да си доставим едно от малките удоволствия, които все още можем да си позволим - да изпием едно кафе с цигара в заведение.
6
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе лулата не се пуши като цигарите. Лулата се пуши за удоволствие, на спокойствие поне 90-120 минути. А цигарата е колкото да си начешеш крастата. Радвам се че успях да ги спра преди 2 месеца и да не се чудя лятото къде да се скрия да пуша.Много се радвам за забраната, щото като се прибирам вечер от заведение и дрехите ми смърдят на клошар и ми люти на очите от цигарения дим.
5
5
 
43
 
! Отговори
нервна преди 12 години
Хм,а и на това ще му хванат цаката.Ей сега ще почнат да никнат като гъби едни частни клубове за пушачи с членски карти.
4
9
 
21
 
! Отговори
за 4 преди 12 години
Най-вредни са кучкарите и ***.
3
0
 
12
 
! Отговори
Коко преди 12 години
Коментарите могат да започнат.
2
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
a puk justin biber samo elektronni cigari ru4al.made in china
1
12
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
то и комунизма само забраняваше ама ей до къде стигна