Да не харчим Сребърния фонд, обедини се опозицията срещу Дянков

"Когато парите намаляват, отношенията между институциите се изострят"
Обновена: 12 апр 2012 14:40 | 12 апр 2012 13:50,
104
Да не харчим Сребърния фонд, обедини се опозицията срещу Дянков
Орешарски не подкрепя решението на Дянков. Снимка: архив Булфото

Сребърният фонд не бива да се харчи с лека ръка, заяви бившият финансов министър Пламен Орешарски.

Коментарът му идва на фона на предложението на финансовото министерство парите от фонда да могат да се инвестират в държавни ценни книжа.

Идеята вече предизвика полярни мнения сред политици, икономисти, банкери.

Експерти обявиха предложението за рисково и обясниха, че това ще измени функциите на Сребърния фонд, който в момента е стълб на пенсионната система и може да доведе до финансова дестабилизация на страната.

Дянков от своя страна твърди, че държавата губи от това, че парите от фонда седят в банка, а не се инвестират.

Ексминистърът и настоящ депутат Пламен Орешарски днес обясни, че последиците от пипането на Сребърния фонд ще бъдат много лоши за макроикономическата позиция на страната.

По думите му това е все едно семейство да изхарчи всичките си спестявания и да остане да чака на края на месеца заплата.

Орешарски обясни още, че ако Сребърният фонд бъде похарчен, на практика ще останем без фискален резерв.

Бившият министър каза още, че през последните 22 години БНБ никога не е излизала с позиция за дадени решения на финансов министър.

Преди дни ръководството на БНБ обаче излезе с доста остра позиция за решението за Сребърния фонд и призова Дянков да оттегли предложението си.

"Когато парите намаляват, отношенията между институциите се изострят", коментира лаконично финансист №1.

Съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров днес също заяви, че се надява правителството да се откаже от идеята си за Сребърния фонд.

По неговите думи законопроектът за управление на фонда е във вреда на стабилността на страната и на пенсионната система.

Димитров припомни и негативните оценки на БНБ и Комисията по финансов надзор.

Той прогнозира и негативно становище на Европейската централна банка. Мартин Димитров смята, че ако идеите за Сребърния фонд бъдат осъществени, белите пари за черни дни ще намалеят още повече.

Депутатът от ДПС Хасан Адемов също се противопостави на промените. По неговите думи Сребърният фонд е гарант за сигурността и основната му цел не е да носи доходност.

Конфликтът между БНБ и Министерството на финансите е доста притеснителен, каза още Адемов.

"От такъв конфликт може да възникне недоверие във финансовата система на България както в страната, така и извън нея", поясни той.

Адемов допълни, че управителят на БНБ Иван Искров е деликатен човек, но очевидно, че финансовата стабилност на страната е застрашена и неслучайно реагира по този начин.

Според него реално пари от Сребърния фонд ще се използват за финансиране на вътрешен дефицит.

От своя страна председателят на бюджетната комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова заяви, че законопроектът може и да не бъде приет в сегашния му вид от парламента.

Тя обясни, че идеята ще бъде подложена на широка дискусия с икономисти и експерти. Ще се изчака и становището на Европейската централна банка.

Стоянова обаче смята, че решението да се инвестират средства от фонда в български ценни книжа няма да наруши финансовата стабилност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
5
 
24
 
! Отговори
до аватарчото преди 12 години
Ти си много просто момче, което е характерно за герберастче :). То и Тиквата го каза, аз съм ***! Което значи, че герберастите са още по-прости и от него :). Разбира се и коментарите ти го доказват напълно - плещиш глупости, за неща които не разбираш. А фактите са ясни за всеки и малко икономически грамотен - посягането на Сребърния фонд ще доведе до повишаване на риска спрямо БГ икономиката. От там последиците са ясни - оскъпяване на привлечения капитал, респ. увеличаване на лихвите (които и без това са високи) и влизане в спиралата на повишени цени, понижено търсене, закриване на работни места и т.н.Ти обаче с герберасткото си мозъче няма как да осмислиш подобно сложно нещо.А иначе мен ме устройват безумията на Дянката (поне в чисто финансов план) :). Имам добър бизнес, който не е обвързан с българските пазари и финансирането му идва отвън. Отгоре на всичко нямам кредити и такива не са ми нужни, но пък за сметка на това имам депозити и свободни пари за които лихвите и цената ще се увеличат. Така че реално от безумието на охлюва Дянков и тиквеното правителство на първо време съм си на чист кяр. Ама не съм толкова *** като герберастчето, че да се радвам на този факт, защото неминуемо на по-късен етап вероятно ще ми излезе през носа, както естествено на всички редоби булгарбудали.
61
1
 
12
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
Dobre neka da go pipnat no da se prieme i zakon ce kato se profukat i tezi pari Boko i kompania direktno dozivoten zatvor bez advokati i sadilist
60
2
 
29
 
! Отговори
ахх преди 12 години
аз викам да запукат всички фондове...те и без това само Сребърния е останал и другите са отдавна разграбени и разделени парите... държавата да банкрутира,че най сетне да спрат помощите на *** :) писна ни да работим цял живот да издържаме *** и *** им !
59
3
 
37
 
! Отговори
некадърници!!! преди 12 години
Само тези пари останаха - Дянков и тях ще издумка. Той лесен - ще си вземе откраднатото и обратно в Америка. Ама тука ще е Виденово време 2 ! Честито! Важното е матряла да е щастлив!
58
5
 
12
 
! Отговори
учуден преди 12 години
Що изобщо му четете простотиите на платения avatar? Само му вдигате надницата.
57
33
 
6
 
! Отговори
Avatar преди 12 години
66, щом си със 130 лв. пенсия, значи си бил нискоквалифициран кадър с малка заплата; Като си се пенсионирал, продаваш панелката в големия град и отиваш на село - или в къщата на баба си, или си купуваш друга, гледаш компири, кукуруз, две - три кокошки, коза... така отпада нуждата от фитнес, няма да гладуваш и няма да плащаш парно. Какво по-просто от това?
56
2
 
25
 
! Отговори
Миражов преди 12 години
Аватарчо, като няма какво да каже и си плюе разни комунисти дето са му в главата ,привиждат му се разни сенки от миналото самонавива се -- с две думи патология .
55
1
 
14
 
! Отговори
Нелегитимен преди 12 години
Легитимният Avatar:Име: *** МаринкинВъзраст: -Пол: -Град: -Държава: -Професия: -Интереси: -легитимна пу*ка, верно
54
24
 
4
 
! Отговори
Avatar преди 12 години
До всички дръгливи *** на *** податливия Кутев, пишещи за жълти ст'инки по десет постинга в минута:Ние, комунистчета, сме се регистрирали и пишем легитимно, за разлика от червените партизани като вас, които цвъкат по десет постинга с различни никове, за да имитират червена масовка. За всеки е ясно кои са подлеците и предателите. Ясно е още от взривовете в "Света неделя", Народния съд, лагерите в Белене и Скравена, където *** като вас хранеха свинете с труповете на убитите от тях българи, както и от "възродителния процес" - последния диамант в короната на стоКлетницата БКП!
53
2
 
30
 
! Отговори
то е ясно преди 12 години
Така или иначе герберите ще опаткат парите за пенсии след това ще вземат неизгоден заем --подчертавам неизгоден,защото изгоден няма кои да им даде ,тьи като те вече са се качили на шеината и пьтя е 100% на кьм дерето....а после какви попари ще сьрбаме защото фалита не виждам как може да се избегне,освен знаеики ,че в населението по банките има 30 милиарда по някакьв начин да се опитат да поприберат нещо / глоби , саниране ,смяна документи / заплащане на здравни ослуги ....еи такьв филм .
52
19
 
4
 
! Отговори
Avatar преди 12 години
Анонимен(61)Че не тегли заеми бе, като не ти харесват лихвите. Я па тоя, и той цветен-цветен. :)))
51
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кога банките ще намалят драстично лихвите по заемите?до кога ще грабят този беден народ и ще печелят милиарди,до кога ще ми взимат по 20ст.за справка на банкомат и 30ст.при теглене при условие че имам два зема и ме дерат за какво ли не?Четох статия че ако се пипне србърния фонт,банките ще вдигнат много яко лихвите???
50
18
 
8
 
! Отговори
Avatar преди 12 години
С.Ами явно си от ония пишман "бизнесмени", дето са разчитали на връзки в държавните институции, та да си въртят "бизнеса" - по същия шуробаджанашки начин, както по време на соца. Е, свърши вашата, и колкото по-бързо ви резнат празните зелки и ви върнат там, дето ви е мястото - да копате компири, толкова по-добре за икономиката на България. Факт!
49
3
 
25
 
! Отговори
С. преди 12 години
Аватарчо, това ми е последния пост. С плочи като тебе не се говори. Нито съм с партийни пристрастия, нито харесвам определени личности. Гледам си бизнеса, и в момента ми е 10 пъти по-трудно отколкото преди 5 години. До голяма степен, благодарение на твоя кумир. Покрай приятелите ми има десетки фалирали фирми, но няма как да ги цитирам тук. Ако на сегашната немотия на хората му казваш че всичко е наред, значи или си луд, или си платен - друго обяснение нямам. И верно май тати ти е викал "***!"
48
1
 
5
 
! Отговори
възмутен преди 12 години
До 49 - Те така са програмирани - едно и също го въртят цял ден! Нищо умно!
47
2
 
31
 
! Отговори
Smurf преди 12 години
Тия пари от сребърния фонд ли са последните пари дето не са откраднати от Борисов , нищо споко има още една година време , ще им намерим място , че и земче сме подготвили да вземем , и после кой от къде .
46
1
 
28
 
! Отговори
един преди 12 години
Защо ГЕРБ-ерите не си отделят 30 или 70 процента от спестяванията "с честен труд", да си купят Държавни ценни книжа и да чакат да забогатеят, благодарение на високата им доходност и компетентното им упоравление! Хем ще станат по- богати, хем ще подпомогнат хазната! И то - в пъти повече от спестените за пенции пари!Не се награбиха на чуждо, ей! Ще опоскат всичко ище се измъкнат, катооо от ***! Всеки техен ден във властта ни доближава към колапс...Май скоро бял ден няма да видим!
45
27
 
6
 
! Отговори
Avatar преди 12 години
Много са интересни *** като С. - въртят и сучат, от девет кладенеца вода карат, и като ги навреш, дето им е мястото и писват като шотландски гайди - "ама моля те-е-е-е, придържай се към темата-а-а-а". Кой, *** вмирисан, спомена за фалитите на средния бизнес? А ДЦК са доходни и бих си купил, ако съм на 100% сигурен, че до падежа им на власт ще е ГЕРБ! Но ако *** *** като теб върнат пак БСП на власт - ще има да си лижат гъзовете за сол, щото Борисов успя да вкара всичко, що може да се вкара, в инфраструктура - нещо, което е единствения вариант да се застрахова от червените крадци, ако глупавите *** като тебе отново ги върнат на власт. И какво сега - на следващите избори, дори да спечели БСП, те няма да имат отде да крадат, завалиите. Борисов им затвори кранчето АЕЦ - Белене, до изборите ще им затвори и Тракия, и те няма да имат от къде да точат. Трагедия ти казвам. А мухльовци като теб има да се надяват да дойде светлото комунистическо бъдеще! :)))
44
23
 
6
 
! Отговори
optimist преди 12 години
Ало, кутевците, няма ли да ви пускат отпуск за Великден?!
43
0
 
8
 
! Отговори
До 50 преди 12 години
Ако това се случи и 5 сребърни фонда да имаме пак няма да са достатъчни