Да не харчим Сребърния фонд, обедини се опозицията срещу Дянков

"Когато парите намаляват, отношенията между институциите се изострят"
Обновена: 12 апр 2012 14:40 | 12 апр 2012 13:50,
104
Да не харчим Сребърния фонд, обедини се опозицията срещу Дянков
Орешарски не подкрепя решението на Дянков. Снимка: архив Булфото

Сребърният фонд не бива да се харчи с лека ръка, заяви бившият финансов министър Пламен Орешарски.

Коментарът му идва на фона на предложението на финансовото министерство парите от фонда да могат да се инвестират в държавни ценни книжа.

Идеята вече предизвика полярни мнения сред политици, икономисти, банкери.

Експерти обявиха предложението за рисково и обясниха, че това ще измени функциите на Сребърния фонд, който в момента е стълб на пенсионната система и може да доведе до финансова дестабилизация на страната.

Дянков от своя страна твърди, че държавата губи от това, че парите от фонда седят в банка, а не се инвестират.

Ексминистърът и настоящ депутат Пламен Орешарски днес обясни, че последиците от пипането на Сребърния фонд ще бъдат много лоши за макроикономическата позиция на страната.

По думите му това е все едно семейство да изхарчи всичките си спестявания и да остане да чака на края на месеца заплата.

Орешарски обясни още, че ако Сребърният фонд бъде похарчен, на практика ще останем без фискален резерв.

Бившият министър каза още, че през последните 22 години БНБ никога не е излизала с позиция за дадени решения на финансов министър.

Преди дни ръководството на БНБ обаче излезе с доста остра позиция за решението за Сребърния фонд и призова Дянков да оттегли предложението си.

"Когато парите намаляват, отношенията между институциите се изострят", коментира лаконично финансист №1.

Съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров днес също заяви, че се надява правителството да се откаже от идеята си за Сребърния фонд.

По неговите думи законопроектът за управление на фонда е във вреда на стабилността на страната и на пенсионната система.

Димитров припомни и негативните оценки на БНБ и Комисията по финансов надзор.

Той прогнозира и негативно становище на Европейската централна банка. Мартин Димитров смята, че ако идеите за Сребърния фонд бъдат осъществени, белите пари за черни дни ще намалеят още повече.

Депутатът от ДПС Хасан Адемов също се противопостави на промените. По неговите думи Сребърният фонд е гарант за сигурността и основната му цел не е да носи доходност.

Конфликтът между БНБ и Министерството на финансите е доста притеснителен, каза още Адемов.

"От такъв конфликт може да възникне недоверие във финансовата система на България както в страната, така и извън нея", поясни той.

Адемов допълни, че управителят на БНБ Иван Искров е деликатен човек, но очевидно, че финансовата стабилност на страната е застрашена и неслучайно реагира по този начин.

Според него реално пари от Сребърния фонд ще се използват за финансиране на вътрешен дефицит.

От своя страна председателят на бюджетната комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова заяви, че законопроектът може и да не бъде приет в сегашния му вид от парламента.

Тя обясни, че идеята ще бъде подложена на широка дискусия с икономисти и експерти. Ще се изчака и становището на Европейската централна банка.

Стоянова обаче смята, че решението да се инвестират средства от фонда в български ценни книжа няма да наруши финансовата стабилност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
2
 
! Отговори
ДОКЛАД НА БАН преди 11 години
ПРОБЛЕМ 1 Е БОЙКО БОРИСОВ И ГЕРБ. *** НИ ИЗБИВАТ ЕЖЕДНЕВНО-ДЪРЖАВАТА НЕХАЕ.КУЧЕТА НИ ЯДАТ ПО УЛИЦИТЕ-ДЪРЖАВАТА НЕХАЕ. КРИМИНАЛНИ УБИЙСТВА ЕЖЕДНЕВНО-ДЪРЖАВАТА НЕХАЕ, ДИГАТ ЦЕНИТЕ НА ВСИЧКО-ТОК,ГОРИВА,ТОПЛИНА-ДЪРЖАВАТА-ЗАПЛАТИТЕ ПО-НИСКИ ОТ 2008Г.ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ СКЪТА 8 МИЛИЯРДА РЕЗЕРВ ТИЯ СЕГА ГО ИЗХАРЧИХА И ЩЕ ВЗИМАТ ЗАЕМ ЗА ДА ВЪРНАТ СТАР. СРЕБЪРНИЯ ФОНД ЩЕ ГО УНИЩОЖАТ-ДА МУ МИСЛЯТ КАНДИДАТ ПЕНСИОНЕРИТЕ И ТИЯ КОИТО СА.ИЗВОД ПЪЛНА НЕКОМПЕТЕНТНОСТ. ПРОВАЛ НА ГЕРБ И БОЙКО.
81
0
 
6
 
! Отговори
Smurf преди 11 години
Тези са уникални, то имаше крадци във властта но тези са първенци, никой за тези 20 години не успя за 4 години да открадне и фискалните резерви ,и запасите в здравна каса, сега са се нагласили да гепят и парите за пенсии, а догодина ще вземат и заеми. Общо Бойко Борисов ще струва на България 12 милиарда лева , което е 9 милиарда долара само за 4 години. Тодор Живков успя да натрупа дълг 9 милиарда долара за 30 години. и си отиде с едно одеяло докато Боко е абсолютен шампион по кадене
80
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а бе, КРУШАРСКИ, НЕМАШ ВЕЧЕ ДУМАТА НЕ РАЗБРА ЛИ?!!
79
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Опитът на Дянков да бърка в Сребърния фонд си е чиста кражба. Както и да го обяснява, видяхме какво се случи с резерва на Здравната каса.
78
7
 
13
 
! Отговори
Българан преди 12 години
88! "Не виждам нищо лошо,когато имаш спестени пари-да харчиш при нужда от тях." И като ги изхарчиш тогава какво? Та какава е нуждата? Да не би страната ни да е сполетяна от природно бедствие? Или чума е тръшнала народа? Всъщност от ГЕРБ май по - голямо природно бедствие едва ли има. Но както е казал материала "Каквото сам си направиш никой не може да ти го направи!"
77
5
 
14
 
! Отговори
До Аватар преди 12 години
Tук вилнее жалка твар,никът и е - "Аватар".Пише за парици той,на Фидоска пръв геройПостинги дебилни пуска,имиджа на ГЕРБ да лъска.В форумите жлъч изливаи компекси той избива.Аватар е май,ъндеркавър полицайИнтелектът му доказва,че си е фурашка мазнаАватаре *** си многоИ личи ти Слава БогуМалък, слузест гей си ти,та да пишеш за пари.Няма по смрадлива тварот драскача Аватар
76
3
 
14
 
! Отговори
Shark преди 12 години
до 91 Евелинче, като останеш един ден без пенсия моето момиче дано си припомниш, че вината за това на любимите ни ГЕРБ-ери, които са по-зле и то комуноидите. Защото всички те са бивши комуноиди, само че нямат доблестта да си го признаят. Начело с татовия пазач Боко
75
11
 
6
 
! Отговори
evelina преди 12 години
KOMONOIDITE MNOGO SE PRITESNIAVAT AKO SREBARNIAT FOND SE IZPOLZVA, A NQMA DA OTIDE V TQHNIA JOB
74
3
 
12
 
! Отговори
Shark преди 12 години
до 88 Да, но когато парите са си твои. В случая със сребърния фонд парите са наши, и това се нарича само по едни начин - КРАЖБА.
73
3
 
4
 
! Отговори
DO 77 преди 12 години
A TI , GNUSNA, 4ERVENA PODLOGA KAKVO RAZBIRASH ? PAZI SI PERVEZNOTO MNENIE ZA SEBE SI
72
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не виждам нищо лошо,когато имаш спестени пари-да харчиш при нужда от тях.
71
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Знаем каква орисия ни е подготвил американския план Ран-Ът, но ако искате да видите неговото продължение, отворете в търсачката на google : |Джеймс Уорлик ***| и ...ще цъфне "*** са бъдещето на България" ?
70
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Правителството предложи официално и промените в Закона за така наречения "Сребърен фонд", с който до 30% от него ще могат да бъдат използвани за покупка на Държавни ценни книжа още тази година.По-нататък да се вдигне до 70% , за тези никому ненуждни хартийки,които ОБРИЧАТ българските пенсионери на ГЛАДНА СМЪРТ !Цветелина беше казала : "Дръжте Дянков ДАЛЕЧЕ от Сребърния фонд" !
69
1
 
10
 
! Отговори
Човеко преди 12 години
83! Ами май на там отиват нещата и като държавата спре да плаща по ДЦК познай кой започва да фалира след нея? Отваряй сметка в буканбанк че иначе, лошо!
68
3
 
17
 
! Отговори
Българан преди 12 години
Лошо Седларов, лошо! Как 7 милиарда резерв се стопи на 2 за по - малко от 3 години ГЕРБарско управление! Та значи семейството да си бръкне във фонд "бели пари за черни дни" и да си вземе на "заем" че на Боко ще му трябват парици точно пред изборите да раздаде "еднократно" 13 пенсия!
67
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дянков опапа парите на Здравната каса, сега се е засилил към пенсионния фонд. Ще фалира ли България?
66
13
 
5
 
! Отговори
Avatar преди 12 години
Този същия Курвешарски ли е, дето наричаше преговорите по учителската стачка "седянка" и успя да напълни касите на червените другари с 4 милиарда лева излишък 2008-а?
65
7
 
6
 
! Отговори
Avatar преди 12 години
До всички дръгливи *** на *** податливия Кутев, пишещи за жълти ст'инки по десет постинга в минута:Ние, комунистчета, сме се регистрирали и пишем легитимно, за разлика от червените партизани като вас, които цвъкат по десет постинга с различни никове, за да имитират червена масовка. За всеки е ясно кои са подлеците и предателите. Ясно е още от взривовете в "Света неделя", Народния съд, лагерите в Белене и Скравена, където *** като вас хранеха свинете с труповете на убитите от тях българи, както и от "възродителния процес" - последния диамант в короната на стоКлетницата БКП!
64
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Когато М.Велчев продаде уж пасивите на България с процента си построи хотели по черноморието,сега не знам Дянков къде и какво ще строи понеже цялото наше черноморие е застроено.
63
0
 
1
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 12 години
до ДНЕС БГ. - бъгнахте ме днес и не можах да си изкажа мисълта . под диктат ли сте или ви налагат забрана да се яви и ЕДИН ФАШИСТ !карайте е легато и по модерато , защото ще свиря фалцет ,има още ноти в ПЕТОЛИНИЕТО (чалгата е *** )... НЕ МЕ "изтривайте- ваш човек съм )....... :) ЖЕЛАЯ ВИ ДОБРО ! :)