Янев с нова комисия "Първанов-Марин", КС му забрани старата

Лидерът на РЗС ще е готов с новото проекторешение след Великден
12 апр 2012 12:30,
66
Янев с нова комисия "Първанов-Марин", КС му забрани старата
Яне Янев Снимка: архив, БТА

След Великден лидерът на РЗС Яне Янев ще внесе проекторешение за нова временна анкетна комисия, която да замени сегашната "Първанов-Марин".

Това съобщи Янев, след като стана ясно, че Конституционният съд обяви за противоконституционна сега действащата комисия, която проучва помилванията и даването на българско гражданство през двата мандата на президента Георги Първанов и вицепрезидента Ангел Марин.

Решението за нейното създаване беше взето на 15 февруари тази година, като беше подкрепено от ГЕРБ, РЗС и независими депутати. Опозицията отказа да участва в нея, а депутати от левицата и ДПС сезираха КС.

Според КС въпросната комисия е противоконституционна, тъй като самата идея Народното събрание като висш държавен орган да се стреми да осигури прозрачност в дейността на друг висш държавен орган, какъвто е президентът, проверявайки актовете му по този начин, граничи с нарушаването на принципа за разделение на трите власти.

Още по темата

Конституционните съдии подчертават, че Конституцията не слага никакви ограничения пред президента, когато той преценява дали да помилва някого, тъй като този акт "представлява своеобразен конституционен компромис с принципите на правовата държава и равенството на гражданите пред закона".

Съдиите Владислав Славов, Благовест Пунев и Румен Ненков са подписали решението с особено мнение. 

Янев увери, че новата комисия на 100% ще бъде съобразена с решението на Конституционния съд.

Лидерът на РЗС уточни, че предметът на новата комисия ще обхваща работата на длъжностните лица от изпълнителната власт по повод президентските укази за помилвания, опрощаване на вземания и гражданство.

В началото на следващата пленарна седмица ще внесем проект за решение за създаване на временна парламентарна комисия за проучване на фактите и обстоятелствата, свързани с действия и инициативи на длъжностни лица от органи на изпълнителната власт, както и на граждани при и по повод помилване, опрощаване на несъбираеми държавни вземания, даване и възстановяване на българско гражданство и освобождаване и лишаване от него за периода 22 януари 2002 - 22 януари 2012 г., разясни точната формулировка Янев.

"Не може да се съмняваме в легитимността на решението на КС. Уважаваме аргументите на конституционните съдии и ще ги впишем в мотивите на новата комисия", обясни Янев.

Депутати твърдяха, че комисията ни има намерение да осъществява парламентарен контрол над президента и вицепрезидента, но тя не е правила такова нещо и не е имала подобни цели, опроверга думите им Янев.

"Комисията не е осъществявала парламентарен контрол над президента и вицепрезидента и никога не е имала подобни цели", категоричен беше Янев.

Според него Конституционният съд с цялостна рамка е дал възможност на парламента да продължи работата си, "за да може да стигне до изводи, които очаква обществото".

"С това решение КС потвърждава необходимостта от изясняване на всички правни аспекти, свързани с помилване, опрощаване и даване на гражданство", каза още депутатът.

Той попита защо по този казус не са си направили отвод трима от конституционните съдии - Евгени Танчев, Пламен Киров и Димитър Токушев, които са били правни съветници на президента Георги Първанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТОЯ С ИЗДУХАНИЯ РЕПЕРТОАР,ЗАЩО НЕ ВНЕСЕ ПРОЕКТО-РЕШЕНИЕ ЗА КОМИСИЯ ДА РАЗСЛЕДВА СЕГАШНИ МИНИСТРИ И УПРАВЛЯВАЩИ?ООООООООООФ ЧАКАЙТЕ БЕ ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ,СТАНИШЕВ И КОЙ ЛИ НЕ, СА ВИНОВНИ ЗА ВСИЧКО!ЯНЕ, Я СФОРМИРАЙ КОМИСИЯ ЗА РАЗСЛЕДВАНЕ НА БОНУСЧЕТАТА ВЗЕТИ ОТ ГЕРБ.нЯМА ВРЕМЕ!!!!
53
1
 
1
 
! Отговори
АМАН ОГ ГЛУПАЦИ преди 11 години
Аман от *** и простаци като този от 63ти.....прочети малко и тогава пиши - ама явно и ти си като този ЛУД индивид Яне и неговия приятел сега . пожарникарчето от БЕЙРУТ....
52
1
 
1
 
! Отговори
tetris преди 11 години
гоце много ниско падна след като се налага екземпляр като яне да му вади кирливите ризи
51
1
 
3
 
! Отговори
Valeria преди 11 години
На Първанов трябва да му наложат заповед да спре да се занимава с политика, защото се излага страшно много вече. Бивши агенти не трябва да има вече във властта.
50
1
 
1
 
! Отговори
Боби преди 11 години
"...компромис с принципите на правовата държава и равенството на гражданите пред закона..." -е тоя аргуумент "изби рибата"... Всеки да си прави изводите.
49
2
 
2
 
! Отговори
angela преди 11 години
Първанов да си ходи, защото дори хора като Яне Янев, ще го правят на пух и прах. Бивш агент е, а за такива няма място във властта.
48
2
 
4
 
! Отговори
petko_karyka преди 11 години
яне наистина е неприятна мутра, ама щом се е заел да разобличи гоце съм с него!
47
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Яне,много хора чакат това да се случи ! Гоце се държеше като помазан от съдбата-безброй са прегрешенията му.
46
4
 
1
 
! Отговори
ЯНКИНИ ПРОСТОТИИ преди 11 години
ОТ ТАКИВА КАТО ЯНЕТО, А ВЕЧЕ И НОВИЯ СЪДРУЖНИК НА БОКО - АХМЕД ДОГАН, БОКО ТИКВОКО ДЪЛГО НЯМА ДА МОЖЕ ДА СЕ ИЗПИКАЕ.ВИЖТЕ ВИЦА НА СЛАВИ ТРИФОНОВ ЗА Б.Б. И УРОЛОГА.
45
3
 
1
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Не ни занимавайте с този ***.Има много по- важни въпроси ,отколкото шизофреничните "напъни "на този псевдо политик.
44
1
 
4
 
! Отговори
perfektnata_burq преди 11 години
давай яне, ние сме с теб! този път дано да изобличиш гоце
43
2
 
4
 
! Отговори
Mihail_Kasabov преди 11 години
Първанов ще бъде разследван за какво и ли не. Този човек наистина може да носи наказателна отговорност за делата, които е вършил като президент. На всичкото отгоре дразни и с непрекъснатите нападки, които праща, след като вече не е държавен глава.
42
5
 
4
 
! Отговори
бу ха ха преди 11 години
Няма ли мъже за Янка,че се е захванала с простотии.Оня от Банкя може да му изпрати от сектата си мощни гейзери,каквито в сектата му бъкат в изобилие и да го опрашат здраво,че му е голем мерака.
41
3
 
3
 
! Отговори
Яне е пол.недоразуме преди 11 години
Ясно, ние плащаме за да усмирят лудия Янев. Ще му търсят комисия, за да се занимава с нещо си и да си мисли, че е фактор, да не се пречка на УПРВЛЯВАЩИТЕ, че те имат много важни ангажименти и приоритети. Само, че за участие в комисия се получават мнооого пари, а за председател ощи повече. Тези пари ги даваме ние, не са от субсидията на ГЕРБ. Какво стана с тези загрижени за сържаваната хазна? Какво стана с тези дето ни промиваха мозъците с харчовете на прадишните?
40
2
 
14
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
Янка ще се занимава с помилванията!Ще взема да му дам моя грозния да вземе да го помилва!
39
0
 
4
 
! Отговори
казано е преди 11 години
Ако искаш някакъв въпрос да не се реши-създай комисия./Ако искаш да вземеш някой лев-също/ Нали си имаме прокуратура?!
38
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Цар си на комисиите, Яне еееееееееееееееееееееееее
37
2
 
12
 
! Отговори
Спас преди 11 години
Българио,Българио за тебе те умряха! За нежния мъж и голям сърбел Лудото Яне,за човека живял като мижитурка 40 години и изведнъж забогатял като стана зам.кмет и министър на пропагандата Цвъ.Цвъ.,за неповторимия артист и циркаджия но за съжаление за наша сметка а не примерно на баща си Б.Б. и още поне 200-300 неизвестни мижитурки чиято единствена задача е да бъдат фон за светлината на неповторимия,неотразимия бивш софииски кмет известен с това че никога не довършва до край започнатото.Боже боже!
36
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
toia jiv li e dago..... vav oligrofena ***
35
1
 
16
 
! Отговори
ехооооооооооооо преди 11 години
Янке,Янке-пак имаш сърбежи и посакций...