Дянков се обяснява на Драги за Сребърния фонд

Финансовият министър мотивира промените за фонда пред ЕЦБ
Обновена: 18 апр 2012 17:02 | 18 апр 2012 17:02,
111
Дянков се обяснява на Драги за Сребърния фонд
Снимка: БТА

България планира възможност да продаде на Сребърния фонд държавни ценни книжа (ДЦК) за до 600 млн. лв. през 2012 г., или до 30% от активите на фонда, се казва в писмо на финансовия министър Симеон Дянков до председателя на ЕЦБ Марио Драги.

Днес ЕЦБ разпространи становище с което на практика одобри инвестирането на средства от фонда в родни ДЦК, но застана срещу дискриминацията на другите европейските ценни книжа, за които законопроектът за Сребърния фонд предвижда изискване за инвестиционен кредитен рейтинг спрямо липсата на такова изискване за българските ДЦК.

ЕЦБ бе притеснена и че парите на Сребърния фонд ще деформират пазара на ДЦК и ще направят лихвите на него непазарни. В проекта, даден за становище от ЕЦБ е залегнало, че в български ДЦК могат да бъдат инвестирани до 70% от активите на фонда (в размер на около 2,1 млрд. лв.)

В писмото си Дянков уведомява Драги, че има промени в законопроекта, като той вече е внесен за разглеждане в Народното събрание. В случай, че възможността за инвестиции в български ДЦК бъде използвана, тези инвестиции ще бъдат извършени поетапно.

През 2012 г. фондът не може да инвестира повече от 30% от активите си в български ДЦК, като инвестиционното ограничение се увеличава стъпаловидно за всяка следваща година с по 10% до 2017 г.

"Съгласно съществуващата практика в някои държави-членки, като напр. Белгия, за фонда се предвижда да бъдат емитирани специални емисии ДЦК, които ще бъдат нетъргуеми. За нетъргуемите специални емисии ДЦК е възприет подход, при който не се въвежда изискване за присъден инвестиционен клас кредитен рейтинг", уточнява финансовият министър.

Целият материал и още новини за България четете в Dnes.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още по темата: Сребърен фонд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
2
 
2
 
! Отговори
Странжата преди 11 години
Симо -като не умееш да управляваш финансови средства кво се правиш на величие?Що не вземеш да си ходиш - много покани вече ти отправиха българите.Пари за билет ли нямаш или е сладко нещо да си на върха да ползваш държавните облаги ,ами да служебен автомобил , личен шофьор, личин бодигалд и какво ли още не ???Кога в твоята велика Америка си имал подобно нещо?Да ама американците така лесно такива облаги не дават ,там трябва да се заслужат.
79
2
 
4
 
! Отговори
ИКОНОМИКАТА НА ГЕРБ преди 11 години
През 1988 г. България произвежда една пета (1/5) от световното производство на електрокари и мотокари и по производство на човек от населението заема първо място в света (82,5 хил. за година). За 1986 г. по абсолютно производство на електро- и мотокари тя е на трето място в света: ФРГ - 113,7 хил., Япония - 111,6 хил., България - 84,8 хил., САЩ - 50,0 хил. За периода 1981-1990 г. средно 90% от тази продукция е изнесена. В периода 1984-1990 г. делът на износа на българските електро- и мотокари е 17% от общото световно производство (СГ-91 г. с.311, 519). През 1988 г. по производство на цигари на човек България е на първо място в света. По производство на азотни торове на човек е втора в Европа (без бившия СССР) и седма в света. През 1989 г. по производство на каменни въглища на човек България заема 4-то място в Европа и 5-о в света. По производство на памучни прежди на човек заема 3-то място в Европа и 6-о в света, а на вълнени прежди на човек е 5-а в Европа и 6-а в света (СГ-91 г. с. 267)
78
2
 
5
 
! Отговори
ЛЪЖИТЕ НА БОЙКО преди 11 години
Лъжата е основно оръжие на ГЕРБПо производство на селскостопански продукти на човек от населението за 1989 г. България заема: - на слънчоглед - 2-ро място в Европа и 3-то място в света; - на ябълки и тютюн - 2-ро място в Европа и 4-то място в света; - на домати - 3-то място в Европа и 4-то място в света; - на пшеница - 3-то място в Европа и 5-о място в света; - на царевица - 4-то място в Европа и 7-мо място в света; (ЦСУ, Стат. справочник - 1990 г. с.267)
77
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
AMI SEGA PAK DA GLASUVATE ZA GERB TO NE 4E IMA ZA KOI DRUG VSIU4KI SA TAKIVA IZMEKQRI I KRADCI 4E NEZNAM.KAKVO DA KAJA NQMA EDIN SOINOSTEN ILI PARTIQ KOQTO DA SI ZASLUJAVA VSI4KI SI VARQTT ZADNICITE.AMA TOQ NA SNIMKATA Q RQDKO SRESHTANO JIVOTNO OT EC MU KAZVAT 4E NE E OK AMA TOI SI ZNAE NEGOVOTO OBSLUJVA INTERESITE POZNAITE NA KOI RASIPNICI
76
1
 
3
 
! Отговори
Минарет Калян преди 11 години
Тази пица калинка и неговите авери мутраци искат да погребат България. Боже,пази България!
75
0
 
5
 
! Отговори
сс преди 11 години
Своеобразен селски чешит-мислител, който много повече се чеше, отколкото мисли, обяснява възгледите си за света, политиката, вселената и всичко останало. Според него народното събрание е ***, в което има само тунеядци и ***. Изборите са безсмислица и цирк. Демокрацията нефела. Народът трябва да си избере един добър Оправник, който да го Оправи. / С тънкия намек, че вече си го е избрал / Вметка : А защо покрай новия правопис думата Управник да не се смени с Оправник. Нали хората искат не управници, които да ги Управляват, а някой Оправен Оправник, който да ги Оправя .
74
1
 
8
 
! Отговори
az преди 11 години
при тато се казваше кражба , при костов приватизация , а сега се казва инвестиране ......!!!!резултата ще е един празна хазна и беден народ тия тикви са за разтрел
73
4
 
0
 
! Отговори
tato преди 11 години
ДО 99 МНОГО СИ *** ОТ ТАКИВА ПРОСТИ ХОРА КАТО ТЕБ СМЕ НА ТОВА ДЕРЕЖЕ
72
18
 
3
 
! Отговори
Деан преди 11 години
Значи какво се случва в тоя сайт,да поясня!Всички плюят по ГЕРБ , и активно защитават крадците от БСП , ако трябва от този сайт 10 да гласуват - 9 ще са за БСП.Което значи че ГЕРБ си заминават , ако тука влизат нормални хора които просто следят политиката и ако такъв наистина е коефицента 10/1 в полза на БСП;)Да ама не ! рейтинга на ГЕРБ е най-високия и ще продължи да бъде такъв,което значи че ДНЕС.БГ е просто един "червен сайт" с платени публикаций;)давайте МИНУСИ колкото искате *** комунисти
71
0
 
15
 
! Отговори
Изнесен! преди 11 години
Ринго! Супер казано! "Става все по зле просто по некадърно управление не сме имали.Само оправдания от Боко все още тоя или оня му е виновен .Абе простаци гербави минаха три години и само опоскахте държавата грам полезни ходове за изход от положението.Мизерна работа сега и на парите за пенсии искат да посегнат .Къде ви е икономиката бе *** къде ви са приходите ?Само контрабанда и престъпност"
70
0
 
9
 
! Отговори
Българан преди 11 години
"предвижда изискване за инвестиционен кредитен рейтинг спрямо липсата на такова изискване за българските ДЦК"Две неща: 1. Българските ценни книжа нямат инвестиционен кредитен рейтинг! Т.е. не са надеждна инвестиция 2. Като могат да се инвестират в книжа с по - нисък кредитен рейтинг защо трябва да са в Български такива? А Дянков точно това иска да си "заеме" парици от Сребърния фонд да удържат фронта до изборите!
69
9
 
1
 
! Отговори
бай Иван преди 11 години
IQ 146 е прав комустическата *** се опиват да маниполират всички с лъжи и интриги. Помня имше един "седянковец" орищарски ли овощарски ли бе , но всичко бе демагогия и лъжа - а нещата се влошават непрекъснато докато те си играят на "крадеца вика дръжте крадеца"
68
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
няколко месеца още ни делят от гръцкия сценарии. Благодарим ти Тикво, че ни докара до национална катастрофа!
67
1
 
19
 
! Отговори
ринго преди 11 години
ако ставаше малко по добре а не много ама много зле в БГ щях да кажа че Дянков и Боковата управа са полезни ...Да ама не ! Става все по зле просто по некадърно управление не сме имали.Само оправдания от Боко все още тоя или оня му е виновен .Абе простаци гербави минаха три години и само опоскахте държавата грам полезни ходове за изход от положението.Мизерна работа сега и на парите за пенсии искат да посегнат .Къде ви е икономиката бе *** къде ви са приходите ?Само контрабанда и престъпност
66
21
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Червените *** все питат къде са 5 милиарда от резерва. А Батко и братко. Забравиха ги много бързо. Гадни червени крадци. Не измряха ей.
65
1
 
19
 
! Отговори
slu4aen преди 11 години
боже пази България, че почти нищо не остана от нея. Този борисов начело с дянков да си заминават кой от къде е, че народа вече от благоденствие не остана,едни измряха други се махнаха.
64
1
 
7
 
! Отговори
Gen преди 11 години
Бойко, надявам се резерва да ти стигне до края на мандата, че нещо 'на морето дупка' бая ми се струва...
63
1
 
18
 
! Отговори
Стефан преди 11 години
Дянков да си ходи в САЩ, а Бойко Борисов да отива в Банкя да си отглежда кучетата. Стига са си правили експерименти с измъчените души на българските граждани! Българите търпим, търпим, ама понякога ни идва в повече...
62
3
 
9
 
! Отговори
Иван преди 11 години
до 78 Бойко все пак е министър председател а не съдия.Хайде сега да видим колко пари ще върнат в обявената сметка - голяма нула.Това е може би от любов към избирателите.
61
14
 
3
 
! Отговори
Иван преди 11 години
51 настръхналия народ похарчи над 1 млрд за великден.Май ще си спомним за пртчата от татово време : те ни лъжат че ни плащат ние ги лъжем че работи.Според статистиката сме похарчили повече от колкото сме изкарали.