ЕЦБ не е против влагането на Сребърния фонд в родни ДЦК

Банката обаче смята, че може да се изкриви доходността на ценните книжа
Обновена: 18 апр 2012 14:50 | 18 апр 2012 12:30,
13
ЕЦБ не е против влагането на Сребърния фонд в родни ДЦК
Снимка: Ройтерс

 Европейската централна банка не се обявява против инвестирането на Сребърния фонд в български държавни ценни книжа (ДЦК), става ясно от становището на ЕЦБ, публикувано днес.

Ведомството на Марио Драги обаче не одобрява условието в Законопроекта за Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система (Сребърния фонд), което дискириминира европейските дългови ценни книжа.
ЕЦБ отбелязва, че законопроектът не изисква кредитен рейтинг от инвестиционна степен да се прилага за ценни книжа, емитирани от българското правителство, докато за другите дългови ценни книжа се изисква такъв рейтинг.

Това води до неравнопоставено третиране на различните инвестиционни инструменти, което може да доведе до изкривявания на пазара и конкуренцията. То поставя правителството в привилегирована позиция в сравнение с други емитенти.

"Нещо повече, съгласно законопроекта придобиването на ценни книжа, издадени от българското правителство, се извършва само на първичен пазар. Възниква въпрос за непряка дискриминация, който може да доведе до неоправдани ограничения на свободното движение на капитали, в противоречие на член 63 от Договора за присъединяване на България", се казва в документа, подписан от Марио Драги.

ЕЦБ отбелязва, че пазарът на български държавни ценни книжа е ограничен по размер и ликвидност. Нещо повече, нито един друг подобен голям български публичен фонд или орган не участва на този пазар. Инвестирането на значителните средства на Фонда на пазара на български държавни ценни книжа може да има някои последици за обема и доходността на българските държавни ценни книжа.

Проучване на Investor.bg обаче показва, че има друг голям публичен фонд, който инвестира в ДЦК и това е Фондът за гарантиране на депозитите в банките, който по размер е с 1,5 млрд. лв. активи.

Според ЕЦБ предложеният инвестиционен режим, включващ инвестиране на до 70% от активите на Сребърния фонд в български ДЦК, може да изкриви местните пазари на ценни книжа, включително първичния и вторичния пазар на български държавни ценни книжа. Последица от това е, че насочването на средствата на Фонда на първичния пазар на държавни ценни книжа може да изкриви доходностите там, така че те да не са изцяло пазарно определяни.

"Това също ще се отрази на доходността на вторичния пазар на български държавни ценни книжа. Така, ако Фондът закупи предвидените обеми, изключително на първичния пазар или на вторичния пазар, цените и доходностите на българските държавни ценни книжа няма да отразяват истинското състояние на българската икономика и позицията на публичните финанси на страната. В допълнение, някои инвеститори биха могли да спрат да участват на пазар на дългови ценни книжа, доминиран от фонд от публичния сектор, който е под контрола на емитента. Това би ограничило дълбочината и ликвидността на този пазар", смятат от ЕЦБ.

Целият материал и още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: Сребърният фонд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
2
 
! Отговори
до Менгеле преди 11 години
Дянков е известен в света като най-неуспешния финансист на всички времена. Неговите шизофренни мисли се цитират във всички ръководства като пример за опасностите, които крият експериментите с живи хора. Един икомически доктор Менгеле. Чака ни бедност, мизерия и глад на старини с неговите "ценни" книжа.Ще излапа сребърния фонд и ще си го отнесе зад граница .
11
0
 
1
 
! Отговори
IQ 146 преди 11 години
Тъй като всякакви КОМУНОИДИ се упражняват в плюене по Дянков, НАЙ-ДОБРИЯТ български финансов министър за всички времена, счетох, че е редно, даже наложително, от висотата на IQ-то си, да се намеся. Какво разбираме от депешата на европейските чиновници? Че има опасност лихвите по търговете за ДЦК да ПАДНАТ до нива, изгодни за България и НЕИЗГОДНИ за далавераджиите, които тая чиновническа европейска КРАДЛИВА *** защитава!!! И КОМУНОИДНИТЕ ПРЕДАТЕЛИ подхващат тая "песен любовна"! Защо така бе, КОМУНОИДИ, защо скачате в защита на далавераджиите кредитори? Или щом са против Дянков, вие с всичко сте съгласни, готови сте и против народа си да се опълчите? Това е по-скоро риторичен въпрос, ние, родолюбивите българи знаем, че КОМУНОИДА за ПАРИ и за да ОТКРАДНЕ, е готов на ЧУТОВНИ ПРЕДАТЕЛСТВА, че е готов и майчиното мляко да си ПРЕДАДЕ! Такива ми ти работи, плювачи на Дянков...
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Явно от правителството най-после дадоха правилната насока какво да се пише и говори за отговора на ЕЦВ.От сутринта когато се промъкна новината въпреки че на сайта на ЕЦВ е от 13 чак сега в късният следобед посочиха правилното мислене.А досега имаше толкова неправилни изказвания и анализи.За малко ще си помислим че Дянков и Боко са сгрешили ,а както знаем това е невъзможно по дефиниция-Слънцето не греши!!!!!!!!!!
9
0
 
0
 
! Отговори
мечо пух преди 11 години
Този Драги не разбра ли, че точно това си е идеята на Дянков - да си изкривява вътрешния пазар на ценни книжа и да си бакалясва държавата.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дянков не си разбира от занаята. Той е хрантутник на Людмила Живкова , а нищо добро не е излязло за страната ни от това котило. Сега посяга на пенсиите ни, но има задгробен живот и ще го гледаме тогава.
7
0
 
0
 
! Отговори
алчност преди 11 години
21-ви век тези малки хартиени листчета са се превърнали в господари на нашето общество, а броят на нулите им (колкото повече, толкова по-добре) им дава все по-голяма власт. Едва ли когато финикийците са ги измислили, са си представяли бъдещата сила, която парите ще придобият. Но днес тяхното могъщество е факт, то се оглежда в съдбите и на богатите, и на бедните. Безспорно е, че в наши дни съществуването без пари е немислим. Те са водещ фактор за оцеляването ни. Парите са необходимост и според мен именно в това се корени смисълът им. Съществува едно голямо противоречие - парите - средство или самоцел. Докато се третират като средство, всичко е все още в границите си, но когато се превърнат в единствен стремеж, в самоцел, тогава идва нравствената и духовна катастрофа (те застават над всички други ценности).
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
европейският съюз е пирамида
5
1
 
1
 
! Отговори
преди 11 години
ЕЦБ не е казвала такова нещо, само слагачите от вестниците си го измислят. На никой в ЕС не му пука за България. Дянков е пратен да ни унищожи, пиявицата недна.
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хайде сега "геният" Дянков да си подбира съпруга, да хваща самолета и ходи при господарите си да му търсят някоя нова държава да "оправя".
3
0
 
9
 
! Отговори
българка преди 11 години
коя статия е вярна?????ЕЦБ е против или ЕЦБ не е против?????
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
o4akvaite skoro bg DA E FALIRALA!!!!!!!!!!!!!!!!! I GO KRIQT OT HORATA SLED GERB I 100 NQMA DA NI STIGNAT DA SE STABILIZIRA STRANATA JALKO .............................
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ми как ще са против нали и те запушват дупки а балонът издиша яко.