СДС иска закон срещу агентите на ДС

Хора от бившите служби да не заемат ръководни постове в държавата
18 апр 2012 19:02,
162
СДС иска закон срещу агентите на ДС
Лидерът на СДС Мартин Димитров Снимка: архив, БТА

СДС предлага закон срещу агентите на Държавна сигурност. Според законопроекта сътрудниците на бившите комунистически тайни служби и репресивен апарат няма да могат за срок от 5 години да заемат ръководни постове в държавната и общинската администрация. СДС започват и консултации с останалите политически сили в парламента за промяна на Конституцията в тази посока.

Законопроектът предвижда  ограниченията да засягат всички щатни или нещатни сътрудници на бившата Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

Предлага се ограниченията да важат за ръководни длъжности в държавната и общинската администрация, Висшия съдебен съвет, военното министерство, МВР, съвременните служби за разузнаване, Българската народна банка, институцията на омбудсмана, ръководните органи на Националната електрическа компания и Българския енергиен холдинг.

Ограниченията ще важат за заемането на постове и в ръководствата на всички предприятия с преобладаваща държавна собственост. 

Изпълнението на закона е възложено на административните ръководители в съответното ведомство. Те са длъжни в срок от един месец от влизането в сила на законопроекта да изпратят списъци на служителите, заемащи ръководни постове, до Комисията по досиетата за проверка. 

Ако бъде установено, че даден висш държавен или общински служител е работил за бившите комунистически служби, то той трябва да напусне в седемдневен срок поста, който заема. Заповедта за освобождаване е окончателна и не подлежи на обжалване.

Законопроектът ще задължи всеки кандидат за ръководен пост да  представи удостоверение за липса на принадлежност към бившите комунистически тайни служби, издадено от Комисията по досиетата. Предвижда се и глоба от 5 000 лв. до 10 000 лв. при нарушение на разпоредбите на проектозакона. 

Според СДС приемането на този закон е един от начините да се осветлят икономическите и политическите мрежи след промените през 1989 г.

България вече сериозно изостава от другите европейски държави, които приеха подобни лустрационни закони. Време е политиците да приемат този морален акт и да покажат на българското общество желание за промяна, категорични са от СДС.

Според сините този законопроект ще е и сериозен тест за управляващата партия ГЕРБ. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
1
 
7
 
! Отговори
iliq преди 12 години
Kostov e kradlivo cigan4eeeeeeeeee..
108
0
 
10
 
! Отговори
ddd преди 12 години
ИСКАМ ЗАКОН СРЕЩУ *** ПОЛИТИЦИ !!!!! ВЕДНАГА !!!!
107
4
 
4
 
! Отговори
аааа преди 12 години
"Хора от бившите служби да не заемат ръководни постове в държавата".Хора от бившите служби да бъдат набутани за по 5год. в затворите, така както те правеха с хората по комун. време!
106
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И освен тези на ДС, трябва и всички на БКП + техните синове и внуци.
105
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сети ли се те, трябваше да го направят преди 20г, сега закона трябва да обхваща и техните деца и внуци за да има ефект, иначе си правят само реклама.
104
2
 
8
 
! Отговори
До 123 преди 12 години
Познавам Иван Костов. Той не е завършил школа в гр. Лвов - Украйна, а само искаше. Той не е бил член на БКП, а само искаше. Тук обаче коментираме друг "лидер" на нещо което отдавна го няма.
103
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Иван Костов е завършил школа на ВКР във Лвов !!!
102
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ei,chovek .pii si redovno hapchetata .svavash smeshen .
101
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
аз искам закон срещу корумпирани политици и предатели да се съдят и да нямат право да напускат България и за предателство разстрел.когато е политик да няма втори паспорт.
100
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
След дъжд качулка. На власт са синовете и дъщерите на ДС, а те за разлика от родителите си нямат картончета заради възрастта си, но умело биват манипулирани от родителите си. Не виждате ли че все по често започват да се издигат лозунги "Съюз с Русия", все едно че сме 1940 година когато лозунга на комунистите е бил "Съюз със СССР"
99
0
 
4
 
! Отговори
до 113 преди 12 години
ами как ще се подобри стандарта на българина като поголовно се е крало и краде
98
0
 
7
 
! Отговори
чичо Тиквичка преди 12 години
Такъв закон германците вкараха в тяхното законодателство още в края на 1989 г. Нека си направим съответните изводи, защо чак сега се повдига този въпрос при нас!
97
3
 
8
 
! Отговори
СЕДЕСЕ преди 12 години
Медицината не може да смогне за лечението им, въпреки че не са много.
96
9
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
бе стига с тия агенти вече бе..търтеи с вас търтеи..няма да измислите как да подобрите жизнения стандарт на българина..а се занимавате с евтини номера
95
7
 
18
 
! Отговори
учуден преди 12 години
Е как сега?Съюза на Държавна Сигурност или СДС ще иска лустрация?Тези *** ли са или *** е въпроса?Като са толкова напористи защо МАВЪРА не прекара такъв закон като беше на власт?
94
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДС за тия 20 и кусур години преход мутира в най-различни организации и групировки , обраха парите и ресурсите на държавата сега върви ги гони и осветявай. Шайка престъпници на държавна служба работели изцяло срещу държавата и Българският народ заслужават да бъдат съдени и костите им да изгният по лагерите които създадоха навремето. ДС беше и продължава да бъде обществен враг 1 .
93
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тея от СДС ми по смешни и от Палавата Яница Доказано е че най много агенти от ДС членуват точно в СДСФакт - назначените през Костово време посланници агенти на ДС - са най многоот цялата история от 1989 - ако се разровите из нета ще ги намерите един по единимена и тн- около 100 човека бяха да не ги изреждам тук Тея *** от СДС ептен за мезе ни взеха - помним помним - сини кумунистически *** - Това че Иван Костов е най мразения политик в БГ само говори и пак Факт с минуси ФАКТ
92
3
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Защо когато Костов и Стоянов бяха мнозинство в парламента не приеха този закон за ДС, а сега се сетиха, защото тогава СДС и БСП си разпределяха държавната баница - тогава в техните редици гъмжеше от агенти на ДС, те ги учеха как да грабят !
91
8
 
6
 
! Отговори
осведомено преди 12 години
Гоце и сие пак се опитваха да бъркат в кацата с меда, ще има пляс през ръчичките
90
2
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Това е добре, но малко от тях малките от ДС останаха в държавно и общинско управление, другите от лъв нагоре основаха фирми с народни пари като приватизираха банки, заводи, предприятия и какво ли не още, за тях се мълчи и защо ? Пепел в очите на народа !